Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Frýdek-Místek bude platit obědy některým dětem i další školní rok

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Frýdek-Místek zaplatí obědy školákům i v novém školním roce. Pokračuje tedy v loni započatém projektu, který se ukázal být úspěšným. Díky příspěvku města tak mohou ve školách obědvat další děti. Rodiče je ale musí do programu opět přihlásit.

Teplé polední jídlo ve škole si mohou ve Frýdku-Místku dopřát další školáci. Mnohé z dětí mohly být v minulosti omezovány životní situací rodiny a tím pádem se na obědy nedostaly. V loňském roce město spustilo podporu stravování v městských základních školách. Funguje to tak, že některým dětem přispívá na obědy a plně je proplácí.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Obědy ve školách jsou dlouhodobě dotované a rodiče neplatí plnou částku. Nicméně existují případy, kdy děti nechodily na oběd nebo jsou z rodin, kdy jejich rodiče plně nedbají na to, aby měly zdravou životosprávu. A proto v minulém roce pilotně jsme spustili program příspěvky na obědy. Kdy děti, které se z různých důvodů buďto těch obědů neúčastnily anebo nechodily pravidelně, mohou získat obědy zdarma. Jde o to, že ty peníze neposíláme rodičům, nemohou je utratit za alkohol, za cigarety a tak dále. Ty peníze získávají školy. A děti, které chtějí chodit na oběd, tak tím pádem mohou."

V loňském školním roce se do projektu zapojilo na 500 dětí. Cílem zavedeného programu příspěvků na obědy bylo zajistit, aby se všechny děti dostaly k plnohodnotné zdravé stravě a také aby nebyly vylučovány z kolektivu.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Program je úspěšný, jsem rád, že se do něj zapojily stovky dětí. A největší radost mám z toho, že děti, které nechodily na obědy, tak začaly chodit. Protože je to velmi důležité, aby se zapojily, aby všechny děti měly stejnou příležitost. A já rád říkám na konec, žádné dítě nemůže za své rodiče."

Rodiče, kteří chtějí své dítě do programu přihlásit, musí ve škole podat přihlášku do 28. srpna. Děti tak budou mít dotované obědy už od září. Pokud se rodiče přihlásí později, dotace bude přidělena vždy od dalšího následujícího měsíce.

Marcel Sikora (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Podmínkou účasti v tomto projektu je, aby žák měl trvalý pobyt na území Frýdku-Místku a navštěvoval některou z městských základních škol. Přihlášení do projektu je snadné. Školy mají k dispozici formuláře, jak v elektronické, tak v papírové podobě. K přihlášce rodič doplní potvrzení o pobírání přídavku na dítě anebo jednoduché čestné prohlášení, že tyto přídavky pobírá."

Existují případy, kdy si rodiče mnohdy ani neuvědomí, že mají nárok na přídavek na dítě. Může na něj dosáhnout například i čtyřčlenná rodina s 50tisícovým příjmem, takže děti z této rodiny by měly nárok na obědy zdarma. Každý si může nárok na přídavek ověřit na sociální kalkulačce, kterou najde na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí.

Nahlásit chybu


K tématu

O proplácení obědů na školách už ve Frýdku-Místku požádali rodiče stovek dětí

6. listopadu 2023 16:16 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek nově proplácí některým dětem obědy na základních školách. Podmínkou je, aby měli rodiče nárok na přídavek na dítě. Peníze za obědy pak dostanou přímo školní jídelny a děti tak mohou bezplatně na obědy. Do projektu už rodiče přihlásili stovky dětí.

Dětem v tíživé situaci proplácí obědy ve školách Moravskoslezský kraj

21. června 2024 15:32 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Už 90 školských zařízení z Moravskoslezského kraje se pro příští školní rok přihlásilo do programu bezplatného stravování pro děti. V první vlně schválilo krajské vedení příspěvky v souhrnné výši 26,3 milionu korun. Další školy se do programu ještě mohou zapojit, hejtmanství přijímá žádosti až do konce letošního září.

Obědy zdarma mohou využít nově i střední školy v Moravskoslezském kraji

10. října 2023 12:50 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj se už sedmým rokem zapojil do projektu Obědy do škol. Nabízí školám, aby si zažádaly o příspěvky na obědy pro děti ze sociálně slabších rodin. Letos mohou mít zdarma obědy kromě dětí z mateřinek a základních škol také středoškoláci. Moravskoslezský kraj na tento projekt získal z evropských zdrojů 63 milionů korun, dalších 7 má alokováno ve svém rozpočtu. Tyto peníze jsou určené na tento a příští školní rok.


