Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Otužilec se šel vykoupat v Ostravici a začal se topit. Příbuzní ho chtěli zachránit, ale dopadlo to tragicky

Frýdlant nad Ostravicí |

Náročný, vyčerpávající a bohužel velmi smutný zásah. Desítky členů integrovaného záchranného systému společně s vojáky předvedli maximální nasazení v boji o každou minutu. Bohužel i třetího tonoucího už našli bez známek života. Záchranáři ještě během pátku potvrdili, že zemřeli oba mladíci vytažení z vody. Po třetím se pátralo ještě v sobotu. Nejstarší z nich se chtěl v pátek odpoledne vykoupat v řece Ostravici a začal se topit. Další dva za ním rychle skočili a chtěli ho zachránit. Vzápětí oba bohužel vzala voda.

VIDEO: HZS MSK

Parta příbuzných byla na výšlapu, vraceli se z Lysé hory a odpoledne se zastavili u jezu v části Kamenec. Čtyřiadvacetiletý mladík se chtěl jít coby otužilec do vody vykoupat. Jenže se začal topit. Dva jeho o tři roky mladší příbuzní ho chtěli zachránit a skočili rychle za ním. Bohužel i je vzala voda.

Záchranné složky byly zalarmovány dolem půl páté odpoledne. Do akce okamžitě vyrazili policisté, záchranáři, hasiči, vojáci i dva vrtulníky.

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Jednadvacetiletý muž byl z vody vytažen kamarády na ostrůvek uprostřed řeky a byla u něj zahájena laická resuscitace. Zasahující lékař ZZS u něj však zjistil jisté známky smrti a konstatoval jeho úmrtí."
Pavla Jiroušková, mluvčí PČR MSK: "Druhého čtyřiadvacetiletého tonoucího se podařilo z řeky vytáhnout policistům kousek pod místem události. Ihned zahájili resuscitaci, následně byl muž předán do péče zdravotníkům, ale při převozu do nemocnice došlo k jeho úmrtí."
Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Na břehu řeky a následně v sanitním vozidle probíhala jeho resuscitace. Přes veškeré úsilí posádek ZZS byla snaha o záchranu marná a i tohoto pacienta musela lékařka záchranné služby prohlásit za zemřelého."
Pavla Jiroušková, mluvčí PČR MSK: "Kriminalisté prověřují všechny okolnosti této tragické události. Na místě zasahovali také krizoví interventi, kteří poskytovali pomoc svědkům a pozůstalým. Příčinu úmrtí určí nařízené soudní pitvy."

Po třetím z mladíků pokračovala dál pátrací akce.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Velitel zásahu požádal Povodí Odry o dočasné snížení průtoku vody v řece. Hasiči zahájili průzkum jezů na člunech uvázaných na traverz lanovou technikou, zároveň prozkoumávali oba břehy řeky a to jak ve spolupráci s policisty, tak i s vojáky, kteří v současné době posilují policejní hlídky. Ze vzduchu se do pátrání po pohřešovaných zapojily i vrtulníky Letecké záchranné služby a Policie ČR - druhý jmenovaný s termovizní kamerou."

Nalézt třetího pohřešovaného se v průběhu pátečního zásahu nepodařilo a to ani přes nasazení policejních potápěčů. Pátrací akce byla ukončena ve 22 hodin a začala opět v sobotu od brzkých ranních hodin, jakmile se rozednilo.

Pavla Jiroušková, mluvčí PČR MSK: "Do pátrací akce jsou nasazeny desítky policistů a policejní potápěči. V řece je snížen průtok, policisté prochází oba břehy řeky a pátrání probíhá také ve vodě, kde jsou policejní potápěči."

Jednadvacetiletého mladíka nakonec našli kolem půl jedenácté dopoledne, zřejmě zaklíněného pod druhým splavem.

Podle místních by se možná dalo tragédii zabránit, kdyby byl u splavu záchranný kruh s lanem. Jenže dlouhodobě mají na místě problém, že pokaždé, když ho tam umístí, tak ho někdo ukradne.

Nahlásit chybu


K tématu

VIDEO: Ztracený balíček zlata v obchodě si přivlastnila žena s mužem, pátrá po nich policie

14. července 2023 10:10 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

AKTUALIZACE: Policisté již identitu obou osob znají. PŮVODNÍ ZPRÁVA: Ostravští policisté pátrají po ženě, která si podle dosud zjištěných informací a kamerových záznamů přivlastnila balíček se zlatem, který při nákupu v potravinách vypadl při placení zákaznici. S ženou byl na místě také muž, kterého policisté rovněž potřebují ztotožnit.

Zranil se při skoku do řeky u splavu, kamarádi ho nemohli dostat z vody, pomohli hasiči

20. srpna 2023 8:16 | Frýdek-Místek | Libor Běčák

V sobotu večer se ve Frýdku-Místku odehrála záchranná akce, při které se nejdříve kamarádi a následně i hasiči snažili z vody vytáhnout mladého muže, který se zranil při skoku do řeky Ostravice.

