Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Hasiči na Frýdecko-Místecku mají za rok 2023 na kontě téměř 1 300 výjezdů

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Téměř 1 300 výjezdů mají na kontě hasiči z okresu Frýdek-Místek za rok 2023. Nejčastěji zasahovali u technických událostí. Až pak to byly dopravní nehody a požáry. Centrální hasičská stanice ve Frýdku-Místku loni také dokončila rozsáhlý projekt zateplení, na který hasičům přispělo i město.

Profesionální hasiči ve Frýdku-Místku mají za sebou další standardní rok plný velkého počtu výjezdů k různým událostem.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Hasiči ze stanice ve Frýdku-Místku zasahovali v uplynulém roce téměř u 1 300 událostí. Jedná se o centrální stanici, to znamená, že zasahujeme nejenom v hasebním obvodu stanice, ale rovněž poskytujeme speciální techniku stanicím v Nošovicích a Třinci. Jedná se například o vyprošťovací automobily, protichemický automobil a podobně. Kterými poskytujeme podporu tamním jednotkám."

Největší množství zásahů je tradičně zařazeno do kategorie technické pomoci, následují dopravní nehody a požáry. Největší škodu v okrese, 13 milionů, napáchal březnový požár skladu obalových materiálů v Raškovicích.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "My jsme zasahovali u několika požárů bytů ve Frýdku-Místku. Přitom jsme zachraňovali osoby. Hasili jsme požár baterií k fotovoltaice ve Lhotce. Vyprošťovali jsme kamiony na dálnicích. A samozřejmě k našim zásahům patří také záchrana zvířat. Výrazněji nás zaměstnaly zimní měsíce, kdy jsme prakticky denně několikrát vyprošťovali zapadlá vozidla. Nejčastěji se jednalo o autobusy, které nejsou přizpůsobeny na jízdu po sněhu a ledu. Občas nějaké sypače."

Hasiči v celém Moravskoslezském kraji vyjíždějí každoročně k největšímu počtu událostí v rámci celé republiky. Loni jich bylo v celém kraji 23 tisíc. Hasiči jsou proto velmi důležití a neustále vylepšují své zázemí.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Na konci roku 2023 byl ukončen několikaletý projekt zateplení objektu v areálu stanice ve Frýdku-Místku, jehož cílem je snížení energetické náročnosti. Zateplením prošly všechny objekty. To znamená, jak správní budova, tak garáže výjezdové jednotky i jejich zázemí. Na obou objektech byly samozřejmě vyměněny i okna."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Město Frýdek-Místek obecně podporuje i organizace, které nezřizuje. Jako je například Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje nebo například krajská nemocnice. A další organizace, které jsou na území města aktivní. A je to takovým dobrým zvykem, že i když nejsme zřizovatelem, netvoří to položku v našem rozpočtu. Tak vždy nějakým gestem podporujeme ty organizace k tomu, aby se dovybavily, aby zlepšily úroveň zázemí, aby byly akceschopnější."

Město podpoří profesionální hasiče i v letošním roce. Zastupitelstvo jim schválilo dotaci ve výši 900 tisíc korun.

Nahlásit chybu


K tématu

Ve Frýdku-Místku hořela střecha rodinného domu. Hasiči uchránili majetek za 4 miliony

29. května 2024 10:41 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Pět jednotek hasičů zasahovalo v úterý krátce po poledni u požáru střechy rodinného domu ve Frýdku-Místku. Plameny hasiči krotili 40 minut a další půl hodinu požár likvidovali. Kvalitním a bleskovým zásahem uchránili majetek za 4 miliony korun. Celková škoda je tak zhruba 150 tisíc.

Sousedé vytáhli starší ženu z hořícího bytu ve Frýdku-Místku

14. září 2024 20:05 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Tři jednotky hasičů zasahovaly v pátek v noci ve Frýdku-Místku u požáru bytu ve 4. nadzemním podlaží. V péči záchranářů skončili čtyři lidé. Jednu ženu vytáhli z hořícího bytu sousedé. Následně jí pomohli policisté a strážníci. Škoda je půl milionu korun.

Řidič naboural do betonu na vyfrézované dálnici D48, skončil v ohrožení života

21. září 2023 12:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři, policisté a hasiči zasahovali ve středu večer u vážné dopravní nehody nehody na Frýdecko-Místecku. Na dálnici D48 vjel řidič do vyfrézovaného úseku a naboural do betonu. Do nemocnice ho v ohrožení života transportoval vrtulník.


