Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Situace v Nemocnici ve Frýdku-Místku je zatím stabilní, rostou ale obavy z možného zhoršení

Frýdek-Místek |

Počty hospitalizovaných s nemocí Covid-19 v Nemocnici ve Frýdku-Místku se posledních 14 dní téměř nemění. Situace je ale oproti předchozím měsícům už stabilizovaná. Přesto se nemocnice společně s městem a okolím obávají, co se stane po případném rozvolnění, zda se nezačnou počty nakažených a hospitalizovaných opět zvětšovat.

Jeden nouzový stav byl ukončen a následně na to plynule navázal druhý. V podstatě se tak pro veřejnost nic nezměnilo. Dál pokračuje i fungování nemocnic, zásobování vakcínami i očkování.

Tomáš Stejskal, ředitel Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Původně jsem měl informace, že by u nás nemohli pracovat vojáci, což by pro nás problém byl, pak zase problesky v médiích informace, že vojáci by mohli pracovat i nadále. Myslím si, že ten nouzový stav je spíš problém pro centrální řízení a pro krajské řízení celého kraje a týká se organizace práce, týká se povinnosti mediků a podobně. Z pozice nemocnice my fungujeme pořád stejně a myslím si, že pokud by tady zůstala armáda a případně by mohli tady pracovat dobrovolníci, tak by to úplně zásadní problém nebyl, ale protože by se lidé chovali možná více nezodpovědně než teď, tak bych to bral jako velký problém."

Podobně jako na vládě, na krajském úřadu, tak i ve Frýdku-Místku zasedá pravidelně každý týden krizový štáb, který vyhodnocuje aktuální situaci ve vývoji pandemie.

Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "Na tom našem krizovém štábu jsou zástupci nejenom integrovaného záchranného systému, ale zejména jsou tam hygienici, je tam pan ředitel z nemocnice a jsou tam zástupci ze sociálních zařízení, které máme nejenom u nás ve městě, ale získáváme informace i z našeho ORP, to znamená to jsou informace z 36 obcí, které pod nás spadají jako pod obec s rozšířenou působností."
Tomáš Stejskal, ředitel Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Situace v nemocnice je posledních 14 dní dalo by se říct stabilní. Máme stejný příjem pacientů, nic se nemění, dneska na standardních odděleních máme 46 pacientů, na ARU 11 z toho 10 ventilovaných, a to je posledních 14 dnů přibližně stejné, takže jsme na určitém platu. Naučili jsme se s tím už v nemocnici žít a doufejme, byť ty prognózy nejsou úplně radostné, že ta situace by takto mohla zůstat i další týdny."

Situace se výrazně uklidnila v celém okrese. Aktuální počet nakažených se drží kolem hodnoty 1366 lidí, což by v porovnání s ostatními okresy v kraji zařadilo Frýdek-Místek na čtvrté místo.

Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "Na druhou stranu v posledních dnech vidíme pozvolný trend toho nárůstu. Nárůstu těch nemocných a situace se asi s největší pravděpodobností začne zhoršovat. To, co vidíme v některých částech, například v Čechách, kdy mají zaplněné nemocnice, tak je velká obava, že do dvou, nejpozději do tří týdnů ten stejný stav přijde i u nás ve Frýdku-Místku, vlastně v celém našem kraji. A z toho jsou zatím ty největší obavy."

Velkou výhodou je, že se podařilo už proočkovat většinu zdravotníků v nemocnicích a také hlavně zaměstnanců a klientů v sociálních službách.

Tomáš Stejskal, ředitel Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Dneska je nemocných 35 zaměstnanců covidem, což je o něco víc, než bylo před čtrnácti dny. Ta proočkovanost zaměstnanců je cirka 75 procent, takže ¾ zaměstnanců jsou naočkovány, což je velmi dobré číslo, mám z toho radost a věřím, že i to proočkování se projeví na tom, že nemocnost už bude v takových výškách, jako jsem uvedl."
Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "Probíhá sice velmi pomalu, ale probíhá očkování 80 plus, protože těch vakcín, které dostáváme, například pro Moravskoslezský kraj, není mnoho. My jich nemáme ani 12 tisíc na týden, takže to je opravdu velmi malá částka. Doufáme nicméně, že se to očkování zrychlí v dalších týdnech."

