Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Eko magazín: Žádost o kotlíkové dotace se podává od 5. září

Celý MS kraj |

Kraj bude rozdělovat necelých 900 mil korun z evropských peněz ve druhé výzvě kotlíkových dotací. MS region obdržel finance pro dvě výzvy najednou, to proto, že patří mezi místa na mapě Česka z nejvíce znečištěným ovzduším. Vyměnit starý neekologický kotel by si mělo až do roku 2019 8 a půl tisíc domácností.

MS kraj má dlouhodobě nejvíce znečištěné ovzduší v zemi. Také proto dostal přednostně součet obou výzev najednou. A zatímco ostatní kraje mají peníze rozloženy do dvou výzev, MS region bude mezi žadatele rozdělovat přednostně obě současně. Navíc výše finančních prostředků, která připluje do našeho regionu je právě kvůli ovzduší násobně vyšší, než v ostatních destinacích republiky.“Kotlíková výzva je určena pouze pro fyzické osoby, nikoliv pro právnické, fyzické osoby nepodnikající a zároveň pro vlastníky rodinných domů. Ucházet se o dotaci může také vlastník domu s bytovými jednotkami, ale musí tam být pouze tři byt. jednotky,” dodává Petra Brodová, vedoucí Odd. strukturálních fondů, KÚ MS kraje.

Kotlíkové dotace jsou určeny na výměnu starých kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním 1. a 2. třídy napojených na otopnou soustavu. Znamená to, že dotaci žadatel neobdrží na plynový kotel, elektrokotel nebo kamna. Splnění emisní třídy potvrdí revizní technik. Žádost o dotaci se podává elektronicky od 5. září. Následně je třeba žádost vytisknout, podepsat a s přílohami doručit buď osobně anebo poštou na krajský úřad.

Petra Brodová, vedoucí Odd. strukturálních fondů, KÚ MS kraje konkretizuje o jaké přílohy se jedná: “Za prvé je to potvrzení o vedení bankovního účtu, dále fotodokumentace kotle ještě v napojeném stavu, dále je to revizní zpráva. Pokud už došlo k odpojení kotle v roce 2016, pak není potřeba revizní zprávu doložit." Obyvatelé Ostravy ještě musí k žádosti o dotaci dodat čestné prohlášení o bezdlužnosti vůči městu. Aby žádost byla uznána v celém rozsahu, je důležité do 10ti dnů od elektronického zaevidování, žádost doručit na krajský úřad buď osobně anebo poštou, a to se všemi potřebnými přílohami.

Lucie Hochmanová, Oddělení strukturálních fondů, KÚ MS kraje popisuje jak je jednoduché žádost zaevidovat a odeslat: “Po vyplnění žadatel žádost uloží a 5. září ji odešle, následně tak získá registrační číslo.” Elekronický systém na přijímání žádostí o dotaci prošel v červnu zátěžovou zkouškou. Testování probíhalo ve spolupráci se studenty středních škol. Systém byl spuštěn na 10 minut tak, aby v jeden okamžik žádost podávalo co nejvíce studentů. Zkouška potvrdila, že je systém schopen přijmout násobek očekávaného množství žádostí. Za prvních deset minut testu totiž zvládl 40 tisíc žádostí.

Lidé nemusí čekat na uzavření smlouvy ani na rozhodnutí krajské rady a mohou výměnu kotle realizovat dříve. Platí totiž zpětná uznatelnost výdajů, a to k 15. 7. 2015,” dodává Petra Brodová, Odd. strukturálních fondů, KÚ MS kraje.

Touto cestou šel Zdeněk Gazda, který se pustil do výměny starého kotle a čeká ho už jen papírová část celého procesu získání dotace a čekání na peníze. “Já jsem měl kotel na tuhá paliva domácí výroby, byl neekonomický. Měnil jsem ho za čerpadlo, to bude topit bez mého zásahu. Ale ještě jsem neměl možnost ho odzkoušet,” dodává Zdeněk Gazda, žadatel o kotlíkovou dotaci.“Žádosti je možné od 5. 9. od 10 h, to je start, ale jinak je možné žádosti podávat až do roku 2018, “ doplňuje Petra Brodová, vedoucí Odd. strukturálních fondů, KÚ MS kraje.

