Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Pomáhat na jižní Moravu vyjeli i dobrovolní hasiči z Moravskoslezského kraje

Celý MS kraj |

Pět mrtvých včetně těhotné ženy, stovky zraněných, sedm zasažených obcí. Lidé přišli o střechu nad hlavou. Už je jisté, že více než šedesát torz domů bude muset podle statiků k zemi. V řadě obcí stále nefunguje elektřina, je zničeno elektrické vedení, včetně elektrifikace železniční trati mezi Břeclaví a Hodonínem. Vše se bude muset vystavět znovu. Zničeny jsou i desítky hektarů vinic. Do oblasti vyjelo postupně už 1 500 profesionálních i dobrovolných hasičů. Pomáhají stovky policistů a armáda vyslala 175 vojáků s technikou. Škody se odhadují na stovky milionů korun.

Sedm moravskoslezských jednotek sboru dobrovolných hasičů vyjelo v sobotu okolo druhé hodiny ranní do Jihomoravského kraje pomáhat s likvidačními pracemi po ničivém tornádu. Na místě vystřídají speciální moravskoslezský tým USAR. Ten se po ukončení záchranných prací zaměřených na vyhledávání osob a kontrolu statiky objektů vrátil do Ostravy v pátek krátce před půlnocí. Na místě zůstala pouze dvojice velitelů, kteří předají úkoly a určený sektor velitelům nového týmu.

Pro první - dvoudenní - turnus odřadu určeného pro provádění likvidačních prací, tedy činností směřujících k odstranění následků způsobených mimořádnou událostí, byly vybrány jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Brušperk, Fulnek, Michálkovice, Kravaře, Šenov, Český Těšín - Město a Bruntál v celkové síle 30 členů.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Skupinu doplní dvojice velitelů stanic HZS MSK, kteří budou na místě koordinovat činnost samotných jednotek, budou zajišťovat řízení na strategické úrovni a zároveň budou styčnými důstojníky pro kolegy z HZS Jihomoravského kraje, kteří jsou určení k řízení samotného zásahu."

Dobrovolní hasiči se do postižené oblasti přesunou v převážné většině ve svých moderních dopravních automobilech, které jim v roce 2016 pořídil Moravskoslezský kraj v rámci projektu „Nákup dopravních automobilů pro jednotky požární ochrany“, spolufinancovaného ze strukturálních fondů Evropské unie a národních rozpočtů prostřednictvím rozpočtu Regionální rady regionu soudržnosti Moravskoslezsko.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Zakoupeno jich bylo v rámci tohoto projektu 50, vozidla výrazně pomohla s omlazením vozového parku dobrovolných hasičů v kraji. Cena jednoho dopravního automobilu včetně kompletního a v rámci specifikace maximálně možného vybavení byla 3 842 960 korun."

Návrat první skupiny dobrovolných jednotek se předpokládá v neděli 27. června v noci, v pondělí ve 2:00 se pak na Jižní Moravu vydá druhý odřad složený z dalších sedmi jednotek opět o třiceti hasičích.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Samotné předání úkolů a prostoru pro zásahovou činnost proběhne až na místě a bude v gesci zmiňovaných velitelů z HZS MSK, kteří se tak opět vystřídají až přímo v zasažené oblasti."

Lidé už poslali ve sbírkách desítky milionů korun. Po celé republice se zakládají sbírky s materiální pomocí, která se bude poté centrálně odesílat do zasažené oblasti. Organizují se skupiny dobrovolníků, kteří nabízejí pomoc s odklízením trosek. Lidé nabízejí ubytování těm, kteří přišli o střechu nad hlavou. Následky této tragédie se budou likvidovat pravděpodobně týdny, zřejmě i měsíce.

Nahlásit chybu


K tématu

Rodina z Opavska přišla kvůli požáru domu o všechno, škoda je 10 milionů

13. října 2023 17:07 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Obrovský požár zachvátil ve čtvrtek rekonstruovaný rodinný dům, přilehlé garáže i hospodářská stavení ve Lhotce u Litultovic na Opavsku. Na místě zasahovalo 12 hasičských jednotek a velitel vyhlásil 2. stupeň požárního poplachu. Před příjezdem hasičů budovu opustilo celkem devět osob, z toho tři děti. Soused a dva hasiči se lehce zranili. Škoda je 10 milionů korun. Oheň rodině všechno zničil. Obec pro ni chce vyhlásit veřejnou sbírku.

