Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Příspěvky na obědy pro školáky by ve Frýdku-Místku chtěli zavést od října

Frýdek-Místek |

Frýdek-Místek připravuje projekt Příspěvky na obědy pro školáky. Spustit by se mohl v říjnu, kdy bude definitivně jasné, kolik rodin využije dotace od státu a dalších programů. Účast v dotačním projektu bude dobrovolná a peníze dostanou přímo školní jídelny, které budou účtovat nižší ceny za obědy.

Ve Frýdku-Místku chtějí pomoci nízkopříjmovým rodinám s dětmi na základních školách. Dlouhodobě tady totiž připravují projekt Příspěvky na obědy.

Leona Sárkőziová (ANO), náměstkyně primátora Frýdku-Místku: "Když jsme se rozhodovali, že dáme tento bod do volebního programu, tak jsme hlavně zjišťovali podmínky ve Frýdku-Místku, jaké tady děti mají. Bylo pro nás důležité, aby opravdu ty děti docházely na ty obědy, z důvodů i socializace. Není to pouze o té stravě."
Radovan Hořínek (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Samozřejmě jedním z hlavních takových bodů, kterých jsme se chtěli držet, bylo to, aby ten projekt byl co možná nejméně administrativně náročný. Protože pouze tak bude v podstatě rychle zaveditelný do těch škol a nezatíží pedagogické ani nepedagogické pracovníky. Šlo nám o to, aby ten projekt byl jednoduchý. Šlo nám o to, aby v podstatě, co možná do největší míry, kopíroval současný systém přihlašování obědů."
Leona Sárkőziová (ANO), náměstkyně primátora Frýdku-Místku: "Maminky si neuvědomují, že je to daleko výhodnější, když to dítě chodí na oběd do základní školy, kde má tu stravu pestrou. Bohatou na různé vitamíny. Ta strava se střídá. Takhle doma maminka navaří, ale podle mě finančně ji to vyjde daleko dráž, než když jde to dítě na oběd ve škole."
Radovan Hořínek (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Je to jedna ze záležitostí, kterou máme sjednánu v koaliční smlouvě. Čili nepředpokládáme nějaký zásadní odpor. Na druhou stranu je třeba doladit ještě nějaké drobnosti, aby vyhovovaly celé koalici."

O příspěvek by mohly dobrovolně rodiny požádat při přihlášení dítěte na oběd. Tím se sníží cena obědu a peníze dostane přímo školní jídelna. Řeší se ale ještě koordinace se státními projekty.

Leona Sárkőziová (ANO), náměstkyně primátora Frýdku-Místku: "33 procent dětí nedochází vůbec na školní obědy. Nyní jsme zjišťovala, jak je to přes projekty, které jsou dané státem nebo Womem for Women a pouze 134 dětí se stravuje přes tyto projekty v celém Frýdku-Místku, což mi přijde hodně málo."
Radovan Hořínek (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Vítáme to, že se zapojil i stát. Protože v konečném důsledku jde o to, aby se snížily jednak náklady rodin na školní obědy. A zlepšila se kvalita stravování, aby ty děti docházely na ty obědy do škol. A stát v tom začal konat. A tento rok výrazně změnil podmínky, právě pro ten svůj státní příspěvek. Trošku tam došlo ke kolizi. My v podstatě musíme využívat jak těch prostředků státu, tak prostředků města. Proto jsme se rozhodli náš městský projekt zahájit až od 1. října. S tím, aby byl dostatečný prostor pro náběh toho státního projektu."

Hnutí ANO usiluje o hrazení celé platby za obědy. Výše příspěvku je ale stále v jednání. Už v letošním rozpočtu na to alokovala 10 milionů korun.

Radovan Hořínek (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Přesto, že se z té původní alokované částky ve výši deseti milionů korun něco vyčerpalo ve třetí změně rozpočtu, tak předpokládáme, že opět ve čtvrté změně bude ta částka znovu doplněna na tu původní úroveň a dokonce předpokládáme, pokud bude třeba, že bude i navýšena, protože to považujeme opravdu za jeden z našich zásadních programových bodů."

