Dobová
hudba a vůně všeho druhu se linuly všemi nádvořími hradu.
Vybrat si mohli milovníci masa i vegetariáni.
Michal
Koutný, kastelán Sovince: „Návštěvníci můžou ochutnat
spoustu dobrého jídla a pití, ať už co se týká pití, tak tu
máme výbornou hradní medovinu, dále svařák na zahřátí, z
jídel doporučuju výborná grilovaná žebra, a pak, jak můžete
vidět tady z mnou, tak máme tady dobovou kuchyni, kde můžete
ochutnat různá dobová jídla.
Barbora
Fucimanová, dobová kuchyně, Olomouc: "Máme tady pučálku, to je
naklíčený hrách, smažený na sádle, pak tu máme ptáky v těstě
pečené,dále tady je paštika, Na ohni děláme placky.“
Anketa,
návštěvníci hradu: „Tady mají dobrý úplně všechno, krásné
originální recepty a já osobně nejradši chodím na ty placky.“
„Ochutnali
jsme paštiku, ta byla vynikající, pak jsme ochutnali ptáčka,
takže nám to všechno strašně chutnalo.“
„Placky,
ty placky v česnekové omáčce jsem si to dala, Ještě jsem si
chtěla přidat ale pak jsem si říkala ať mají taky druzí.“
„Já
jsem ochutnala paštičku s brusinkama a dcera ochutnala klíčený
hrášek.“
„Placku.“
„Pečený
hrášek.“
Žádná
akce na Sovinci se neobejde bez historického programu. Toho se
aktivně mohli účastnit i návštěvníci. Jen první den akce, za
deštivého a chladného počasí, si našlo cestu na hrad téměř
650 návštěvníků. Tento počet se v dalších dnech ještě
zněkolikanásobil. Navíc již v říjnu čekají na všechny
oblíbené Sokolnické lovy.