Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

LÉTA BĚŽÍ: Projekt #BOSMEPARTYJA pomáhá potřebným v Moravskoslezském kraji

Celý MS kraj |

Bosmepartyja - krajský dobrovolnický projekt. Starším lidem v něm pomáhají lidé v celém regionu. Teď se do něj zapojilo také Divadlo Petra Bezruče. Jeho členové - od herců až po techniky - docházejí do domovů seniorů, aby zpříjemnili čas klientům a ulehčili práci zaměstnancům.

Projekt #BoSme Partyja vznikl v polovině října loňského roku, kdy se ukázalo, že kraj se v koronavirové krizi bez dobrovolníků neobejde. Přihlásily se stovky lidí.

Ivo Vondrák (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: “Máme už dneska 709 zájemců o dobrovolnictví. Samozřejmě někteří z nich jsou proškoleni a někteří z nich už také pracují na jednotlivých místech. Je jich 224, což je úplně skvělé číslo, ale pořád jich není dost, takže my občas otevřeme toto téma, abychom vás vyzvali, abyste na nás nezapomněli a abyste se případně přihlásili.”

Péči o dobrovolníky zajišťuje zkušená organizace ADRA, se kterou Moravskoslezský kraj nejen v tomto projektu spolupracuje. ADRA zájemce kontaktuje, školí a hledá pro ně nejvhodnější umístění.

Dagmar Hoferková, ředitelka Dobrovolnického centra ADRA Ostrava: “My jsme zapojili dobrovolníky opravdu napříč celým Moravskoslezským krajem. Jsou dobrovolníci, kteří pomáhají v Ostravě, tam jich je více než 80, ale také dobrovolníci ve Frýdku-Místku, v Havířově, ale i v menších městech jako je Vítkov. Zapojili jsme je ve 20 městech po celém regionu. Co dobrovolníci dělají? Ještě pořád pomáhají se situací, kdy je málo personálu z důvodu karantén, nemocí personálu. Desinfikují prostory, pomáhají s přímou péči klientů, atd.”

Díky očkování se už teď dá říct, že situace v sociálních zařízeních v Moravskoslezském kraji se výrazně uklidňuje. Během nouzového stavu mohou dobrovolníci suplovat práci zaměstnanců těchto zařízení - jde o výjimku, která mimo nouzový stav platit nebude.

Dagmar Hoferková, ředitelka Dobrovolnického centra ADRA Ostrava: “Dobrovolníci už mohou dělat jen aktivizaci klientů, to znamená povídat si s nimi, chodit na procházky, psát si s nimi.”

K řadě dobrovolníků se přidali i členové ostravského Divadla Petra Bezruče. Zapojili se nejen herci, ale třeba i maskérka, technici, režisér nebo umělecký šéf. Prostor, který získali po vynuceném zavření divadel, věnují druhým.

Markéta Matulová, herečka Divadla Petra Bezruče Ostrava: “Člověk se snaží, co nejlépe využít svůj volný čas, proto docházím do Kamence. Snažím se třikrát týdně: pátek, sobota a neděle. V tyto dny tam nejsou někteří zaměstnanci, kteří tam pracují, takže ať je alespoň nějaká zábava a činnost. To nejjednodušší je zajít za klientem, zaklepat, vejít, popovídat si, zahrát hru, přečíst knihu, poslechnout hudbu.”
Filip Kapusta, technik Divadla Petra Bezruče Ostrava: “Mám dvě dcery, 9 a 12 let. Jsou samozřejmě teď na distančce a hned se ptaly. Já jsem jim pár příběhů řekl, ale nechtěl jsem je úplně zasvěcovat do toho, jaké tam ty paní mají příběhy. Musím uznat, že je to strašně psychicky náročná práce. Jsem rád, že sestřičkám můžu občas pomoct, pobavit se s nimi, jim se uleví. Protože je to takový velký mentální vysavač, vás se pořád někdo na něco ptá a furt se vrací zpátky na začátek diskuze a neudrží pozornost. Za ty sestry bych dal ruku do ohně.”

Členové divadla mají ještě jeden plán. Se seniory chtějí v rámci projektu Stará láska nerezaví natočit jejich životní příběhy a představit je divadelním fanouškům v inscenaci.

Jisté je také to, že dobrovolnický projekt Bosmepartyja bude v Moravskoslezském kraji pokračovat i nadále.

Ivo Vondrák (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: “My jsme se dohodli na tom, že my ho s Covidem neukončíme, že budeme pokračovat dál. Protože je celá řada lidí, která potřebuje pomoci i v době, kdy tady epidemie není. Chceme se starat o životní prostředí, chceme se starat o práci s nadanými dětmi, stejně tak se musíme starat i o ty, které jsou méně nadaní.”
Dagmar Hoferková, ředitelka Dobrovolnického centra ADRA Ostrava: “Máme velikou radost, že opravdu lidé na to reagovali. Mnozí z nich to už mají zakořeněno ve svém smyslu života a opravdu chtějí pokračovat. Takže to je taková pozitivní změna, která se během covidu stala.”

