Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ohlédnutí za rokem 2008 v Karviné

Karviná |

Přehled těch nejzajímavějších událostí, které se udály roku 2008 v Karviné.

LEDEN: Do roku 2008 vstoupila Karviná tradičním novoročním koncertem Májováku, který loni oslavil sto let koncertování. Májovák Karvinou proslavil po celé Evropě a dodnes sklízí úspěchy.

Začalo povinné vybírání poplatků v nemocnicích. V těch karvinských se výběr obešel bez větších problémů.

Na začátku roku se konal zápis prvňáčků do základních škol. I v loňském roce rodiče pro své děti školu pečlivě vybírali.

ÚNOR: V únoru se rozhodla karvinská radnice poskytnout ze svého rozpočtu každému staviteli rodinného domku částku 150 tisíc korun, a to na inženýrské sítě.

V únoru obdržel magistrát cenu ministra vnitra za kvalitní služby ve veřejné správě. Klíčovým kritériem byl vztah úředníka k veřejnosti

BŘEZEN: Jednadvacet pedagogů se v březnu dočkalo ocenění za dlouholetou činnost a přínos ve školství. Cenu získali také nejlepší karvinští sportovci.

Radnice se rozhodla uchovat svéráznou mluvu slezského dialektu pro budoucí generace ve zvukové podobě a vydala cédečko Po našymu. Nahrávka vzbudila mezi lidmi obrovský zájem.

Karvinští hasiči se připojili k programu Hasík, který probíhal v celém MS kraji. Pravidelně navštěvovali základní školy a seznamovali žáky s protipožární prevencí.

DUBEN: Prvního dubna se otevřely brány všech zámků v Česku. Výjimkou nebyl ani karvinský zámek Fryštát, který až do října nabízel unikátní prohlídku třech desítek noblesně zařízených komnat.

V dubnu se policisté a městští strážníci zaměřili na neukázněnou jízdu motorkářů. Kontrole ale neunikli ani ostatní řidiči.

S příchodem jara se začalo řádně čistit město. I v loňském roce vynaložil magistrát na úklid celých šest milionů korun. Ulice uklízeli pracovníci technických služeb a denně městem projížděly čtyři zametací stroje.

V dubnu byl také dům číslo 400 v Božkově ulici nominován mezi šest nejlepších nových fasád panelových domů v Moravskoslezském kraji za rok 2007.

MISS České republiky pro rok 2008 Zuzana Jandová přijela do rodného města. Navštívila svou rodinu a setkala se také s primátorem města.

KVĚTEN: V květnu začala sezóna koňských projížděk. Kočár s koňmi čekal u karvinské radnice a v prosinci měli zájemci jízdu dokonce za symbolickou destikorunu.

V Karviné začali pracovat romští terénní pracovníci. Od května spolupracují se sociálně slabými rodinami a snaží se jim pomáhat hlavně v řešení úředních záležitostí.

Na jaře se otevřely čtyři zahrady mateřských školek. Od této doby je mohou využívat i rodiče se svými dětmi. Karviná jako jediné město v kraji tímto krokem nabídla veřejnosti bezpečný a hlídaný prostor pro hraní.

ČERVEN: V červnu si Karvinští připomněli sedmisté čtyřicáté výročí založení města. Dvoudenní oslava nabídla pestrý hudební i zábavný program a přilákala tisíce lidí.

V tomto měsíci se také konal první ročník Karvinské laťky. Mladší i starší žáci škol z Karviné a okolí předvedli svou sportovní zdatnost přímo na náměstí před zraky veřejnosti. Takovou výjimečnou událost zažilo centrum města úplně poprvé.

Zastupitelé Karviné schválili v červnu vyhlášku o zákazu popíjení alkoholu na veřejných prostranstvích. Karviná jí má opět po šesti letech. Oproti té původní je rozšířena o větší území zákazu.

Řekové, Slováci a Poláci žijící v Karviné zorganizovali festival národnostních menšin nazvaný Prolínání kultur aneb známe se navzájem. Některé soubory vystupovaly na festivalu vůbec poprvé.

Karvinská radnice rozjela půlroční pilotní projekt, který má zajistit čistotu ve městě. Práci dostalo několik desítek lidí. Investice magistrátu dosáhly v tomto projektu 1 milionu 400 tisíc korun, ve kterých byly zahrnuty veškeré náklady, prostředky nutné k práci a zdravotní prohlídky.