Statistiky říkají, že největší počet nakažených už není mezi seniory staršími 65 let, ale právě mezi lidmi v období mladého a středního věku. Nové mutace viru jsou podle epidemiologů mnohem nebezpečnější. Šíří se velmi rychle a začínají posílat do nemocnic bohužel stále mladší lidi, kdy na jednotkách intenzivní péče končí bohužel už i třicátníci.

Nahlásit chybu


K tématu

Krnovská nemocnice zahájila očkování nejnovější vakcínou proti covidu-19

14. října 2023 11:02 | Krnov | Jiří Cileček

Krnovská nemocnice nabízí opět možnost očkování proti onemocnění covid-19. Zájemci o očkování se nemusí předem objednávat, v infekční ambulanci SZZ Krnov bude pro ně vyhrazen pravidelný termín – vždy ve středu v čase 7:30–9:00.

Den urologické prevence přilákal do Nemocnice ve Frýdku-Místku desítky pacientů

9. listopadu 2023 13:27 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Prevence je důležitá v každém věku. Zvláště v případě pacientů s určitou mírou rizika. Nemocnice ve Frýdku-Místku se opět po roce zaměřila na mužské zdraví. O Den urologické prevence byl opět velký zájem. Muži se mohli zdarma a bez objednání vyšetřit.

Muž z Novojičínska se přiotrávil oxidem uhelnatým. Vrtulník ho transportoval do Liberce

1. listopadu 2023 22:21 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zřejmě manipulace s motorovou pilou v malém uzavřeném prostoru málem připravila o život 23letého muže ve Frenštátu pod Radhoštěm. Přiotrávil se totiž oxidem uhelnatým. Kvůli odstávce hyperbarické komory v Ostravě ho musel vrtulník transportovat až na specializované pracoviště do Liberce.


Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

Dnes 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

Včera 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Opava ocenila významné osobnosti města. Díky 800. výročí města udělila mnohem více cen než obvykle

Včera 19:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavské Slezské divadlo se stalo místem oceňování významných osobností města. Slavnostní galavečer byl vyvrcholením oslav 800 let od první písemné zmínky o Opavě.

Výtěžek z koncertu podpoří přístavbu domova v Heřmanicích, přibude osm bezbariérových pokojů

Na tři sta návštěvníků podpořilo svou účastí na benefičním koncertu přístavbu a rekonstrukci charitního domu v Heřmanicích. Domov se rozšíří o osm bezbariérových pokojů a doplní jej chybějící evakuační výtah. Stavět by se mělo začít ještě v tomto měsíci.

Od návrhu po realizaci. Studenti SŠPU v Opavě oživili vstupní prostor soc. rehabilitace Animy Vivy

Včera 20:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Centrum sociální rehabilitace Anima Opava v Kylešovicích zkvalitňuje své služby. Lidem s mentálním postižením poskytuje mimo jiné rehabilitace metodou snoezelen, kterou před pár lety zavedla jako první v Opavě díky spolupráci se Slezskou univerzitou.

Rehabilitace MNO disponuje moderní technikou i bazénem

Profesionální péči, moderní přístrojové vybavení, pomůcky a bazén - to vše mají k dispozici pacienti oddělení Rehabilitační a fyzikální medicíny Městské nemocnice Ostrava. Rehabilitace spolupracuje také s dalšími odděleními nemocnice a zabývá se tak širokým spektrem diagnóz - akutními i chronickými.

Čistička odpadních vod bude dlouho mimo provoz. Město žádá občany Ostravy o ohleduplnost.

