Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Oblíbené atraktivity v Moravskoslezském kraji reagují na nová koronavirová omezení

Celý MS kraj |

Projekt Moravskoslezského kraje, který zrušil vstupné v některých turisticky zajímavých místech, vzbudil u veřejnosti obrovský zájem. Bohužel, nová koronavirová opatření přinášejí zásadní omezení.

Poslední koronavirová opatření se zásadně promítla do provozu turistických atraktivit v Moravskoslezském kraji. Některé budou muset zůstat uzavřené úplně, jiné budou v provozu omezeně.

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MSK: “Nového máme tady v podstatě opatření vlády, kdy musíme nějakým způsobem zareagovat na náš velmi významný projekt, který byl Vstupy zdarma. V tuto chvíli vlastně víme, že budeme muset od tohoto pátku Vstupy zdarma ukončit v Zoologické zahradě Ostrava. Co se týká ostatních atraktivit, které byly v tomto významném projektu a podotýkám opravdu, že ten projekt, který běží od září, byl velmi úspěšný v Moravskoslezském kraji, tak budeme od toho příštího týdne muset podstatě tyhle ty vstupy zastavit jako takové, poněvadž vládní nařízení je jasně dané.”

Zatímco například výstavní síně, hrady a zámky musí uzavřít zcela, v Dolní oblasti Vítkovice bude zachován alespoň omezený provoz.

Petr Koudela, ředitel Dolní oblasti Vítkovice: “V aktuální situaci vyhodnocujeme a analyzujeme nařízení vlády a hygieniků. Myslíme si a předpokládáme, že nějakou malou část, jako třeba Bolt café, věž Bolt Tower, zůstane zachována.Stejně tak jako nějaké dílčí atraktivity a gastroprovozy v rámci Národní kulturní památky. Takže snažíme se zachovat maximum možného, co nám teď umožní pravidla, ale samozřejmě přizpůsobíme se těm pravidlům a doufáme, že se vrátíme brzo do doby, kdy tady o víkendech bude spoustu rodin s dětmi a návštěv škol.”

Krajský projekt Vstupy zdarma se u veřejnosti setkal s velmi velkým zájmem. Některé atraktivity doslova praskaly ve švech.

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MSK: “Kdybych mohl celou tuhle tu akci hodnotit, tak opravdu návštěvnost během měsíce září byla rekordní. Já si myslím, že provozovatelům těchto atraktivit to přineslo své ovoce. Ten důvod, proč jsme šli do této akce, byl velmi jednoduchý. Abychom roztočili ekonomiku v cestovním ruchu. No a to se povedlo. Samozřejmě nebudu tady předstírat, že tahle akce neměla nějaké nešvary. To ano. Ale na druhé straně, opravdu, když se podívám, tak lidé začali cestovat. Jezdili auty, to znamená, že tankovali. Jezdili s dětmi, takže kupovali svačiny. Ubytovávali se u nás a když jsme si dělali statistiky, tak mě těší, že na ten náš MSK se primárně nejvíc lidí dívali z Prahy, z Olomouce, z Brna, ale také z Katovic a Varšavy. Takže to je pro mne jakýsi ukazatel toho, že tyto akce jsou zaměřené cíleně na turisty, kteří k nám budou přijíždět.”
Petr Koudela, ředitel Dolní oblasti Vítkovice: “Pobídka Moravskoslezského kraje, který umožnil široké veřejnosti navštívit atraktivity včetně Dolních Vítkovic, nás potěšila, protože nám to pomohlo překonat ne úplně lehké období roku 2020. Nutno taky říci, že v zásadě od toho září jsme mnohonásobně naplnili a překročili ten plán návštěvnosti, který tady byl naplánován na září a říjen.”

S úspěšným projektem kraj počítá i do budoucna.