Na konci června schválili zastupitelé dlouho očekávaný prodej městských bytů. Od té doby se na prodeji intenzivně pracuje a v současné době běží organizační administrativní přípravy.

ČERVENEC: Karvinské ženy a seniory trápil v loňském roce gang, který řádil v ulicích města. Cílem zlodějů byly šperky a kabelky. V červenci se policistům podařilo gang rozbít.

V červenci se také řemeslníci pustili do rekonstrukcí karvinských škol a školek. Několik škol se dočkalo zbrusu nových jídelen a kuchyní, vyměňovalo se a rekonstruovalo venku i uvnitř. Rekonstrukce karvinských školských zařízení přišla radnici zhruba na 60 milionů korun.

SRPEN: Karviná prožila významnou sportovní událost roku. Již po patnácté se ve městě konal mezinárodní házenkářský turnaj mládeže Handball cup 2008. Karviná se tak v srpnu zaplnila mladými sportovci z několika evropských zemí.

Ani loni si provozovatelé karvinského letního koupaliště nemohli stěžovat na nedostatek návštěvníků. Karvinské koupaliště navštívilo skoro osmačtyřicet tisíc platících návštěvníků.

ZÁŘÍ: Tisíce dětí zamířily v září do škol, aby po pořádném prázdninovém odpočinku začaly pilně pracovat na svém vzdělání. Do školních lavic v Karviné loni usedlo více než pět set prvňáčků.

Karvinský magistrát se rozhodl představit lidem kompletně všechny organizace, které mohou být lidem v jejich životech nápomocny. Zorganizoval na náměstí veletrh sociálních služeb. Zájem občanů o veletrh byl obrovský.

Od 1. září začala v Karviné fungovat nová meziměstská linka. Je vhodná zejména pro vozíčkáře nebo rodiče s kočárky. Neobvyklá je i svou trasou, lidé se bez problému dostanou například až k ostravské zoologické zahradě.

V září se také konaly každoroční hornické oslavy. Lidé se bavili na pořádaných slavnostech a také si pietním aktem připomínali ty, kterým šachta vzala život.

Začal také fungovat nový projekt nazvaný Komunitní policejní hlídky. V problémových lokalitách Karviné se nově pohybují smíšené dvojice- policista a jeho asistent - sociální terénní pracovník.

Lidé z Karviné-Ráje se mohli aktivně zapojit do plánu regenerace panelových sídlišť. O budoucím vzhledu panelové zástavby rozhodovali v anketě a tuto možnost občané města přivítali s nadšením.

ŘÍJEN: Karviné se v říjnu podařilo získat na rozvoj města z evropských fondů 16.6 milionů eur, což je necelých 400 milionů korun. Za získané peníze vedení města zrealizuje důležité projekty, které má již delší dobu v plánu.

Obě karvinské nemocnice získaly finanční dar od magistrátu. Peníze byly použity na vybavení nemocnic novými přístroji.

Po sedmnácté jsme se zapojili do celorepublikové akce nazvané Plave celé město. Celkově povinnou stovku uplavalo přes šest set karvinských plavců různého věku.

Městský Fotbalový stadion prošel generální rekonstrukcí a v říjnu byl oficiálně otevřen. Rekonstrukce stály radnici dvaačtyřicet milionů korun. Na opravu přispěl i MS kraj.

LISTOPAD: V listopadu se začalo město připravovat na nejkrásnější svátky v roce. Náklady spojené s vánočním krášlením města dosáhly 300 tisíc korun.

Kvůli akutnímu nedostatku krve vyzvala karvinská rájecká nemocnice k odběru všechny ochotné dobrovolníky. Na výzvu reagovali například karvinští hokejisté.

V lokalitě Doubrava, v hloubce 710 m, došlo v listopadu k otřesu půdy. V té době v podzemí dolu Karviná pracovalo jednadvacet horníků. Dva z nich přišli o život.

PROSINEC: V prosinci došlo v Karviné k přečíslování městské hromadné dopravy. Dříve jezdili po městě autobusy s čísly od jedničky po desítku. Nově jsou značeny trojmístným číslem.