ČOV bude mimo provoz ještě několik měsíců. Společnost OVAK ve spolupráci s městem proto vyzývají občany k důslednému respektování kanalizačního řádu.

Lékařská fakulta OU hostila zdravotnický veletrh KAM PAK

Workshopy, stánky zdravotnických zařízení a tombola s kvalitní kávou, vitamíny či fonendoskopy – to byl KAM PAK 2024. Veletrh pracovních příležitostí pro studenty a absolventy lékařských i nelékařských zdravotnických oborů se letos uskutečnil na Lékařské fakultě Ostravské univerzity už pošesté.

Vrátní

Frýdek-Místek Nástup: od 1. listopadu 2024 od 116 Kč/hod.

Technické služby Frýdek-Místek zvou na Den otevřených dveří

Technické služby Frýdek-Místek opět připravily Den otevřených dveří. V několika prohlídkových skupinách dostanou zájemci vždy možnost projít celým areálem. Prohlédnou si veškerou techniku a dozví se spousty informací. Letošní návštěva navíc zaručuje, že lidé uvidí i nejnovější vybavení.

Tři maminky zřídily ve Frýdku-Místku dětskou Herničku Klíček, město poskytlo prostory

Trojice maminek prosadila ve Frýdku-Místku vznik nové Herničky Klíček. Středisko volného času Klíč poskytlo maminkám prostory a pomohlo s vybavením. Prostory jsou určeny pro 8 malých dětí a maminky by chtěly do budoucna možnosti nového rodinného centra rozšířit.

Alzheimer centrum, Domovinka, LDN i bydlení. Ve Frýdku-Místku se připravuje nová zástavba

Frýdek-Místek pokračuje v přípravách na vznik nové zástavby v lokalitě Berlín 2. K plánovanému Alzheimer centru a Domovince zde přibyl ještě další investor, který chce postavit i léčebnu dlouhodobě nemocných. V budoucnu mají být v lokalitě také nové byty.

Mezinárodní den seniorů oslavili ve Frýdku-Místku se Zbigniewem Czendlikem

Frýdek-Místek pravidelně myslí na své seniory. Letos jim proto k Mezinárodnímu dni připravilo výjimečný program. Do kina Nová scéna Vlast přijel se zábavnou talk show populární kněz Zbigniew Czendlik. Bylo plno a senioři z místních klubů se velmi dobře bavili.

Frýdek-Místek řeší možnosti úprav na průtahu městem

Frýdek-Místek postupně připravuje úpravy na průtahu. Uvažuje se o napojení některých ulic přímo na ulici Hlavní i o vybudování nových autobusových zastávek. O změnách jedná město s krajem, který je doposud vlastníkem průtahu.

Malotřídní základní škola v Nové Vsi oslavila 150 let

Malotřídka v Nové Vsi si v tomto roce připomíná 150 let od svého založení. Škola na sobotu připravila kulturní program a lidé si mohli prohlédnou učebny, kroniky i plány připravované modernizace.

Situace v Nemocnici ve Frýdku-Místku je zatím stabilní, rostou ale obavy z možného zhoršení
Vydáno 18. února 2021 17:37, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Počty hospitalizovaných s nemocí Covid-19 v Nemocnici ve Frýdku-Místku se posledních 14 dní téměř nemění. Situace je ale oproti předchozím měsícům už stabilizovaná. Přesto se nemocnice společně s městem a okolím obávají, co se stane po případném rozvolnění, zda se nezačnou počty nakažených a hospitalizovaných opět zvětšovat.

Jeden nouzový stav byl ukončen a následně na to plynule navázal druhý. V podstatě se tak pro veřejnost nic nezměnilo. Dál pokračuje i fungování nemocnic, zásobování vakcínami i očkování.