Muž zemřel po pádu ze čtyřkolky na sjezdovce nedaleko Nového Jičína

14. října 2023 8:37 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Pátek třináctého měl tragický konec pro 44letého muže v novojičínské části Kojetín. Po pádu ze čtyřkolky na sjezdovce Svinec bohužel zemřel. Nehoda povolala do akce všechny složky integrovaného záchranného systému.

Senior v Kozmicích nezvládl řízení a srazil se s protijedoucím autem

10. listopadu 2023 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Senior za volantem v Kozmicích na Opavsku nezvládl průjezd zatáčkou a srazil se s protijedoucím autem. Nehoda si vyžádala tři zraněné, včetně jednoho dítěte. Okolnostmi se dál zabývají policisté.


Policie obvinila 20letého mladíka z vraždy 59letého Ostravana

Dnes 8:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Vzájemný konflikt stál za vraždou, kterou v těchto chvílích vyšetřují kriminalisté z Ostravy. Mladší z mužů staršího opakovaně napadl tak surově, že mu život nezachránila ani rychlá první pomoc. Oběť navíc okradl.

Hlavní třída v Ostravě-Porubě projde revitalizací zeleně i mobiliáře. Získá tak modernější vzhled

Poruba mění koncepci zeleně na Hlavní třídě. Ta současná je totiž zastaralá a už neodpovídá moderním trendům. Navíc je finančně náročná na údržbu.

Povodňovým zachráncům se dostalo poděkování za obětavost a nasazení

Poděkování za obětavé nasazení se dostalo všem záchranářům, kteří pomáhali v průběhu letošních povodní. Ocenění se jim dostalo v areálu LIBROS v Ostravě-Přívoze, který byl povodňovou vodou také zcela zaplaven.

Staršího turistu zradilo v Jeseníkách srdce, záchranáři ho nesli přes řeku

Včera 21:45 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na záchraně muže, kterého postihly náhlé srdeční potíže, spolupracovali nedaleko Karlovy Studánky v Jeseníkách se zdravotníky záchranné služby také horští záchranáři a dobrovolní hasiči.

Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

Včera 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

9. října 2024 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Opava ocenila významné osobnosti města. Díky 800. výročí města udělila mnohem více cen než obvykle

9. října 2024 19:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavské Slezské divadlo se stalo místem oceňování významných osobností města. Slavnostní galavečer byl vyvrcholením oslav 800 let od první písemné zmínky o Opavě.

Výtěžek z koncertu podpoří přístavbu domova v Heřmanicích, přibude osm bezbariérových pokojů

Na tři sta návštěvníků podpořilo svou účastí na benefičním koncertu přístavbu a rekonstrukci charitního domu v Heřmanicích. Domov se rozšíří o osm bezbariérových pokojů a doplní jej chybějící evakuační výtah. Stavět by se mělo začít ještě v tomto měsíci.

Města i obce dusí všechny druhy odpadů po povodních a demolicích, řeší jejich třídění, drcení a odvozy

Každá povodní postižená obec má na svém pozemku obrovské haldy odpadů. Jde o vystěhované vybavení bytů, komunální odpady i odpady z demolovaných domů. Skládky se prohýbají pod náporem ze všech stran a obce musí řešit redukci odpadů na co nejmenší objem.

Opavská Urologie nabízí široké spektrum operací

Urologické oddělení Slezské nemocnice v Opavě je na velmi vysoké úrovni. Zaměřuje se především na laparoskopické operace ledvin, nadledvin, močového měchýře a močovodu.

Žáci Gymnázia Havířov pořádali sportovní hry

9. října 2024 19:39 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Co pět let pořádá Gymnázium Havířov sportovní den, letos pod názvem Gymnaziální kolosální kreativní kratochvilné hry. A jednotlivé disciplíny vymýšleli samotní studenti.

Žáci SŠ technické a dopravní dostali nový automobil

9. října 2024 19:21 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Žáci SŠ technické a dopravní v Ostravě – Vítkovicích se budou učit na zbrusu novém osobním voze, který škola získala od svého sponzora. Jde o vůz BMW, podívejte se na reportáž.