Po celý rok ve městě probíhala největší investiční akce v dějinách města. Výstavba kanalizačního sběrače za více jak miliardu korun. Práce přinesla lidem na mnoha místech ve městě i mnoho nepohodlí a uzavírek.

V prosinci byl vyhlášen také podnikatel roku. Cenu dostali všichni ti, kteří se aktivně a úspěšně podílejí na rozvoji našeho města.

Gospeloví zpěváci zavítali poprvé v historii do Karviné. V kostele Povýšení svatého kříže na jejich nezapomenutelný výkon čekalo několik stovek posluchačů.


Primátor města rozsvítil velký vánoční strom na Masarykově náměstí. Loni poprvé doprovázel tento slavnostní okamžik i zvuk z kostelních zvonů.

Karvinská hornická nemocnice dostala krásný dárek v podobě významného oceněné. Skončila jako druhá nejlepší v naší zemi.

Radní společně s fotbalisty udělali klientům městského stacionáře Domu v Aleji radost a k Vánocům jim přinesli krásné dárky. To už do konce roku 2008 chybělo jen pár dní.

Nahlásit chybu


Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Včera 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

4. října 2024 10:26 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

4. října 2024 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

4. října 2024 12:12 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

LiStOVáNí v Karviné - Scénické čtení děti motivuje ke čtení knížek

V rámci projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání realizovaného statutárním městem Karviná připravila regionální knihovna pro 3. třídy LiStOVáNí. Scénické čtení má děti motivovat ke čtení knížek.

Město po záplavách obnoví písečnou pláž na Karvinském moři

Hladina Karvinského moře se v době záplav zvedla natolik, že zaplavila i část písečné pláže, mobiliář i nová mola.

Zahradní slavnost stacionáře Galaxie centrum pomoci doprovázel déšť, náladu to nezkazilo

Na závěr ještě navštívíme denní stacionář Galaxie centrum pomoci, který pro své klienty i veřejnost připravil tradiční zahradní slavnost. I když akci nepřálo počasí, dobrá nálada návštěvníkům zůstala.

Herci svým scénickým čtením knížek motivují karvinské děti ke čtení

4. října 2024 17:34 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

V rámci místního akčního plánu rozvoje vzdělávání připravila karvinská regionální knihovna pro děti základních škol LiStOVáNí. Jde o scénické čtení, které má děti motivovat ke čtení knížek.

Déšť nepřekazil program zahradní slavnosti karvinského stacionáře

4. října 2024 15:51 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Karvinský denní stacionář Galaxie centrum pomoci pro své klienty i veřejnost připravil tradiční zahradní slavnost. I když akci nepřálo počasí, dobrá nálada návštěvníkům zůstala.

Hendikepovaní sportovci se utkali ve stolním tenise

4. října 2024 11:21 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Mladí lidé s hendikepem se setkali v Havířově na turnaji ve stolním tenise. Jednalo se už o desátý ročník, do kterého se letos poprvé zapojili i sportovci ze Slovenska.

Ohlédnutí za rokem 2008 v Karviné
Vydáno 13. ledna 2009 19:19, Karviná, Monika Danková
Přehled těch nejzajímavějších událostí, které se udály roku 2008 v Karviné.

LEDEN: Do roku 2008 vstoupila Karviná tradičním novoročním koncertem Májováku, který loni oslavil sto let koncertování. Májovák Karvinou proslavil po celé Evropě a dodnes sklízí úspěchy.

Začalo povinné vybírání poplatků v nemocnicích. V těch karvinských se výběr obešel bez větších problémů.

Na začátku roku se konal zápis prvňáčků do základních škol. I v loňském roce rodiče pro své děti školu pečlivě vybírali.

ÚNOR: V únoru se rozhodla karvinská radnice poskytnout ze svého rozpočtu každému staviteli rodinného domku částku 150 tisíc korun, a to na inženýrské sítě.

V únoru obdržel magistrát cenu ministra vnitra za kvalitní služby ve veřejné správě. Klíčovým kritériem byl vztah úředníka k veřejnosti

BŘEZEN: Jednadvacet pedagogů se v březnu dočkalo ocenění za dlouholetou činnost a přínos ve školství. Cenu získali také nejlepší karvinští sportovci.

