Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Eko magazín: Regionální potraviny ochutnávali v Karlově Studánce

Celý MS kraj |

Malebné lázně Karlova Studánka, Gastrofestival Jak šmakuje MS a také regionální potravina, to vše v jednom zažili návštěvníci první srpnovou sobotu. Na pódiu mistři kuchaři vařili speciality, po kterých se sbíhaly sliny a kdo chtěl, také ochutnával. Celé lázeňské městečko totiž obsadili lokální výrobci se svou regionální produkcí v tuhém i tekutém stavu.

Propagační kampaň ministerstva zemědělství už osm let podporuje lokální výrobce. Na náš trh se tak dostanou opravdu kvalitní, chutné, tradiční anebo speciální potraviny. Pro spotřebitele je to záruka a bonus navíc, že konzumují čerstvé produkty. Regionální značka tak získává stále větší oblibu nejen u výrobců, ale i u samotných spotřebitelů. To také bylo vidět na Gastrofestivalu v Karlově Studánce, místu, kde se první srpnovou sobotu nejen skvěle dýchalo, ale i koštovalo.

Než výrobce pro svůj produkt získá nálepku regionální potravina, musí splnit náročná kritéria, a pak se přihlásit do soutěže. Šanci mají poctivé potraviny domácí produkce, vyráběné na území kraje s převažujícím procentem domácích surovin. O značku regionální potravina MS kraje se letos utkalo 117 tuzemských potravin od 33 výrobců. Komise sestavená s odborníků měla tedy náročný úkol. Vybrat nejkvalitnější výrobky v devíti kategoriích. Ocenit se rozhodla 19 potravin, z nich osm získalo označení regionální potravina ms kraje, další obdržely cenu hejtmana a Hodnotitelské komise.

“Věřím, že lidem budou regionální výrobky chutnat. Jsou chutné a zároveň zdravé,” dodává s úsměvem náměstkyně hejtmana MS kraje Jarmila Uvírová (ANO). Producenti pro oceněné výrobky po dobu čtyř let využívají značku Regionální potravina, která je pro zákazníky zárukou kvality a regionálního původu.

Zeleninové bašty se vyrábí v Těrlicku čistě z místní zeleniny. Domácí těstoviny vznikají ve Frenštátě pod Radhoštěm na NJ ve firmě Fajna pasta. Ručně je tady věší a týden suší. “Nabízíme těstoviny, lidé je mají rádi. Základ tvoří smolínová mouka,” říká majitelka “Fajne pasty”. 

Ve stánku farmy Šťastná koza z Velkých Albrechtic lidem chutnala nabídka kozích i kravských produktů. Jak by ne, když už řada z nich získala ocenění. A zajímali se také o to, jak vypadá den chovatele koz. My vám můžeme prozradit, že stádo 34 koz se dojí dvakrát denně po třech hodinách od března do října. “U lidí má dnes největší úspěch má jogurt, ten získal i ocenění regionální potravina,” komentuje nabídku Tomáš Toběrný ze Šťastné kozy.

Velký úspěch měly také včelí výrobky, tyčinky, domácí šunka a paštika. O zajímavosti tady také nebyla nouze, a tak si lidé mohli vyšlapat na kole ovocné smoothie anebo si objednat kolo kafé. Projekt Jak šmakuje MS už sedmým rokem podporuje gastroturistiku v kraji a vrací na náš stůl a do restaurací typické regionální speciality. Recepty našich babiček zachycují kuchařky, které jsou plné prostých a jednoduchých jídel našich předků. Uměli vařit úsporně, a tak bezděky i zdravě.

“Dnes tady lidí uvidí recepty našich babiček a ochutnají, jak se kdysi vařilo,” komentuje atmosféru náměstek hejtmana MS kraje Jan Krkoška (ANO). Pro mlsné jazýčky připravovali mistři kuchaři speciality přímo na pódiu a hospodyně v hledišti získaly velkou inspiraci jak připravit ovocný koláč anebo pštrosí pochoutku. Letošní sedmý ročník gastrofestivalu měl charitativní rozměr. Pokladničky se na několika místech Karlovy Studánky plnily pro nemocného 17 letého Dominika z Železné ve Vrbně pod Pradědem.