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MSK: “Když sledujeme statistiky nebo čísla návštěvnosti, tak si uvědomujeme, že kdybychom neudělali tuto speciální akci Vstupy zdarma, tak ta návštěvnost bude řekněme o nějakých 40 až 50 % menší. A to je důležité, poněvadž vlastně toto rozhoduje potom, jestli ten hoteliér či restauratér zavře tu svoji restauraci a podobně. Takže my opravdu jsme ukázali to, že tahle akce má smysl, podporuje cestovní ruch všeobecně v širokém záběru od restaurací hotelů, dopravy a podobně a budeme chtít určitě do budoucna v tomhle tom pokračovat. Čekáme na celkové vyhodnocení Vstupu zdarma. To je velmi důležité, kdy si budeme chtít vyhodnotit celou tu akci, ale určitě i díky opatření, které v současný čas běží, tak budeme muset reagovat na potřeby v cestovním ruchu a budeme chtít určitě nějakým způsobem podpořit cestovní ruch. Jak zase ubytovatelé tak samozřejmě i tu komerci jako takovou, aby se to nezastavilo úplně.”



Nahlásit chybu


K tématu

Kraj nabízí zdarma poradenství firmám, které jsou v potížích kvůli Liberty Ostrava

17. února 2024 13:39 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj ve spolupráci s příspěvkovou organizací Moravskoslezský pakt zaměstnanosti rozjel cyklus seminářů pro firmy, které jsou postiženy složitou situací v hutní společnosti Liberty Ostrava. Odborníci jim tu zdarma poskytují důležité informace z oblastí daní, financí a práva.

Školy v kraji protestovaly, v Novém Jičíně stávkovali i studenti gymnázia, které ovšem učilo

27. listopadu 2023 14:40 | Celý MS kraj | Petra Dorazilová

K výstražné stávce se v pondělí zapojily školy napříč Moravskoslezským krajem. Některé zavřely, jiné fungovaly v omezeném režimu. Třeba novojičínské gymnázium výuku zachovalo, nicméně studenti tu zorganizovali i svou stávku na podporu učitelů.

Cyklolávka v DOV, Dřeviónka Nýdek i Lodičky Dokořán. MSK rozdal Ceny cestovního ruchu

4. března 2024 16:54 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Na jedinečná místa, osobnosti i počiny v regionu každoročně upozorňují Ceny cestovního ruchu destinace Severní Morava. V pátém ročníku soutěže uspěly v celkem pěti kategoriích například Cyklolávka v Dolních Vítkovicích, Dřeviónka Nýdek nebo Lodičky Dokořán v Karviné. Novinkou byly ceny hejtmana. Vyhlášení vítězů se konalo v pátek 1. března 2024.


V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Jaké formy pomoci nyní potřebují lidé postižení povodněmi

Dobrovolnická, materiální, finanční a psychosociální - to jsou druhy pomocí, které jsou nyní potřebné v oblastech zasažených povodněmi. Jejich rozdělení obstarávají nevládní organizace, ale mohou se zapojit i lidé, zejména prostřednictvím sbírek.

Oblíbené atraktivity v Moravskoslezském kraji reagují na nová koronavirová omezení
Vydáno 9. října 2020 13:27, Celý MS kraj, Libor Běčák
Projekt Moravskoslezského kraje, který zrušil vstupné v některých turisticky zajímavých místech, vzbudil u veřejnosti obrovský zájem. Bohužel, nová koronavirová opatření přinášejí zásadní omezení.

Poslední koronavirová opatření se zásadně promítla do provozu turistických atraktivit v Moravskoslezském kraji. Některé budou muset zůstat uzavřené úplně, jiné budou v provozu omezeně.

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MSK: “Nového máme tady v podstatě opatření vlády, kdy musíme nějakým způsobem zareagovat na náš velmi významný projekt, který byl Vstupy zdarma. V tuto chvíli vlastně víme, že budeme muset od tohoto pátku Vstupy zdarma ukončit v Zoologické zahradě Ostrava. Co se týká ostatních atraktivit, které byly v tomto významném projektu a podotýkám opravdu, že ten projekt, který běží od září, byl velmi úspěšný v Moravskoslezském kraji, tak budeme od toho příštího týdne muset podstatě tyhle ty vstupy zastavit jako takové, poněvadž vládní nařízení je jasně dané.”

