Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Radnice v Havířově poskytne školám v příštím roce více peněz na provoz

Havířov |

Havířov má pro své příspěvkové organizace ještě na příští rok zastropované ceny za energie. Přesto cena tepla půjde o více než 20% nahoru a zdraží také voda. Což dělá vrásky i ředitelům škol. Obavy prý mít ale nemusí.

V prosinci budou havířovští zastupitelé schvalovat rozpočet na rok 2023. Radnice musí počítat s tím, že bude muset školám zvýšit rozpočty na provoz.

Jana Feberová (ČSSD), náměstkyně primátora: “Pro příští školní rok jsme řešili s jednotlivými řediteli náklady na teplo, protože víme, že to bude zhruba 25% nahoru. Takže my jsme částky upravovali, elektrickou energii máme ještě na příští rok zastropovanou, takže tam se to moc nemění. Trochu plyn a taky voda. Ředitelé dostanou navýšení do rozpočtu, pro tady tyto energie a nemůže se stát, že by neměli na provoz školy.”

V současné situaci na tom budou nejlépe školy, které jsou zateplené, mají vyměněná okna. ZŠ M. Pujmanové má jako jedna z mála i další výhodu. Součástí revitalizace byla i instalace měřící a regulační techniky. Budova je vybavena čidly a automatickými hlavicemi na radiátorech.

Martin Irein, ředitel ZŠ M. Pujmanové: “My můžeme regulovat napříč celou školou teploty v jednotlivých místnostech a můžeme to sledovat dálkově. Například já z domu běžně o víkendu, když jsou nějaké výkyvy teplotní, tak se dívám, jak škola vypadá a případně zasahují do té regulace. Jsou tam časová okna, kdy škola má topit, kdy nemá topit. Nastaví se teploty pro ty uzly třeba i přímo na výměníku, nebo se dá škola případně odstavit na výměníku a v podstatě netopí. Ten systém je chytrý, když se to člověk naučí ovládat, tak je schopen ušetřit značně.”

Kolik škola ušetří, bude vědět po letošní zimě, jelikož chytrý systém byl nainstalován v době, kdy začal covid a děti byly často doma na distanční výuce.

Když pomineme topení, co je další velkou položkou?

Martin Irein, ředitel ZŠ M. Pujmanové: “Určitě kromě topení elektřina. To souvisí i s těmi regulačními prvky s těmi rekuperačními jednotkami, protože jsou to technická zařízení, takže ta spotřeba narostla díky tomu, že jsou tam nějaké výkyvy. Ale na druhou stranu my té techniky máme na škole hodně. Využíváme ji napříč celou školou. Různé vizualizéry, dataprojektory. Elektrika je drahá, ale máme to štěstí, že zřizovatel má ceny zafixované. Nám poslední z těch věcí, které nám zbývá, je asi výměna osvětlení, protože je tady ještě spousta starých zářivek.”

Město si uvědomuje, že bude muset co nejrychleji další školy revitalizovat.

Jana Feberová (ČSSD), náměstkyně primátora: “Všechny školy zateplené nejsou, postupně řešíme zateplení. U některých škol nám chybí ještě výměna oken, ale to se bude řešit v příštím roce a samozřejmě fotovoltaika je také na pořadu dne, protože je to trend a my máme vytipované, máme EPC projekty a máme hlavního energetika na magistrátu, přes kterého se bude tady toto řešit a budou se řešit projektové dokumentace. Máme vytipované budovy, na kterých fotovoltaiku chceme a chceme dělat i jiné úspory. Výměna osvětlení a další věci, aby se energie šetřila.”
Nahlásit chybu


K tématu

Školáci vyrobili opět originální ozdoby na vánoční strom ve vestibulu havířovského magistrátu

12. prosince 2023 12:00 | Havířov | Bára Kelnerová

Již tradičně stojí ve vestibulu havířovského magistrátu vánoční strom. I v letošním roce se o jeho výzdobu postarali školáci, kteří za své originální ozdoby dostali hodnotné ceny.