Radnice se rozhodla uchovat svéráznou mluvu slezského dialektu pro budoucí generace ve zvukové podobě a vydala cédečko Po našymu. Nahrávka vzbudila mezi lidmi obrovský zájem.

Karvinští hasiči se připojili k programu Hasík, který probíhal v celém MS kraji. Pravidelně navštěvovali základní školy a seznamovali žáky s protipožární prevencí.

DUBEN: Prvního dubna se otevřely brány všech zámků v Česku. Výjimkou nebyl ani karvinský zámek Fryštát, který až do října nabízel unikátní prohlídku třech desítek noblesně zařízených komnat.

V dubnu se policisté a městští strážníci zaměřili na neukázněnou jízdu motorkářů. Kontrole ale neunikli ani ostatní řidiči.

S příchodem jara se začalo řádně čistit město. I v loňském roce vynaložil magistrát na úklid celých šest milionů korun. Ulice uklízeli pracovníci technických služeb a denně městem projížděly čtyři zametací stroje.

V dubnu byl také dům číslo 400 v Božkově ulici nominován mezi šest nejlepších nových fasád panelových domů v Moravskoslezském kraji za rok 2007.

MISS České republiky pro rok 2008 Zuzana Jandová přijela do rodného města. Navštívila svou rodinu a setkala se také s primátorem města.

KVĚTEN: V květnu začala sezóna koňských projížděk. Kočár s koňmi čekal u karvinské radnice a v prosinci měli zájemci jízdu dokonce za symbolickou destikorunu.

V Karviné začali pracovat romští terénní pracovníci. Od května spolupracují se sociálně slabými rodinami a snaží se jim pomáhat hlavně v řešení úředních záležitostí.

Na jaře se otevřely čtyři zahrady mateřských školek. Od této doby je mohou využívat i rodiče se svými dětmi. Karviná jako jediné město v kraji tímto krokem nabídla veřejnosti bezpečný a hlídaný prostor pro hraní.

ČERVEN: V červnu si Karvinští připomněli sedmisté čtyřicáté výročí založení města. Dvoudenní oslava nabídla pestrý hudební i zábavný program a přilákala tisíce lidí.

V tomto měsíci se také konal první ročník Karvinské laťky. Mladší i starší žáci škol z Karviné a okolí předvedli svou sportovní zdatnost přímo na náměstí před zraky veřejnosti. Takovou výjimečnou událost zažilo centrum města úplně poprvé.

Zastupitelé Karviné schválili v červnu vyhlášku o zákazu popíjení alkoholu na veřejných prostranstvích. Karviná jí má opět po šesti letech. Oproti té původní je rozšířena o větší území zákazu.

Řekové, Slováci a Poláci žijící v Karviné zorganizovali festival národnostních menšin nazvaný Prolínání kultur aneb známe se navzájem. Některé soubory vystupovaly na festivalu vůbec poprvé.

Karvinská radnice rozjela půlroční pilotní projekt, který má zajistit čistotu ve městě. Práci dostalo několik desítek lidí. Investice magistrátu dosáhly v tomto projektu 1 milionu 400 tisíc korun, ve kterých byly zahrnuty veškeré náklady, prostředky nutné k práci a zdravotní prohlídky.

Na konci června schválili zastupitelé dlouho očekávaný prodej městských bytů. Od té doby se na prodeji intenzivně pracuje a v současné době běží organizační administrativní přípravy.

ČERVENEC: Karvinské ženy a seniory trápil v loňském roce gang, který řádil v ulicích města. Cílem zlodějů byly šperky a kabelky. V červenci se policistům podařilo gang rozbít.

V červenci se také řemeslníci pustili do rekonstrukcí karvinských škol a školek. Několik škol se dočkalo zbrusu nových jídelen a kuchyní, vyměňovalo se a rekonstruovalo venku i uvnitř. Rekonstrukce karvinských školských zařízení přišla radnici zhruba na 60 milionů korun.

SRPEN: Karviná prožila významnou sportovní událost roku. Již po patnácté se ve městě konal mezinárodní házenkářský turnaj mládeže Handball cup 2008. Karviná se tak v srpnu zaplnila mladými sportovci z několika evropských zemí.

