Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Eko magazín: Regionální potraviny ochutnávali v Karlově Studánce

Celý MS kraj |

Malebné lázně Karlova Studánka, Gastrofestival Jak šmakuje MS a také regionální potravina, to vše v jednom zažili návštěvníci první srpnovou sobotu. Na pódiu mistři kuchaři vařili speciality, po kterých se sbíhaly sliny a kdo chtěl, také ochutnával. Celé lázeňské městečko totiž obsadili lokální výrobci se svou regionální produkcí v tuhém i tekutém stavu.

Propagační kampaň ministerstva zemědělství už osm let podporuje lokální výrobce. Na náš trh se tak dostanou opravdu kvalitní, chutné, tradiční anebo speciální potraviny. Pro spotřebitele je to záruka a bonus navíc, že konzumují čerstvé produkty. Regionální značka tak získává stále větší oblibu nejen u výrobců, ale i u samotných spotřebitelů. To také bylo vidět na Gastrofestivalu v Karlově Studánce, místu, kde se první srpnovou sobotu nejen skvěle dýchalo, ale i koštovalo.

Než výrobce pro svůj produkt získá nálepku regionální potravina, musí splnit náročná kritéria, a pak se přihlásit do soutěže. Šanci mají poctivé potraviny domácí produkce, vyráběné na území kraje s převažujícím procentem domácích surovin. O značku regionální potravina MS kraje se letos utkalo 117 tuzemských potravin od 33 výrobců. Komise sestavená s odborníků měla tedy náročný úkol. Vybrat nejkvalitnější výrobky v devíti kategoriích. Ocenit se rozhodla 19 potravin, z nich osm získalo označení regionální potravina ms kraje, další obdržely cenu hejtmana a Hodnotitelské komise.

“Věřím, že lidem budou regionální výrobky chutnat. Jsou chutné a zároveň zdravé,” dodává s úsměvem náměstkyně hejtmana MS kraje Jarmila Uvírová (ANO). Producenti pro oceněné výrobky po dobu čtyř let využívají značku Regionální potravina, která je pro zákazníky zárukou kvality a regionálního původu.

Zeleninové bašty se vyrábí v Těrlicku čistě z místní zeleniny. Domácí těstoviny vznikají ve Frenštátě pod Radhoštěm na NJ ve firmě Fajna pasta. Ručně je tady věší a týden suší. “Nabízíme těstoviny, lidé je mají rádi. Základ tvoří smolínová mouka,” říká majitelka “Fajne pasty”. 

Ve stánku farmy Šťastná koza z Velkých Albrechtic lidem chutnala nabídka kozích i kravských produktů. Jak by ne, když už řada z nich získala ocenění. A zajímali se také o to, jak vypadá den chovatele koz. My vám můžeme prozradit, že stádo 34 koz se dojí dvakrát denně po třech hodinách od března do října. “U lidí má dnes největší úspěch má jogurt, ten získal i ocenění regionální potravina,” komentuje nabídku Tomáš Toběrný ze Šťastné kozy.

Velký úspěch měly také včelí výrobky, tyčinky, domácí šunka a paštika. O zajímavosti tady také nebyla nouze, a tak si lidé mohli vyšlapat na kole ovocné smoothie anebo si objednat kolo kafé. Projekt Jak šmakuje MS už sedmým rokem podporuje gastroturistiku v kraji a vrací na náš stůl a do restaurací typické regionální speciality. Recepty našich babiček zachycují kuchařky, které jsou plné prostých a jednoduchých jídel našich předků. Uměli vařit úsporně, a tak bezděky i zdravě.

“Dnes tady lidí uvidí recepty našich babiček a ochutnají, jak se kdysi vařilo,” komentuje atmosféru náměstek hejtmana MS kraje Jan Krkoška (ANO). Pro mlsné jazýčky připravovali mistři kuchaři speciality přímo na pódiu a hospodyně v hledišti získaly velkou inspiraci jak připravit ovocný koláč anebo pštrosí pochoutku. Letošní sedmý ročník gastrofestivalu měl charitativní rozměr. Pokladničky se na několika místech Karlovy Studánky plnily pro nemocného 17 letého Dominika z Železné ve Vrbně pod Pradědem.

