Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Stonavské dožínky 2024

Stonava |  | Stonavský expres

Letošní dožínky, které se v neděli 1. září odehrály v obci Stonava, přilákaly stovky lidí z celého regionu a nabídly bohatý program plný hudby a zábavy pro malé i velké. Tato slavnost, kterou organizuje obec, Farma Stonava a místní skupina polského kulturně osvětového svazu je již několik let nedílnou součástí stonavského kulturního kalendáře.

Tadeáš Koch, starosta dožínek, Farma Stonava: „Ten rolník, který dřel těžko na poli, potřeboval se nějak pochlubit tím, co vypěstoval. A dožínky jsou vlastně jeho svátekem.“

Krátce před 13. hodinou se před obecním úřadem začali scházet hosté, zástupci místních spolků i obyvatelé obce. Za zvuku lidové kapely Walasi se všichni vydali v slavnostním průvodu do parku PZKO, kde probíhal hlavní program.

Slavnost byla zahájena tradičním přivítáním a posvěcením dožínkového chleba, který následně předal starosta dožínek starostovi obce. Tento symbolický akt vyjadřuje poděkování za úrodu a důležitost spolupráce mezi zemědělci a obcí.

Pane starosto, předávám ti letošní úrodu v podobě tohoto chleba. Hospodař s ním tak, aby se všichni měli dobře.

Pane starosto dožínek, děkuji za tento dožínkový chléb a slibuji všem občanům, že tento chleba budu dělit poctivě a spravedlivě mezi všechny občany Stonavy.

Kulturní program zahájil místní folklorní soubor Dziecka ze Stonavy a po nich se představily se svým programem děti z tanečních kroužků.

Milada Heimerová, ředitelka ZŠ a MŠ Stonava: „My už jsme byli osloveni před prázdninami, abychom si připravili program. Nacvičovala slečna Veronika Švecová, nacvičovala paní učitelka Heimerová, takže vystoupí naše tradiční mažoretky a taneční kroužky od obou paní učitelek.“
Izabela Kapiasová, spoluorganizátorka Stonavských dožínek: „Nyní probíhá folklorní program vystoupení Chórku, který působí při místní skupině PZKO Horní Suchá.“
Barbara Weiser, vedoucí pěveckého souboru Chórek: „My v podstatě zpíváme písničky z Těšínského Slezska a snažíme se vyhledávat ty, které jsou méně známé, aby se dostaly zase do podvědomí, aby snad si je lidé mohli také zazpívat.“

A návštěvníci zpívali i během vystoupení Janka Ledeckého, který svým koncertem navodil skvělou atmosféru.

Dalším ze zajímavých a dech beroucích bodů programu bylo vystoupení gymnastů z Vendryně, kteří svými lidskými pyramidami ohromili všechny přítomné.

Celý program pak pak završila kapela Legendy se vrací.

Petr Šiška, kapela Legendy se vrací: „My se snažíme lidem připomínat songy, které v 60., 70. a 80. letech patřily k tomu nejlepšímu, co na světě vzniklo. A k tomu přidáme třeba i trošku modernějších věcí, tak, aby se lidi mohli zatancovat. V prvé řadě stejně jako k dožínkám, jde o to, aby byla skvělá pohoda, atmosféra, výborné jídlo a pití, tak my se snažíme k tomu dodat trošku těch tónů, trošku melodii a muziky, tak, aby se to spojilo dohromady a lidi odcházeli spokojení domů.“

Letošní Stonavské dožínky nabídly ale i zajímavý doprovodný program. Děti se mohly pobavit s klaunem nebo si zaskákat na nafukovacím hradu. Připraveno bylo pro ně také malování na obličej. Pro milovníky zemědělství byla vystavena moderní zemědělská technika a některá hospodářská zvířata, což přitáhlo pozornost nejen dětí, ale i dospělých.

Tadeáš Koch, starosta dožínek, Farma Stonava: „Máme tady dvě selátka z našeho chovu, býček je od pana Zahraje, no a tady to ptactvo je od našeho zaměstnance Pavla Svačiny.“

K dožínkám tradičně patří soutěž. Zatímco v minulých letech se soutěžilo o nejhezčí dožínkovou výzdobu, letos se návštěvníci utkali v soutěži o nejlepší dožínkový koláč.