Samotnou podobu projektu bude muset schválit ještě zářijové zastupitelstvo.

Nahlásit chybu


K tématu

O proplácení obědů na školách už ve Frýdku-Místku požádali rodiče stovek dětí

6. listopadu 2023 16:16 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek nově proplácí některým dětem obědy na základních školách. Podmínkou je, aby měli rodiče nárok na přídavek na dítě. Peníze za obědy pak dostanou přímo školní jídelny a děti tak mohou bezplatně na obědy. Do projektu už rodiče přihlásili stovky dětí.

Frýdek-Místek bude platit některým školákům od listopadu obědy

21. září 2023 11:58 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek bude hradit od listopadu některým školákům obědy. Nový projekt je určený pro rodiny, které pobírají přídavky na děti. Účast v něm bude zcela dobrovolná a město dá peníze za obědy přímo svým základním školám. Cílem je pomoci nízkopříjmovým rodinám.

Obědy zdarma mohou využít nově i střední školy v Moravskoslezském kraji

10. října 2023 12:50 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj se už sedmým rokem zapojil do projektu Obědy do škol. Nabízí školám, aby si zažádaly o příspěvky na obědy pro děti ze sociálně slabších rodin. Letos mohou mít zdarma obědy kromě dětí z mateřinek a základních škol také středoškoláci. Moravskoslezský kraj na tento projekt získal z evropských zdrojů 63 milionů korun, dalších 7 má alokováno ve svém rozpočtu. Tyto peníze jsou určené na tento a příští školní rok.


Investice spojené s dopravním omezením jsou pro centrum Ostravy klíčové

Centrum Ostravy čekají v následujících 5 letech velké investice. Nový koncertní sál, výstavba knihovny Černá kostka, proměna sadu Dr. Milady Horákové, revitalizace Náměstí republiky a Frýdlantských mostů, výstavba parkovacích domů a další stavby. Vše je bohužel spojeno i s řadou dopravních omezení. Ale tyto investice jsou klíčové pro další rozvoj města.

Na zámku Hošťálkovy objevili dosud neznámé fresky

4. července 2024 19:24 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Na zámku Hošťálkovy mezi Krnovem a Bruntálem objevili provozovatelé nové malby, o kterých nevěděli ani restaurátoři. Zámek měl v historii velké štěstí v tom, že nebyl zásadně devastován, pouze výmalby byly kompletně zatřeny. Před válkou patřil rodu Skrbenských a následně rodu Arco.

V Havířově se konalo diskuzní fórum zástupců zdravotnictví v MSK

Ředitelé nemocnic a pověření zástupci zdravotních pojišťoven společně se zástupci vedení Moravskoslezského kraje a Lékařské fakulty OU diskutovali o situaci ve zdravotnictví a problémech, se kterými se v našem kraji potýkají.

Jednotka dobrovolných hasičů ve Městě Albrechticích je nejstarší v okrese, oslavila 150 let

4. července 2024 19:42 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

V MS kraji působí na 260 profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Z toho je téměř 250 jednotek dobrovolných. Nejdéle existující Sbor dobrovolných hasičů v okrese působí ve Městě Albrechticích a velkou akcí právě oslavil svých 150 let.

Na návěsu kamionu ve Zbyslavicích začal hořet koks, škoda milion korun

Včera 12:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V noci na pátek 5. července začal hořet koks na návěsu kamionu ve Zbyslavicích. Po telefonátu na tísňovou linku v jednu hodinu v noci na místo zamířily tři jednotky hasičů. Požár napáchal škodu za zhruba milion korun.

Mariánskohorská radnice dál opravuje silnice. Teď přišla na řadu ulice Karasova, která byla samá boule

Ulice Karasova v Ostravě-Mariánských Horách prochází kompletní rekonstrukcí. Potřebovala ji už dlouhou dobu, byla totiž tak zvlněná, že připomínala spíše přírodní tankodrom, po kterém se téměř nedalo jezdit.