Další zájemci o práci dobrovolníků se mohou hlásit na mailové adrese spolu2@msk.cz.

Nahlásit chybu


K tématu

Lidé ve Frýdku-Místku plní kontejnery na textil. ADRA radí, jak věci správně balit

13. listopadu 2023 10:52 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Lidé v těchto dnech ve velkém plní kontejnery na textil. ADRA, která se o kontejnery stará ve Frýdku-Místku, proto prosí, aby dárci balili věci do sáčků nebo pytlů. Zároveň mají lidé také dávat vědět, že jsou kontejnery plné. Často je totiž vybírají nenechavci, kteří kolem dělají nepořádek a textil tak znehodnocují.

Aktuálně z Karviné - Staňte se dobrovolníkem

17. října 2023 17:21 | Karviná | Monika Danková

Humanitární organizace ADRA hledá dobrovolníky, například do projektu Setkavárna.

Mladí lidé uspořádali pro hendikepované děti z havířovského Benjamínu bazárek

7. listopadu 2023 15:16 | Havířov | Bára Kelnerová

Nezisková organizace Duhové noty chce pomáhat druhým. Proto se mladí lidé rozhodli uspořádat bazárek a výtěžek darovat hendikepovaným dětem z havířovského Benjaminu. Celkem vybrali 16 tisíc korun.


Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

Dnes 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

Včera 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Opava ocenila významné osobnosti města. Díky 800. výročí města udělila mnohem více cen než obvykle

Včera 19:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavské Slezské divadlo se stalo místem oceňování významných osobností města. Slavnostní galavečer byl vyvrcholením oslav 800 let od první písemné zmínky o Opavě.

Výtěžek z koncertu podpoří přístavbu domova v Heřmanicích, přibude osm bezbariérových pokojů

Na tři sta návštěvníků podpořilo svou účastí na benefičním koncertu přístavbu a rekonstrukci charitního domu v Heřmanicích. Domov se rozšíří o osm bezbariérových pokojů a doplní jej chybějící evakuační výtah. Stavět by se mělo začít ještě v tomto měsíci.

Od návrhu po realizaci. Studenti SŠPU v Opavě oživili vstupní prostor soc. rehabilitace Animy Vivy

Včera 20:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Centrum sociální rehabilitace Anima Opava v Kylešovicích zkvalitňuje své služby. Lidem s mentálním postižením poskytuje mimo jiné rehabilitace metodou snoezelen, kterou před pár lety zavedla jako první v Opavě díky spolupráci se Slezskou univerzitou.

Rehabilitace MNO disponuje moderní technikou i bazénem

Profesionální péči, moderní přístrojové vybavení, pomůcky a bazén - to vše mají k dispozici pacienti oddělení Rehabilitační a fyzikální medicíny Městské nemocnice Ostrava. Rehabilitace spolupracuje také s dalšími odděleními nemocnice a zabývá se tak širokým spektrem diagnóz - akutními i chronickými.

Čistička odpadních vod bude dlouho mimo provoz. Město žádá občany Ostravy o ohleduplnost.

ČOV bude mimo provoz ještě několik měsíců. Společnost OVAK ve spolupráci s městem proto vyzývají občany k důslednému respektování kanalizačního řádu.

Lékařská fakulta OU hostila zdravotnický veletrh KAM PAK

Workshopy, stánky zdravotnických zařízení a tombola s kvalitní kávou, vitamíny či fonendoskopy – to byl KAM PAK 2024. Veletrh pracovních příležitostí pro studenty a absolventy lékařských i nelékařských zdravotnických oborů se letos uskutečnil na Lékařské fakultě Ostravské univerzity už pošesté.

Svářeči

Ostrava Nástup: od 1. listopadu 2024 od 30 000 do 38 000 Kč/měsíc

Žáci Gymnázia Havířov pořádali sportovní hry

Včera 19:39 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Co pět let pořádá Gymnázium Havířov sportovní den, letos pod názvem Gymnaziální kolosální kreativní kratochvilné hry. A jednotlivé disciplíny vymýšleli samotní studenti.

Žáci SŠ technické a dopravní dostali nový automobil

Včera 19:21 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Žáci SŠ technické a dopravní v Ostravě – Vítkovicích se budou učit na zbrusu novém osobním voze, který škola získala od svého sponzora. Jde o vůz BMW, podívejte se na reportáž.

O Trh uplatnění a vzdělávání byl v Třinci velký zájem

Včera 19:13 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Trh uplatnění a vzdělávání 2024 cestuje po celém MS kraji, tentokrát si dal dostaveníčko v třinecké hale Stars. V Třinci se konal už po dvacáté sedmé.

V MNO funguje od října Kardiologický stacionář

Na oddělení Kardiologie v Městské nemocnici Ostrava nově funguje Kardiologický stacionář. Slouží pouze plánovaným pacientům se srdečním onemocněním, u kterých není nutná delší hospitalizace.