Nahlásit chybu


K tématu

V lázeňské Karlově Studánce vyroste nový Dům přírody

14. ledna 2024 13:13 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Ministr životního prostředí Petr Hladík představil na tiskové konferenci v Karlově Studánce nový projekt Domu přírody v Jeseníkách a podepsal smlouvu o spolupráci při jeho výstavbě. Vznikne jako nové návštěvnické a vzdělávací centrum CHKO Jeseníky a Agentury ochrany přírody a krajiny ve spolupráci s MS krajem.

Winter Survival, extrémní armádní víceboj, se konal v nejvyšších partiích Jeseníků

4. února 2024 12:11 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Celkem 19 týmů z celé Evropy se sešlo na extrémním armádním přeboru Winter Survival v Jeseníkách. Ten se konal po čtyřleté pauze, zaviněné covidem, celkem po sedmadvacáté. Účastnily se také vojenské týmy z Francie, Belgie, Litvy, Slovenska a Polska.

Den na lyžích s MS krajem přilákal do Jeseníků stovky návštěvníků, dětí i dospělých

22. ledna 2024 16:16 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V Malé Morávce v areálu Kopřivná se konal Den na lyžích, již tradiční každoroční akce, kterou pro veřejnost pořádá MS kraj. Za slunečného počasí zavítaly do areálu stovky návštěvníků a užily si celodenní zimní zábavu jak pro děti, tak pro dospělé.


Bezpečnostní stojany používají cyklisté špatně, kolo se dá lehce odcizit

Kamerový systém v Karviné vytrasoval cestu zloděje kola. Pachatel byl dopaden a jeho činem se zabývají policisté. Podle strážníků by ale k podobným krádežím nemuselo vůbec docházet, pokud by cyklisté využívali bezpečnostní stojany ve městě správným způsobem.

Změna ve třídění odpadu ve Studénce nastane na jaře

Třídění odpadu ve Studénce bude snadnější. Domácnosti z rodinných domů dostanou v příštím roce zdarma vlastní popelnice na plast a papír - začne tu fungovat systém door to door.

Tragický incident na tramvajové zastávce v Ostravě, zemřel 32letý muž

Včera 21:49 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ostravští kriminalisté se zabývají okolnostmi tragického incidentu, ke kterému došlo dnes krátce před 18. hodinou na ulici Horní v Ostravě. Podle předběžných informací se 32letý muž pokoušel dostat do přijíždějící tramvaje, přitom však upadl pod její kola.

Americký developer představil novinářům projekt průmyslové zóny v Karviné

Americká developerská společnost spolu se zástupci MS kraje představila podobu plánované průmyslové zóny v Karviné. Moderní průmyslová zóna o velikosti 330 tisíc metrů čtverečních by měla po dokončení přinést Karvinsku 4500 nových pracovních míst.

Obce ovlivněné těžbou získaly od Nadace OKD 20 milionů korun

Společnost OKD poskytla už podruhé své nadaci mimořádný finanční dar ze svého zisku. I tentokrát si peníze rozdělí sedm měst a obcí na Karvinsku, které jsou ovlivněny těžbou. Patří mezi ně opět i Karviná.

Speciální systém COBRA pomohl uhasit požár střechy v Rychvaldu

Včera 16:42 | Rychvald | Lukáš Zavadil

Požár střechy rodinného domu v Rychvaldu na Karvinsku způsobil škodu za 800 tisíc korun. K zásahu vyjíždělo pět jednotek hasičů, kteří díky rychlému zásahu uchránili majetek v hodnotě 2 milionů korun. Při hašení byl využit unikátní systém COBRA, který hasičům umožnil efektivní zásah přímo v ohnisku požáru.

Moravskoslezský kraj přikryla sněhová peřina. Po víkendu ale sníh zase roztaje

Moravskoslezský kraj přes noc přikryla sněhová peřina. Ráno si tak možná někteří lidé zanadávali, že musí odhrabávat auto, ale děti byly jistě nadšené. Silničáři hlavní tahy zprůjezdnili ještě v průběhu noci. Podle meteorologů by měl po víkendu sníh zase roztát.

