Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Dny rodin na hradě Sovinci podpořily začleňování dětí do rodin a pěstounskou péči o ně

Bruntál |  | Jesenický expres

Již potřetí se na hradě Sovinci u Rýmařova konala akce Dny rodin. Je zaměřená na podporu začleňování děti, které neměly to štěstí vyrůstat ve vlastní rodině. Cílem je zejména zabránit umísťování dětí do ústavní péče a podpořit všechny formy pěstounské péče o ně.

MS kraj je v této péči o děti první v zemi s trojnásobkem přechodných pěstounů oproti jiným krajům."

Jiří Navrátil (KDU – ČSL), náměstek hejtmana MS kraje: „My chceme ukázat, že každý může se stát pěstounem. Může si tady pohrát, může se dozvědět mnoho informací, ale důležité opravdu pro nás je, udržovat celkovou rodinu. A já jsem šťastný za svůj tým, který v MS kraji mám, který mi pomáhá v kampani Dejme dětem rodinu, že žádné dítě u nás nezůstane v ústavní péči. Máme 160 přechodných pěstounů a to je skvělé.“

Návštěvnost těchto akcí za tři roky násobně stoupla a hrad Sovinec byl plný dětí i rodičů

„Renáta Chytrová, ředitelka Centra psychologické pomoci: „Máme tady doprovázející organizace a další zařízení, která mají pro děti připraveny pestrý tvůrčí program, navlékání korálků, malování na kamínky, malování na obličej, výroba různých památek, fotorámečků. Dostanou u každého stánku nějakou dobrotku, nějaký malý dárek.“
Leopold Ullmann, průvodce: „Den rodin je taková akce, která se zaobírá péčí a o blízké, například o pěstounskou péči. Máme tady různá stanoviště, kde se dozvíte určitě spoustu zajímavých věcí a bude tady program pro malé i velké, bude tady kabaret, bude tady vystupovat kouzelník a také tady bude slosování o vstupenky na nějaké vybrané objekty MS kraje. Děti můžou soutěžit samozřejmě.“

Celá akce na Sovinci probíhala formou her, soutěží, zábavného i tvůrčího programu

„Jsme klauni z Balónkova a děláme tady radost dětem.“
Lenka: „My jsme z dětského centra Pluto v Havířově a máme tady drobnosti. Máme pro ně peněženky, brýle, náramky, průpisky, baterky, fixy, ale něco za něco, takže musí nejdříve obarvi sádrové odlitky a nebo navléct tady korálky.“
Lenka: „My jsme přijeli z Opavy, jsme z dětského centra Čtyřlístek, které patří pod zámek Dolní Životice. Máme tady skládání papírových zvířátek, domečků a můžou si je i vybarvit.“
Alena, Rodinné a senior pasy: „Jsme celorepublikové projekty, senior pasy a rodinné pasy, rodinné pasy pro rodiny s dětmi do 18 let, senior pas pro všechny ostatní nad 55 let. Je to systém slev a výhod na volnočasové aktivity, na spotřební zboží, lékárny, optiky, ubytování, muzea a mnoho dalších.“

Program zpestřili také sokolníci a ochránci přírody.

Alice Šimšová, sokolníci Pateřín: „My jsme tady přijeli s křížencem Orla skalního s Kánětem lesním, kolega tady má Výra velkého, pak tady máme další zástupce dravců z Ameriky, Káně Harrisovo a Káni rudoocasou a pak tady máme ještě Sovu pálenou.“
Josef Plaček, ČSOP Beskydy: „My jsme tady za ČSOP Strážci Beskyd, jinak jsme tady se stráže přírody CHKO Beskydy. Tady na stánku máme poznávací soutěž, týkající se našich velkých šelem. Děti se naučí poznat velké šelmy a i malé, naučí se odlévat jejich stopy, naučí se poznat jejich stopy a mají to samozřejmě za odměnu.“

Dny rodin jsou navíc součástí celé série akcí v našem kraji.

Aleš Neuwirth, vedoucí Odboru sociálních věcí MS kraje: „Toto dnešní setkání je první z trilogie letošního roku. Příští týden rád všechny přivítám, uvidíme se v Kopřivnici v areálu Muzea Tatry Kopřivnice a za 14 dní vyvrcholení bude v Ostravě v Trojhalí, velká akce s doprovodným bohatým programem pro děti, pro dospělé, pro rodiče, pro všechny. Rád vás všechny uvidím.“

Programy na Sovinci dále pokračují. Již za 14 dnů tady proběhne velká a oblíbená akce s názvem Hradní hodování.