Další oběť podvodu na sítích, žena z Bruntálska poslala falešnému vojenskému lékaři téměř milion korun

Dnes 9:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Kriminalisté z Bruntálska vyšetřují další případ podvodu přes sociální sítě, kdy byla poškozená žena středního věku připravena o téměř 900 tisíc korun. Podvodník se vydával za vojenského lékaře působícího v Iránu a pod záminkou zaslání balíčku vylákal z oběti několik plateb.

ŘSD plně obnovuje provoz na dálnici mezi Ostravou a Polskem

Včera 14:14 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dálnice D1 mezi Ostravou a Polskem bude dnes odpoledne opět průjezdná standardně dvěma pruhy pro každý směr. Ředitelství silnic a dálnic dokončilo v úterý 1. října úklid a opravy po povodních.

Studenti vysazovali nový park v Ostravě-Třebovicích v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i normalizací života ve školách a firmách

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

Ostrava se snaží vyřešit čištění odpadních vod. Ústřední čističku voda značně poničila

Jedním z největších problémů Ostravy po povodních je vodohospodářská infrastruktura a hlavně zničená čistírna odpadních vod, která byla zcela pod vodou. Byla proto svolána mimořádná rada města, kde byly schváleny první finance na opravy.

Děti v MŠ Resslova v Havířově mají vlastního sportovního trenéra

Nedostatek pohybu u dětí nemusí vést jen k obezitě, ale i k dalším problémům. Mateřská škola Resslova v Havířově se proto zaměřuje na sport. Děti mají dokonce i vlastního trenéra, což rodiče vítají.

Ostrava hledá seniora roku 2024. Oceněni budou jednotlivci i klub seniorů

Při příležitosti Mezinárodního dne seniorů, který připadá na 1. října, vyhlašuje Ostrava již tradičně anketu Senior roku. Město ocení aktivní obyvatele starší 65 let. Kromě ocenění jednotlivců město hledá také Klub seniorů roku.

Voda z ulic v Nové Vsi už byla odčerpána. Zatopeny jsou stále některé sklepy a garáže

30. září 2024 11:30 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Voda v Ostravě Nové Vsi už díky vysokokapacitním čerpadlům klesla natolik, že ulice jsou průjezdné a majitelé se mohou dostat ke svým domům. Policie ale stále reguluje vjezd do této oblast, aby mohly plynule projíždět nákladní auta s odpadem. Voda je ale stále odčerpávána ze sklepů, garáží a také lagun u Mariánskohorské ulice.

Muže o berlích srazilo v Ostravě auto. Policie hledá svědky

Včera 10:22 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Policie zveřejnila výzvu k víkendové nehodě v Ostravě-Výškovicích. Hledají svědky události, kdy před jedoucí auto vstoupil 47letý muž o berlích. Řidič už nedokázal reagovat a muže srazil. Ten skončil v kritickém stavu v nemocnici.

Studénka zahájila cestu k založení technických služeb, nakupuje další stroje

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Od září fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město také pokračuje v nákupu techniky.


Nová družina v Čeladné je plná školáků, přidají se i senioři

Školáci v Čeladné už naplno užívají nové oddělení družiny, které bylo vybudováno během prázdnin a v září bylo otevřeno pod názvem Tygříci. Za nový prostor pro aktivity dětí zaplatila obec přes dva miliony korun, z toho 1,6 milionu pokryla dotace.

Frýdlantský tenisový klub oslavil 100 let od založení

Tenisový klub ve Frýdlantě nad Ostravicí si připomněl 100 let své existence. Oslava se konala v areálu klubu, kdy nechyběla exhibiční utkání ani ocenění a poděkování.

Frýdek-Místek prodal budovy po městské policii v licitaci za 22,5 milionu

Frýdek-Místek prodal soubor budov, kde v minulosti sídlila městská policie. Prodej proběhl formou licitace, která má být nejtransparentnější formou prodeje městského majetku. Nový majitel za nemovitosti zaplatil 22,5 milionu korun.

