Propagační kampaň ministerstva zemědělství už osm let podporuje lokální výrobce. Na náš trh se tak dostanou opravdu kvalitní, chutné, tradiční anebo speciální potraviny. Pro spotřebitele je to záruka a bonus navíc, že konzumují čerstvé produkty. Regionální značka tak získává stále větší oblibu nejen u výrobců, ale i u samotných spotřebitelů. To také bylo vidět na Gastrofestivalu v Karlově Studánce, místu, kde se první srpnovou sobotu nejen skvěle dýchalo, ale i koštovalo.
Než výrobce pro svůj produkt získá nálepku regionální potravina, musí splnit náročná kritéria, a pak se přihlásit do soutěže. Šanci mají poctivé potraviny domácí produkce, vyráběné na území kraje s převažujícím procentem domácích surovin. O značku regionální potravina MS kraje se letos utkalo 117 tuzemských potravin od 33 výrobců. Komise sestavená s odborníků měla tedy náročný úkol. Vybrat nejkvalitnější výrobky v devíti kategoriích. Ocenit se rozhodla 19 potravin, z nich osm získalo označení regionální potravina ms kraje, další obdržely cenu hejtmana a Hodnotitelské komise.
“Věřím, že lidem budou regionální výrobky chutnat. Jsou chutné a zároveň zdravé,” dodává s úsměvem náměstkyně hejtmana MS kraje Jarmila Uvírová (ANO). Producenti pro oceněné výrobky po dobu čtyř let využívají značku Regionální potravina, která je pro zákazníky zárukou kvality a regionálního původu.
Zeleninové bašty se vyrábí v Těrlicku čistě z místní zeleniny. Domácí těstoviny vznikají ve Frenštátě pod Radhoštěm na NJ ve firmě Fajna pasta. Ručně je tady věší a týden suší. “Nabízíme těstoviny, lidé je mají rádi. Základ tvoří smolínová mouka,” říká majitelka “Fajne pasty”.
Ve stánku farmy Šťastná koza z Velkých Albrechtic lidem chutnala nabídka kozích i kravských produktů. Jak by ne, když už řada z nich získala ocenění. A zajímali se také o to, jak vypadá den chovatele koz. My vám můžeme prozradit, že stádo 34 koz se dojí dvakrát denně po třech hodinách od března do října. “U lidí má dnes největší úspěch má jogurt, ten získal i ocenění regionální potravina,” komentuje nabídku Tomáš Toběrný ze Šťastné kozy.
Velký úspěch měly také včelí výrobky, tyčinky, domácí šunka a paštika. O zajímavosti tady také nebyla nouze, a tak si lidé mohli vyšlapat na kole ovocné smoothie anebo si objednat kolo kafé. Projekt Jak šmakuje MS už sedmým rokem podporuje gastroturistiku v kraji a vrací na náš stůl a do restaurací typické regionální speciality. Recepty našich babiček zachycují kuchařky, které jsou plné prostých a jednoduchých jídel našich předků. Uměli vařit úsporně, a tak bezděky i zdravě.
“Dnes tady lidí uvidí recepty našich babiček a ochutnají, jak se kdysi vařilo,” komentuje atmosféru náměstek hejtmana MS kraje Jan Krkoška (ANO). Pro mlsné jazýčky připravovali mistři kuchaři speciality přímo na pódiu a hospodyně v hledišti získaly velkou inspiraci jak připravit ovocný koláč anebo pštrosí pochoutku. Letošní sedmý ročník gastrofestivalu měl charitativní rozměr. Pokladničky se na několika místech Karlovy Studánky plnily pro nemocného 17 letého Dominika z Železné ve Vrbně pod Pradědem.