Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Liberty Ostrava obdržela všechny peníze za prodej emisních povolenek, firma zaměstnancům vyplatila odměny

Celý MS kraj |

LIBERTY Ostrava již má na účtu 100 % částky za prodej přebytečných emisních povolenek. Společnost to oznámila v tiskovém prohlášení s tím, že všem zaměstnancům byla vyplacena odměna k 70. výročí huti a že firma bude mít možnost tyto povolenky koupit zpět, a to za pevnou, nižší cenu, bez ohledu na to, jaká bude v dané době cena povolenek na trhu.

Společnost obdržela částku 1,24 miliardy korun za prodej jednoho milionu údajně nadbytečných povolenek své sesterské firmě LIBERTY Galati. Z transakce plyne podle vyjádření firmy zisk 260 milionů korun, který byl použit na výplatu odměny zaměstnancům k 70. výročí založení huti. Odměnu 13.070,- korun čistého už měli dostat všichni zaměstnanci firmy. Součet těchto odměn je celkem 134 milionů korun, zbylá část zisku z transakce s povolenkami má být využita na investiční projekty v LIBERTY Ostrava. 

Ajay Aggarwal, člen představenstva LIBERTY Ostrava: „Stejně jako pro jiné velké průmyslové firmy je pro podniky skupiny LIBERTY Steel Group obchodování s povolenkami běžnou součástí jejich podnikání. Jeho součástí jsou transakce prodeje a nákupu povolenek podle momentálních potřeb a ceny na trhu. Povolenky byly koupeny od ostravské huti, aby mohla těžit z výhod této transakce."
Václav Habura, ředitel pro výrobu v LIBERTY Ostrava: “Huť dosáhla v 1. čtvrtletí nejlepších výsledků od roku 2016. Vyrobili jsme 550 tisíc tun a vytvořili hrubý provozní zisk ve výši 1,6 miliardy korun. Nyní je nezbytné, abychom pokračovali v našem běžném fungování a soustředili se na výrobu a plnění potřeb našich zákazníků a snažili se současnou situaci na trhu, která je nejpříznivější za poslední roky, využít co nejlépe. Nadále pracujeme na přípravě rozvoje a modernizace, abychom huti zajistili budoucnost a zaměstnancům a regionu smysluplnou a kvalifikovanou práci po další desetiletí. K tomu je ale zapotřebí, abychom pracovali jako jeden tým. Jen tak udržíme ziskové podnikání a zajistíme huti potřebnou udržitelnost.” 

Zaměstnanci huti ve středu 5. května protestovali před branami podniku. Na mítinku se sešlo několik stovek lidí. Do huti přijel vyjednávat i ministr průmyslu a obchodu Havlíček a setkání se zúčastnil i ministr kultury Lubomír Zaorálek. Firmě se nyní daří a zaměstnanci se tedy o práci neobávají. Přesto ale přišli dát majiteli najevo, že nemůže svými kroky ohrožovat budoucnost fabriky. Několikrát deklarovali, že jsou připraveni zcela ochromit fungování podniku.

Nahlásit chybu


K tématu

Vysoká pec se má rozjet v lednu. Liberty Ostrava zveřejnila optimalizační plán

12. prosince 2023 13:29 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Společnost Liberty Ostrava oznámila nové informace k návrhu optimalizačního plánu. Ten má podle ní vést k dlouhodobě udržitelné budoucnosti společnosti. Součástí tohoto plánu je nový provozní model, který má huti umožnit přijímat dynamická rozhodnutí ve výrobě, efektivněji plánovat a zvýšit kapacitu výroby i ziskovost válcoven. V rámci tohoto plánu má být také během ledna zahájen proces znovu zprovoznění vysoké pece č. 3 a tím by mělo dojít ke zvýšení výroby.