Řidičce po střetu s Audi vletělo zrcátko do kabiny a zranilo ji, policie hledá svědky a řidiče

14. července 2023 9:04 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Dopravní policisté vyšetřují dopravní nehodu, která se stala v pátek 7. července po 15. hodině na silnici III/4731 v Sedlišti na Frýdecko-Místecku. Dvě osobní vozidla se tam střetla zrcátky, jedno z nich vletělo do kabiny auta a zranilo řidičku.


Záchranáři ve Frýdku-Místku dostali klíče od domů s byty pro seniory

Záchranáři mají občas problémy dostat se do domů, kde bydlí senioři. Město jim proto nechalo vyrobit kopie klíčů od domů zvláštního určení. Ty budou mít k dispozici ve všech výjezdových vozech a tím pádem se snadno, například v noci, dostanou do bytových domů.

Senior, kterého pobodal roj vos na Krnovsku, poděkoval za záchranu života

Včera 15:02 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Účastnil se ekologické akce Hnutí Duha a zrovna pracoval v lese poblíž obce Hynčice na Krnovsku. 66letého seniora přitom najednou náhle pobodal roj vos. V těžko přístupném terénu se k němu musel k prvotnímu ošetření spustit lékař z vrtulníku. Pak ho převezli do nemocnice v Krnově. Nyní všem poděkoval za bleskovou záchranu života.

V Porubě slavnostně otevřeli dopravní hřiště s pumptrackem akcí Jak jezdit bezpečně

V Porubě se uskutečnila edukativní akce Jak jezdit bezpečně. Probíhala na novém dopravním hřišti s pumptrackem, které se tak zároveň slavnostně otevřelo všem milovníkům jízdních kol, koloběžek i odrážedel.

Radnice v Havířově se pustila do modernizace sociálního zařízení ve Společenském domě Reneta

Radnice v Havířově se pustila do modernizace sociálního zařízení ve Společenském domě Reneta. Budova je stará přes 40 let a chyběly zde i toalety pro imobilní občany.

Hasiči cvičili záchranu zraněných při autonehodě v Klimkovickém tunelu

Včera 9:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Pravidelnou prázdninovou údržbu dálničního tunelu v Klimkovicích využili hasiči k cvičnému zásahu u autonehody. V uzavřeném prostoru si vyzkoušeli vyproštění zraněných řidičů dvou havarovaných vozidel.

Začala úprava vstupní části novojičínského letního stadionu, stará brána půjde k zemi

Počátkem léta začala revitalizace prostoru vstupní části letního stadionu v Novém Jičíně. Vzniknou tu nová parkovací místa, chodník a úsek pro cyklisty. Součástí projektu je i úprava sousedící křižovatky.

Tragédie v Opavě: V jezeře se utopil nezletilý mladík. Hasiči cestou k záchraně bourali

10. července 2024 18:55 | Opava | Jiří Cileček

V Opavě na Stříbrném jezeře se stala ve středu odpoledne tragédie. Topil se tady nezletilý mladík. Po převozu do nemocnice následně zemřel. K události navíc spěchali hasiči s čluny, kteří nedostali v křižovatce přednost a srazili se s osobním autem.

Letní koupaliště ve Frýdlantě nabízí ochlazení v parnu, ale má i ohřívanou vodu

Letní koupaliště ve Frýdlantě nad Ostravicí je opět plně připraveno poskytnout osvěžení v parných dnech. Ve srovnání s ostatními koupališti v regionu je přístupné za lidové vstupné.

Nemocný muž odjel bez léků autem neznámo kam, policie vyhlásila pátrací akci

10. července 2024 13:12 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V úterý sedl do auta a odjel z Havířova neznámo kam. 68letý muž je nemocný a pravidelně potřebuje brát léky. Policie po něm na základě oznámení vyhlásila pátrání. Vůz byl přitom v úterý spatřen na dálnici D35 směrem na Mohelnici.

Parkoviště u Sekerovy vily ve Frýdku-Místku už je ve výstavbě

Frýdek-Místek stále řeší nedostatek parkovacích míst. Aktuálně už je v plném proudu stavba nového parkoviště na sídlišti Slezská. Hotové má být do konce roku. Navíc bude vytvořeno ze zatravňovacích dlaždic a nabídne také malou zelenou oázu.

Taneční skupina Funky Beat z Frýdku-Místku letos získala titul Mistr Mistrů

Taneční skupina Funky Beat z Frýdku-Místku má za sebou jednu z nejlepších sezón. Přivezla medaile z mistrovství Evropy, ale junioři hlavně ovládli domácí soutěž Czech Dance Masters, kde porazili na 150 týmů a stali se Mistry Mistrů.

Deváťáci v Čeladné, i jejich ředitelka, se loučili na půdě staré školy

10. července 2024 9:40 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Vyřazování žáků základní školy se poslední roky koná v Čeladné v památníku Josefa Kaluse, tedy v budově bývalé školy. Letos si tu své poslední vysvědčení převzala necelá dvacítka deváťáků.