O školení v první pomoci byl v havířovské nemocnici velký zájem

Havířovská nemocnice uspořádala školení první pomoci, na kterém si účastníci osvojili postupy resuscitace a ošetření úrazů. Pod vedením odborníků si vyzkoušeli, jak správně stlačovat hrudník, kdy zahájit umělé dýchání a jak poskytnout pomoc dětem i dospělým.

Tragický požár v Ostravě: policisté evakuovali 16 lidí, hasiči našli v bytě mrtvého muže

Včera 9:18 | Ostrava-Jih | Lukáš Zavadil

Dramatické chvíle zažili obyvatelé domu na ulici Smirnovova v Ostravě-Zábřehu. Noční požár bytu si tam vyžádal evakuaci šestnácti lidí, včetně malého dítěte. Zasažený byt hasiči prohledali a nalezli zde muže bez známek života.

Úzká a frekventovaná silnice na Mezidolí v Havířově se dočká chodníku

Radnice v Havířově zahájila výstavbu dlouho očekávaného chodníku na ulici Mezidolí. Stavba zahrnuje i osvětlení, odvodnění i přeložky nízkého napětí a má být dokončena v srpnu příštího roku. Vše ale bude záležet na počasí.

Vrátní

Ostrava Nástup: od 1. prosince 2024 od 18 900 do 22 000 Kč/měsíc

Muž obviněný z krádeží a sprejování v Karviné čelí až pěti rokům vězení

21. listopadu 2024 13:08 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Třiatřicetiletý muž byl obviněn z pěti skutků majetkového charakteru a vandalismu, kterých se měl dopustit od března do září letošního roku v Karviné. Škoda způsobená krádežemi, poškozením majetku a vandalismem dosáhla téměř 300 tisíc korun. Muži hrozí až pět let vězení. Jeho jednatřicetiletý společník čelí obvinění z vloupání a hrozí mu až tři roky vězení.

Pádem ze střechy si muž v Ostravě přivodil těžká zranění

21. listopadu 2024 11:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Z výšky odpovídající 4. patru spadl v úterý večer muž, který v Mariánských Horách pracoval na střeše. Záchranáři ho museli na místě uvést do umělého spánku, zafixovat a převézt na urgentní příjem fakultní nemocnice.

Vedení MS kraje poděkovalo složkám IZS za zásahy a pomoc při povodních

21. listopadu 2024 11:02 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová | Jesenický expres

Poprvé a naposledy po zářijových povodních v neděli vyjel parní vlak na Osoblažské úzkokolejce. Vypraven byl čistě pro členy IZS, kteří při povodních pomáhali ze všech sil. Zachraňovali jak lidské životy, tak jejich obydlí.

Pytláci mořských želv byli odsouzeni díky spolupráci Zoo Liberec a ZOO Ostrava

21. listopadu 2024 8:56 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Pytláci mořských želv v Indonésii byli odsouzeni na dva a půl roku vězení díky zásahu ochránců přírody, na kterém se podíleli i zoologové z českých zoologických zahrad v Liberci a Ostravě. Zásah proběhl v souostroví Pulau Banyak, kde čeští odborníci dlouhodobě spolupracují s indonéskými kolegy na ochraně ohrožených mořských želv.

CISO ocenilo medailisty a národní rekordmany

21. listopadu 2024 8:43 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Regionální zprávy POLAR

Centrum individuálních sportů Ostrava podporuje reprezentanty v individuálních sportech v MS kraji a tato podpora se vyplatila i v roce 2024. Na slavnostním setkání tak CISO mohlo ocenit ty nejúspěšnější.