Vojtěch Feber, předseda Místní skupiny polského kulturně-osvětového svazu Stonava: „Letos jsme se rozhodli, že to trošku pozměníme, protože tu výzdobu na těch plotech dělali pořád ti stejní lidé, tak jsme udělali trošku jinou soutěž a pramení to rovněž i z toho, že trošku jinak vypadal dožínkový průvod.“

Porota měla nelehký úkol, ale nakonec rozhodla, že vítězkou se stala paní Veronika Bařáková.

Kazimír Cholewa, předseda hodnotící komise: „Řekl bych slovy klasika. Bylo to nelehké, ale rozhodovala vzhled a chuť. Samozřejmě většina koláčů byla výborné chutě i vzhledu. Tam to bylo velmi těžké, tak o prsa se to nějak rozhodlo, že vyhrál ten.“

A prozradíte aspoň jednu ingredienci? Mák, tvaroh, ořechy a hlavně z másla.

Letošní Stonavské dožínky jsou již za námi, ale nemusíte smutnit – za rok se můžete těšit na další. Tradice, mezi které dožínky neodmyslitelně patří, se ve Stonavě stále udržují.

Tomáš Wawrzyk (ANO), starosta Stonavy: „Udržování tradic je velmi důležité, aby lidem do budoucna nebo mladým generacím zůstalo něco, na co můžou navázat a můžou v tom pokračovat.“
Petr Šiška, kapela Legendy se vrací: „Já si myslím, že bez tradic si člověk neuvědomuje to, co bylo a na co navazuje a ztrácí pojem o zkušenostech. Musí znova objevovat věci, které už tady tisíckrát objeveny byly a ať už jde o pozitiva nebo negativa, v tom případě potom ten člověk většinou naráží na tu nezkušenost a často se i spálí. Takže já si myslím, že tradice, to je základ, to je to, na čem jsme vyrostli, odkud pocházíme, a proto bychom je měli udržovat.“
Nahlásit chybu


ŘSD plně obnovuje provoz na dálnici mezi Ostravou a Polskem

Včera 14:14 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dálnice D1 mezi Ostravou a Polskem bude dnes odpoledne opět průjezdná standardně dvěma pruhy pro každý směr. Ředitelství silnic a dálnic dokončilo v úterý 1. října úklid a opravy po povodních.

Studenti vysazovali nový park v Ostravě-Třebovicích v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i normalizací života ve školách a firmách

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

Ostrava se snaží vyřešit čištění odpadních vod. Ústřední čističku voda značně poničila

Jedním z největších problémů Ostravy po povodních je vodohospodářská infrastruktura a hlavně zničená čistírna odpadních vod, která byla zcela pod vodou. Byla proto svolána mimořádná rada města, kde byly schváleny první finance na opravy.

Děti v MŠ Resslova v Havířově mají vlastního sportovního trenéra

Nedostatek pohybu u dětí nemusí vést jen k obezitě, ale i k dalším problémům. Mateřská škola Resslova v Havířově se proto zaměřuje na sport. Děti mají dokonce i vlastního trenéra, což rodiče vítají.

Ostrava hledá seniora roku 2024. Oceněni budou jednotlivci i klub seniorů

Při příležitosti Mezinárodního dne seniorů, který připadá na 1. října, vyhlašuje Ostrava již tradičně anketu Senior roku. Město ocení aktivní obyvatele starší 65 let. Kromě ocenění jednotlivců město hledá také Klub seniorů roku.

Voda z ulic v Nové Vsi už byla odčerpána. Zatopeny jsou stále některé sklepy a garáže

30. září 2024 11:30 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Voda v Ostravě Nové Vsi už díky vysokokapacitním čerpadlům klesla natolik, že ulice jsou průjezdné a majitelé se mohou dostat ke svým domům. Policie ale stále reguluje vjezd do této oblast, aby mohly plynule projíždět nákladní auta s odpadem. Voda je ale stále odčerpávána ze sklepů, garáží a také lagun u Mariánskohorské ulice.

Muže o berlích srazilo v Ostravě auto. Policie hledá svědky

Včera 10:22 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Policie zveřejnila výzvu k víkendové nehodě v Ostravě-Výškovicích. Hledají svědky události, kdy před jedoucí auto vstoupil 47letý muž o berlích. Řidič už nedokázal reagovat a muže srazil. Ten skončil v kritickém stavu v nemocnici.

Studénka zahájila cestu k založení technických služeb, nakupuje další stroje

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Od září fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město také pokračuje v nákupu techniky.