Nahlásit chybu


K tématu

V lázeňské Karlově Studánce vyroste nový Dům přírody

14. ledna 2024 13:13 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Ministr životního prostředí Petr Hladík představil na tiskové konferenci v Karlově Studánce nový projekt Domu přírody v Jeseníkách a podepsal smlouvu o spolupráci při jeho výstavbě. Vznikne jako nové návštěvnické a vzdělávací centrum CHKO Jeseníky a Agentury ochrany přírody a krajiny ve spolupráci s MS krajem.

Den na kolech s MS krajem uzavřel bikeovou sezónu v Malé Morávce

30. října 2023 10:10 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Stovky bikerů malých i dospělých, i celé rodiny s dětmi přijeli na Kopřivnou do Malé Morávky, aby se rozloučili s letošní bikeovou sezónou. MS kraj zde uspořádal Den na kolech, pravidelnou akci, kterou zahajuje i končí letní sezónu. Zábava tady byla pro všechny.

Více než stomilionovou investici proměnili v Krnově v nově rekonstruovanou Základní uměleckou školu

5. listopadu 2023 12:53 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Davy lidí, dospělí i děti se přišly podívat na právě otevřenou budovu Základní umělecké školy v Krnově. Více než stomilionová investice proměnila chátrající budovu v nádherný stánek umění. Nové učebny a sály přivítají začínající i pokročilé muzikanty, výtvarné i dramatické umělce.


Mladíci v Havířově spáchali dvě loupeže, jeden byl obviněn, druhý není trestně odpovědný

Dnes 10:42 | Havířov | Lukáš Zavadil

Kriminalisté v Havířově během pátečního odpoledne 27. září rychle dopadli dva mladíky, kteří měli na svědomí loupežné přepadení seniorky. K přepadení došlo ve chvíli, kdy žena vyrazila na nákup. Během pátrání ale muži zákona objasnili i další loupež, ke které došlo o dva dny dříve.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Zvedací lávka přes Jičínku v Žilině má nové zábradlí a neklouže

Město nechalo opravit zvedací lávku přes Jičínku v místní části Žilina. Ta byla postavena rok po ničivých povodních v roce 2009. Od loňského podzimu byl ale dřevěný mostek už v nevyhovujícím stavu.

V Opavě pokračují s odklízením následků povodně, těžká technika brzy zamíří i do zahrádkářských osad

Včera 17:59 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Práce na odklízení následků ničivé povodně stále nekončí. Lidé stále uklízí své domovy, veškeré zničené věci mohou nechávat před domy. Hromady poté odváží těžká technika.

V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Jaké formy pomoci nyní potřebují lidé postižení povodněmi

Dobrovolnická, materiální, finanční a psychosociální - to jsou druhy pomocí, které jsou nyní potřebné v oblastech zasažených povodněmi. Jejich rozdělení obstarávají nevládní organizace, ale mohou se zapojit i lidé, zejména prostřednictvím sbírek.

Elektrotechnická výstava řešila úspory energií

2. října 2024 12:31 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Třetí ročník elektrotechnické výstavy Volty.cz na Černé louce v Ostravě představil zájemcům novinky a chytrá řešení v elektrotechnice a úsporách energií.

Eko magazín: Regionální potraviny ochutnávali v Karlově Studánce
Vydáno 23. srpna 2017 15:09, Celý MS kraj, Renáta E. Orlíková
Malebné lázně Karlova Studánka, Gastrofestival Jak šmakuje MS a také regionální potravina, to vše v jednom zažili návštěvníci první srpnovou sobotu. Na pódiu mistři kuchaři vařili speciality, po kterých se sbíhaly sliny a kdo chtěl, také ochutnával. Celé lázeňské městečko totiž obsadili lokální výrobci se svou regionální produkcí v tuhém i tekutém stavu.