Eko magazín: Regionální potraviny ochutnávali v Karlově Studánce
Vydáno 23. srpna 2017 15:09, Celý MS kraj, Renáta E. Orlíková
Malebné lázně Karlova Studánka, Gastrofestival Jak šmakuje MS a také regionální potravina, to vše v jednom zažili návštěvníci první srpnovou sobotu. Na pódiu mistři kuchaři vařili speciality, po kterých se sbíhaly sliny a kdo chtěl, také ochutnával. Celé lázeňské městečko totiž obsadili lokální výrobci se svou regionální produkcí v tuhém i tekutém stavu.

Propagační kampaň ministerstva zemědělství už osm let podporuje lokální výrobce. Na náš trh se tak dostanou opravdu kvalitní, chutné, tradiční anebo speciální potraviny. Pro spotřebitele je to záruka a bonus navíc, že konzumují čerstvé produkty. Regionální značka tak získává stále větší oblibu nejen u výrobců, ale i u samotných spotřebitelů. To také bylo vidět na Gastrofestivalu v Karlově Studánce, místu, kde se první srpnovou sobotu nejen skvěle dýchalo, ale i koštovalo.

Než výrobce pro svůj produkt získá nálepku regionální potravina, musí splnit náročná kritéria, a pak se přihlásit do soutěže. Šanci mají poctivé potraviny domácí produkce, vyráběné na území kraje s převažujícím procentem domácích surovin. O značku regionální potravina MS kraje se letos utkalo 117 tuzemských potravin od 33 výrobců. Komise sestavená s odborníků měla tedy náročný úkol. Vybrat nejkvalitnější výrobky v devíti kategoriích. Ocenit se rozhodla 19 potravin, z nich osm získalo označení regionální potravina ms kraje, další obdržely cenu hejtmana a Hodnotitelské komise.

“Věřím, že lidem budou regionální výrobky chutnat. Jsou chutné a zároveň zdravé,” dodává s úsměvem náměstkyně hejtmana MS kraje Jarmila Uvírová (ANO). Producenti pro oceněné výrobky po dobu čtyř let využívají značku Regionální potravina, která je pro zákazníky zárukou kvality a regionálního původu.

Zeleninové bašty se vyrábí v Těrlicku čistě z místní zeleniny. Domácí těstoviny vznikají ve Frenštátě pod Radhoštěm na NJ ve firmě Fajna pasta. Ručně je tady věší a týden suší. “Nabízíme těstoviny, lidé je mají rádi. Základ tvoří smolínová mouka,” říká majitelka “Fajne pasty”. 

Ve stánku farmy Šťastná koza z Velkých Albrechtic lidem chutnala nabídka kozích i kravských produktů. Jak by ne, když už řada z nich získala ocenění. A zajímali se také o to, jak vypadá den chovatele koz. My vám můžeme prozradit, že stádo 34 koz se dojí dvakrát denně po třech hodinách od března do října. “U lidí má dnes největší úspěch má jogurt, ten získal i ocenění regionální potravina,” komentuje nabídku Tomáš Toběrný ze Šťastné kozy.

Velký úspěch měly také včelí výrobky, tyčinky, domácí šunka a paštika. O zajímavosti tady také nebyla nouze, a tak si lidé mohli vyšlapat na kole ovocné smoothie anebo si objednat kolo kafé. Projekt Jak šmakuje MS už sedmým rokem podporuje gastroturistiku v kraji a vrací na náš stůl a do restaurací typické regionální speciality. Recepty našich babiček zachycují kuchařky, které jsou plné prostých a jednoduchých jídel našich předků. Uměli vařit úsporně, a tak bezděky i zdravě.

“Dnes tady lidí uvidí recepty našich babiček a ochutnají, jak se kdysi vařilo,” komentuje atmosféru náměstek hejtmana MS kraje Jan Krkoška (ANO). Pro mlsné jazýčky připravovali mistři kuchaři speciality přímo na pódiu a hospodyně v hledišti získaly velkou inspiraci jak připravit ovocný koláč anebo pštrosí pochoutku. Letošní sedmý ročník gastrofestivalu měl charitativní rozměr. Pokladničky se na několika místech Karlovy Studánky plnily pro nemocného 17 letého Dominika z Železné ve Vrbně pod Pradědem.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000009529/eko-magazin-regionalni-potraviny-ochutnavali-v-karlove-studance