Výše dotace, kterou žadatel může získat, je různá. Záleží na typu kotle či zařízení, které majitel nemovitosti zvolí. “Výše dotace se primárně počítá procentem z výdajů, které žadatelé na výměnu kotle vynaložili,” říká Petra Brodová. Dalších 7,5 tisíc korun dostanou žadatelé z obcí s nejvíce znečištěným ovzduším. V kraji to je prakticky 99% obcí. Všem úspěšným žadatelům ještě přispěje MS kraj částkou 7 a půl tisíc korun. A další peníze získají v městech a obcích, které finančně podporují výměnu starých neekologických kotlů. V součtu pak lidé mohou získat až 150 tisíc korun.

Výměnu kotle si žadatelé musí předfinancovat, dotační peníze obdrží až po realizaci a následném odsouhlašení na krajském úřadě. “Lidé mají na výměnu kotle čas až do 13. 12. 2019, to znamená, že mají na to více než dva roky. Pokud budou řešit výměnu průběžně a nám průběžně vyúčtování předkládat, pak i my budeme plynuleji prostředky vyplácet,” upřesňuje Petra Brodová.

Poslední termín na výměnu neekologického kotle za nový je prosinec 2021. Následně budou zřejmě uplatňovány sankce. “Pokud lidé po roce 2022 budou vlastnit neekologický kotel, čeká je sankce. Mohou dostat pokutu až 20 tisíc korun,” doplňuje Marek Bruštík, vedoucí Odd. ochrany ovzduší, KÚ MS kraje.

A ještě rada na závěr. Při výběru zdroje tepla je třeba se zaměřit na typ, tedy vybrat takový, který je uveden v seznamu kotlů. Ten je přístupný na adrese https.//lokalní-topeniště.msk.cz v záložce odkazy. Raději si vybraný zdroj tepla v tomto seznamu ověřte. Registrace výrobků pro tuto výzvu probíhá průběžně, je tedy možné, že vámi vybraný zdroj tepla bude teprve do seznamu přidělen. O tom má informace výrobce. Lze se tedy obrátit na něj. 

Nahlásit chybu


K tématu

V Ostravě začne stavba parkovacího domu pro 600 aut

16. února 2024 16:53 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Až 600 parkovacích míst nabídne nový parkovací dům v Ostravě. Stát bude mezi Skeletem a krajským úřadem, v místě současného parkoviště pro 77 aut. Parkovací dům by měl být hotový do konce roku 2025. Náklady jsou aktuálně odhadnuty na 397 milionů korun bez DPH.

Ostrava přispívá svým občanům na výměnu kotlů. Dotace je navýšena na dvojnásobek

18. ledna 2024 9:06 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Komíny rodinných domků patří k významným zdrojů znečištění na Ostravsku a to i přes jejích masivní výměnu v posledních letech. Aktuálně běží už 5. výzva kotlíkových dotací, která je cílena na seniory i nemajetné občany a Ostrava proto zdvojnásobila svůj příspěvek na 20 tisíc korun. Žadatel tak nemusí investovat ze svého ani korunu.

Necelý srpen mohou ještě lidé v Moravskoslezském kraji žádat o peníze na výměnu kotle

2. srpna 2024 18:52 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Už 30. srpna končí možnost požádat o kotlíkovou dotaci na výměnu neekologických kotlů. Moravskoslezský kraj má v aktuálním 5. kole kotlíkových dotací k dispozici 220 milionů korun. To by mohlo pokrýt zhruba 1 300 výměn.


