Dobová hudba a vůně všeho druhu se
linuly všemi nádvořími hradu. Vybrat si mohli milovníci masa i
vegetariáni.
Michal Koutný, kastelán Sovince:
„Návštěvníci můžou ochutnat spoustu dobrého jídla a pití,
ať už co se týká pití, tak tu máme výbornou hradní medovinu,
dále svařák na zahřátí, z jídel doporučuju výborná
grilovaná žebra, a pak, jak můžete vidět tady z mnou, tak máme
tady dobovou kuchyni, kde můžete ochutnat různá dobová jídla.
Žádná akce na Sovinci se neobejde
bez historického programu. Toho se aktivně mohli účastnit i
návštěvníci.
Michal Koutný, kastelán Sovince:
„Máme i doprovodný program, který probíhá na pátém nádvoří,
během kterého návštěvníci po celý den spatří úžasné
tanečnice historických tanců Perchty von Bladen, dále
mušketýrskou jednotku Freie Flechter a v neposlední řadě tu máme
našeho tradičního sokolníka Ondru a také tu máme ještě
výborné šermíře Memento Mori z Uherského Ostrohu.
Barbora Fucimanová, dobová kuchyně,
Olomouc: "Máme tady pučálku, to je naklíčený hrách, smažený
na sádle, pak tu máme ptáky v těstě pečené, to je směs
kuřecího masa s rozinkami, sušenými švestkami, dochucené je to
skořicí, muškátovým květem a muškátovým oříškem, zabalené
ve vinném těstíčku, dále tady je paštika, paštika je drůbeží,
jsou tu kuřecí játra, anglická slanina, cibulka a brusinky,
máčené ve víně. Na ohni děláme placky a tady máme dva různé
druhy mázu a to je česnekový máz, což je tvaroh s česnekem a
medový máz, což je tvaroh s medem.“
Anketa, návštěvníci hradu: „Tady
mají dobrý úplně všechno, krásné originální recepty a já
osobně nejradši chodím na ty placky.“
„Ochutnali jsme paštiku, ta byla
vynikající, pak jsme ochutnali ptáčka, který chutnal jak panenka
a jelikož jsme rodina všežravců, takže nám to všechno strašně
chutnalo.“
„Placky, ty placky v česnekové
omáčce jsem si to dala, bylo vynikající ale ještě ta pučálka
ta byla vynikající. Ještě jsem si chtěla přidat ale pak jsem si
říkala ať mají taky druzí.“
„Já jsem ochutnala paštičku s
brusinkama a dcera ochutnala klíčený hrášek.“
„Placku.“
„Pečený hrášek.“
Pravidelnou součástí hradních akcí
se stává také Sovinecký rébus, který zabaví všechny děti.
Pavlína Rosulková, průvodkyně:
„Hradní rébus je hra pro děti. Na každém nádvoří je
schovaný nějaký obrázek, tematicky naladěný na téma celého
toho víkendu, a děti mají seznam všech obrázků,hledají je,
napíšou, kde každý našli a za odměnu dostanou něco pěkného.“
Oblíbeným zpestřením akce byly
také ukázky živé přírody.
Ondra Csik, sokolník: „Na téhle
krásné akci tady máme dneska takovou osvětu veřejnosti, co v
naší přírodě žije. Máme tady lišku obecnou, kunu skalní,
káně lesní, sovu pálenou a káně harrisovo, ta tu sice nežije
ale máme ji tady a jednu vzácnou sovičku tu máme, Tito alba
neboli sovu pálenou.“
Jen první den akce, za deštivého a
chladného počasí, si našlo cestu na hrad téměř 650
návštěvníků. Tento počet se v dalších dnech ještě
zněkolikanásobil. Navíc již v říjnu čekají na všechny
oblíbené Sokolnické lovy.