Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

BESIP uspořádal v Havířově před zahájením školního roku pro děti velkou preventivní akci

Havířov |

Zejména v ranních hodinách se zvyšuje počet chodců v okolí škol a i na cestách jezdí více aut. Jak se v takových situacích chovat, se děti dozvěděly na akci S BESIPEM do školy.

Děti začaly opět chodit do škol a z pohledu BESIPU na ně v tomto období číhá největší nebezpečí. I proto pro ně komise připravila v Havířově na dopravním hřišti preventivní odpoledne.

Jiří Lankočí, předseda komise BESIP: “Děti tady mají možnost poznat, jak to vypadá na cestách, jak vypadají přechody pro chodce a co je účelem, aby se nebály policie, aby se nebály sanitky, aby se nebály hasičského auta, aby zjistily, že to není žádný soupeř, ale že pomáhají a chrání.”
Pavel Blahut, krajský koordinátor BESIP: “Samozřejmě ne jen děti jsou divoké, ale i řidiči se dostávají do jiného režimu. Musí počítat, že i v těch dřívějších hodinách bude zvýšený pohyb chodců zejména v oblasti škol a samozřejmě na nás všechny se teď bude valit stresové období, abychom se z toho dovolenkového režimu přesunuli do pracovního. Takže připomenout ne jen rodičům, ale i dětem, že nějaké povinnosti mají, jako účastníci provozu.”

Veškeré vědomosti, které se týkaly silničního provozu, či práce záchranných složek, děti získávaly formou soutěží.

anketa: “Když jdu přes silnici, musím se rozhlédnout. Doleva, doprava a potom zase doleva.”
anketa: “Já jsem se dneska dozvěděl, že mám dodržovat všechny značky na cestách a tak. Když jdu přes cestu, musím se rozhlédnout do všech stran a jít až nic nejede.”
anketa: “Přišel jsem, protože jsem chtěl hrát soutěže a naučím se tu hodně způsobů, jak jezdit na kole a značky a jak se má jezdit autem. Když půjdu do školy sám, musí mě něco osvětlovat, ať mě vidí řidiči a ještě se musím rozhlédnout doleva, doprava, doleva.”
anketa: “Já si myslím, že se tady dozvím, jak se mám správně chovat a jak se mají správně dělat věci. Musím se dívat, jestli nejede auto a když jedu na kole, musím mít helmu a chrániče.”

Na akci S BESIPEM do školy přišly stovky rodičů s dětmi.

Jiří Lankočí, předseda komise BESIP: “Tady ta havířovská akce má takový věhlas, že tady přijel tým dopravní bezpečnosti až z Libereckého kraje, který se o tom dozvěděl a přijel se zúčastnit. Věhlas této akce je už celorepublikový a za to jsem strašně rád.”

Tým z Liberce havířovskou preventivní akci bere jako inspiraci.

Miroslav Šťastný, tým silniční bezpečnosti Liberec: “Občas míváme takové podobné akce, avšak ne takového rozsahu. Občas jsou menší akce a většinou se snažíme ukázat, pokud to jde, přinést nějakou osvětu, co se týče silniční bezpečnosti.”

Další preventivní odpoledne se složkami IZS bude chtít komise uspořádat na jaře.

Nahlásit chybu


K tématu

Komise BESIP uspořádala na dopravním hřišti pro děti opět o zábavné a vzdělávací odpoledne

14. června 2024 11:06 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Formou her a soutěží se děti v Havířově učily dopravní značky, jak se mají rozhlížet, když chtějí přejít silnici, nebo jak bezpečně jezdit na kole či koloběžce. Velkým lákadlem byla i vozidla Integrovaného záchranného systému.

Děti si na dopravním hřišti v Havířově připomněly pravidla s BESIPEM

13. června 2024 8:39 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Dopravní hřiště v Havířově patřilo opět dětem a zážitkům. Komise BESIP pro ně připravila zábavné odpoledne, ze kterého si ale měli ratolesti odnést především informace, jak se správně chovat v silničním provozu.

Ostrava má kvalitní a propracovaný systém dopravní výuky dětí

11. května 2024 19:59 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Mezi časté úrazy dětí patří často ty, které se stanou při různých nehodách v silničním provozu. Ostrava se proto snaží věnovat velkou pozornost výuce začínajících cyklistů na dopravních hřištích. Žáci základních škol mají dopravní výuku, ale se zásadami bezpečného chování v silničním provozu se seznamují už i děti v mateřských školkách.


Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Dnes 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

TrikFilm představil animovaná díla mladých autorů, mezinárodní festival se konal už popáté

Poslední zářiový týden přivítala Ostrava už pátý ročník Mezinárodního festivalu dětské a studentské mediální tvorby TrikFilm. Ten letos představil více než dvě stě animovaných děl z více než třiceti zemí světa. Návštěvníkům zároveň festival nabídnul i množství doprovodných aktivit.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

V Ostravě-Třebovicích vznikl nový park. Vysadili ho studenti v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Tradiční cyklistické závody pro děti se v Horní Suché těší velké oblibě, spolupracují na nich obě základní školy

V Horní Suché se uskutečnily tradiční cyklistické závody pro děti od mateřských škol až po mladé cyklisty pátých ročníků základních škol. Předstartovní nadšení účastníků bylo velké.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Do Hlučína přijeli mladí malíři - natěrači z celé republiky

Včera 12:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Už podvanácté se sešli mladí malíři a natěrači z celé České republiky na Mírovém náměstí na akci Hlučín, město s řemeslnou tradicí. Cílem je propagace řemeslných oborů na místním Odborném učilišti a Praktické škole.


