Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Moravskoslezský kraj se připravuje na očkování veřejnosti, zřizuje bezplatnou linku a nejstarším pomůže s registrací

Celý MS kraj |

Občané nad 80 let se budou moci obrátit na krajský úřad kvůli objednání na očkování. Moravskoslezský kraj zřídil bezplatnou linku, na které budou k dispozici úředníci, kteří seniorům pomohou s registrací do systému nebo je přímo po telefonu objednají. Linka 800 720 210 bude od pátku 15. ledna aktivní denně od 8 do 18 hodin, včetně sobot a nedělí. Očkovat by se mělo už od 16. ledna.

Ivo Vondrák (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: „Očkování je pro nás nadějí, že se konečně naše životy vrátí do normálu. Všichni už jsme aktuální situací vyčerpaní, všichni si přejeme, aby už pandemie odezněla a my se mohli vrátit ke svým koníčkům, do společenského života, ale také do práce nebo ke studiu. Proto věřím, že se lidé rozhodnou nechat naočkovat, abychom co nejdříve nad koronavirem zvítězili. Proto všechny prosím, aby očkování podstoupili. “ 

Vakcinace v regionu už začala spolu s novým rokem. V prvním lednovém týdnu od 4. 1. byla naočkována zdravotnickým pracovníkům první várka 3510 vakcín. V následujícím týdnu do kraje dorazilo dalších 5850 dávek určených opět pro zdravotníky, ale také do sociálních zařízení pro jejich zaměstnance a klienty. Tato várka bude postupně naočkována do konce tohoto týdne. 

Ivo Vondrák (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: „Moravskoslezský kraj také obdržel 8400 vakcín Moderny. Dnes se rozváží skoro pět tisíc z nich do sociálních zařízení napříč krajem. Přes tři tisíce dávek bude distribuováno moravskoslezskými hasiči, kterým jsme dodali mrazící boxy potřebné pro správné uchování zdravotnického materiálu. Toto množství jsou jednotlivá sociální zařízení schopna aplikovat sama. Necelé dvě tisícovky vakcín rozvezou po kraji mobilní očkovací týmy, a to do těch zařízení, které nemají k dispozici lékaře."

Spolu s vakcínami bude rozvážen i potřebný materiál, tedy jehly a stříkačky, které si kraj zapůjčil od Fakultní nemocnice Ostrava. Materiál kraj následně nemocnici vrátí po dodávce ze státních hmotných rezerv. Zbývajících zhruba 3500 vakcín Moderna pak bude do zbylých sociálních zařízení distribuováno a následně aplikováno po neděli. 

Ivo Vondrák (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: „Tím bychom měli mít naočkovány všechny zájemce ze sociálních zařízení. Mapovali jsme si předem zájem a ukázalo se, že dodávka vakcíny Moderna všechny tyto požadavky pokryje. Pak už se tedy plynule přejde k očkování veřejnosti, které se týká občanů nad 80 let a zdravotníků, tedy například praktických či ambulantních lékařů nebo zdravotních sester. Všichni tito lidé se budou moci do centrálního rezervačního systému hlásit už od zítřka, tedy 15. ledna. Další občané se budou moci objednávat od 1. února."

Očkování nejstarší části populace se týká lidí, kteří žijí ve své domácnosti nebo se svými blízkými. 

Ivo Vondrák (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: „Prosím rodinné příslušníky seniorů, aby jim s rezervací pomohli. Je nutné předpokládat, že nejstarší občané nejsou v práci s počítačem sběhlí, pomoc okolí je tedy s největší pravděpodobností nevyhnutelná. Proto jsme zřídili telefonní help linku, na které budou seniorům k dispozici krajští úředníci. Budou lidem s objednáním pomáhat na dálku, kdy je objednávkovým systémem provedou, nebo jim rezervaci přímo vytvoří po telefonu. Kromě krajské bezplatné linky 800 720 210, bude k dispozici linka 1221, kterou provozuje Ministerstvo zdravotnictví ČR. Doufám, že se podaří naočkovat co nejvíce seniorů, je to nejohroženější skupina obyvatel a ochranu velmi potřebuje. Moravskoslezský kraj osloví všechny praktické lékaře na území regionu, aby byli ochotní svým nejstarším pacientům poradit, pomoci jim s rezervací, nebo jim předat kontakt na naši krajskou help linku. O naší lince budeme seniory informovat také prostřednictvím našich Senior Pointů, které mají své databáze kontaktů a mohou seniory o očkování i help lince aktivně informovat."

V Moravskoslezském kraji by se měly od dubna denně naočkovat 4 tisíce lidí. S ohledem na dodávky vakcín do regionu to bude do té doby zhruba polovina. Kraj by měl podle Ministerstva zdravotnictví ČR v lednu dostat 34 tisíc dávek, v únoru 37 tisíc, v březnu by do kraje mělo podle plánu dorazit 55 tisíc vakcín a od dubna pak měsíčně kolem 120 tisíc očkovacích dávek. 