Nahlásit chybu


K tématu

Na hrad Sovinec se sjeli milovníci dravých ptáků a sokolnictví

25. dubna 2024 13:12 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Hrad Sovinec patřil o víkendu dravým ptákům a Sokolnickým slavnostem. V hlavní roli už tedy nebyly historické skupiny, šermíři a žongléři. Ti byli jen doplňkem hlavního programu slavností.

Hrad Sovinec byl po Vánocích otevřen po celý týden. Připomínal středověkou atmosféru a svátky na hradě

7. ledna 2024 11:35 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Mnoho návštěvníků zavítalo hned po Vánocích na hrad Sovince na Rýmařovsku. Akce Vánoce na Sovinci taky trvala po celé vánoční svátky až do konce prosince. I když počasí letos nebylo mrazivé, na zimní středověké atmosféře to neubralo.

Hned po Vánocích mohli návštěvníci navštívit hrad Sovinec a připomenout si dávné zvyky a tradice

19. ledna 2024 10:15 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Mnoho návštěvníků zavítalo hned po Vánocích na hrad Sovinec na Rýmařovsku. Akce Vánoce na Sovinci taky trvala po celé vánoční svátky až do konce prosince. I když počasí letos nebylo mrazivé, na zimní středověké atmosféře to neubralo.


Zdravotnice z havířovské nemocnice prošly kurzem sebeobrany, nakládačku od nich dostal i ředitel

Hned dva kurzy sebeobrany zaplnily zdravotnice z havířovské nemocnice. Strážníci je učili, jak reagovat na nejrůznější krizové situace. A že to ženy pochopily správně, pocítil na vlastní kůži i ředitel nemocnice.

Slezskoostravské ZŠ se zapojily do projektu proti menstruační chudobě, Škrobálkova je v první řadě

Základní škola Škrobálkova ve Slezské Ostravě je jednou ze čtyř pilotních škol v rámci projektu zaměřeného na menstruační chudobu. Jako jedna z prvních ostravských škol vstoupila do jeho druhé části, která žákyním zprostředkuje volný odběr menstruačních pomůcek.

Nemocnice v Havířově uspořádala již 11. ročník Dne zdraví

Havířovská nemocnice se dlouhodobě věnuje prevenci. Během roku pořádá mnoho různě zaměřených akcí. Tou největší a nejkomplexnější je Den zdraví.

DPO modernizuje zastávky v Ostravě. Nejvíc jich je v obvodu Ostrava-jih

V těchto dnech se dokončuje první fáze modernizace devíti tramvajových zastávek v obvodu. Cílem je jednotný vzhled podle nového městského standardu. DPO navíc aktuálně vypisuje výběrové řízení na zhotovitele modernizace dalších zastávek.

Frýdek-Místek získal ocenění za projekt Stravenka F-M i zapojení do akce Ukliďme Česko

Frýdek-Místek slaví úspěch v celostátní ekologické soutěži díky dvěma osvětovým akcím. Kolektivní systém Nevajgluj, který se snaží omezit odhazování nedopalků a odpadků ve veřejném prostoru, ocenil projekt Stravenka F-M a zapojení veřejnosti do akce Ukliďme Česko.

Letiště Leoše Janáčka Ostrava letos zaznamenalo historicky nejúspěšnější sezónu

Dnes 13:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

450 tisíc odbavených cestujících za prvních 9 měsíců roku 2024. Pro ostravské letiště jde o rekord. V porovnání se stejným obdobím loňského roku se jedná o 45% nárůst. V letošní sezóně nabídlo letiště 31 destinací, z nichž 13 bylo nových, a už od začátku sezóny o ně byl velký zájem. Mezi nejpopulárnější novinky patřila Malaga ve Španělsku, egyptská Marsa Matrouh, tuniská Enfidha, Chania na řeckém ostrově Kréta, Dalamán v Tureku a albánská Tirana.