ON-LINE: Povodně v Moravskoslezském kraji ustoupily, obnova postižených oblastí ale bude trvat dlouho

Včera 23:22, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj se potýká s následky ničivých povodní. Situace se sice uklidňuje, ale mnoho lidí stále řeší problémy s bydlením a zničeným majetkem, stejně jako firmy, samosprávy a instituce v regionu. V tomto infoservisu přinášíme na jednom místě aktuální informace, fotografie, reakce politiků i osobností Moravskoslezského kraje.

MSK poskytne finanční dar osmnácti postiženým obcím, peníze by měly mít na účtech do pátku

Moravskoslezský kraj daruje nejvíce povodněmi postiženým obcím jako bezprostřední pomoc devět milionů korun. Hejtman kraje Josef Bělica to oznámil na čtvrteční tiskové konferenci.

Evakuovaní psi z karvinského útulku jsou zpátky

Karvinský magistrát ještě v době před záplavami zajistil preventivní odvoz psů z útulku v Darkově. Nebylo jasné, zda se voda dostane až do areálu a ohrozí jejich životy. Nyni jsou už psi zpátky v kotcích.

Krnovská nemocnice byla povodní zcela ochromena, musela řešit dodávky vody i elektřiny

S velkými následky povodně se potýká také krnovská nemocnice. Velká voda zatopila sklepní prostory s technologiemi a ambulance ve sníženém přízemí. Nemocnice byla zcela ochromena bez elektřiny a vody. Materiální škody škody i nánosy bahna jsou obrovské.

MHD ve Frýdku-Místku má nově 12 nejmodernějších elektrobusů

Poskytovatel městské hromadné dopravy ve městě pořídil do výbavy 12 nejmodernějších elektrobusů. Zcela bezemisní vozy nahradí původní autobusy s pohonem na naftu a CNG. Pořízení vyšlo na 155 milionů korun. Velkou část ale zaplatila evropská dotace.

V Palkovicích po povodních řeší sesuvy svahů, které ohrožují domy

Hned několik sesuvů podmáčených svahů řeší v Palkovicích na Frýdecko-Místecku. Tuny ujíždějící zeminy tam ohrožují rodinné domy a hledá se řešení, jak sesuvy zastavit.

Začala oprava protržené hráze na soutoku Odry a Opavy. Zatím půjde jen o dočasné řešení

Hned po opadnutí vody u soutoku Opavy a Odry začaly práce na opravě hráze, kterou voda protrhla. Zatím jde pouze o provizorní a hlavně rychlé řešení, které by mělo ochránit obyvatele v případě dalšího výrazného stoupnutí hladiny řeky.

Lidé z Charity jezdí pomáhat na Krnovsko a Bohumínsko, potřeba jsou elektrocentrály

Velká voda přímo v Novém Jičíně výraznou škodu nenapáchala, pomoc zdejší Charity tak směřuje do oblasti Krnovska a Bohumína. Lidem vezou potraviny, čistící prostředky, ale i slova útěchy a podpory.

Nemocnice v Havířově otevřela Kavárnu života Jany Feberové, která byla dlouholetou dobrovolnicí

Nadační fond Pavla Novotného společně s havířovskou nemocnicí otevřel pro onkologické pacienty Kavárnu života Jany Feberové. Dcera zesnulé bývalé náměstkyně primátora věří, že její maminka, která nemocným pomáhala, by z toho měla radost.

V Porubě uklízí důsledky povodní. Radnice už je v provozu

Důsledky povodní jsou odklizeny a Úřad městského obvodu Poruba je tak opět přístupný lidem. Vrátila se sem i matrika, která se musela dočasně přestěhovat do informačního centra na Hlavní třídě.

Frýdek-Místek i další města pomáhají zasaženým povodněmi

Povodně strhly obrovskou vlnu solidarity. Pomoc nabízejí lidé, firmy i města. Frýdek-Místek například vyčlenil 200 tisíc korun, za které nakoupil nejnutnější potřeby pro Krnov a Opavu.

Vytopená dětská školička ve Frýdku-Místku vysouší zdi fény na vlasy

Spodní voda vyplavila ve Frýdku-Místku i malou dětskou školičku. Ta je nyní mimo provoz, sčítá škody a řeší opravy. Kvůli nedostatku vysoušečů si ženy ve skupině poradily jinak. Zároveň vyhlásily netradiční sbírku na novou dlažbu.

