Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

EKO MAGAZÍN: Šimpanzí mládě oslavilo v ostravské zoo rok. Tamní zoologové řídí celý evropský chov šimpanzů

Celý MS kraj |

Šimpanzi bývají v zoologických zahradách zejména pro děti velkou atrakcí. V ostravské ZOO chovají kriticky ohrožený druh šimpanze hornoguinejského. V Pavilonu evoluce, který byl otevřen před šesti lety, žije nová chovná skupina od roku 2019. Novinkou a velkým uznáním chovatelských dovedností je pověření vedením Evropského ex situ programu pro šimpanze.

Ostravská zoo je považována za chovatelskou špičku v rámci evropských asociací zoologických zahrad a akvárií. Starají se tam o celou řadu vzácných a raritních druhů, které jsou považovány za prestižní.

Jiří Novák, zoolog, ZOO Ostrava: “Mohl bych jmenovat od těch méně známých, méně běžných a možná nečekaných například některých vzácných a ohrožených druhů paprskoploutvých ryb, které velice úspěšně množíme a patříme ke špičce Evropy a možná i světa. Pro lidi bude pochopitelnější zmínit některé druhy savců. Vypíchl bych jedinečný druh damanů, pro které vede ZOO Ostrava i monitoring v rámci Evropské asociace zahrad a akvárií a my v tuhle chvíli máme dva druhy damanů. Oba v počtu jedenácti kusů.”

Velkým chovatelským úspěchem ostravské zoo je narození slůněte v roce 2017. V historii zahrady je sameček druhým odchovávaným mládětem. Chovatelé se zaměřují i na chov dravých ptáků s následnou repatriací do volné přírody.

Jiří Novák, zoolog, ZOO Ostrava: “Týká se to například orlosupů bradatých nebo supů hnědých, také bych mohl zmínit ibisy skalní, jejichž mláďata vypouštíme každý rok ve Španělsku.”

Ostravská zoo dostala atraktivní nabídku vést chov šimpanzů. Je to i zásluha zooložky Jany Pluháčové, která se jejich chovu úspěšně věnuje několik let. Zároveň byla aktivní členkou poradní skupiny pro záchovný program. Teď evropský chov šimpanzů řídí.

Jana Pluháčková, zooložka, ZOO Ostrava:Je to poměrně náročná práce, protože šimpanzů je v rámci Evropy několik stovek v mnoha zoologických zahradách, jen chovatelů je asi 140. Je to práce od vedení plemenné knihy, domlouvání transportů, dohlížení na to, aby chovatelská zařízení odpovídala po stránce bezpečnostní, ale i potřebám zvířat. Dále mezi sebou konzultujeme krmné dávky, ale i problémy spojené s chováním skupiny. Je to práce hodně komplexní. Chovný program zahrnuje všechny poddruhy šimpanze které známe. Šimpanzi se dělí na čtyři poddruhy, z nich tři jsou chovány v evropských zoo. A my se zaměřuje na šimpanze hornoguinejského, který je nejvíce ...až kriticky ohroženým druhem. Snažíme se ho zachovat pro další generace. A doufáme, že někdy, je to sice v dalekém horizontu, ale přáli bychom si je vracet do volné přírody.
Jiří Novák, zoolog, ZOO Ostrava: “Já si myslím, že každá zahrada má určitý okruh zvířat, na které se více zaměřuje. Je to dáno mnoha faktory, ať už personálem nebo historickými souvislostmi a samozřejmě usilovnou prací, kterou nejen na poli ochrany přírody, ale i chovatelství odvádíme a věnujeme.”

Ostravský Pavilon evoluce aktuálně využívá skupina osmi šimpanzů. Chovatelé jim vytvořili k životu stejné podmínky, které by měli ve volné přírodě.

Jana Pluháčková, zooložka, ZOO Ostrava: “V tuto chvíli chováme dva dospělé samce, pět samic a jedno mládě, které se narodilo v únoru loňského roku Je to pro nás velký úspěch, protože se jedná o mládě, které se narodilo po mnoha letech a je to důležitý krok pro zachování populace uvedeného poddruhu v celé Evropě. Skupina už funguje bez našich zásahů, jak se říká “máme zaděláno těsto, teď už jenom pečeme” a čekáme, co z toho bude. Z pěti samic, jsou potencionálně chovné čtyři a už probíhá nějaké páření a očekáváme, že v příštích letech bychom mohli mít až tři další mláďata.”

Šimpanzi jsou všežravci a kromě lovu menších savců jako prasat, antilop či jiných primátů, se živí i termity. V Zoo Ostrava mají k dispozici umělé termitiště, jídelníček mají založený zejména na zelenině, mase, vejcích a ovoci.

Nahlásit chybu


K tématu

Pavilon Tanganika v ZOO prošel zásadní rekonstrukcí. Součástí je i expozice nočních tvorů

Pavilon Tanganika v ostravské ZOO prochází velkou rekonstrukcí a protože je již jedna etapa dokončena, rozhodlo se vedení zahrady zpřístupnit tuto expozici návštěvníkům. Otevírá se také část pro zvířata, která mají rády tmu.

Zoo Ostrava ukázala první fotky i video nedávno narozeného šimpanze

12. února 2024 19:51 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Zoo Ostrava hlásí nový přírůstek v rodině kriticky ohrožených šimpanzů hornoguinejských. 6. února se tady narodilo v pořadí třetí mládě v zoologické zahradě.