Obnova infrastruktury na Vrbensku po povodni pokračuje, některé cesty a mosty neexistují

Ve Vrbně pod Pradědem a okolí pokračují práce na postupném obnovování infrastruktury, kterou poškodila nedávná povodeň. Některá místa jsou však stále neprůjezdná, protože voda strhla mosty i celé úseky silnic.

Prostor před poliklinikou v Ostravě-Hrabůvce je po rekonstrukci

Veřejný prostor před poliklinikou v Ostravě-Hrabůvce má novou tvář. První rekonstrukce od 70. let minulého století, která byla zahájena loni v srpnu, skončila. Souběžně byla dokončena oprava přilehlých parkovišť.

Městský obvod Ostrava-Vítkovice letos investuje 13 milionů Kč do opravy hřbitova

Na hřbitově v Ostravě-Vítkovicích probíhá oprava chodníků a kanalizace. Některým lidem se tak zkomplikuje cesta ke hrobům za což se radnice omlouvá a prosí občany o shovívavost.

Děti společně s rodiči a hasiči pouštěly draky

Včera 13:39 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Děti z mateřské školy na Hořanech zažily nezapomenutelné podzimní odpoledne. Společně se svými staršími sourozenci, rodiči a stonavskými dobrovolnými hasiči se sešly u hasičárny na Novém Světě, aby si užily odpoledne plné zábavy.

V Bruntále bylo otevřeno rekonstruované a opravené Městské divadlo

Po rok a půl trvající rekonstrukci a opravě bylo v Bruntále nově otevřeno Městské divadlo. Má za sebou dlouhou historii. Původní Spolkový dům katolického tovaryšstva z konce 19. století a Osvětový dům od roku 1955 byl od roku 1997 otevřen jako divadlo v Bruntále.

Žena naletěla na sociální síti falešnému vojákovi. Postupně přišla o 900 tisíc korun

14. října 2024 10:29 | Bruntál | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Podvody prostřednictvím sociálních sítí už jsou pro kriminalisty na denním pořádku. Jedním z nejčastějších, cílících hlavně na osamělé ženy, je falešný voják, který se chce vrátit z války a pouze potřebuje nějaké peníze. Žena z Bruntálska takto přišla o téměř milion korun.

52. Večerní běh Bruntálem neohrozilo ani chladné a deštivé počasí

14. října 2024 9:21 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Tradiční Večerní běh Bruntálem se v centru města konal již po dvaapadesáté. Závod nepřekazilo ani nezvykle chladné počasí s přeháňkami. Finančně ho podpořilo město Bruntál, MS kraj i Česká unie sportu.

Benefiční akce bruntálských pořadatelů pro postižené obce

6. října 2024 20:08 | Bruntál | Karel Soukop

Do pomoci povodní postiženým obcím se zapojili také pořadatelé nejrůznějších kulturních akcí. Vybrané finance pak poskytli adresně vytipovaným institucím, většinou školám či školkám. Město Bruntál využilo k dobrovolné sbírce pomoci také Svatováclavský sváteční koncert.

Na pomoc postiženým obcím přispívají také pořadatelé kulturních akcí v Bruntále

6. října 2024 20:02 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Do pomoci povodní postiženým obcím se zapojili také pořadatelé nejrůznějších kulturních akcí. Vybrané finance pak poskytli adresně vytipovaným institucím, většinou školám či školkám. Město Bruntál využilo k dobrovolné sbírce pomoci také Svatováclavský sváteční koncert.

V Jeseníkách pokračuje boj lidí s následky povodní , přehrada Slezská Harta zabránila následkům ještě horším

17. září 2024 9:58 | Bruntál | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

V Jeseníkách nastává boj s následky povodní. Sčítají se materiální škody, následky velké vody a ve spolupráci s obcemi a hasiči obyvatelé odčerpávají vodu ze zatopených ploch a domů. Voda však stále z kopců stéká a komplikuje situaci.

Dny rodin na hradě Sovinci podpořily začleňování dětí do rodin a pěstounskou péči o ně
Vydáno 9. září 2024 13:53, Bruntál, Karel Soukop
Již potřetí se na hradě Sovinci u Rýmařova konala akce Dny rodin. Je zaměřená na podporu začleňování děti, které neměly to štěstí vyrůstat ve vlastní rodině. Cílem je zejména zabránit umísťování dětí do ústavní péče a podpořit všechny formy pěstounské péče o ně.

