Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

EKO MAGAZÍN: Deštivý rok prospěl pěstování kořenové zeleniny, teplomilné rostliny měly utrum

Celý MS kraj |

Letošní léto někteří označovali jako atypické a chladné, z hlediska dlouhodobých normálů tomu tak ale není. Po pěti letech jsme prožili klasické středoevropské léto, během něhož se střídaly různé charaktery počasí. Zemědělci hlásí, že deštivé počasí prospělo hlavně kořenové zelenině. Ovoce prošlo kroupami a mrazíky a teplomilných rajčat a paprik se urodilo málo.

Farma Lička na Novojičínsku. Počátky hospodaření manželů Ličkových se vážou k 90. letům. V té době jim byly vydány restituované pozemky po předcích, začali spolupracovat s italským partnerem na pěstování čekanky salátové, vysázeli své první sady a lidem nabídli samosběry. V dalších letech se pustili do přestavby farmy, začali pěstovat brambory a do podnikání přibrali i dceru. Dnes už je farma největším pěstitelem zeleniny a ovoce na NJ. Hospodaří na 70 hektarech. A kromě rodinných příslušníků zaměstnává 13 lidí,... v sezóně je jich ale potřeba daleko více.

Hana Prokl Ličková, Farma Lička, spolumajitelka: “Zemědělství v ČR má všeobecně problém sehnat lidi, kteří by měli zájem pracovat na poli. Je to práce těžká, namáhavá a za každého počasí. Většinou navíc není moc ohodnocená, protože cenová politika je taková, jakou nám určují řetězce. Není moc příznivá pro naše zemědělce, kterých je v Česku málo. Takže ovocnáři a zelináři to řeší tak, že si najímají prostřednictvím agentur Bulhary, Rumuny, Ukrajince. I my jsme museli jít touto cestou a najímáme je sezóně. Pro ovoce byl letošní rok docela rizikový. Deštivý duben nám znehodnotil jablka, všechny jablka měly na slupce kroužky od mrazu. Hrušky kvetly o něco dříve, tak ty se tomu vyhnuly, celkem nám zůstaly a problém by s teplomilnou zeleninou jako jsou rajčata a papriky. V období, kdy se měly sadit hodně pršelo a byla zima, tak jsem dlouho čekali se sázením. Nasadili jsme je ke konci června a to už pak hodně pršelo, takže nám rostliny plavaly a z rajčat a paprik jsme nakonec neměli vůbec nic.”.

Vilém Tomíček, předseda Agrární regionální komory Ostravsko: “Zelenina se musí sklízet většinou ručně, aby nebyla poškozená pak se čistí, chystá a balí do bedniček, což představuje velký podíl lidské práce, která má vliv na náklady a cenu. Například zemědělci prodávají brambory do supermarketů za 2,50 Kč/kg a v marketu si je lidé kupují na 12 korun, takže je vidět ten velký cenový rozdíl. Smutné je to, že se toto děje i v době, kdy jsou lidé bez práce, řada lidí je doma a nemá co dělat. Bohužel ale do zemědělství čeští lidé nejdou, je to pro ně podřadná práce, ale cizinci si to poctivě odpracují.”

Zeleninu a ovoce si lidé mohou koupit přímo na farmě nebo si objednat bedýnku z Poodří. Je o ně velký zájem, týdně jich tady na farmě nachystají přes 500 ve dvou velikostech. Poptávku si na farmě vykládají tím, že lidé přišli na to, že lokální zelenina jim prospívá, odběr mají blízko domova a s ohledem na pandemii koronaviru nemuseli alespoň za zdravým sortimentem do supermarketů. A podobně si Ličkovi vysvětlují i letošní velký zájem o samosběr.

Hana Prokl Ličková, Farma Lička, spolumajitelka: “V malé bedýnce teď máme především kořenovou zeleninu, takže tu máme červenou řepu ve žluté variantě, celer, mrkev, petržel, od cibule je tady pórek, hokaido a také hrušky, ty nás letos nezradili. Jablka prošla kroupami. A tady ještě máme od kolegů, ze spolupracující farmy kmín a špaldu. někde dole pod zeleninou je recept. Nemáme certifikát BIO, protože o to neusilujeme, ale máme tu střední cestu. Kdy hlásíme množství těžkých kovů, hlídáme čím ošetřujeme, v jakém množství a před tím předchází monitoring škůdců a choroby sledujeme v jaké fázi je ten který škůdce a jestli je třeba ošetřit. U hnojiv užíváme organická a pokud je to umělé hnojivo, tak potom užíváme jen to, co nám dovolí metodika.”

Farma Lička vlastní známku IPZ - integrované pěstování zeleniny, tu musí zemědělci každoročně obhájit. Podobně funguje známka i pro ovoce. Toto označení se uděluje jen v ČR a odběratelům, kteří vyhledávají české produkty, ulehčuje orientaci mezi dalšími dovozci.

Nahlásit chybu


V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Dnes 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

Včera 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Jaké formy pomoci nyní potřebují lidé postižení povodněmi

Dobrovolnická, materiální, finanční a psychosociální - to jsou druhy pomocí, které jsou nyní potřebné v oblastech zasažených povodněmi. Jejich rozdělení obstarávají nevládní organizace, ale mohou se zapojit i lidé, zejména prostřednictvím sbírek.