Pěvecké sbory z Karviné a Nového Jičína vyhrály prestižní soutěž v Norsku

30. září 2024 16:34 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Pěvecké sbory z Moravskoslezského kraje uspěly v prestižní norské soutěži Grieg International Choir Festival. Karvinský pěvecký sbor Permoník vyslal do soutěže tři soubory. Jeden vyhrál zlato a další dva stříbro. Mužský pěvecký sbor Sextet plus z Nového Jičína bral také v jedné kategorii zlato.

Při ukončení sezony na Lodičkách oslavila kapela Drops 40. narozeniny

Letošní sezona na Lodičkách oficiálně uplynulý víkend skončila. Při této příležitosti se v sobotu sešli milovníci country a folku, aby tady společně oslavili čtyřicátiny místní kapely Drops.

V Karviné se konal 15. ročník střelecké soutěže ozbrojených složek

Na karvinské střelnici uskutečnila střelecká soutěž pro příslušníky ozbrojených složek. O putovní pohár primátora Karviné tady vedli souboj strážníci z různých měst naší republiky, policisté, celníci a příslušníci vězeňské služby.

MŠ Resslova uspořádala akci Vyběhneme spolu

Mateřská škola Resslova pořádá vždy na začátku školního roku akci Vyběhneme spolu. Jedná se o sportovní odpoledne, během kterého se lépe poznají nejen děti, ale také rodiče a zaměstnanci.

Konala se střelecká soutěž ozbrojených složek O putovní pohár primátora Karviné

Na karvinské střelnici uskutečnila střelecká soutěž pro příslušníky ozbrojených složek. O putovní pohár primátora Karviné tady vedli souboj strážníci z různých měst naší republiky, policisté, celníci a příslušníci vězeňské služby.

Středisko volného času Juventus funguje pro karvinské děti a mládež už 50 let

V první reportáži navštívíme Středisko volného času Juventus, který nepřetržitě funguje pro děti a mládež ve městě 50 let. Uplynulou neděli se proto v prostorách střediska sešli současní í bývalí zaměstnanci, aby společně zavzpomínali na prožitou dobu.

Strážníci z Havířově se zúčastnili střelecké soutěže v Karviné

Strážníci se mohou dostat do situace, kdy musí být připraveni použít služební zbraň. Proto absolvují pravidelná cvičení, ale i soutěže. Jednu takovou pořádala na střelnici i Městská policie Karviná, kam pozvala i své kolegy z okolních měst.

Stonavské dožínky 2024
Vydáno 11. září 2024 12:45, Stonava, Jiří Brzóska
Letošní dožínky, které se v neděli 1. září odehrály v obci Stonava, přilákaly stovky lidí z celého regionu a nabídly bohatý program plný hudby a zábavy pro malé i velké. Tato slavnost, kterou organizuje obec, Farma Stonava a místní skupina polského kulturně osvětového svazu je již několik let nedílnou součástí stonavského kulturního kalendáře.

Tadeáš Koch, starosta dožínek, Farma Stonava: „Ten rolník, který dřel těžko na poli, potřeboval se nějak pochlubit tím, co vypěstoval. A dožínky jsou vlastně jeho svátekem.“

Krátce před 13. hodinou se před obecním úřadem začali scházet hosté, zástupci místních spolků i obyvatelé obce. Za zvuku lidové kapely Walasi se všichni vydali v slavnostním průvodu do parku PZKO, kde probíhal hlavní program.

Slavnost byla zahájena tradičním přivítáním a posvěcením dožínkového chleba, který následně předal starosta dožínek starostovi obce. Tento symbolický akt vyjadřuje poděkování za úrodu a důležitost spolupráce mezi zemědělci a obcí.

Pane starosto, předávám ti letošní úrodu v podobě tohoto chleba. Hospodař s ním tak, aby se všichni měli dobře.

Pane starosto dožínek, děkuji za tento dožínkový chléb a slibuji všem občanům, že tento chleba budu dělit poctivě a spravedlivě mezi všechny občany Stonavy.

Kulturní program zahájil místní folklorní soubor Dziecka ze Stonavy a po nich se představily se svým programem děti z tanečních kroužků.