Voda poškodila atletický stadion i Domov Přístav ve Frýdku-Místku

Vyplavený atletický stadion i Domov Přístav Armády spásy ve Frýdku-Místku. Škody nezpůsobila vylitá řeka, ale velké množství vody z přívalových dešťů, a hlavně spodní voda. Náklady na opravy se zatím nedají vyčíslit, nyní probíhá hlavně úklid.

Výtvarnou výchovu zpestřil čeladenským školákům workshop s malířem

17. září 2024 14:00 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Školáci z Čeladné si klasické hodiny výtvarné výchovy zpestřili workshopem kresby vedeným místním rodákem, malířem Zdeňkem Kurečkou. Konal se v prostorách staré školy v památníku Josefa Kaluse.

Frýdek-Místek pomáhá hledat pěstouny pro opuštěné děti

Frýdek-Místek hledá zájemce o pěstounskou péči. Cílem je zajistit plnohodnotný rodinný život dětem, které jsou opuštěné nebo z různých důvodů bez rodičů. Pěstouni mohou být i dočasní a starat se o děti různých věkových skupin.

Velká voda řádila i ve Frýdku-Místku, město řeší následky

Velká voda se převalila i přes Frýdek-Místek. Díky vodní nádrži Šance ale nebyly následky katastrofální. Město řeší hlavně odklízení povodňového odpadu z cyklostezky a zatopené kolektory. Evakuace obyvatel nutná nebyla.

Hasiči na Frýdecko-Místecku mají za rok 2023 na kontě téměř 1 300 výjezdů
Vydáno 29. ledna 2024 16:16, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Téměř 1 300 výjezdů mají na kontě hasiči z okresu Frýdek-Místek za rok 2023. Nejčastěji zasahovali u technických událostí. Až pak to byly dopravní nehody a požáry. Centrální hasičská stanice ve Frýdku-Místku loni také dokončila rozsáhlý projekt zateplení, na který hasičům přispělo i město.

Profesionální hasiči ve Frýdku-Místku mají za sebou další standardní rok plný velkého počtu výjezdů k různým událostem.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Hasiči ze stanice ve Frýdku-Místku zasahovali v uplynulém roce téměř u 1 300 událostí. Jedná se o centrální stanici, to znamená, že zasahujeme nejenom v hasebním obvodu stanice, ale rovněž poskytujeme speciální techniku stanicím v Nošovicích a Třinci. Jedná se například o vyprošťovací automobily, protichemický automobil a podobně. Kterými poskytujeme podporu tamním jednotkám."

Největší množství zásahů je tradičně zařazeno do kategorie technické pomoci, následují dopravní nehody a požáry. Největší škodu v okrese, 13 milionů, napáchal březnový požár skladu obalových materiálů v Raškovicích.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "My jsme zasahovali u několika požárů bytů ve Frýdku-Místku. Přitom jsme zachraňovali osoby. Hasili jsme požár baterií k fotovoltaice ve Lhotce. Vyprošťovali jsme kamiony na dálnicích. A samozřejmě k našim zásahům patří také záchrana zvířat. Výrazněji nás zaměstnaly zimní měsíce, kdy jsme prakticky denně několikrát vyprošťovali zapadlá vozidla. Nejčastěji se jednalo o autobusy, které nejsou přizpůsobeny na jízdu po sněhu a ledu. Občas nějaké sypače."

Hasiči v celém Moravskoslezském kraji vyjíždějí každoročně k největšímu počtu událostí v rámci celé republiky. Loni jich bylo v celém kraji 23 tisíc. Hasiči jsou proto velmi důležití a neustále vylepšují své zázemí.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Na konci roku 2023 byl ukončen několikaletý projekt zateplení objektu v areálu stanice ve Frýdku-Místku, jehož cílem je snížení energetické náročnosti. Zateplením prošly všechny objekty. To znamená, jak správní budova, tak garáže výjezdové jednotky i jejich zázemí. Na obou objektech byly samozřejmě vyměněny i okna."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Město Frýdek-Místek obecně podporuje i organizace, které nezřizuje. Jako je například Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje nebo například krajská nemocnice. A další organizace, které jsou na území města aktivní. A je to takovým dobrým zvykem, že i když nejsme zřizovatelem, netvoří to položku v našem rozpočtu. Tak vždy nějakým gestem podporujeme ty organizace k tomu, aby se dovybavily, aby zlepšily úroveň zázemí, aby byly akceschopnější."

Město podpoří profesionální hasiče i v letošním roce. Zastupitelstvo jim schválilo dotaci ve výši 900 tisíc korun.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000041269/hasici-na-frydeckomistecku-maji-za-rok-2023-na-konte-temer-1-300-vyjezdu