Zatímco například výstavní síně, hrady a zámky musí uzavřít zcela, v Dolní oblasti Vítkovice bude zachován alespoň omezený provoz.

Petr Koudela, ředitel Dolní oblasti Vítkovice: “V aktuální situaci vyhodnocujeme a analyzujeme nařízení vlády a hygieniků. Myslíme si a předpokládáme, že nějakou malou část, jako třeba Bolt café, věž Bolt Tower, zůstane zachována.Stejně tak jako nějaké dílčí atraktivity a gastroprovozy v rámci Národní kulturní památky. Takže snažíme se zachovat maximum možného, co nám teď umožní pravidla, ale samozřejmě přizpůsobíme se těm pravidlům a doufáme, že se vrátíme brzo do doby, kdy tady o víkendech bude spoustu rodin s dětmi a návštěv škol.”

Krajský projekt Vstupy zdarma se u veřejnosti setkal s velmi velkým zájmem. Některé atraktivity doslova praskaly ve švech.

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MSK: “Kdybych mohl celou tuhle tu akci hodnotit, tak opravdu návštěvnost během měsíce září byla rekordní. Já si myslím, že provozovatelům těchto atraktivit to přineslo své ovoce. Ten důvod, proč jsme šli do této akce, byl velmi jednoduchý. Abychom roztočili ekonomiku v cestovním ruchu. No a to se povedlo. Samozřejmě nebudu tady předstírat, že tahle akce neměla nějaké nešvary. To ano. Ale na druhé straně, opravdu, když se podívám, tak lidé začali cestovat. Jezdili auty, to znamená, že tankovali. Jezdili s dětmi, takže kupovali svačiny. Ubytovávali se u nás a když jsme si dělali statistiky, tak mě těší, že na ten náš MSK se primárně nejvíc lidí dívali z Prahy, z Olomouce, z Brna, ale také z Katovic a Varšavy. Takže to je pro mne jakýsi ukazatel toho, že tyto akce jsou zaměřené cíleně na turisty, kteří k nám budou přijíždět.”
Petr Koudela, ředitel Dolní oblasti Vítkovice: “Pobídka Moravskoslezského kraje, který umožnil široké veřejnosti navštívit atraktivity včetně Dolních Vítkovic, nás potěšila, protože nám to pomohlo překonat ne úplně lehké období roku 2020. Nutno taky říci, že v zásadě od toho září jsme mnohonásobně naplnili a překročili ten plán návštěvnosti, který tady byl naplánován na září a říjen.”

S úspěšným projektem kraj počítá i do budoucna.

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MSK: “Když sledujeme statistiky nebo čísla návštěvnosti, tak si uvědomujeme, že kdybychom neudělali tuto speciální akci Vstupy zdarma, tak ta návštěvnost bude řekněme o nějakých 40 až 50 % menší. A to je důležité, poněvadž vlastně toto rozhoduje potom, jestli ten hoteliér či restauratér zavře tu svoji restauraci a podobně. Takže my opravdu jsme ukázali to, že tahle akce má smysl, podporuje cestovní ruch všeobecně v širokém záběru od restaurací hotelů, dopravy a podobně a budeme chtít určitě do budoucna v tomhle tom pokračovat. Čekáme na celkové vyhodnocení Vstupu zdarma. To je velmi důležité, kdy si budeme chtít vyhodnotit celou tu akci, ale určitě i díky opatření, které v současný čas běží, tak budeme muset reagovat na potřeby v cestovním ruchu a budeme chtít určitě nějakým způsobem podpořit cestovní ruch. Jak zase ubytovatelé tak samozřejmě i tu komerci jako takovou, aby se to nezastavilo úplně.”



Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000022291/oblibene-atraktivity-v-moravskoslezskem-kraji-reaguji-na-nova-koronavirova-omezeni