Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Karate v Karviné

Karviná |

Bojové sporty jsou v poslední době vyhledávané a oblíbené. Například karate má v Karviné mnoho příznivců.

Sedmnáctiletý Robert Svoboda. Skromný a nenápadný mladík. Karate se věnuje od svých devíti let. Jeho první velký úspěch se dostavil záhy a stal se motivací pro jeho další tréninky. A úspěch ho doprovází až do současné doby.

„Když jsem byl menší, hrál jsem čtyři roky hokej, ale to mě nebavilo, protože to je moc kolektivní sport. Chtěl jsem hrát sám za sebe tak jsem se dal na karate. Začínal jsem v osmi a vlastně od té doby to dělám až do dneška," říká Robert Svoboda a dodává: „V letošním roce jsem byl na mnoha závodech, pokaždé jsem se umístil do třetího místa. Další týden mě čeká Mistrovství ČR, na které se teď připravuji. Dvakrát týdně mám trénink tady v tělocvičně a někdy se připravuji doma kde má boxovací pytel. Snažím se taky předávat zkušenosti mladším. Pokaždé na závodech kaučuju, říkám, jaké dělají chyby a připravuji je na závody."

Karvinským karatistům se věnuje zkušený trenér, Jiří Lovecký, který má bohaté zkušenosti a vynikající výsledky. Karate trénuje celých jednatřicet let. „Trénujeme od dětí až po dospělé, a to zároveň. V současné době si totiž nemůžeme vybírat a není dostatek prostoru k tomu, abychom mohli ty kategorie oddělit. Tréninky jsou zaměřené na techniku a taktickou stránku, a na sportovní karate tak, abychom byli schopní soutěžit na závodech a prodat ty výsledky, kterých tady dosáhneme," říká Jiří Lovecký. Podle jeho slov je zázemí pro tento druh sportu v Karviné na dobré úrovni: „Zázemí a podmínky jsou velmi dobré. Já osobně bych přivítal, kdyby bylo více trenérů, a těch, kteří mi v té práci budou pomáhat, protože co se týče financí, jsme sponzorování jak městem tak různými sponzory, kteří nám pomáhají zajistit tu sportovní činnost, ale jde i o trenéry, protože najít dnes dobrého kvalifikovaného trenéra je velký problém, samozřejmě, protože je to i otázka času, který tomu ten trenér musí věnovat."

Samotné karate se skládá ze dvou disciplín, a to ze souborového cvičení zvaného KATA a ze sportovního zápasu Kumite. „Kata je vlastně to, co jsme tady viděli, jakýsi boj proti imaginárním nepřátelům nebo útočníkům, kdy se kombinují obrana a útok, nebo respektive protiútok. Dále to je pak Kumite, to je ten sportovní zápas, kde se zápasí, používají se šesti uncové chrániče. Já bych chtěl tímto ale vyvrátit mýtus, že karate je bezkontaktní sport. Samozřejmě ty kontakty jsou, jsou velmi tvrdé, jsou povolené na tělo, na obličej jsou povolené v omezené míře, to znamená není to zastavování, ale jen kontrolování úderů. Pravidla jsou v tomhle striktní a rozhodčí velmi bedlivě hlídají, aby byla pravidla dodržována," vysvětluje Jiří Lovecký, podle kterého je karate hlavně o kázni a disciplíně: „Je to práce, práce na dlouhé roky, není to rozhodně tak, jak to vypadá v televizi, že někdy za měsíc, za dva je z někoho bojovník a je neporazitelný, to by mu skutečně muselo být dané a těch talentů zase tak moc není."

A co karate dokáže přinést do života? „Hlavně pohodu. Pohodu, to že jsem v klidu. Pro mě osobně to je životní styl. Já už dnes neřeším, jestli to je proto, abych se uměl prát, nebo proto, abych vypadal trochu líp v tom věku, což by člověk vypadat měl. Já si myslím, že to je něco, co člověka baví a věřím, že mě to ještě dlouho bavit bude a já to vidím tak, že to budu dělat ještě hodně dlouho," říká Jiří Lovecký.

Ve skupině mužů a chlapců je vidět jediná dívčí tvář. Zuzka Blatoňová, která karate dělá osmým rokem: „Líbí se mi to a je to takové netypické pro ženu," říká Zuzka Blatoňová.

I tento sport nabízí seberealizaci, radost a potěšení. A všichni případní zájemci jsou zváni. I tady, v tělovýchovné jednotě Baník Karviná, jsou dveře do tohoto sportu , pro všechny stále otevřené.

Nahlásit chybu


Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Včera 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

4. října 2024 10:26 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

4. října 2024 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

4. října 2024 12:12 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.


LiStOVáNí v Karviné - Scénické čtení děti motivuje ke čtení knížek

V rámci projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání realizovaného statutárním městem Karviná připravila regionální knihovna pro 3. třídy LiStOVáNí. Scénické čtení má děti motivovat ke čtení knížek.

Město po záplavách obnoví písečnou pláž na Karvinském moři

Hladina Karvinského moře se v době záplav zvedla natolik, že zaplavila i část písečné pláže, mobiliář i nová mola.

Zahradní slavnost stacionáře Galaxie centrum pomoci doprovázel déšť, náladu to nezkazilo

Na závěr ještě navštívíme denní stacionář Galaxie centrum pomoci, který pro své klienty i veřejnost připravil tradiční zahradní slavnost. I když akci nepřálo počasí, dobrá nálada návštěvníkům zůstala.