Dodavatel energií pro Liberty Ostrava hrozí zastavením provozu

14. prosince 2023 15:04 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Společnost Tameh, která vyrábí elektřinu, teplo a další energie pro huť Liberty Ostrava hlásí, že nemá peníze na nákup uhlí. Ve čtvrtek proto spustila odstávku prvních kotlů a neví, jak dlouho ještě vydrží. Pokud by definitivně zastavila provoz, mělo by to pro Liberty katastrofální následky. Tameh svým prohlášením vyděsil i obyvatele Vratimova, kteří od společnosti také odebírají teplo. K situaci už se vyjádřilo i vedení kraje. Odboráři ještě vyčkávají, protože současný provoz v huti zatím funguje.

Zaměstnanci Liberty Ostrava a Tamehu Czech zůstanou doma další týden

2. ledna 2024 18:07 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zaměstnanci hutě Liberty Ostrava a jejího dodavatele energií Tameh Czech, kteří se ve středu měli vrátit do práce, zůstanou doma další týden. Firmy jsou mimo provoz od předminulého týdne, kdy Tameh huti zastavil dodávky energií. Tameh skončil v úpadku a svou insolvenci zdůvodnil tím, že mu huť neplatila a dluží mu dvě miliardy korun.


Hlavní třída v Ostravě-Porubě projde revitalizací zeleně i mobiliáře. Získá tak modernější vzhled

Poruba mění koncepci zeleně na Hlavní třídě. Ta současná je totiž zastaralá a už neodpovídá moderním trendům. Navíc je finančně náročná na údržbu.

Staršího turistu zradilo v Jeseníkách srdce, záchranáři ho nesli přes řeku

Včera 21:45 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na záchraně muže, kterého postihly náhlé srdeční potíže, spolupracovali nedaleko Karlovy Studánky v Jeseníkách se zdravotníky záchranné služby také horští záchranáři a dobrovolní hasiči.

Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

Včera 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

9. října 2024 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Opava ocenila významné osobnosti města. Díky 800. výročí města udělila mnohem více cen než obvykle

9. října 2024 19:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavské Slezské divadlo se stalo místem oceňování významných osobností města. Slavnostní galavečer byl vyvrcholením oslav 800 let od první písemné zmínky o Opavě.

Výtěžek z koncertu podpoří přístavbu domova v Heřmanicích, přibude osm bezbariérových pokojů

Na tři sta návštěvníků podpořilo svou účastí na benefičním koncertu přístavbu a rekonstrukci charitního domu v Heřmanicích. Domov se rozšíří o osm bezbariérových pokojů a doplní jej chybějící evakuační výtah. Stavět by se mělo začít ještě v tomto měsíci.

Od návrhu po realizaci. Studenti SŠPU v Opavě oživili vstupní prostor soc. rehabilitace Animy Vivy

9. října 2024 20:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Centrum sociální rehabilitace Anima Opava v Kylešovicích zkvalitňuje své služby. Lidem s mentálním postižením poskytuje mimo jiné rehabilitace metodou snoezelen, kterou před pár lety zavedla jako první v Opavě díky spolupráci se Slezskou univerzitou.

Rehabilitace MNO disponuje moderní technikou i bazénem

9. října 2024 17:30 | Celý MS kraj | Jana Lipowská | Magazín TV medicína

Profesionální péči, moderní přístrojové vybavení, pomůcky a bazén - to vše mají k dispozici pacienti oddělení Rehabilitační a fyzikální medicíny Městské nemocnice Ostrava. Rehabilitace spolupracuje také s dalšími odděleními nemocnice a zabývá se tak širokým spektrem diagnóz - akutními i chronickými.

Opavská Urologie nabízí široké spektrum operací

Urologické oddělení Slezské nemocnice v Opavě je na velmi vysoké úrovni. Zaměřuje se především na laparoskopické operace ledvin, nadledvin, močového měchýře a močovodu.

Žáci Gymnázia Havířov pořádali sportovní hry

9. října 2024 19:39 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Co pět let pořádá Gymnázium Havířov sportovní den, letos pod názvem Gymnaziální kolosální kreativní kratochvilné hry. A jednotlivé disciplíny vymýšleli samotní studenti.

Žáci SŠ technické a dopravní dostali nový automobil

9. října 2024 19:21 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Žáci SŠ technické a dopravní v Ostravě – Vítkovicích se budou učit na zbrusu novém osobním voze, který škola získala od svého sponzora. Jde o vůz BMW, podívejte se na reportáž.