Ani loni si provozovatelé karvinského letního koupaliště nemohli stěžovat na nedostatek návštěvníků. Karvinské koupaliště navštívilo skoro osmačtyřicet tisíc platících návštěvníků.

ZÁŘÍ: Tisíce dětí zamířily v září do škol, aby po pořádném prázdninovém odpočinku začaly pilně pracovat na svém vzdělání. Do školních lavic v Karviné loni usedlo více než pět set prvňáčků.

Karvinský magistrát se rozhodl představit lidem kompletně všechny organizace, které mohou být lidem v jejich životech nápomocny. Zorganizoval na náměstí veletrh sociálních služeb. Zájem občanů o veletrh byl obrovský.

Od 1. září začala v Karviné fungovat nová meziměstská linka. Je vhodná zejména pro vozíčkáře nebo rodiče s kočárky. Neobvyklá je i svou trasou, lidé se bez problému dostanou například až k ostravské zoologické zahradě.

V září se také konaly každoroční hornické oslavy. Lidé se bavili na pořádaných slavnostech a také si pietním aktem připomínali ty, kterým šachta vzala život.

Začal také fungovat nový projekt nazvaný Komunitní policejní hlídky. V problémových lokalitách Karviné se nově pohybují smíšené dvojice- policista a jeho asistent - sociální terénní pracovník.

Lidé z Karviné-Ráje se mohli aktivně zapojit do plánu regenerace panelových sídlišť. O budoucím vzhledu panelové zástavby rozhodovali v anketě a tuto možnost občané města přivítali s nadšením.

ŘÍJEN: Karviné se v říjnu podařilo získat na rozvoj města z evropských fondů 16.6 milionů eur, což je necelých 400 milionů korun. Za získané peníze vedení města zrealizuje důležité projekty, které má již delší dobu v plánu.

Obě karvinské nemocnice získaly finanční dar od magistrátu. Peníze byly použity na vybavení nemocnic novými přístroji.

Po sedmnácté jsme se zapojili do celorepublikové akce nazvané Plave celé město. Celkově povinnou stovku uplavalo přes šest set karvinských plavců různého věku.

Městský Fotbalový stadion prošel generální rekonstrukcí a v říjnu byl oficiálně otevřen. Rekonstrukce stály radnici dvaačtyřicet milionů korun. Na opravu přispěl i MS kraj.

LISTOPAD: V listopadu se začalo město připravovat na nejkrásnější svátky v roce. Náklady spojené s vánočním krášlením města dosáhly 300 tisíc korun.

Kvůli akutnímu nedostatku krve vyzvala karvinská rájecká nemocnice k odběru všechny ochotné dobrovolníky. Na výzvu reagovali například karvinští hokejisté.

V lokalitě Doubrava, v hloubce 710 m, došlo v listopadu k otřesu půdy. V té době v podzemí dolu Karviná pracovalo jednadvacet horníků. Dva z nich přišli o život.

PROSINEC: V prosinci došlo v Karviné k přečíslování městské hromadné dopravy. Dříve jezdili po městě autobusy s čísly od jedničky po desítku. Nově jsou značeny trojmístným číslem.

Po celý rok ve městě probíhala největší investiční akce v dějinách města. Výstavba kanalizačního sběrače za více jak miliardu korun. Práce přinesla lidem na mnoha místech ve městě i mnoho nepohodlí a uzavírek.

V prosinci byl vyhlášen také podnikatel roku. Cenu dostali všichni ti, kteří se aktivně a úspěšně podílejí na rozvoji našeho města.

Gospeloví zpěváci zavítali poprvé v historii do Karviné. V kostele Povýšení svatého kříže na jejich nezapomenutelný výkon čekalo několik stovek posluchačů.


Primátor města rozsvítil velký vánoční strom na Masarykově náměstí. Loni poprvé doprovázel tento slavnostní okamžik i zvuk z kostelních zvonů.

Karvinská hornická nemocnice dostala krásný dárek v podobě významného oceněné. Skončila jako druhá nejlepší v naší zemi.

Radní společně s fotbalisty udělali klientům městského stacionáře Domu v Aleji radost a k Vánocům jim přinesli krásné dárky. To už do konce roku 2008 chybělo jen pár dní.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/karvinsko/karvina/358/ohlednuti-za-rokem-2008-v-karvine