Ivo Vondrák (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: „Původně jsme plánovali otevřít velkokapacitní očkovací centrum na ostravské Černé louce souběžně se začátkem očkování veřejnosti. Dodávky vakcín jsou ale zatím nižší a k jejich aplikaci nám kapacitně vystačí nemocnice na území regionu a kliniky, které se do očkování veřejnosti zapojí. Jednou z nich bude například Moje ambulance, která bude v kraji očkovat na celkem 6 místech. Očkovací centrum na Černé louce zprovozníme, jakmile se dodávka vakcín do našeho regionu začne navyšovat, předpokládáme, že to bude v druhé polovině února.“

Pro získání imunity je nutné ještě druhé očkování, které byli měli lidé absolvovat po třech týdnech od první dávky. 

Ivo Vondrák (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: „Na druhou vakcínu už se lidé nebudou muset objednávat. Druhý termín očkování vygeneruje přímo ISIN, tedy Informační systém infekčních nemocí. Takže když přijde občan k prvnímu očkování, ihned se dozví, kdy má přijít podruhé. Jsem přesvědčený, že tento způsob celý proces usnadní, lidé se o svém druhém termínu navíc dozví s dostatečným časovým předstihem. Podle průzkumů se chce nechat očkovat zhruba polovina obyvatel v republice. A to je málo. Moc prosím, pomozte nám nad koronavirem zvítězit, jiná cesta než získání kolektivní imunity neexistuje. Já sám k očkování půjdu, protože se těším, až zase začneme žít normálně.

Krajská help linka: 800 720 210
Centrální informační linka: 1221

Nahlásit chybu


K tématu

Kraj nabízí zdarma poradenství firmám, které jsou v potížích kvůli Liberty Ostrava

17. února 2024 13:39 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj ve spolupráci s příspěvkovou organizací Moravskoslezský pakt zaměstnanosti rozjel cyklus seminářů pro firmy, které jsou postiženy složitou situací v hutní společnosti Liberty Ostrava. Odborníci jim tu zdarma poskytují důležité informace z oblastí daní, financí a práva.

Školy v kraji protestovaly, v Novém Jičíně stávkovali i studenti gymnázia, které ovšem učilo

27. listopadu 2023 14:40 | Celý MS kraj | Petra Dorazilová

K výstražné stávce se v pondělí zapojily školy napříč Moravskoslezským krajem. Některé zavřely, jiné fungovaly v omezeném režimu. Třeba novojičínské gymnázium výuku zachovalo, nicméně studenti tu zorganizovali i svou stávku na podporu učitelů.

Cyklolávka v DOV, Dřeviónka Nýdek i Lodičky Dokořán. MSK rozdal Ceny cestovního ruchu

4. března 2024 16:54 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Na jedinečná místa, osobnosti i počiny v regionu každoročně upozorňují Ceny cestovního ruchu destinace Severní Morava. V pátém ročníku soutěže uspěly v celkem pěti kategoriích například Cyklolávka v Dolních Vítkovicích, Dřeviónka Nýdek nebo Lodičky Dokořán v Karviné. Novinkou byly ceny hejtmana. Vyhlášení vítězů se konalo v pátek 1. března 2024.


Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

Včera 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Opava ocenila významné osobnosti města. Díky 800. výročí města udělila mnohem více cen než obvykle

Včera 19:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavské Slezské divadlo se stalo místem oceňování významných osobností města. Slavnostní galavečer byl vyvrcholením oslav 800 let od první písemné zmínky o Opavě.

Výtěžek z koncertu podpoří přístavbu domova v Heřmanicích, přibude osm bezbariérových pokojů

Na tři sta návštěvníků podpořilo svou účastí na benefičním koncertu přístavbu a rekonstrukci charitního domu v Heřmanicích. Domov se rozšíří o osm bezbariérových pokojů a doplní jej chybějící evakuační výtah. Stavět by se mělo začít ještě v tomto měsíci.

Od návrhu po realizaci. Studenti SŠPU v Opavě oživili vstupní prostor soc. rehabilitace Animy Vivy

Včera 20:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Centrum sociální rehabilitace Anima Opava v Kylešovicích zkvalitňuje své služby. Lidem s mentálním postižením poskytuje mimo jiné rehabilitace metodou snoezelen, kterou před pár lety zavedla jako první v Opavě díky spolupráci se Slezskou univerzitou.

