Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Tomáš Tikal

ENERGIE A KRAJ: MS energetické centrum pořádalo konferenci pro města a obce

14. prosince 2022 11:25 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

MS energetické centrum je krajská organizace, jejímž hlavním účelem je poradenství v oblasti energetiky, energetických služeb, energetického managementu a rozvoje chytrého regionu. A právě tato energetická agentura uspořádala v Ostravě užitečný seminář pro města a obce.

ENERGIE A KRAJ: Co to je komunitní energetika?

14. prosince 2022 11:22 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Koncoví zákazníci v Evropě zažívají v posledních měsících zdražování elektřiny a zemního plynu o desítky až stovky procent. Roli hrají omezené zásoby, ale také napjatá situace s Ruskem a nižší dodávky než se očekávalo. Dlouhodobý tlak Evropské unie k přechodu na obnovitelné zdroje a s tím související démonizace fosilních paliv, jaderných elektráren a náklady na emisní povolenky způsobili, že tradiční energetické společnosti omezily výrobu a investovaly do přechodu k zeleným zdrojům energie.

ENERGIE A KRAJ: Temelín a České Budějovice propojí horkovod

14. prosince 2022 11:10 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Energetici z jaderné elektrárny Temelín mají hotových 22 kilometrů horkovodu mezi elektrárnou Temelín a Českými Budějovicemi. Stavba bude dlouhá 26 kilometrů, teplo začne dodávat do konce roku 2023.

STUDUJ U NÁS: MS kraj modernizuje sportoviště na svých školách

14. prosince 2022 11:08 | Ostrava-město | Tomáš Tikal

MS kraj úspěšně pokračuje v modernizaci sportovních zařízení na svých středních školách. Dalším důkazem je zbrusu nový areál na SPŠ v Ostravě – Vítkovicích.

STUDUJ U NÁS: Představujeme Dětský domov a Střední školu Velké Heraltice

14. prosince 2022 11:06 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Barokní zámek ve Velkých Heralticích na Opavsku je sídlem Střední školy a Dětského domova. My jsme tuto kulturní památku navštívili v době vánočního jarmarku.

STUDUJ U NÁS: SŠ služeb a podnikání rekonstruuje školu

14. prosince 2022 11:04 | Ostrava-město | Tomáš Tikal

SŠ služeb a podnikání v Ostravě – Porubě vzdělává žáky už 65 let a stala se jednou z nejvýznamnějších středních škol na Ostravsku. Podle počtu žáků je druhá největší v MS kraji.

STUDUJ U NÁS: Opavská hotelovka otevřela zrekonstruovanou halu

7. prosince 2022 11:00 | Opava | Tomáš Tikal

A ještě jedna krajská investice do školního sportoviště. Teď se přesuneme do SŠ hotelnictví a služeb v Opavě a zahrajeme si v inovované hale třeba volejbal.

STUDUJ U NÁS: Den otevřených dveří na Hotelové škole ve Frenštátě p. R.

7. prosince 2022 10:56 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Hotelová škola ve Frenštátě pod Radhoštěm prezentovala své obory formou Dne otevřených dveří. Při této příležitosti také slavnostně otevřela sportovní halu po velké rekonstrukci.

Děti zase začínají sportovat, důležitá je podpora rodičů

2. prosince 2022 10:12 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

MS kraj se snaží přitáhnout děti ke sportu. Investuje proto miliony do rekonstrukcí sportovních areálů svých škol. Ty následně slouží nejen žákům, ale i veřejnosti.

Lidé v kraji mají obavy z odchodu od uhlí a transformace kraje

1. prosince 2022 12:29 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Lidé v MS kraji mají obavu z přechodu k uhlíkové neutralitě. Vyplývá to z výsledků rozsáhlého průzkumu Institutu 2050. Moravskoslezský kraj si také jako první region v republice nechal vypracovat Adaptační strategii na dopady změny klimatu.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více