SVČ Juventus Karviná oslavilo jubileum, pro karvinské děti a mládež funguje už 50 let

Karvinské středisko volného času Juventus nepřetržitě funguje pro děti a mládež už 50 let. V prostorách střediska se proto sešli současní í bývalí zaměstnanci, aby společně zavzpomínali na prožitou dobu.

Relax centrum Orlová představilo své novinky

Relax centrum v Orlové nabízí jak krytý bazén, tak wellness. Nedávno zde bylo také nově zmodernizováno prostředí finské sauny v prvním patře.

Zvlněná silnice ve Stonavě prochází opravou, dva dny bude uzavřena

Kvůli poddolování došlo ve Stonavě k výraznému zvlnění silnice v délce jednoho kilometru. Lokálně se tato cesta opravovala už několikrát. Nyní po ukončení těžby na Darkově Moravskoslezský kraj ve spolupráci se státním podnikem Diamo zafinancoval souvislou opravu povrchu v celé její délce.

Výročí posvěcení kostela spojila stonavská farnost s dožínkami

Včera 13:37 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Stonavská farnost si připomněla 114. výročí posvěcení kostela svaté Máří Magdalény. Během slavnostní bohoslužby věřící děkovali také za letošní úrodu. Krmáš byl totiž spojen s farními dožínkami.

Týden knihoven ve Stonavě nabídne i zajímavou besedu

Včera 13:36 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

V rámci celorepublikového Týdne knihoven, připravila Místní knihovna Stonava pro své návštěvníky několik zajímavých akcí.

Stonava poprvé v sezóně nebodovala, podlehla lídrovi tabulky

Včera 13:35 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Stonavští fotbalisté mají za sebou velmi těžký zápas. Na domácí půdě hostili lídra tabulky. I přesto, že zápas byl velmi vyrovnaný, body si domů odvezly Kravaře.

BESIP uspořádal v Havířově před zahájením školního roku pro děti velkou preventivní akci
Vydáno 3. září 2022 8:57, Havířov, Bára Kelnerová
Zejména v ranních hodinách se zvyšuje počet chodců v okolí škol a i na cestách jezdí více aut. Jak se v takových situacích chovat, se děti dozvěděly na akci S BESIPEM do školy.

Děti začaly opět chodit do škol a z pohledu BESIPU na ně v tomto období číhá největší nebezpečí. I proto pro ně komise připravila v Havířově na dopravním hřišti preventivní odpoledne.

Jiří Lankočí, předseda komise BESIP: “Děti tady mají možnost poznat, jak to vypadá na cestách, jak vypadají přechody pro chodce a co je účelem, aby se nebály policie, aby se nebály sanitky, aby se nebály hasičského auta, aby zjistily, že to není žádný soupeř, ale že pomáhají a chrání.”
Pavel Blahut, krajský koordinátor BESIP: “Samozřejmě ne jen děti jsou divoké, ale i řidiči se dostávají do jiného režimu. Musí počítat, že i v těch dřívějších hodinách bude zvýšený pohyb chodců zejména v oblasti škol a samozřejmě na nás všechny se teď bude valit stresové období, abychom se z toho dovolenkového režimu přesunuli do pracovního. Takže připomenout ne jen rodičům, ale i dětem, že nějaké povinnosti mají, jako účastníci provozu.”

Veškeré vědomosti, které se týkaly silničního provozu, či práce záchranných složek, děti získávaly formou soutěží.

anketa: “Když jdu přes silnici, musím se rozhlédnout. Doleva, doprava a potom zase doleva.”
anketa: “Já jsem se dneska dozvěděl, že mám dodržovat všechny značky na cestách a tak. Když jdu přes cestu, musím se rozhlédnout do všech stran a jít až nic nejede.”
anketa: “Přišel jsem, protože jsem chtěl hrát soutěže a naučím se tu hodně způsobů, jak jezdit na kole a značky a jak se má jezdit autem. Když půjdu do školy sám, musí mě něco osvětlovat, ať mě vidí řidiči a ještě se musím rozhlédnout doleva, doprava, doleva.”
anketa: “Já si myslím, že se tady dozvím, jak se mám správně chovat a jak se mají správně dělat věci. Musím se dívat, jestli nejede auto a když jedu na kole, musím mít helmu a chrániče.”

Na akci S BESIPEM do školy přišly stovky rodičů s dětmi.

Jiří Lankočí, předseda komise BESIP: “Tady ta havířovská akce má takový věhlas, že tady přijel tým dopravní bezpečnosti až z Libereckého kraje, který se o tom dozvěděl a přijel se zúčastnit. Věhlas této akce je už celorepublikový a za to jsem strašně rád.”

Tým z Liberce havířovskou preventivní akci bere jako inspiraci.

Miroslav Šťastný, tým silniční bezpečnosti Liberec: “Občas míváme takové podobné akce, avšak ne takového rozsahu. Občas jsou menší akce a většinou se snažíme ukázat, pokud to jde, přinést nějakou osvětu, co se týče silniční bezpečnosti.”

Další preventivní odpoledne se složkami IZS bude chtít komise uspořádat na jaře.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/karvinsko/havirov/11000033123/besip-usporadal-v-havirove-pred-zahajenim-skolniho-roku-pro-deti-velkou-preventivni-akci