Rehabilitace MNO disponuje moderní technikou i bazénem

Profesionální péči, moderní přístrojové vybavení, pomůcky a bazén - to vše mají k dispozici pacienti oddělení Rehabilitační a fyzikální medicíny Městské nemocnice Ostrava. Rehabilitace spolupracuje také s dalšími odděleními nemocnice a zabývá se tak širokým spektrem diagnóz - akutními i chronickými.

Čistička odpadních vod bude dlouho mimo provoz. Město žádá občany Ostravy o ohleduplnost.

ČOV bude mimo provoz ještě několik měsíců. Společnost OVAK ve spolupráci s městem proto vyzývají občany k důslednému respektování kanalizačního řádu.

Lékařská fakulta OU hostila zdravotnický veletrh KAM PAK

Workshopy, stánky zdravotnických zařízení a tombola s kvalitní kávou, vitamíny či fonendoskopy – to byl KAM PAK 2024. Veletrh pracovních příležitostí pro studenty a absolventy lékařských i nelékařských zdravotnických oborů se letos uskutečnil na Lékařské fakultě Ostravské univerzity už pošesté.

Včelaři v Horní Suché působí už 90 let, výročí oslavili interaktivní výstavou

Včelaři v Horní Suché oslavili 90 let od svého založení velkou interaktivní výstavou. Na letošní sezonu si nemohou stěžovat, medu je hodně. Tak jako jiné spolky je ale trápí nedostatek mladých včelařů.

Důl Michal v Ostravě nabízí autentický vhled do práce horníků

Technicky a stavebně autenticky dochovaný areál kamenouhelného dolu. Jak se horníci připravovali na práci v první polovině 19. století, mohou zjistit návštěvníci dolu Michal v Ostravě. Těžit se zde začalo v roce 1842.

Žáci Gymnázia Havířov pořádali sportovní hry

Včera 19:39 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Co pět let pořádá Gymnázium Havířov sportovní den, letos pod názvem Gymnaziální kolosální kreativní kratochvilné hry. A jednotlivé disciplíny vymýšleli samotní studenti.

Žáci SŠ technické a dopravní dostali nový automobil

Včera 19:21 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Žáci SŠ technické a dopravní v Ostravě – Vítkovicích se budou učit na zbrusu novém osobním voze, který škola získala od svého sponzora. Jde o vůz BMW, podívejte se na reportáž.

O Trh uplatnění a vzdělávání byl v Třinci velký zájem

Včera 19:13 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Trh uplatnění a vzdělávání 2024 cestuje po celém MS kraji, tentokrát si dal dostaveníčko v třinecké hale Stars. V Třinci se konal už po dvacáté sedmé.

V MNO funguje od října Kardiologický stacionář

Na oddělení Kardiologie v Městské nemocnici Ostrava nově funguje Kardiologický stacionář. Slouží pouze plánovaným pacientům se srdečním onemocněním, u kterých není nutná delší hospitalizace.

Moravskoslezský kraj se připravuje na očkování veřejnosti, zřizuje bezplatnou linku a nejstarším pomůže s registrací
Vydáno 14. ledna 2021 11:21, Celý MS kraj, Lukáš Zavadil
Občané nad 80 let se budou moci obrátit na krajský úřad kvůli objednání na očkování. Moravskoslezský kraj zřídil bezplatnou linku, na které budou k dispozici úředníci, kteří seniorům pomohou s registrací do systému nebo je přímo po telefonu objednají. Linka 800 720 210 bude od pátku 15. ledna aktivní denně od 8 do 18 hodin, včetně sobot a nedělí. Očkovat by se mělo už od 16. ledna.

Ivo Vondrák (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: „Očkování je pro nás nadějí, že se konečně naše životy vrátí do normálu. Všichni už jsme aktuální situací vyčerpaní, všichni si přejeme, aby už pandemie odezněla a my se mohli vrátit ke svým koníčkům, do společenského života, ale také do práce nebo ke studiu. Proto věřím, že se lidé rozhodnou nechat naočkovat, abychom co nejdříve nad koronavirem zvítězili. Proto všechny prosím, aby očkování podstoupili. “ 

Vakcinace v regionu už začala spolu s novým rokem. V prvním lednovém týdnu od 4. 1. byla naočkována zdravotnickým pracovníkům první várka 3510 vakcín. V následujícím týdnu do kraje dorazilo dalších 5850 dávek určených opět pro zdravotníky, ale také do sociálních zařízení pro jejich zaměstnance a klienty. Tato várka bude postupně naočkována do konce tohoto týdne. 

Ivo Vondrák (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: „Moravskoslezský kraj také obdržel 8400 vakcín Moderny. Dnes se rozváží skoro pět tisíc z nich do sociálních zařízení napříč krajem. Přes tři tisíce dávek bude distribuováno moravskoslezskými hasiči, kterým jsme dodali mrazící boxy potřebné pro správné uchování zdravotnického materiálu. Toto množství jsou jednotlivá sociální zařízení schopna aplikovat sama. Necelé dvě tisícovky vakcín rozvezou po kraji mobilní očkovací týmy, a to do těch zařízení, které nemají k dispozici lékaře."