Mladíci v Havířově spáchali dvě loupeže, jeden byl obviněn, druhý není trestně odpovědný

Dnes 10:42 | Havířov | Lukáš Zavadil

Kriminalisté v Havířově během pátečního odpoledne 27. září rychle dopadli dva mladíky, kteří měli na svědomí loupežné přepadení seniorky. K přepadení došlo ve chvíli, kdy žena vyrazila na nákup. Během pátrání ale muži zákona objasnili i další loupež, ke které došlo o dva dny dříve.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Zvedací lávka přes Jičínku v Žilině má nové zábradlí a neklouže

Město nechalo opravit zvedací lávku přes Jičínku v místní části Žilina. Ta byla postavena rok po ničivých povodních v roce 2009. Od loňského podzimu byl ale dřevěný mostek už v nevyhovujícím stavu.

V Opavě pokračují s odklízením následků povodně, těžká technika brzy zamíří i do zahrádkářských osad

Včera 17:59 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Práce na odklízení následků ničivé povodně stále nekončí. Lidé stále uklízí své domovy, veškeré zničené věci mohou nechávat před domy. Hromady poté odváží těžká technika.

V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Jaké formy pomoci nyní potřebují lidé postižení povodněmi

Dobrovolnická, materiální, finanční a psychosociální - to jsou druhy pomocí, které jsou nyní potřebné v oblastech zasažených povodněmi. Jejich rozdělení obstarávají nevládní organizace, ale mohou se zapojit i lidé, zejména prostřednictvím sbírek.

Elektrotechnická výstava řešila úspory energií

2. října 2024 12:31 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Třetí ročník elektrotechnické výstavy Volty.cz na Černé louce v Ostravě představil zájemcům novinky a chytrá řešení v elektrotechnice a úsporách energií.

Eko magazín: Žádost o kotlíkové dotace se podává od 5. září
Vydáno 3. září 2017 16:25, Celý MS kraj, Renáta E. Orlíková
Kraj bude rozdělovat necelých 900 mil korun z evropských peněz ve druhé výzvě kotlíkových dotací. MS region obdržel finance pro dvě výzvy najednou, to proto, že patří mezi místa na mapě Česka z nejvíce znečištěným ovzduším. Vyměnit starý neekologický kotel by si mělo až do roku 2019 8 a půl tisíc domácností.

MS kraj má dlouhodobě nejvíce znečištěné ovzduší v zemi. Také proto dostal přednostně součet obou výzev najednou. A zatímco ostatní kraje mají peníze rozloženy do dvou výzev, MS region bude mezi žadatele rozdělovat přednostně obě současně. Navíc výše finančních prostředků, která připluje do našeho regionu je právě kvůli ovzduší násobně vyšší, než v ostatních destinacích republiky.“Kotlíková výzva je určena pouze pro fyzické osoby, nikoliv pro právnické, fyzické osoby nepodnikající a zároveň pro vlastníky rodinných domů. Ucházet se o dotaci může také vlastník domu s bytovými jednotkami, ale musí tam být pouze tři byt. jednotky,” dodává Petra Brodová, vedoucí Odd. strukturálních fondů, KÚ MS kraje.

Kotlíkové dotace jsou určeny na výměnu starých kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním 1. a 2. třídy napojených na otopnou soustavu. Znamená to, že dotaci žadatel neobdrží na plynový kotel, elektrokotel nebo kamna. Splnění emisní třídy potvrdí revizní technik. Žádost o dotaci se podává elektronicky od 5. září. Následně je třeba žádost vytisknout, podepsat a s přílohami doručit buď osobně anebo poštou na krajský úřad.

Petra Brodová, vedoucí Odd. strukturálních fondů, KÚ MS kraje konkretizuje o jaké přílohy se jedná: “Za prvé je to potvrzení o vedení bankovního účtu, dále fotodokumentace kotle ještě v napojeném stavu, dále je to revizní zpráva. Pokud už došlo k odpojení kotle v roce 2016, pak není potřeba revizní zprávu doložit." Obyvatelé Ostravy ještě musí k žádosti o dotaci dodat čestné prohlášení o bezdlužnosti vůči městu. Aby žádost byla uznána v celém rozsahu, je důležité do 10ti dnů od elektronického zaevidování, žádost doručit na krajský úřad buď osobně anebo poštou, a to se všemi potřebnými přílohami.

