Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Palkovicích se v sobotu konal festival dechovky a týmy kuchařů soutěžily o nejchutnější guláš

Palkovice |

V Palkovicích se v sobotu konal 6. ročník festivalu dechovek a pivních a gulášových slavností.

Zdroj: TV Polar

Každý kuchař ví, že udělat dobrý guláš vyžaduje čas. Jak jste na tom byli při této soutěž s časem vy?

Imrich Melicher, Zelenáči: “S časem to má každý tým stejně. Měli jsme start asi o půl desáté a myslím si, že to záleží na množství guláše, na tom, jakým způsobem se vaří, jestli na plynu nebo na dřevu.”
Teodor Mucha, Myslivci Palkovice: “Máme super srnčí guláš. To je náš recept a každý guláš je originál. Srnčí maso a vývary k tomu a ostatní ingredience. Paprika, pepř, sůl. Tři hodiny, to se musí pomalu, to nejde moc rychle, ale bude dobrý.”
Petr Šajer, Na poslední chvíli: “Jsme tým Na poslední chvíli, protože jsme se to dozvěděli na poslední chvíli a tým jsme sestavili taky na poslední chvíli. Nikdy jsme spolu nevařili než v tomto složení. Děláme hovězí poctivý guláš na ohni. Nejsme zastánci dělání na plynu.”
Ondra Michálek, Štola: “Já bych vám představil tým Štola. Jsme tady čtvrtým rokem, připravujeme hornický guláš z hovězího masa kližka, krk. Na konec se dávají speciální ingredience, které nikomu neřeknu. Doufám, že bude všem chutnat a díky skvělému týmu, který mám za sebou, si myslím, že bedna to bude.”

Nad přípravou gulášů bděla odborná porota.

porotkyně: “Od rána zjišťujeme, kdo má jaký základ v guláši, ochutnáváme, koukáme pod ruce, ale ještě nejsme ve finále. Ještě na to mají 15 či 20 minut, aby to doladili. Některé guláše už jsou top, některé ještě potřebují svůj čas.”

Porotci sledovali také jaké suroviny kuchaři používají.

David Valíček, porotce: “Žádná jíška, Prakticky jíška nepatří do guláše, nepatří tam mouka. V uvozovkách: ve starých českých normách je samozřejmě mouka, je tam roux, takzvaná francouzská zásmažka, ale prostě myslím si, že guláš je o té samotné síle, o tom vyrestování cibulky a dokonce, když zmiňuji cibulku, tak prostě Poláci, kteří tady jsou taky v soutěži, tak prostě nepoužili ani gram cibule na to, aby udělal dobrý guláš a myslím si, že tohle je velmi zajímavé.”
Anketa: “Mám maďarský a chutná výborně. Je ostrý, ale dobrý. Pokud budou, tak ochutnám ještě jeden, víc už ne.”

Zatímco návštěvníkům nejvíce chutnal maďarský guláš od volejbalistů, porota dala svou cenu Zelenáčům.

Nahlásit chybu


Noční požár neobydleného domu v Třinci, hasiči z hořícího objektu vynesli muže v kritickém stavu

Včera 15:05 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V sobotu večer zasahovali hasiči u požáru neobydleného objektu v městské části Staré Město v Třinci. Z hořícího domu zachránili muže, u kterého okamžitě zahájili resuscitaci. Na místě zasahovaly tři jednotky hasičů.

Tragická nehoda na D48 u Dobré: 27letý řidič zemřel po nárazu do svodidel

Včera 10:40 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V neděli 14. prosince ráno na silnici D48 u obce Dobrá ve směru na Český Těšín zasahovaly složky IZS u tragické dopravní nehody. Řidič osobního vozidla narazil do svodidel a svým zraněním na místě podlehl. Okolnosti nehody nyní vyšetřují policisté.

Policie stíhá pracovnici lázní v Karlově Studánce kvůli zakázce na opravu jednoho z domů

Včera 11:45 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Horské lázně Karlova Studánka řeší situaci v souvislosti se zahájením trestního stíhání jedné z vedoucích pracovnic. Ředitel státního podniku rozhodl o odebrání jejích kompetencí v oblasti veřejných zakázek a nákupů a o situaci informoval dozorčí radu. Trestní stíhání se podle dostupných informací týká zakázky na opravu jednoho z lázeňských domů.