O Trh uplatnění a vzdělávání byl v Třinci velký zájem

9. října 2024 19:13 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Trh uplatnění a vzdělávání 2024 cestuje po celém MS kraji, tentokrát si dal dostaveníčko v třinecké hale Stars. V Třinci se konal už po dvacáté sedmé.

V MNO funguje od října Kardiologický stacionář

9. října 2024 17:30 | Celý MS kraj | Jana Lipowská | Magazín TV medicína

Na oddělení Kardiologie v Městské nemocnici Ostrava nově funguje Kardiologický stacionář. Slouží pouze plánovaným pacientům se srdečním onemocněním, u kterých není nutná delší hospitalizace.

Liberty Ostrava obdržela všechny peníze za prodej emisních povolenek, firma zaměstnancům vyplatila odměny
Vydáno 7. května 2021 12:54, Celý MS kraj, Lukáš Zavadil
LIBERTY Ostrava již má na účtu 100 % částky za prodej přebytečných emisních povolenek. Společnost to oznámila v tiskovém prohlášení s tím, že všem zaměstnancům byla vyplacena odměna k 70. výročí huti a že firma bude mít možnost tyto povolenky koupit zpět, a to za pevnou, nižší cenu, bez ohledu na to, jaká bude v dané době cena povolenek na trhu.

foto: LIBERTY Ostrava, použito se svolením

Společnost obdržela částku 1,24 miliardy korun za prodej jednoho milionu údajně nadbytečných povolenek své sesterské firmě LIBERTY Galati. Z transakce plyne podle vyjádření firmy zisk 260 milionů korun, který byl použit na výplatu odměny zaměstnancům k 70. výročí založení huti. Odměnu 13.070,- korun čistého už měli dostat všichni zaměstnanci firmy. Součet těchto odměn je celkem 134 milionů korun, zbylá část zisku z transakce s povolenkami má být využita na investiční projekty v LIBERTY Ostrava. 

Ajay Aggarwal, člen představenstva LIBERTY Ostrava: „Stejně jako pro jiné velké průmyslové firmy je pro podniky skupiny LIBERTY Steel Group obchodování s povolenkami běžnou součástí jejich podnikání. Jeho součástí jsou transakce prodeje a nákupu povolenek podle momentálních potřeb a ceny na trhu. Povolenky byly koupeny od ostravské huti, aby mohla těžit z výhod této transakce."
Václav Habura, ředitel pro výrobu v LIBERTY Ostrava: “Huť dosáhla v 1. čtvrtletí nejlepších výsledků od roku 2016. Vyrobili jsme 550 tisíc tun a vytvořili hrubý provozní zisk ve výši 1,6 miliardy korun. Nyní je nezbytné, abychom pokračovali v našem běžném fungování a soustředili se na výrobu a plnění potřeb našich zákazníků a snažili se současnou situaci na trhu, která je nejpříznivější za poslední roky, využít co nejlépe. Nadále pracujeme na přípravě rozvoje a modernizace, abychom huti zajistili budoucnost a zaměstnancům a regionu smysluplnou a kvalifikovanou práci po další desetiletí. K tomu je ale zapotřebí, abychom pracovali jako jeden tým. Jen tak udržíme ziskové podnikání a zajistíme huti potřebnou udržitelnost.” 

Zaměstnanci huti ve středu 5. května protestovali před branami podniku. Na mítinku se sešlo několik stovek lidí. Do huti přijel vyjednávat i ministr průmyslu a obchodu Havlíček a setkání se zúčastnil i ministr kultury Lubomír Zaorálek. Firmě se nyní daří a zaměstnanci se tedy o práci neobávají. Přesto ale přišli dát majiteli najevo, že nemůže svými kroky ohrožovat budoucnost fabriky. Několikrát deklarovali, že jsou připraveni zcela ochromit fungování podniku.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000025397/liberty-ostrava-obdrzela-vsechny-penize-za-prodej-emisnich-povolenek-firma-zamestnancum-vyplatila-odmeny