Autovraky mizí z ulic Frýdku-Místku. Město také lidem radí, jak se jich bezplatně zbavit

Frýdek-Místek postupně čistí ulice od autovraků. Jde ale o složitý administrativní proces, který s sebou nese i nemalé náklady. Proto město připomíná, že autovraky mohou nechat zlikvidovat i jejich majitelé. Pro ty to bude bezplatné. A ještě navíc dostanou od vrakoviště menší výkupní cenu.

FM City Fest přepsal kulturní historii Frýdku-Místku

Šestý ročník FM City Festu byl v mnoha ohledech prémiový. Akce proběhla v novém a větším areálu. Poprvé dorazilo přes 20 tisíc lidí a vystoupily světové hudební hvězdy. Organizátoři zvládli akci s velkým náporem návštěvníků na výbornou.

Frýdek-Místek opravuje dům s byty pro seniory v Těšínské ulici

Frýdek-Místek neustále zlepšuje podmínky pro bydlení seniorů. Aktuálně prochází opravou dům s byty v Těšínské ulici. Jde o historickou budovu, která dostane novou fasádu. Část oken se renovuje a další se vymění. Práce vyjdou na zhruba 7 milionů korun.

Otužilec se šel vykoupat v Ostravici a začal se topit. Příbuzní ho chtěli zachránit, ale dopadlo to tragicky
Vydáno 3. dubna 2021 10:04, Frýdlant nad Ostravicí, Jiří Cileček
Náročný, vyčerpávající a bohužel velmi smutný zásah. Desítky členů integrovaného záchranného systému společně s vojáky předvedli maximální nasazení v boji o každou minutu. Bohužel i třetího tonoucího už našli bez známek života. Záchranáři ještě během pátku potvrdili, že zemřeli oba mladíci vytažení z vody. Po třetím se pátralo ještě v sobotu. Nejstarší z nich se chtěl v pátek odpoledne vykoupat v řece Ostravici a začal se topit. Další dva za ním rychle skočili a chtěli ho zachránit. Vzápětí oba bohužel vzala voda.

Parta příbuzných byla na výšlapu, vraceli se z Lysé hory a odpoledne se zastavili u jezu v části Kamenec. Čtyřiadvacetiletý mladík se chtěl jít coby otužilec do vody vykoupat. Jenže se začal topit. Dva jeho o tři roky mladší příbuzní ho chtěli zachránit a skočili rychle za ním. Bohužel i je vzala voda.

Záchranné složky byly zalarmovány dolem půl páté odpoledne. Do akce okamžitě vyrazili policisté, záchranáři, hasiči, vojáci i dva vrtulníky.

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Jednadvacetiletý muž byl z vody vytažen kamarády na ostrůvek uprostřed řeky a byla u něj zahájena laická resuscitace. Zasahující lékař ZZS u něj však zjistil jisté známky smrti a konstatoval jeho úmrtí."
Pavla Jiroušková, mluvčí PČR MSK: "Druhého čtyřiadvacetiletého tonoucího se podařilo z řeky vytáhnout policistům kousek pod místem události. Ihned zahájili resuscitaci, následně byl muž předán do péče zdravotníkům, ale při převozu do nemocnice došlo k jeho úmrtí."
Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Na břehu řeky a následně v sanitním vozidle probíhala jeho resuscitace. Přes veškeré úsilí posádek ZZS byla snaha o záchranu marná a i tohoto pacienta musela lékařka záchranné služby prohlásit za zemřelého."
Pavla Jiroušková, mluvčí PČR MSK: "Kriminalisté prověřují všechny okolnosti této tragické události. Na místě zasahovali také krizoví interventi, kteří poskytovali pomoc svědkům a pozůstalým. Příčinu úmrtí určí nařízené soudní pitvy."

Po třetím z mladíků pokračovala dál pátrací akce.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Velitel zásahu požádal Povodí Odry o dočasné snížení průtoku vody v řece. Hasiči zahájili průzkum jezů na člunech uvázaných na traverz lanovou technikou, zároveň prozkoumávali oba břehy řeky a to jak ve spolupráci s policisty, tak i s vojáky, kteří v současné době posilují policejní hlídky. Ze vzduchu se do pátrání po pohřešovaných zapojily i vrtulníky Letecké záchranné služby a Policie ČR - druhý jmenovaný s termovizní kamerou."

Nalézt třetího pohřešovaného se v průběhu pátečního zásahu nepodařilo a to ani přes nasazení policejních potápěčů. Pátrací akce byla ukončena ve 22 hodin a začala opět v sobotu od brzkých ranních hodin, jakmile se rozednilo.

Pavla Jiroušková, mluvčí PČR MSK: "Do pátrací akce jsou nasazeny desítky policistů a policejní potápěči. V řece je snížen průtok, policisté prochází oba břehy řeky a pátrání probíhá také ve vodě, kde jsou policejní potápěči."

Jednadvacetiletého mladíka nakonec našli kolem půl jedenácté dopoledne, zřejmě zaklíněného pod druhým splavem.

Podle místních by se možná dalo tragédii zabránit, kdyby byl u splavu záchranný kruh s lanem. Jenže dlouhodobě mají na místě problém, že pokaždé, když ho tam umístí, tak ho někdo ukradne.