Obnovené zabijačkové hody u Těrlické přehrady byly úspěšné

Včera 11:08 | Těrlicko | Libor Běčák

Ve sportovním areálu na břehu Těrlické přehrady se konaly zabijačkové hody. Ty se setkaly s velkým zájmem lidí, kteří si přišli vybrat nejrůznější čerstvé i uzené produkty.

Frýdlantský hudební spolek odehrál tradiční Vánoční koncert

Ve velkém sále Kulturního centra ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal tradiční Vánoční koncert Frýdlantského hudebního spolku.

Led na vozovce komplikoval dopravu na Opavsku, policie řešila několik nehod

13. prosince 2025 16:52 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Namrzlá vozovka komplikovala v uplynulých dnech dopravu na Opavsku. Policisté řešili hned několik nehod, z nichž některé skončily vážným zraněním. V jednom případě byl na přechodu pro chodce zraněn senior, další nehoda se stala u Kravař.

Karvinou obsadili judisté a excelovali místní sportovci, kteří za město získali sedm medailí

13. prosince 2025 13:45 | Karviná | Gabriela Stašová

Velká cena Karviné v judu se uskutečnila klasicky za účasti zahraničních sportovců ve věku dětí a dorostu. I letos byli karvinští judisté úspěšní na různých stupních vítězů.

Tramvaje opět projedou přes náměstí Republiky v Ostravě. Auta si budou muset počkat

12. prosince 2025 12:55 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Konec přestupů na náhradní autobusy. Ve středu 17. prosince by měly ostravské tramvaje opět projet přes náměstí Republiky. Řidiči aut si ale budou muset ještě počkat. Práce na rekonstrukci potrvají ještě zhruba půl roku.

Z hořící budovy na Opavsku museli hasiči vynést dvě tlakové lahve a ochladit je

12. prosince 2025 12:57 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Hořela hospodářská budova na Opavsku. Na místě zasahovaly čtyři jednotky hasičů. Hasiči museli vynést a ochlazovat dvě tlakové lahve. Požár se podařilo rychle dostat pod kontrolu. Škoda byla předběžně vyčíslena na 400 tisíc korun. Příčina požáru se vyšetřuje.

Filmový klub v Karviné rozšiřuje náhled na svět, založili jej manželé se stejným zájmem

13. prosince 2025 13:15 | Karviná | Gabriela Stašová

Filmový klub v Karviné za dobu své existence prošel změnami, které sae týkaly jeh umístění, ale také například celkové koncepce. Jedno ale stále trvá - snaží se vychovávat veřejnost k filmové kultuře a vzdělávat prostřednictvím kinematografie.

Na společném setkání seniorů v Palkovicích blahopřáli jubilantům

11. prosince 2025 9:01 | Palkovice | Libor Běčák

Obec Palkovice pozvala seniory na společné setkání s blahopřáním jubilantům. V restauraci Pod Habešem pro ně připravila odpoledne s gratulacemi, občerstvením a kulturním programem.

Děti z Dětského domova potěšily dárky od žáků soukromé SOŠ

10. prosince 2025 19:47 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Žáci soukromé Střední odborné školy ve Frýdku-Místku se zapojili do charitativní akce Krabice od bot. Nejrůznější vánoční dárky věnovali dětem z Dětského domova.

Sociální služby z Frýdku-Místku se prezentují v Adventním městečku

10. prosince 2025 19:29 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Mezi stánky s dobrotami a vánočními ozdobami na náměstí Svobody se jeden z nich vymyká. Stánek sociálních služeb zde prezentuje jednotlivá střediska a o informace byl mezi návštěvníky velký zájem.

Netradiční Mikuláš překvapil rodiny ve Vánočním vlaku

10. prosince 2025 19:15 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Na vlakovém nádraží ve Frýdku nastupovaly desítky rodin s dětmi do speciálního Vánočního vlaku. Nikdo ale netušil, jaký Mikuláš s nimi letos pojede.