Na rozvoj sociálních služeb přispěje Ostrava 6 mil. korun. Podpoří 29 žádostí

4. července 2024 8:58 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava podpoří celkem 29 projektů, které rozvíjejí sociální služby. Nejčastěji se jedná o podporu zlepšování životních podmínek pro seniory nebo osoby se zdravotním postižením.

Děti ve Frýdku-Místku soutěžily na dopravním hřišti o Putovní pohár

Městská policie pořádala na dopravním hřišti ve Frýdku-Místku soutěž Putovní pohár. Žáci čtvrtých tříd mezi sebou poměřili znalosti z teorie i v praktickém simulovaném provozu. Ti nejlepší si odnesli pohár i věcné ceny.

Mladí lidé z několika zemí řešili digitální technologie, umělou inteligenci nebo fake news

4. července 2024 8:58 | Jablunkov | Libor Běčák

V rámci mezinárodního výměnného programu Erasmus+ se na Jablunkovsku opět setkaly skupiny studentů z několika evropských zemí, které tam řešily problematiku související s jejich studijními obory nebo zájmy.

Zastupitelé Ostravy schválili memorandum k Bazalům. Nový stadion pojme asi 17 tisíc lidí

4. července 2024 13:23 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Zastupitelstvo Ostravy se napříč politickým spektrem shodlo, že Baník potřebuje nový fotbalový stadion na Bazalech. Bylo schváleno memorandum, které deklaruje další konkrétní kroky k přípravě projektu. Stavba by měla být zahájena za 3 roky.

Taneční studio Dancepoint Frýdek-Místek připravilo pro děti letní tábory i jednodenní akce

Taneční studio Dancepoint Frýdek-Místek se opět zapojilo do letní akce Prázdniny ve městě. Kromě jednodenních akcí pro děti, ale připravilo také několik vlastních příměstských táborů.

Rekonstrukce pobočky Domova pro seniory ve Frýdku-Místku je před dokončením

Rekonstrukce pobočky domova pro seniory ve Frýdku-Místku je před dokončením. Dodělávají se vnitřní stavební práce a v průběhu prázdnin by měl být objekt předán provozovateli, který ho následně začne vybavovat. V domově bude 27 lůžek s vysokým komfortem.

Opilý mladík a jeho kamarád seděli se zbraněmi nedaleko festivalu ve Frýdku-Místku, lidé je v obavě nahlásili policistům

2. července 2024 8:58 | Frýdek-Místek | Lukáš Zavadil

Policisté ve Frýdku-Místku byli v sobotu večer informováni, že u řeky Ostravice nedaleko festivalu FM City Fest se pohybuje muž s dlouhou zbraní. Na místo okamžitě vyrazili společně se strážníky a zajistili 19letého mladíka. Ten seděl na trávě se svým známým a vedle sebe měl skutečně položenou dlouhou zbraň a igelitovou tašku.

Frýdek-Místek chce ihned po nabytí Českého domu začít se záchovnými pracemi na objektu

Nákup Českého domu je pro Frýdek-Místek významnou událostí. V průběhu let se navíc podařilo dohodami snížit jeho cenu o více než 5 milionů. Jakmile bude objekt přepsán na město, okamžitě začnou záchovné práce.

ZUŠ Frýdek-Místek pořádala Galakoncert populárních melodií

Základní umělecká škola Frýdek-Místek připravila unikátní akci. Pěvecké sbory a smyčcové orchestry spojily síly a společně připravili Galakoncert populárních melodií. Na akci, která sklidila velký úspěch vystoupilo na 130 účinkujících.

Školáci z Chlebovic u Frýdku-Místku dostávali vysvědčení ve včelařském muzeu

Školáci mají za sebou předávání vysvědčení. V Chlebovicích letos pro tuto událost zvolili prostory včelařského muzea. Prvňáčkům sem přijel předat vysvědčení osobně i primátor Frýdku-Místku.

Příspěvky na obědy pro školáky by ve Frýdku-Místku chtěli zavést od října
Vydáno 13. července 2023 16:06, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Frýdek-Místek připravuje projekt Příspěvky na obědy pro školáky. Spustit by se mohl v říjnu, kdy bude definitivně jasné, kolik rodin využije dotace od státu a dalších programů. Účast v dotačním projektu bude dobrovolná a peníze dostanou přímo školní jídelny, které budou účtovat nižší ceny za obědy.