Na lyžařský výcvik nepojede v Havířově 5 ze 17 základních škol

16. ledna 2024 11:47 | Havířov | Bára Kelnerová

Školy v zimních měsících pořádají lyžařské výcviky. V Havířově do hor vyrazí 12 ze 17 škol základních škol. Některé kurz letos vypustí, a to z obavy počasí či zvýšení cen. Pro žáky ale organizují i jiné pobytové akce.

Ostrava spustila nový projekt kreativního vzdělávání

21. listopadu 2023 12:49 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava spustila zbrusu nový projekt s názvem „Probuď v sobě kreativce“. Jeho cílem je podpora kreativního učení dětí, metodická podpora pedagogů, rozvoj kompetencí lektorů kulturního a kreativního sektoru, koordinace kreativního učení v rámci města a poskytování návodů a inspirace pro tvůrčí aktivity v oblasti kreativity.


Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Dnes 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

V Ostravě-Třebovicích vznikl nový park. Vysadili ho studenti v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Do Hlučína přijeli mladí malíři - natěrači z celé republiky

Včera 12:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Už podvanácté se sešli mladí malíři a natěrači z celé České republiky na Mírovém náměstí na akci Hlučín, město s řemeslnou tradicí. Cílem je propagace řemeslných oborů na místním Odborném učilišti a Praktické škole.

Novojičínská vila byla domovem lékaře, 30 let je v ní mateřinka

Mateřská škola Beruška v Novém Jičíně otevřela historickou vilu, ve které sídlí 30 let, veřejnosti. Představila její příběh rodinného domu, který kdysi patřil významnému lékaři.

Elektrárna Třebovice obnovila svůj provoz v rekordním čase

Zaměstnancům společnosti Veolia Energie se po 11 dnech po povodni podařilo zprovoznit Elektrárnu Třebovice v Ostravě, která byla odstavena od 15. září. A už také obnovuje dodávky i pro průmysl.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i chodem života ve školách a firmách

1. října 2024 18:09 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

Včera 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

ŘSD plně obnovuje provoz na dálnici mezi Ostravou a Polskem

1. října 2024 14:14 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dálnice D1 mezi Ostravou a Polskem bude dnes odpoledne opět průjezdná standardně dvěma pruhy pro každý směr. Ředitelství silnic a dálnic dokončilo v úterý 1. října úklid a opravy po povodních.

Další oběť podvodu na sítích, žena z Bruntálska poslala falešnému vojenskému lékaři téměř milion korun

Včera 9:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Kriminalisté z Bruntálska vyšetřují další případ podvodu přes sociální sítě, kdy byla poškozená žena středního věku připravena o téměř 900 tisíc korun. Podvodník se vydával za vojenského lékaře působícího v Iránu a pod záminkou zaslání balíčku vylákal z oběti několik plateb.


Tradiční cyklistické závody pro děti se v Horní Suché těší velké oblibě, spolupracují na nich obě základní školy

V Horní Suché se uskutečnily tradiční cyklistické závody pro děti od mateřských škol až po mladé cyklisty pátých ročníků základních škol. Předstartovní nadšení účastníků bylo velké.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Relax centrum Orlová představilo své novinky

Relax centrum v Orlové nabízí jak krytý bazén, tak wellness. Nedávno zde bylo také nově zmodernizováno prostředí finské sauny v prvním patře.

Zvlněná silnice ve Stonavě prochází opravou, dva dny bude uzavřena

Kvůli poddolování došlo ve Stonavě k výraznému zvlnění silnice v délce jednoho kilometru. Lokálně se tato cesta opravovala už několikrát. Nyní po ukončení těžby na Darkově Moravskoslezský kraj ve spolupráci se státním podnikem Diamo zafinancoval souvislou opravu povrchu v celé její délce.