Den otevřených dveří v Masarykově základní škole v Návsí byl plný ukázek

10. prosince 2025 8:59 | Návsí | Libor Běčák

Masarykova základní škola Návsí pořádala Den otevřených dveří. Návštěvníci mohli nahlédnout dopoledne do vyučovacích hodin a odpoledne byl připraven program pro celé rodiny.

Žáci SOŠ Frýdek-Místek vyrobili pokladničku pro Vánoční sbírku

9. prosince 2025 7:29 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Obyvatelé Frýdku-Místku se mohou na Vánoce těšit nejen na vánoční strom na Zámeckém náměstí ve Frýdku, ale také na zbrusu novou pokladničku pro charitativní sbírku. Zajímavé na ni je, že ji vyrobili žáci místní Střední odborné školy.

V Palkovicích se v sobotu konal festival dechovky a týmy kuchařů soutěžily o nejchutnější guláš
Vydáno 17. července 2021 20:08, Palkovice, Bára Kelnerová
V Palkovicích se v sobotu konal 6. ročník festivalu dechovek a pivních a gulášových slavností.

Zdroj: TV Polar

Každý kuchař ví, že udělat dobrý guláš vyžaduje čas. Jak jste na tom byli při této soutěž s časem vy?

Imrich Melicher, Zelenáči: “S časem to má každý tým stejně. Měli jsme start asi o půl desáté a myslím si, že to záleží na množství guláše, na tom, jakým způsobem se vaří, jestli na plynu nebo na dřevu.”
Teodor Mucha, Myslivci Palkovice: “Máme super srnčí guláš. To je náš recept a každý guláš je originál. Srnčí maso a vývary k tomu a ostatní ingredience. Paprika, pepř, sůl. Tři hodiny, to se musí pomalu, to nejde moc rychle, ale bude dobrý.”
Petr Šajer, Na poslední chvíli: “Jsme tým Na poslední chvíli, protože jsme se to dozvěděli na poslední chvíli a tým jsme sestavili taky na poslední chvíli. Nikdy jsme spolu nevařili než v tomto složení. Děláme hovězí poctivý guláš na ohni. Nejsme zastánci dělání na plynu.”
Ondra Michálek, Štola: “Já bych vám představil tým Štola. Jsme tady čtvrtým rokem, připravujeme hornický guláš z hovězího masa kližka, krk. Na konec se dávají speciální ingredience, které nikomu neřeknu. Doufám, že bude všem chutnat a díky skvělému týmu, který mám za sebou, si myslím, že bedna to bude.”

Nad přípravou gulášů bděla odborná porota.

porotkyně: “Od rána zjišťujeme, kdo má jaký základ v guláši, ochutnáváme, koukáme pod ruce, ale ještě nejsme ve finále. Ještě na to mají 15 či 20 minut, aby to doladili. Některé guláše už jsou top, některé ještě potřebují svůj čas.”

Porotci sledovali také jaké suroviny kuchaři používají.

David Valíček, porotce: “Žádná jíška, Prakticky jíška nepatří do guláše, nepatří tam mouka. V uvozovkách: ve starých českých normách je samozřejmě mouka, je tam roux, takzvaná francouzská zásmažka, ale prostě myslím si, že guláš je o té samotné síle, o tom vyrestování cibulky a dokonce, když zmiňuji cibulku, tak prostě Poláci, kteří tady jsou taky v soutěži, tak prostě nepoužili ani gram cibule na to, aby udělal dobrý guláš a myslím si, že tohle je velmi zajímavé.”
Anketa: “Mám maďarský a chutná výborně. Je ostrý, ale dobrý. Pokud budou, tak ochutnám ještě jeden, víc už ne.”

Zatímco návštěvníkům nejvíce chutnal maďarský guláš od volejbalistů, porota dala svou cenu Zelenáčům.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/frydeckomistecko/palkovice/11000026594/v-palkovicich-se-v-sobotu-konal-festival-dechovky-a-tymy-kucharu-soutezily-o-nejchutnejsi-gulas