Herci svým scénickým čtením knížek motivují karvinské děti ke čtení

4. října 2024 17:34 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

V rámci místního akčního plánu rozvoje vzdělávání připravila karvinská regionální knihovna pro děti základních škol LiStOVáNí. Jde o scénické čtení, které má děti motivovat ke čtení knížek.

Déšť nepřekazil program zahradní slavnosti karvinského stacionáře

4. října 2024 15:51 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Karvinský denní stacionář Galaxie centrum pomoci pro své klienty i veřejnost připravil tradiční zahradní slavnost. I když akci nepřálo počasí, dobrá nálada návštěvníkům zůstala.

Hendikepovaní sportovci se utkali ve stolním tenise

4. října 2024 11:21 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Mladí lidé s hendikepem se setkali v Havířově na turnaji ve stolním tenise. Jednalo se už o desátý ročník, do kterého se letos poprvé zapojili i sportovci ze Slovenska.

Karate v Karviné
Vydáno 1. ledna 2008 0:00, Karviná, Monika Danková
Bojové sporty jsou v poslední době vyhledávané a oblíbené. Například karate má v Karviné mnoho příznivců.

Sedmnáctiletý Robert Svoboda. Skromný a nenápadný mladík. Karate se věnuje od svých devíti let. Jeho první velký úspěch se dostavil záhy a stal se motivací pro jeho další tréninky. A úspěch ho doprovází až do současné doby.

„Když jsem byl menší, hrál jsem čtyři roky hokej, ale to mě nebavilo, protože to je moc kolektivní sport. Chtěl jsem hrát sám za sebe tak jsem se dal na karate. Začínal jsem v osmi a vlastně od té doby to dělám až do dneška," říká Robert Svoboda a dodává: „V letošním roce jsem byl na mnoha závodech, pokaždé jsem se umístil do třetího místa. Další týden mě čeká Mistrovství ČR, na které se teď připravuji. Dvakrát týdně mám trénink tady v tělocvičně a někdy se připravuji doma kde má boxovací pytel. Snažím se taky předávat zkušenosti mladším. Pokaždé na závodech kaučuju, říkám, jaké dělají chyby a připravuji je na závody."

Karvinským karatistům se věnuje zkušený trenér, Jiří Lovecký, který má bohaté zkušenosti a vynikající výsledky. Karate trénuje celých jednatřicet let. „Trénujeme od dětí až po dospělé, a to zároveň. V současné době si totiž nemůžeme vybírat a není dostatek prostoru k tomu, abychom mohli ty kategorie oddělit. Tréninky jsou zaměřené na techniku a taktickou stránku, a na sportovní karate tak, abychom byli schopní soutěžit na závodech a prodat ty výsledky, kterých tady dosáhneme," říká Jiří Lovecký. Podle jeho slov je zázemí pro tento druh sportu v Karviné na dobré úrovni: „Zázemí a podmínky jsou velmi dobré. Já osobně bych přivítal, kdyby bylo více trenérů, a těch, kteří mi v té práci budou pomáhat, protože co se týče financí, jsme sponzorování jak městem tak různými sponzory, kteří nám pomáhají zajistit tu sportovní činnost, ale jde i o trenéry, protože najít dnes dobrého kvalifikovaného trenéra je velký problém, samozřejmě, protože je to i otázka času, který tomu ten trenér musí věnovat."

Samotné karate se skládá ze dvou disciplín, a to ze souborového cvičení zvaného KATA a ze sportovního zápasu Kumite. „Kata je vlastně to, co jsme tady viděli, jakýsi boj proti imaginárním nepřátelům nebo útočníkům, kdy se kombinují obrana a útok, nebo respektive protiútok. Dále to je pak Kumite, to je ten sportovní zápas, kde se zápasí, používají se šesti uncové chrániče. Já bych chtěl tímto ale vyvrátit mýtus, že karate je bezkontaktní sport. Samozřejmě ty kontakty jsou, jsou velmi tvrdé, jsou povolené na tělo, na obličej jsou povolené v omezené míře, to znamená není to zastavování, ale jen kontrolování úderů. Pravidla jsou v tomhle striktní a rozhodčí velmi bedlivě hlídají, aby byla pravidla dodržována," vysvětluje Jiří Lovecký, podle kterého je karate hlavně o kázni a disciplíně: „Je to práce, práce na dlouhé roky, není to rozhodně tak, jak to vypadá v televizi, že někdy za měsíc, za dva je z někoho bojovník a je neporazitelný, to by mu skutečně muselo být dané a těch talentů zase tak moc není."

A co karate dokáže přinést do života? „Hlavně pohodu. Pohodu, to že jsem v klidu. Pro mě osobně to je životní styl. Já už dnes neřeším, jestli to je proto, abych se uměl prát, nebo proto, abych vypadal trochu líp v tom věku, což by člověk vypadat měl. Já si myslím, že to je něco, co člověka baví a věřím, že mě to ještě dlouho bavit bude a já to vidím tak, že to budu dělat ještě hodně dlouho," říká Jiří Lovecký.

Ve skupině mužů a chlapců je vidět jediná dívčí tvář. Zuzka Blatoňová, která karate dělá osmým rokem: „Líbí se mi to a je to takové netypické pro ženu," říká Zuzka Blatoňová.

I tento sport nabízí seberealizaci, radost a potěšení. A všichni případní zájemci jsou zváni. I tady, v tělovýchovné jednotě Baník Karviná, jsou dveře do tohoto sportu , pro všechny stále otevřené.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/karvinsko/karvina/179/karate-v-karvine