Výročí posvěcení kostela spojila stonavská farnost s dožínkami

Včera 13:37 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Stonavská farnost si připomněla 114. výročí posvěcení kostela svaté Máří Magdalény. Během slavnostní bohoslužby věřící děkovali také za letošní úrodu. Krmáš byl totiž spojen s farními dožínkami.

Radnice v Havířově poskytne školám v příštím roce více peněz na provoz
Vydáno 22. listopadu 2022 11:21, Havířov, Bára Kelnerová
Havířov má pro své příspěvkové organizace ještě na příští rok zastropované ceny za energie. Přesto cena tepla půjde o více než 20% nahoru a zdraží také voda. Což dělá vrásky i ředitelům škol. Obavy prý mít ale nemusí.

V prosinci budou havířovští zastupitelé schvalovat rozpočet na rok 2023. Radnice musí počítat s tím, že bude muset školám zvýšit rozpočty na provoz.

Jana Feberová (ČSSD), náměstkyně primátora: “Pro příští školní rok jsme řešili s jednotlivými řediteli náklady na teplo, protože víme, že to bude zhruba 25% nahoru. Takže my jsme částky upravovali, elektrickou energii máme ještě na příští rok zastropovanou, takže tam se to moc nemění. Trochu plyn a taky voda. Ředitelé dostanou navýšení do rozpočtu, pro tady tyto energie a nemůže se stát, že by neměli na provoz školy.”

V současné situaci na tom budou nejlépe školy, které jsou zateplené, mají vyměněná okna. ZŠ M. Pujmanové má jako jedna z mála i další výhodu. Součástí revitalizace byla i instalace měřící a regulační techniky. Budova je vybavena čidly a automatickými hlavicemi na radiátorech.

Martin Irein, ředitel ZŠ M. Pujmanové: “My můžeme regulovat napříč celou školou teploty v jednotlivých místnostech a můžeme to sledovat dálkově. Například já z domu běžně o víkendu, když jsou nějaké výkyvy teplotní, tak se dívám, jak škola vypadá a případně zasahují do té regulace. Jsou tam časová okna, kdy škola má topit, kdy nemá topit. Nastaví se teploty pro ty uzly třeba i přímo na výměníku, nebo se dá škola případně odstavit na výměníku a v podstatě netopí. Ten systém je chytrý, když se to člověk naučí ovládat, tak je schopen ušetřit značně.”

Kolik škola ušetří, bude vědět po letošní zimě, jelikož chytrý systém byl nainstalován v době, kdy začal covid a děti byly často doma na distanční výuce.

Když pomineme topení, co je další velkou položkou?

Martin Irein, ředitel ZŠ M. Pujmanové: “Určitě kromě topení elektřina. To souvisí i s těmi regulačními prvky s těmi rekuperačními jednotkami, protože jsou to technická zařízení, takže ta spotřeba narostla díky tomu, že jsou tam nějaké výkyvy. Ale na druhou stranu my té techniky máme na škole hodně. Využíváme ji napříč celou školou. Různé vizualizéry, dataprojektory. Elektrika je drahá, ale máme to štěstí, že zřizovatel má ceny zafixované. Nám poslední z těch věcí, které nám zbývá, je asi výměna osvětlení, protože je tady ještě spousta starých zářivek.”

Město si uvědomuje, že bude muset co nejrychleji další školy revitalizovat.

Jana Feberová (ČSSD), náměstkyně primátora: “Všechny školy zateplené nejsou, postupně řešíme zateplení. U některých škol nám chybí ještě výměna oken, ale to se bude řešit v příštím roce a samozřejmě fotovoltaika je také na pořadu dne, protože je to trend a my máme vytipované, máme EPC projekty a máme hlavního energetika na magistrátu, přes kterého se bude tady toto řešit a budou se řešit projektové dokumentace. Máme vytipované budovy, na kterých fotovoltaiku chceme a chceme dělat i jiné úspory. Výměna osvětlení a další věci, aby se energie šetřila.”
Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/karvinsko/havirov/11000034459/radnice-v-havirove-poskytne-skolam-v-pristim-roce-vice-penez-na-provoz