Většina pravidelných hostů mnoha restaurací, barů a kaváren už se nemohla dočkat, až si zajdou do svého oblíbeného podniku.
Anketa: 1.) "Konečně po pěti měsících si sem člověk mohl sednout, dát si čepované pivo, čerstvě naražené, je to super. Stojí to za to. Člověk strávil 35 let na šachtě a teď jak je před důchodem, tak si může konečně užívat. Vsadit si, na pivečko zajde, potkává kamarády. Je to pěkné, sice člověk musí zajít na testy, ale to je to nejmenší, co může být. Za to čepované pivo to stojí." 2.) "Těch restrikcí bylo hodně, takže společenský život chybí celkem dost."
Lucie Havlíková, provozní Caffe Maxim: "Určitě je to super, akorát to počasí nám nepřeje. Hosté chodí, ale není to v takovém počtu, jak jsme byli zvyklí, což doufejme se časem zase zlepší a uvidíme."
Ne všem provozovatelům se vyplatilo zahrádky otevřít. V této restauraci využili velkého prostoru a bez problémů otevřeli.
Anketa: 3.) "Paráda po půl roce. Byli jsme naposledy v listopadu a poslední rezervaci nám zrušili, tak teď po půl roce, jsme spokojení."
Michal Prokeš, majitel Řízkárny Veranda: "Samozřejmě jsme strašně rádi, že alespoň ty zahrádky můžeme mít, byť počasí moc neslouží. Dneska, když svítí sluníčko, tak můžete vidět, že nějací hosté přišli a budeme doufat, že co nejdříve otevřeme i vnitřek restaurace."
Ivo Novák, vrchní číšník Restaurace Benu: "Máme tady pouze předzahrádku, protože ty prostory nám tady neumožňují zahrádku, s tím, že asi otevřeme zároveň potom s rozvolněním vevnitř. Ono se to tak nějak nabízí."
Petr Korč, primátor Frýdku-Místku: "Každé rozvolnění je dobrým signálem, všichni víme, že zejména drobní živnostníci, podnikatelé, byli zasaženi touto pandemií velmi intenzivně a já to vnímám jako pozitivní signál a doufám a věřím, že brzy se otevřou i provozy samotné a že většina těch zahrádek bude fungovat i toto léto a přál bych jim, aby měli nové návštěvníky, aby to fungovalo."
Provozovatelé jsou zároveň rádi, že nakonec nemusejí kontrolovat každého hosta v rámci covidových nařízení.
Michal Prokeš, majitel Řízkárny Veranda: "To určitě, protože bych chtěl vidět, jak bych tady musel dalšího člověka postavit k brance, aby kontroloval lidi, jestli jsou očkovaní nebo prodělali covid nebo mají negativní test. Mě už stačí, že musím testovat své zaměstnance dvakrát týdně."
Dlouhodobé uzavření podniků znamenalo pro provozovatele velmi těžké období, většina totiž musela své podniky dotovat, aby je udržela v chodu i bez hostů.
Michal Prokeš, majitel Řízkárny Veranda: "Těžko, ale zvládali, měli jsme výdejové okénko, měli jsme rozvozy přes obědy. Snažili jsme se, abychom to nějakým způsobem udrželi, aby o nás hosté pořád věděli."
Ivo Novák, vrchní číšník Restaurace Benu: "Špatně a zvláště teď, když se některé ty předzahrádky rozvolnily od pondělí, o to menší tržby máme my. Jsme tak někde na 20 až 30 procentech těch obědů, nepočítejme večeře."
Majitelé podniků se tak dívají na aktuální průběh rozvolnění s nadějí a zároveň i nejistotou, co bude dál.