Tomáš Stejskal, ředitel Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Původně jsem měl informace, že by u nás nemohli pracovat vojáci, což by pro nás problém byl, pak zase problesky v médiích informace, že vojáci by mohli pracovat i nadále. Myslím si, že ten nouzový stav je spíš problém pro centrální řízení a pro krajské řízení celého kraje a týká se organizace práce, týká se povinnosti mediků a podobně. Z pozice nemocnice my fungujeme pořád stejně a myslím si, že pokud by tady zůstala armáda a případně by mohli tady pracovat dobrovolníci, tak by to úplně zásadní problém nebyl, ale protože by se lidé chovali možná více nezodpovědně než teď, tak bych to bral jako velký problém."

Podobně jako na vládě, na krajském úřadu, tak i ve Frýdku-Místku zasedá pravidelně každý týden krizový štáb, který vyhodnocuje aktuální situaci ve vývoji pandemie.

Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "Na tom našem krizovém štábu jsou zástupci nejenom integrovaného záchranného systému, ale zejména jsou tam hygienici, je tam pan ředitel z nemocnice a jsou tam zástupci ze sociálních zařízení, které máme nejenom u nás ve městě, ale získáváme informace i z našeho ORP, to znamená to jsou informace z 36 obcí, které pod nás spadají jako pod obec s rozšířenou působností."
Tomáš Stejskal, ředitel Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Situace v nemocnice je posledních 14 dní dalo by se říct stabilní. Máme stejný příjem pacientů, nic se nemění, dneska na standardních odděleních máme 46 pacientů, na ARU 11 z toho 10 ventilovaných, a to je posledních 14 dnů přibližně stejné, takže jsme na určitém platu. Naučili jsme se s tím už v nemocnici žít a doufejme, byť ty prognózy nejsou úplně radostné, že ta situace by takto mohla zůstat i další týdny."

Situace se výrazně uklidnila v celém okrese. Aktuální počet nakažených se drží kolem hodnoty 1366 lidí, což by v porovnání s ostatními okresy v kraji zařadilo Frýdek-Místek na čtvrté místo.

Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "Na druhou stranu v posledních dnech vidíme pozvolný trend toho nárůstu. Nárůstu těch nemocných a situace se asi s největší pravděpodobností začne zhoršovat. To, co vidíme v některých částech, například v Čechách, kdy mají zaplněné nemocnice, tak je velká obava, že do dvou, nejpozději do tří týdnů ten stejný stav přijde i u nás ve Frýdku-Místku, vlastně v celém našem kraji. A z toho jsou zatím ty největší obavy."

Velkou výhodou je, že se podařilo už proočkovat většinu zdravotníků v nemocnicích a také hlavně zaměstnanců a klientů v sociálních službách.

Tomáš Stejskal, ředitel Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Dneska je nemocných 35 zaměstnanců covidem, což je o něco víc, než bylo před čtrnácti dny. Ta proočkovanost zaměstnanců je cirka 75 procent, takže ¾ zaměstnanců jsou naočkovány, což je velmi dobré číslo, mám z toho radost a věřím, že i to proočkování se projeví na tom, že nemocnost už bude v takových výškách, jako jsem uvedl."
Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "Probíhá sice velmi pomalu, ale probíhá očkování 80 plus, protože těch vakcín, které dostáváme, například pro Moravskoslezský kraj, není mnoho. My jich nemáme ani 12 tisíc na týden, takže to je opravdu velmi malá částka. Doufáme nicméně, že se to očkování zrychlí v dalších týdnech."

Statistiky říkají, že největší počet nakažených už není mezi seniory staršími 65 let, ale právě mezi lidmi v období mladého a středního věku. Nové mutace viru jsou podle epidemiologů mnohem nebezpečnější. Šíří se velmi rychle a začínají posílat do nemocnic bohužel stále mladší lidi, kdy na jednotkách intenzivní péče končí bohužel už i třicátníci.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000024157/situace-v-nemocnici-ve-frydkumistku-je-zatim-stabilni-rostou-ale-obavy-z-mozneho-zhorseni