Matce se v ostravské zoo ztratilo dítě, ohlásila to jako únos

11. října 2023 19:56 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V ostravské zoologické zahradě se ztratil tříletý chlapeček. Vyděšená matka okamžitě zburcovala polici s podezřením na únos. Přivolaná hlídka pak našla chlapce u pokladen, kam ho přivedla starší návštěvnice a odešla. Pro policii je nyní důležitá její výpověď.


V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Dnes 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

Včera 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Jaké formy pomoci nyní potřebují lidé postižení povodněmi

Dobrovolnická, materiální, finanční a psychosociální - to jsou druhy pomocí, které jsou nyní potřebné v oblastech zasažených povodněmi. Jejich rozdělení obstarávají nevládní organizace, ale mohou se zapojit i lidé, zejména prostřednictvím sbírek.

EKO MAGAZÍN: Šimpanzí mládě oslavilo v ostravské zoo rok. Tamní zoologové řídí celý evropský chov šimpanzů
Vydáno 5. března 2021 15:22, Celý MS kraj, Renáta E. Orlíková
Šimpanzi bývají v zoologických zahradách zejména pro děti velkou atrakcí. V ostravské ZOO chovají kriticky ohrožený druh šimpanze hornoguinejského. V Pavilonu evoluce, který byl otevřen před šesti lety, žije nová chovná skupina od roku 2019. Novinkou a velkým uznáním chovatelských dovedností je pověření vedením Evropského ex situ programu pro šimpanze.

Ostravská zoo je považována za chovatelskou špičku v rámci evropských asociací zoologických zahrad a akvárií. Starají se tam o celou řadu vzácných a raritních druhů, které jsou považovány za prestižní.

Jiří Novák, zoolog, ZOO Ostrava: “Mohl bych jmenovat od těch méně známých, méně běžných a možná nečekaných například některých vzácných a ohrožených druhů paprskoploutvých ryb, které velice úspěšně množíme a patříme ke špičce Evropy a možná i světa. Pro lidi bude pochopitelnější zmínit některé druhy savců. Vypíchl bych jedinečný druh damanů, pro které vede ZOO Ostrava i monitoring v rámci Evropské asociace zahrad a akvárií a my v tuhle chvíli máme dva druhy damanů. Oba v počtu jedenácti kusů.”

Velkým chovatelským úspěchem ostravské zoo je narození slůněte v roce 2017. V historii zahrady je sameček druhým odchovávaným mládětem. Chovatelé se zaměřují i na chov dravých ptáků s následnou repatriací do volné přírody.

Jiří Novák, zoolog, ZOO Ostrava: “Týká se to například orlosupů bradatých nebo supů hnědých, také bych mohl zmínit ibisy skalní, jejichž mláďata vypouštíme každý rok ve Španělsku.”

Ostravská zoo dostala atraktivní nabídku vést chov šimpanzů. Je to i zásluha zooložky Jany Pluháčové, která se jejich chovu úspěšně věnuje několik let. Zároveň byla aktivní členkou poradní skupiny pro záchovný program. Teď evropský chov šimpanzů řídí.

Jana Pluháčková, zooložka, ZOO Ostrava:Je to poměrně náročná práce, protože šimpanzů je v rámci Evropy několik stovek v mnoha zoologických zahradách, jen chovatelů je asi 140. Je to práce od vedení plemenné knihy, domlouvání transportů, dohlížení na to, aby chovatelská zařízení odpovídala po stránce bezpečnostní, ale i potřebám zvířat. Dále mezi sebou konzultujeme krmné dávky, ale i problémy spojené s chováním skupiny. Je to práce hodně komplexní. Chovný program zahrnuje všechny poddruhy šimpanze které známe. Šimpanzi se dělí na čtyři poddruhy, z nich tři jsou chovány v evropských zoo. A my se zaměřuje na šimpanze hornoguinejského, který je nejvíce ...až kriticky ohroženým druhem. Snažíme se ho zachovat pro další generace. A doufáme, že někdy, je to sice v dalekém horizontu, ale přáli bychom si je vracet do volné přírody.
Jiří Novák, zoolog, ZOO Ostrava: “Já si myslím, že každá zahrada má určitý okruh zvířat, na které se více zaměřuje. Je to dáno mnoha faktory, ať už personálem nebo historickými souvislostmi a samozřejmě usilovnou prací, kterou nejen na poli ochrany přírody, ale i chovatelství odvádíme a věnujeme.”

Ostravský Pavilon evoluce aktuálně využívá skupina osmi šimpanzů. Chovatelé jim vytvořili k životu stejné podmínky, které by měli ve volné přírodě.

Jana Pluháčková, zooložka, ZOO Ostrava: “V tuto chvíli chováme dva dospělé samce, pět samic a jedno mládě, které se narodilo v únoru loňského roku Je to pro nás velký úspěch, protože se jedná o mládě, které se narodilo po mnoha letech a je to důležitý krok pro zachování populace uvedeného poddruhu v celé Evropě. Skupina už funguje bez našich zásahů, jak se říká “máme zaděláno těsto, teď už jenom pečeme” a čekáme, co z toho bude. Z pěti samic, jsou potencionálně chovné čtyři a už probíhá nějaké páření a očekáváme, že v příštích letech bychom mohli mít až tři další mláďata.”

Šimpanzi jsou všežravci a kromě lovu menších savců jako prasat, antilop či jiných primátů, se živí i termity. V Zoo Ostrava mají k dispozici umělé termitiště, jídelníček mají založený zejména na zelenině, mase, vejcích a ovoci.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000024396/simpanzi-mlade-oslavilo-v-ostravske-zoo-rok-tamni-zoologove-ridi-cely-evropsky-chov-simpanzu