LÉTA BĚŽÍ: Projekt #BOSMEPARTYJA pomáhá potřebným v Moravskoslezském kraji
Vydáno 28. února 2021 10:04, Celý MS kraj, Lukáš Zavadil
Bosmepartyja - krajský dobrovolnický projekt. Starším lidem v něm pomáhají lidé v celém regionu. Teď se do něj zapojilo také Divadlo Petra Bezruče. Jeho členové - od herců až po techniky - docházejí do domovů seniorů, aby zpříjemnili čas klientům a ulehčili práci zaměstnancům.

Projekt #BoSme Partyja vznikl v polovině října loňského roku, kdy se ukázalo, že kraj se v koronavirové krizi bez dobrovolníků neobejde. Přihlásily se stovky lidí.

Ivo Vondrák (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: “Máme už dneska 709 zájemců o dobrovolnictví. Samozřejmě někteří z nich jsou proškoleni a někteří z nich už také pracují na jednotlivých místech. Je jich 224, což je úplně skvělé číslo, ale pořád jich není dost, takže my občas otevřeme toto téma, abychom vás vyzvali, abyste na nás nezapomněli a abyste se případně přihlásili.”

Péči o dobrovolníky zajišťuje zkušená organizace ADRA, se kterou Moravskoslezský kraj nejen v tomto projektu spolupracuje. ADRA zájemce kontaktuje, školí a hledá pro ně nejvhodnější umístění.

Dagmar Hoferková, ředitelka Dobrovolnického centra ADRA Ostrava: “My jsme zapojili dobrovolníky opravdu napříč celým Moravskoslezským krajem. Jsou dobrovolníci, kteří pomáhají v Ostravě, tam jich je více než 80, ale také dobrovolníci ve Frýdku-Místku, v Havířově, ale i v menších městech jako je Vítkov. Zapojili jsme je ve 20 městech po celém regionu. Co dobrovolníci dělají? Ještě pořád pomáhají se situací, kdy je málo personálu z důvodu karantén, nemocí personálu. Desinfikují prostory, pomáhají s přímou péči klientů, atd.”

Díky očkování se už teď dá říct, že situace v sociálních zařízeních v Moravskoslezském kraji se výrazně uklidňuje. Během nouzového stavu mohou dobrovolníci suplovat práci zaměstnanců těchto zařízení - jde o výjimku, která mimo nouzový stav platit nebude.

Dagmar Hoferková, ředitelka Dobrovolnického centra ADRA Ostrava: “Dobrovolníci už mohou dělat jen aktivizaci klientů, to znamená povídat si s nimi, chodit na procházky, psát si s nimi.”

K řadě dobrovolníků se přidali i členové ostravského Divadla Petra Bezruče. Zapojili se nejen herci, ale třeba i maskérka, technici, režisér nebo umělecký šéf. Prostor, který získali po vynuceném zavření divadel, věnují druhým.

Markéta Matulová, herečka Divadla Petra Bezruče Ostrava: “Člověk se snaží, co nejlépe využít svůj volný čas, proto docházím do Kamence. Snažím se třikrát týdně: pátek, sobota a neděle. V tyto dny tam nejsou někteří zaměstnanci, kteří tam pracují, takže ať je alespoň nějaká zábava a činnost. To nejjednodušší je zajít za klientem, zaklepat, vejít, popovídat si, zahrát hru, přečíst knihu, poslechnout hudbu.”
Filip Kapusta, technik Divadla Petra Bezruče Ostrava: “Mám dvě dcery, 9 a 12 let. Jsou samozřejmě teď na distančce a hned se ptaly. Já jsem jim pár příběhů řekl, ale nechtěl jsem je úplně zasvěcovat do toho, jaké tam ty paní mají příběhy. Musím uznat, že je to strašně psychicky náročná práce. Jsem rád, že sestřičkám můžu občas pomoct, pobavit se s nimi, jim se uleví. Protože je to takový velký mentální vysavač, vás se pořád někdo na něco ptá a furt se vrací zpátky na začátek diskuze a neudrží pozornost. Za ty sestry bych dal ruku do ohně.”

Členové divadla mají ještě jeden plán. Se seniory chtějí v rámci projektu Stará láska nerezaví natočit jejich životní příběhy a představit je divadelním fanouškům v inscenaci.

Jisté je také to, že dobrovolnický projekt Bosmepartyja bude v Moravskoslezském kraji pokračovat i nadále.

Ivo Vondrák (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: “My jsme se dohodli na tom, že my ho s Covidem neukončíme, že budeme pokračovat dál. Protože je celá řada lidí, která potřebuje pomoci i v době, kdy tady epidemie není. Chceme se starat o životní prostředí, chceme se starat o práci s nadanými dětmi, stejně tak se musíme starat i o ty, které jsou méně nadaní.”
Dagmar Hoferková, ředitelka Dobrovolnického centra ADRA Ostrava: “Máme velikou radost, že opravdu lidé na to reagovali. Mnozí z nich to už mají zakořeněno ve svém smyslu života a opravdu chtějí pokračovat. Takže to je taková pozitivní změna, která se během covidu stala.”

Další zájemci o práci dobrovolníků se mohou hlásit na mailové adrese spolu2@msk.cz.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000024303/leta-bezi-projekt-bosmepartyja-pomaha-potrebnym-v-moravskoslezskem-kraji