Ve Frýdku-Místku chtějí pomoci nízkopříjmovým rodinám s dětmi na základních školách. Dlouhodobě tady totiž připravují projekt Příspěvky na obědy.

Leona Sárkőziová (ANO), náměstkyně primátora Frýdku-Místku: "Když jsme se rozhodovali, že dáme tento bod do volebního programu, tak jsme hlavně zjišťovali podmínky ve Frýdku-Místku, jaké tady děti mají. Bylo pro nás důležité, aby opravdu ty děti docházely na ty obědy, z důvodů i socializace. Není to pouze o té stravě."
Radovan Hořínek (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Samozřejmě jedním z hlavních takových bodů, kterých jsme se chtěli držet, bylo to, aby ten projekt byl co možná nejméně administrativně náročný. Protože pouze tak bude v podstatě rychle zaveditelný do těch škol a nezatíží pedagogické ani nepedagogické pracovníky. Šlo nám o to, aby ten projekt byl jednoduchý. Šlo nám o to, aby v podstatě, co možná do největší míry, kopíroval současný systém přihlašování obědů."
Leona Sárkőziová (ANO), náměstkyně primátora Frýdku-Místku: "Maminky si neuvědomují, že je to daleko výhodnější, když to dítě chodí na oběd do základní školy, kde má tu stravu pestrou. Bohatou na různé vitamíny. Ta strava se střídá. Takhle doma maminka navaří, ale podle mě finančně ji to vyjde daleko dráž, než když jde to dítě na oběd ve škole."
Radovan Hořínek (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Je to jedna ze záležitostí, kterou máme sjednánu v koaliční smlouvě. Čili nepředpokládáme nějaký zásadní odpor. Na druhou stranu je třeba doladit ještě nějaké drobnosti, aby vyhovovaly celé koalici."

O příspěvek by mohly dobrovolně rodiny požádat při přihlášení dítěte na oběd. Tím se sníží cena obědu a peníze dostane přímo školní jídelna. Řeší se ale ještě koordinace se státními projekty.

Leona Sárkőziová (ANO), náměstkyně primátora Frýdku-Místku: "33 procent dětí nedochází vůbec na školní obědy. Nyní jsme zjišťovala, jak je to přes projekty, které jsou dané státem nebo Womem for Women a pouze 134 dětí se stravuje přes tyto projekty v celém Frýdku-Místku, což mi přijde hodně málo."
Radovan Hořínek (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Vítáme to, že se zapojil i stát. Protože v konečném důsledku jde o to, aby se snížily jednak náklady rodin na školní obědy. A zlepšila se kvalita stravování, aby ty děti docházely na ty obědy do škol. A stát v tom začal konat. A tento rok výrazně změnil podmínky, právě pro ten svůj státní příspěvek. Trošku tam došlo ke kolizi. My v podstatě musíme využívat jak těch prostředků státu, tak prostředků města. Proto jsme se rozhodli náš městský projekt zahájit až od 1. října. S tím, aby byl dostatečný prostor pro náběh toho státního projektu."

Hnutí ANO usiluje o hrazení celé platby za obědy. Výše příspěvku je ale stále v jednání. Už v letošním rozpočtu na to alokovala 10 milionů korun.

Radovan Hořínek (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Přesto, že se z té původní alokované částky ve výši deseti milionů korun něco vyčerpalo ve třetí změně rozpočtu, tak předpokládáme, že opět ve čtvrté změně bude ta částka znovu doplněna na tu původní úroveň a dokonce předpokládáme, pokud bude třeba, že bude i navýšena, protože to považujeme opravdu za jeden z našich zásadních programových bodů."

Samotnou podobu projektu bude muset schválit ještě zářijové zastupitelstvo.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000038191/prispevky-na-obedy-pro-skolaky-by-ve-frydkumistku-chteli-zavest-od-rijna