Frýdek-Místek obnovil Pochod pro seniory. Šlo se z Lískovce do Sedlišť

Frýdek-Místek obnovil oblíbenou akci Pochod pro seniory. Začalo se podzimním výšlapem z Lískovce do Sedlišť, kterého se účastnilo několik desítek aktivních seniorů. Cílem akce je motivovat seniory k pohybu a také jim nabídnout možnosti setkávání.

Rodinné centrum Lumpíkov Frýdek-Místek zve na konferenci Úspěšná žena v každém věku

Rodinné a vzdělávací centrum Lumpíkov ve Frýdku-Místku připravilo první velkou konferenci s názvem Úspěšná žena v každém věku. Pět inspirativních žen bude sdílet své příběhy o tom, jak se dostaly k podnikání nebo jak si vybudovaly různé posty ve firmě.

Nošovice se proměnily v Pohádkový les, děti čekala stezka plná soutěží i zasloužená odměna

27. září 2024 16:00 | Nošovice | Michal Slonina | Nošovický miniexpres

Nošovice se poslední prázdninový den znovu proměnily v Pohádkový les plný zábavných úkolů. Jejich cílem bylo jako každý rok zabavit místní děti, a zároveň propagovat klasické pohádky.

Frýdek-Místek bude platit obědy některým dětem i další školní rok
Vydáno 12. srpna 2024 15:15, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Frýdek-Místek zaplatí obědy školákům i v novém školním roce. Pokračuje tedy v loni započatém projektu, který se ukázal být úspěšným. Díky příspěvku města tak mohou ve školách obědvat další děti. Rodiče je ale musí do programu opět přihlásit.

Teplé polední jídlo ve škole si mohou ve Frýdku-Místku dopřát další školáci. Mnohé z dětí mohly být v minulosti omezovány životní situací rodiny a tím pádem se na obědy nedostaly. V loňském roce město spustilo podporu stravování v městských základních školách. Funguje to tak, že některým dětem přispívá na obědy a plně je proplácí.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Obědy ve školách jsou dlouhodobě dotované a rodiče neplatí plnou částku. Nicméně existují případy, kdy děti nechodily na oběd nebo jsou z rodin, kdy jejich rodiče plně nedbají na to, aby měly zdravou životosprávu. A proto v minulém roce pilotně jsme spustili program příspěvky na obědy. Kdy děti, které se z různých důvodů buďto těch obědů neúčastnily anebo nechodily pravidelně, mohou získat obědy zdarma. Jde o to, že ty peníze neposíláme rodičům, nemohou je utratit za alkohol, za cigarety a tak dále. Ty peníze získávají školy. A děti, které chtějí chodit na oběd, tak tím pádem mohou."

V loňském školním roce se do projektu zapojilo na 500 dětí. Cílem zavedeného programu příspěvků na obědy bylo zajistit, aby se všechny děti dostaly k plnohodnotné zdravé stravě a také aby nebyly vylučovány z kolektivu.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Program je úspěšný, jsem rád, že se do něj zapojily stovky dětí. A největší radost mám z toho, že děti, které nechodily na obědy, tak začaly chodit. Protože je to velmi důležité, aby se zapojily, aby všechny děti měly stejnou příležitost. A já rád říkám na konec, žádné dítě nemůže za své rodiče."

Rodiče, kteří chtějí své dítě do programu přihlásit, musí ve škole podat přihlášku do 28. srpna. Děti tak budou mít dotované obědy už od září. Pokud se rodiče přihlásí později, dotace bude přidělena vždy od dalšího následujícího měsíce.

Marcel Sikora (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Podmínkou účasti v tomto projektu je, aby žák měl trvalý pobyt na území Frýdku-Místku a navštěvoval některou z městských základních škol. Přihlášení do projektu je snadné. Školy mají k dispozici formuláře, jak v elektronické, tak v papírové podobě. K přihlášce rodič doplní potvrzení o pobírání přídavku na dítě anebo jednoduché čestné prohlášení, že tyto přídavky pobírá."

Existují případy, kdy si rodiče mnohdy ani neuvědomí, že mají nárok na přídavek na dítě. Může na něj dosáhnout například i čtyřčlenná rodina s 50tisícovým příjmem, takže děti z této rodiny by měly nárok na obědy zdarma. Každý si může nárok na přídavek ověřit na sociální kalkulačce, kterou najde na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000044372/frydekmistek-bude-platit-obedy-nekterym-detem-i-dalsi-skolni-rok