Milada Heimerová, ředitelka ZŠ a MŠ Stonava: „My už jsme byli osloveni před prázdninami, abychom si připravili program. Nacvičovala slečna Veronika Švecová, nacvičovala paní učitelka Heimerová, takže vystoupí naše tradiční mažoretky a taneční kroužky od obou paní učitelek.“
Izabela Kapiasová, spoluorganizátorka Stonavských dožínek: „Nyní probíhá folklorní program vystoupení Chórku, který působí při místní skupině PZKO Horní Suchá.“
Barbara Weiser, vedoucí pěveckého souboru Chórek: „My v podstatě zpíváme písničky z Těšínského Slezska a snažíme se vyhledávat ty, které jsou méně známé, aby se dostaly zase do podvědomí, aby snad si je lidé mohli také zazpívat.“

A návštěvníci zpívali i během vystoupení Janka Ledeckého, který svým koncertem navodil skvělou atmosféru.

Dalším ze zajímavých a dech beroucích bodů programu bylo vystoupení gymnastů z Vendryně, kteří svými lidskými pyramidami ohromili všechny přítomné.

Celý program pak pak završila kapela Legendy se vrací.

Petr Šiška, kapela Legendy se vrací: „My se snažíme lidem připomínat songy, které v 60., 70. a 80. letech patřily k tomu nejlepšímu, co na světě vzniklo. A k tomu přidáme třeba i trošku modernějších věcí, tak, aby se lidi mohli zatancovat. V prvé řadě stejně jako k dožínkám, jde o to, aby byla skvělá pohoda, atmosféra, výborné jídlo a pití, tak my se snažíme k tomu dodat trošku těch tónů, trošku melodii a muziky, tak, aby se to spojilo dohromady a lidi odcházeli spokojení domů.“

Letošní Stonavské dožínky nabídly ale i zajímavý doprovodný program. Děti se mohly pobavit s klaunem nebo si zaskákat na nafukovacím hradu. Připraveno bylo pro ně také malování na obličej. Pro milovníky zemědělství byla vystavena moderní zemědělská technika a některá hospodářská zvířata, což přitáhlo pozornost nejen dětí, ale i dospělých.

Tadeáš Koch, starosta dožínek, Farma Stonava: „Máme tady dvě selátka z našeho chovu, býček je od pana Zahraje, no a tady to ptactvo je od našeho zaměstnance Pavla Svačiny.“

K dožínkám tradičně patří soutěž. Zatímco v minulých letech se soutěžilo o nejhezčí dožínkovou výzdobu, letos se návštěvníci utkali v soutěži o nejlepší dožínkový koláč.

Vojtěch Feber, předseda Místní skupiny polského kulturně-osvětového svazu Stonava: „Letos jsme se rozhodli, že to trošku pozměníme, protože tu výzdobu na těch plotech dělali pořád ti stejní lidé, tak jsme udělali trošku jinou soutěž a pramení to rovněž i z toho, že trošku jinak vypadal dožínkový průvod.“

Porota měla nelehký úkol, ale nakonec rozhodla, že vítězkou se stala paní Veronika Bařáková.

Kazimír Cholewa, předseda hodnotící komise: „Řekl bych slovy klasika. Bylo to nelehké, ale rozhodovala vzhled a chuť. Samozřejmě většina koláčů byla výborné chutě i vzhledu. Tam to bylo velmi těžké, tak o prsa se to nějak rozhodlo, že vyhrál ten.“

A prozradíte aspoň jednu ingredienci? Mák, tvaroh, ořechy a hlavně z másla.

Letošní Stonavské dožínky jsou již za námi, ale nemusíte smutnit – za rok se můžete těšit na další. Tradice, mezi které dožínky neodmyslitelně patří, se ve Stonavě stále udržují.

Tomáš Wawrzyk (ANO), starosta Stonavy: „Udržování tradic je velmi důležité, aby lidem do budoucna nebo mladým generacím zůstalo něco, na co můžou navázat a můžou v tom pokračovat.“
Petr Šiška, kapela Legendy se vrací: „Já si myslím, že bez tradic si člověk neuvědomuje to, co bylo a na co navazuje a ztrácí pojem o zkušenostech. Musí znova objevovat věci, které už tady tisíckrát objeveny byly a ať už jde o pozitiva nebo negativa, v tom případě potom ten člověk většinou naráží na tu nezkušenost a často se i spálí. Takže já si myslím, že tradice, to je základ, to je to, na čem jsme vyrostli, odkud pocházíme, a proto bychom je měli udržovat.“
Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/karvinsko/stonava/11000044831/stonavske-dozinky-2024