O Trh uplatnění a vzdělávání byl v Třinci velký zájem

9. října 2024 19:13 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Trh uplatnění a vzdělávání 2024 cestuje po celém MS kraji, tentokrát si dal dostaveníčko v třinecké hale Stars. V Třinci se konal už po dvacáté sedmé.

Pomáhat na jižní Moravu vyjeli i dobrovolní hasiči z Moravskoslezského kraje
Vydáno 26. června 2021 9:56, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Pět mrtvých včetně těhotné ženy, stovky zraněných, sedm zasažených obcí. Lidé přišli o střechu nad hlavou. Už je jisté, že více než šedesát torz domů bude muset podle statiků k zemi. V řadě obcí stále nefunguje elektřina, je zničeno elektrické vedení, včetně elektrifikace železniční trati mezi Břeclaví a Hodonínem. Vše se bude muset vystavět znovu. Zničeny jsou i desítky hektarů vinic. Do oblasti vyjelo postupně už 1 500 profesionálních i dobrovolných hasičů. Pomáhají stovky policistů a armáda vyslala 175 vojáků s technikou. Škody se odhadují na stovky milionů korun.

FOTO: HZS MSK

Sedm moravskoslezských jednotek sboru dobrovolných hasičů vyjelo v sobotu okolo druhé hodiny ranní do Jihomoravského kraje pomáhat s likvidačními pracemi po ničivém tornádu. Na místě vystřídají speciální moravskoslezský tým USAR. Ten se po ukončení záchranných prací zaměřených na vyhledávání osob a kontrolu statiky objektů vrátil do Ostravy v pátek krátce před půlnocí. Na místě zůstala pouze dvojice velitelů, kteří předají úkoly a určený sektor velitelům nového týmu.

Pro první - dvoudenní - turnus odřadu určeného pro provádění likvidačních prací, tedy činností směřujících k odstranění následků způsobených mimořádnou událostí, byly vybrány jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Brušperk, Fulnek, Michálkovice, Kravaře, Šenov, Český Těšín - Město a Bruntál v celkové síle 30 členů.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Skupinu doplní dvojice velitelů stanic HZS MSK, kteří budou na místě koordinovat činnost samotných jednotek, budou zajišťovat řízení na strategické úrovni a zároveň budou styčnými důstojníky pro kolegy z HZS Jihomoravského kraje, kteří jsou určení k řízení samotného zásahu."

Dobrovolní hasiči se do postižené oblasti přesunou v převážné většině ve svých moderních dopravních automobilech, které jim v roce 2016 pořídil Moravskoslezský kraj v rámci projektu „Nákup dopravních automobilů pro jednotky požární ochrany“, spolufinancovaného ze strukturálních fondů Evropské unie a národních rozpočtů prostřednictvím rozpočtu Regionální rady regionu soudržnosti Moravskoslezsko.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Zakoupeno jich bylo v rámci tohoto projektu 50, vozidla výrazně pomohla s omlazením vozového parku dobrovolných hasičů v kraji. Cena jednoho dopravního automobilu včetně kompletního a v rámci specifikace maximálně možného vybavení byla 3 842 960 korun."

Návrat první skupiny dobrovolných jednotek se předpokládá v neděli 27. června v noci, v pondělí ve 2:00 se pak na Jižní Moravu vydá druhý odřad složený z dalších sedmi jednotek opět o třiceti hasičích.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Samotné předání úkolů a prostoru pro zásahovou činnost proběhne až na místě a bude v gesci zmiňovaných velitelů z HZS MSK, kteří se tak opět vystřídají až přímo v zasažené oblasti."

Lidé už poslali ve sbírkách desítky milionů korun. Po celé republice se zakládají sbírky s materiální pomocí, která se bude poté centrálně odesílat do zasažené oblasti. Organizují se skupiny dobrovolníků, kteří nabízejí pomoc s odklízením trosek. Lidé nabízejí ubytování těm, kteří přišli o střechu nad hlavou. Následky této tragédie se budou likvidovat pravděpodobně týdny, zřejmě i měsíce.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000026265/pomahat-na-jizni-moravu-vyjeli-i-dobrovolni-hasici-z-moravskoslezskeho-kraje