EKO MAGAZÍN: Deštivý rok prospěl pěstování kořenové zeleniny, teplomilné rostliny měly utrum
Vydáno 2. prosince 2020 8:59, Celý MS kraj, Renáta E. Orlíková
Letošní léto někteří označovali jako atypické a chladné, z hlediska dlouhodobých normálů tomu tak ale není. Po pěti letech jsme prožili klasické středoevropské léto, během něhož se střídaly různé charaktery počasí. Zemědělci hlásí, že deštivé počasí prospělo hlavně kořenové zelenině. Ovoce prošlo kroupami a mrazíky a teplomilných rajčat a paprik se urodilo málo.

Farma Lička na Novojičínsku. Počátky hospodaření manželů Ličkových se vážou k 90. letům. V té době jim byly vydány restituované pozemky po předcích, začali spolupracovat s italským partnerem na pěstování čekanky salátové, vysázeli své první sady a lidem nabídli samosběry. V dalších letech se pustili do přestavby farmy, začali pěstovat brambory a do podnikání přibrali i dceru. Dnes už je farma největším pěstitelem zeleniny a ovoce na NJ. Hospodaří na 70 hektarech. A kromě rodinných příslušníků zaměstnává 13 lidí,... v sezóně je jich ale potřeba daleko více.

Hana Prokl Ličková, Farma Lička, spolumajitelka: “Zemědělství v ČR má všeobecně problém sehnat lidi, kteří by měli zájem pracovat na poli. Je to práce těžká, namáhavá a za každého počasí. Většinou navíc není moc ohodnocená, protože cenová politika je taková, jakou nám určují řetězce. Není moc příznivá pro naše zemědělce, kterých je v Česku málo. Takže ovocnáři a zelináři to řeší tak, že si najímají prostřednictvím agentur Bulhary, Rumuny, Ukrajince. I my jsme museli jít touto cestou a najímáme je sezóně. Pro ovoce byl letošní rok docela rizikový. Deštivý duben nám znehodnotil jablka, všechny jablka měly na slupce kroužky od mrazu. Hrušky kvetly o něco dříve, tak ty se tomu vyhnuly, celkem nám zůstaly a problém by s teplomilnou zeleninou jako jsou rajčata a papriky. V období, kdy se měly sadit hodně pršelo a byla zima, tak jsem dlouho čekali se sázením. Nasadili jsme je ke konci června a to už pak hodně pršelo, takže nám rostliny plavaly a z rajčat a paprik jsme nakonec neměli vůbec nic.”.

Vilém Tomíček, předseda Agrární regionální komory Ostravsko: “Zelenina se musí sklízet většinou ručně, aby nebyla poškozená pak se čistí, chystá a balí do bedniček, což představuje velký podíl lidské práce, která má vliv na náklady a cenu. Například zemědělci prodávají brambory do supermarketů za 2,50 Kč/kg a v marketu si je lidé kupují na 12 korun, takže je vidět ten velký cenový rozdíl. Smutné je to, že se toto děje i v době, kdy jsou lidé bez práce, řada lidí je doma a nemá co dělat. Bohužel ale do zemědělství čeští lidé nejdou, je to pro ně podřadná práce, ale cizinci si to poctivě odpracují.”

Zeleninu a ovoce si lidé mohou koupit přímo na farmě nebo si objednat bedýnku z Poodří. Je o ně velký zájem, týdně jich tady na farmě nachystají přes 500 ve dvou velikostech. Poptávku si na farmě vykládají tím, že lidé přišli na to, že lokální zelenina jim prospívá, odběr mají blízko domova a s ohledem na pandemii koronaviru nemuseli alespoň za zdravým sortimentem do supermarketů. A podobně si Ličkovi vysvětlují i letošní velký zájem o samosběr.

Hana Prokl Ličková, Farma Lička, spolumajitelka: “V malé bedýnce teď máme především kořenovou zeleninu, takže tu máme červenou řepu ve žluté variantě, celer, mrkev, petržel, od cibule je tady pórek, hokaido a také hrušky, ty nás letos nezradili. Jablka prošla kroupami. A tady ještě máme od kolegů, ze spolupracující farmy kmín a špaldu. někde dole pod zeleninou je recept. Nemáme certifikát BIO, protože o to neusilujeme, ale máme tu střední cestu. Kdy hlásíme množství těžkých kovů, hlídáme čím ošetřujeme, v jakém množství a před tím předchází monitoring škůdců a choroby sledujeme v jaké fázi je ten který škůdce a jestli je třeba ošetřit. U hnojiv užíváme organická a pokud je to umělé hnojivo, tak potom užíváme jen to, co nám dovolí metodika.”

Farma Lička vlastní známku IPZ - integrované pěstování zeleniny, tu musí zemědělci každoročně obhájit. Podobně funguje známka i pro ovoce. Toto označení se uděluje jen v ČR a odběratelům, kteří vyhledávají české produkty, ulehčuje orientaci mezi dalšími dovozci.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000023059/eko-magazin-destivy-rok-prospel-pestovani-korenove-zeleniny-teplomilne-rostliny-mely-utrum