Propagační kampaň ministerstva zemědělství už osm let podporuje lokální výrobce. Na náš trh se tak dostanou opravdu kvalitní, chutné, tradiční anebo speciální potraviny. Pro spotřebitele je to záruka a bonus navíc, že konzumují čerstvé produkty. Regionální značka tak získává stále větší oblibu nejen u výrobců, ale i u samotných spotřebitelů. To také bylo vidět na Gastrofestivalu v Karlově Studánce, místu, kde se první srpnovou sobotu nejen skvěle dýchalo, ale i koštovalo.

Než výrobce pro svůj produkt získá nálepku regionální potravina, musí splnit náročná kritéria, a pak se přihlásit do soutěže. Šanci mají poctivé potraviny domácí produkce, vyráběné na území kraje s převažujícím procentem domácích surovin. O značku regionální potravina MS kraje se letos utkalo 117 tuzemských potravin od 33 výrobců. Komise sestavená s odborníků měla tedy náročný úkol. Vybrat nejkvalitnější výrobky v devíti kategoriích. Ocenit se rozhodla 19 potravin, z nich osm získalo označení regionální potravina ms kraje, další obdržely cenu hejtmana a Hodnotitelské komise.

“Věřím, že lidem budou regionální výrobky chutnat. Jsou chutné a zároveň zdravé,” dodává s úsměvem náměstkyně hejtmana MS kraje Jarmila Uvírová (ANO). Producenti pro oceněné výrobky po dobu čtyř let využívají značku Regionální potravina, která je pro zákazníky zárukou kvality a regionálního původu.

Zeleninové bašty se vyrábí v Těrlicku čistě z místní zeleniny. Domácí těstoviny vznikají ve Frenštátě pod Radhoštěm na NJ ve firmě Fajna pasta. Ručně je tady věší a týden suší. “Nabízíme těstoviny, lidé je mají rádi. Základ tvoří smolínová mouka,” říká majitelka “Fajne pasty”. 

Ve stánku farmy Šťastná koza z Velkých Albrechtic lidem chutnala nabídka kozích i kravských produktů. Jak by ne, když už řada z nich získala ocenění. A zajímali se také o to, jak vypadá den chovatele koz. My vám můžeme prozradit, že stádo 34 koz se dojí dvakrát denně po třech hodinách od března do října. “U lidí má dnes největší úspěch má jogurt, ten získal i ocenění regionální potravina,” komentuje nabídku Tomáš Toběrný ze Šťastné kozy.

Velký úspěch měly také včelí výrobky, tyčinky, domácí šunka a paštika. O zajímavosti tady také nebyla nouze, a tak si lidé mohli vyšlapat na kole ovocné smoothie anebo si objednat kolo kafé. Projekt Jak šmakuje MS už sedmým rokem podporuje gastroturistiku v kraji a vrací na náš stůl a do restaurací typické regionální speciality. Recepty našich babiček zachycují kuchařky, které jsou plné prostých a jednoduchých jídel našich předků. Uměli vařit úsporně, a tak bezděky i zdravě.

“Dnes tady lidí uvidí recepty našich babiček a ochutnají, jak se kdysi vařilo,” komentuje atmosféru náměstek hejtmana MS kraje Jan Krkoška (ANO). Pro mlsné jazýčky připravovali mistři kuchaři speciality přímo na pódiu a hospodyně v hledišti získaly velkou inspiraci jak připravit ovocný koláč anebo pštrosí pochoutku. Letošní sedmý ročník gastrofestivalu měl charitativní rozměr. Pokladničky se na několika místech Karlovy Studánky plnily pro nemocného 17 letého Dominika z Železné ve Vrbně pod Pradědem.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000009529/eko-magazin-regionalni-potraviny-ochutnavali-v-karlove-studance