MS kraj je v této péči o děti první v zemi s trojnásobkem přechodných pěstounů oproti jiným krajům."

Jiří Navrátil (KDU – ČSL), náměstek hejtmana MS kraje: „My chceme ukázat, že každý může se stát pěstounem. Může si tady pohrát, může se dozvědět mnoho informací, ale důležité opravdu pro nás je, udržovat celkovou rodinu. A já jsem šťastný za svůj tým, který v MS kraji mám, který mi pomáhá v kampani Dejme dětem rodinu, že žádné dítě u nás nezůstane v ústavní péči. Máme 160 přechodných pěstounů a to je skvělé.“

Návštěvnost těchto akcí za tři roky násobně stoupla a hrad Sovinec byl plný dětí i rodičů

„Renáta Chytrová, ředitelka Centra psychologické pomoci: „Máme tady doprovázející organizace a další zařízení, která mají pro děti připraveny pestrý tvůrčí program, navlékání korálků, malování na kamínky, malování na obličej, výroba různých památek, fotorámečků. Dostanou u každého stánku nějakou dobrotku, nějaký malý dárek.“
Leopold Ullmann, průvodce: „Den rodin je taková akce, která se zaobírá péčí a o blízké, například o pěstounskou péči. Máme tady různá stanoviště, kde se dozvíte určitě spoustu zajímavých věcí a bude tady program pro malé i velké, bude tady kabaret, bude tady vystupovat kouzelník a také tady bude slosování o vstupenky na nějaké vybrané objekty MS kraje. Děti můžou soutěžit samozřejmě.“

Celá akce na Sovinci probíhala formou her, soutěží, zábavného i tvůrčího programu

„Jsme klauni z Balónkova a děláme tady radost dětem.“
Lenka: „My jsme z dětského centra Pluto v Havířově a máme tady drobnosti. Máme pro ně peněženky, brýle, náramky, průpisky, baterky, fixy, ale něco za něco, takže musí nejdříve obarvi sádrové odlitky a nebo navléct tady korálky.“
Lenka: „My jsme přijeli z Opavy, jsme z dětského centra Čtyřlístek, které patří pod zámek Dolní Životice. Máme tady skládání papírových zvířátek, domečků a můžou si je i vybarvit.“
Alena, Rodinné a senior pasy: „Jsme celorepublikové projekty, senior pasy a rodinné pasy, rodinné pasy pro rodiny s dětmi do 18 let, senior pas pro všechny ostatní nad 55 let. Je to systém slev a výhod na volnočasové aktivity, na spotřební zboží, lékárny, optiky, ubytování, muzea a mnoho dalších.“

Program zpestřili také sokolníci a ochránci přírody.

Alice Šimšová, sokolníci Pateřín: „My jsme tady přijeli s křížencem Orla skalního s Kánětem lesním, kolega tady má Výra velkého, pak tady máme další zástupce dravců z Ameriky, Káně Harrisovo a Káni rudoocasou a pak tady máme ještě Sovu pálenou.“
Josef Plaček, ČSOP Beskydy: „My jsme tady za ČSOP Strážci Beskyd, jinak jsme tady se stráže přírody CHKO Beskydy. Tady na stánku máme poznávací soutěž, týkající se našich velkých šelem. Děti se naučí poznat velké šelmy a i malé, naučí se odlévat jejich stopy, naučí se poznat jejich stopy a mají to samozřejmě za odměnu.“

Dny rodin jsou navíc součástí celé série akcí v našem kraji.

Aleš Neuwirth, vedoucí Odboru sociálních věcí MS kraje: „Toto dnešní setkání je první z trilogie letošního roku. Příští týden rád všechny přivítám, uvidíme se v Kopřivnici v areálu Muzea Tatry Kopřivnice a za 14 dní vyvrcholení bude v Ostravě v Trojhalí, velká akce s doprovodným bohatým programem pro děti, pro dospělé, pro rodiče, pro všechny. Rád vás všechny uvidím.“

Programy na Sovinci dále pokračují. Již za 14 dnů tady proběhne velká a oblíbená akce s názvem Hradní hodování.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/bruntalsko/bruntal/11000044794/dny-rodin-na-hrade-sovinci-podporily-zaclenovani-deti-do-rodin-a-pestounskou-peci-o-ne