Spolu s vakcínami bude rozvážen i potřebný materiál, tedy jehly a stříkačky, které si kraj zapůjčil od Fakultní nemocnice Ostrava. Materiál kraj následně nemocnici vrátí po dodávce ze státních hmotných rezerv. Zbývajících zhruba 3500 vakcín Moderna pak bude do zbylých sociálních zařízení distribuováno a následně aplikováno po neděli. 

Ivo Vondrák (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: „Tím bychom měli mít naočkovány všechny zájemce ze sociálních zařízení. Mapovali jsme si předem zájem a ukázalo se, že dodávka vakcíny Moderna všechny tyto požadavky pokryje. Pak už se tedy plynule přejde k očkování veřejnosti, které se týká občanů nad 80 let a zdravotníků, tedy například praktických či ambulantních lékařů nebo zdravotních sester. Všichni tito lidé se budou moci do centrálního rezervačního systému hlásit už od zítřka, tedy 15. ledna. Další občané se budou moci objednávat od 1. února."

Očkování nejstarší části populace se týká lidí, kteří žijí ve své domácnosti nebo se svými blízkými. 

Ivo Vondrák (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: „Prosím rodinné příslušníky seniorů, aby jim s rezervací pomohli. Je nutné předpokládat, že nejstarší občané nejsou v práci s počítačem sběhlí, pomoc okolí je tedy s největší pravděpodobností nevyhnutelná. Proto jsme zřídili telefonní help linku, na které budou seniorům k dispozici krajští úředníci. Budou lidem s objednáním pomáhat na dálku, kdy je objednávkovým systémem provedou, nebo jim rezervaci přímo vytvoří po telefonu. Kromě krajské bezplatné linky 800 720 210, bude k dispozici linka 1221, kterou provozuje Ministerstvo zdravotnictví ČR. Doufám, že se podaří naočkovat co nejvíce seniorů, je to nejohroženější skupina obyvatel a ochranu velmi potřebuje. Moravskoslezský kraj osloví všechny praktické lékaře na území regionu, aby byli ochotní svým nejstarším pacientům poradit, pomoci jim s rezervací, nebo jim předat kontakt na naši krajskou help linku. O naší lince budeme seniory informovat také prostřednictvím našich Senior Pointů, které mají své databáze kontaktů a mohou seniory o očkování i help lince aktivně informovat."

V Moravskoslezském kraji by se měly od dubna denně naočkovat 4 tisíce lidí. S ohledem na dodávky vakcín do regionu to bude do té doby zhruba polovina. Kraj by měl podle Ministerstva zdravotnictví ČR v lednu dostat 34 tisíc dávek, v únoru 37 tisíc, v březnu by do kraje mělo podle plánu dorazit 55 tisíc vakcín a od dubna pak měsíčně kolem 120 tisíc očkovacích dávek. 

Ivo Vondrák (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: „Původně jsme plánovali otevřít velkokapacitní očkovací centrum na ostravské Černé louce souběžně se začátkem očkování veřejnosti. Dodávky vakcín jsou ale zatím nižší a k jejich aplikaci nám kapacitně vystačí nemocnice na území regionu a kliniky, které se do očkování veřejnosti zapojí. Jednou z nich bude například Moje ambulance, která bude v kraji očkovat na celkem 6 místech. Očkovací centrum na Černé louce zprovozníme, jakmile se dodávka vakcín do našeho regionu začne navyšovat, předpokládáme, že to bude v druhé polovině února.“

Pro získání imunity je nutné ještě druhé očkování, které byli měli lidé absolvovat po třech týdnech od první dávky. 

Ivo Vondrák (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: „Na druhou vakcínu už se lidé nebudou muset objednávat. Druhý termín očkování vygeneruje přímo ISIN, tedy Informační systém infekčních nemocí. Takže když přijde občan k prvnímu očkování, ihned se dozví, kdy má přijít podruhé. Jsem přesvědčený, že tento způsob celý proces usnadní, lidé se o svém druhém termínu navíc dozví s dostatečným časovým předstihem. Podle průzkumů se chce nechat očkovat zhruba polovina obyvatel v republice. A to je málo. Moc prosím, pomozte nám nad koronavirem zvítězit, jiná cesta než získání kolektivní imunity neexistuje. Já sám k očkování půjdu, protože se těším, až zase začneme žít normálně.

Krajská help linka: 800 720 210
Centrální informační linka: 1221

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000023622/moravskoslezsky-kraj-se-pripravuje-na-ockovani-verejnosti-zrizuje-bezplatnou-linku-a-nejstarsim-pomuze-s-registraci