Lucie Hochmanová, Oddělení strukturálních fondů, KÚ MS kraje popisuje jak je jednoduché žádost zaevidovat a odeslat: “Po vyplnění žadatel žádost uloží a 5. září ji odešle, následně tak získá registrační číslo.” Elekronický systém na přijímání žádostí o dotaci prošel v červnu zátěžovou zkouškou. Testování probíhalo ve spolupráci se studenty středních škol. Systém byl spuštěn na 10 minut tak, aby v jeden okamžik žádost podávalo co nejvíce studentů. Zkouška potvrdila, že je systém schopen přijmout násobek očekávaného množství žádostí. Za prvních deset minut testu totiž zvládl 40 tisíc žádostí.

Lidé nemusí čekat na uzavření smlouvy ani na rozhodnutí krajské rady a mohou výměnu kotle realizovat dříve. Platí totiž zpětná uznatelnost výdajů, a to k 15. 7. 2015,” dodává Petra Brodová, Odd. strukturálních fondů, KÚ MS kraje.

Touto cestou šel Zdeněk Gazda, který se pustil do výměny starého kotle a čeká ho už jen papírová část celého procesu získání dotace a čekání na peníze. “Já jsem měl kotel na tuhá paliva domácí výroby, byl neekonomický. Měnil jsem ho za čerpadlo, to bude topit bez mého zásahu. Ale ještě jsem neměl možnost ho odzkoušet,” dodává Zdeněk Gazda, žadatel o kotlíkovou dotaci.“Žádosti je možné od 5. 9. od 10 h, to je start, ale jinak je možné žádosti podávat až do roku 2018, “ doplňuje Petra Brodová, vedoucí Odd. strukturálních fondů, KÚ MS kraje.

Výše dotace, kterou žadatel může získat, je různá. Záleží na typu kotle či zařízení, které majitel nemovitosti zvolí. “Výše dotace se primárně počítá procentem z výdajů, které žadatelé na výměnu kotle vynaložili,” říká Petra Brodová. Dalších 7,5 tisíc korun dostanou žadatelé z obcí s nejvíce znečištěným ovzduším. V kraji to je prakticky 99% obcí. Všem úspěšným žadatelům ještě přispěje MS kraj částkou 7 a půl tisíc korun. A další peníze získají v městech a obcích, které finančně podporují výměnu starých neekologických kotlů. V součtu pak lidé mohou získat až 150 tisíc korun.

Výměnu kotle si žadatelé musí předfinancovat, dotační peníze obdrží až po realizaci a následném odsouhlašení na krajském úřadě. “Lidé mají na výměnu kotle čas až do 13. 12. 2019, to znamená, že mají na to více než dva roky. Pokud budou řešit výměnu průběžně a nám průběžně vyúčtování předkládat, pak i my budeme plynuleji prostředky vyplácet,” upřesňuje Petra Brodová.

Poslední termín na výměnu neekologického kotle za nový je prosinec 2021. Následně budou zřejmě uplatňovány sankce. “Pokud lidé po roce 2022 budou vlastnit neekologický kotel, čeká je sankce. Mohou dostat pokutu až 20 tisíc korun,” doplňuje Marek Bruštík, vedoucí Odd. ochrany ovzduší, KÚ MS kraje.

A ještě rada na závěr. Při výběru zdroje tepla je třeba se zaměřit na typ, tedy vybrat takový, který je uveden v seznamu kotlů. Ten je přístupný na adrese https.//lokalní-topeniště.msk.cz v záložce odkazy. Raději si vybraný zdroj tepla v tomto seznamu ověřte. Registrace výrobků pro tuto výzvu probíhá průběžně, je tedy možné, že vámi vybraný zdroj tepla bude teprve do seznamu přidělen. O tom má informace výrobce. Lze se tedy obrátit na něj. 

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000009652/eko-magazin-zadost-o-kotlikove-dotace-se-podava-od-5-zari