Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Dny NATO hlásí za celý víkend návštěvnost 60 tisíc lidí

Celý MS kraj |

Dohromady zhruba 60 tisíc návštěvníků přišlo během víkendu Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR, které se konaly tradičně na letišti v Mošnově. V sobotu bylo diváků přibližně 33 tisíc. Organizátoři hodnotí letošní 21. ročník na výbornou. Návštěvníci se poprvé za historii akce registrovali předem a současně validovali tzv. covidovou kompetenci.

Diváci mohli na letišti sledovat každý den zhruba osm hodin programu, ve kterém byly dynamické ukázky jak ve vzduchu, tak na zemi. Kromě toho si mohli lidé prohlédnout množství strojů na ploše letiště. Byl mezi nimi poprvé víceúčelový letoun F-35 Lightning II italského letectva, který se tak stal prvním letadlem páté generace, jež mohli vidět lidé ve střední Evropě. Také bezpilotní americký prostředek MQ-9 Reaper byl k vidění na jedné z prvních akcí v Evropě.

Překvapením, které pořadatelé připravili na neděli a podařilo se ho uskutečnit odpoledne, když se zlepšilo počasí, byl společný hromadný seskok výsadkářů z české armády a Izraelských obranných sil z transportního letounu CASA C-295. Připomenul spolupráci mezi oběma státy, která trvá od vzniku státu Izrael, přes 70 let. Šlo o první seskok izraelských výsadkářů na českém území od vzniku České republiky.

Zbyněk Pavlačík, předseda spolku Jagello 2000:  "Je jen málo států, se kterými má Česká republika, a dříve mělo Československo, tak dobré vztahy jako s Izraelem. I díky tomu můžeme našim návštěvníkům nabídnout tento jedinečný seskok, protože účast izraelských sil na veřejné akci v Evropě je velmi raritní."

Počasí zřejmě ovlivnilo návštěvnost, ale i program. Sice nepršelo, ale bylo oblačno. V sobotu byl kvůli tomu zrušen seskok polských speciálních sil, který chtěli parašutisté uskutečnit podle GPS souřadnic a skákat ze 3000 metrů, a v neděli se nekonal zahajovací seskok českých a polských parašutistů s vlajkami.

Zbyněk Pavlačík, předseda spolku Jagello 2000: "Kvůli počasí se nerušily žádné letové ukázky. Někteří piloti ale nemohli dělat prvky, kdy stoupají po takzvané vertikále, ale šlo o takzvanou flat verzi, při níž stroje létají jenom pod úrovní mraků. Jedna z nejzákladnějších podmínek je, že letoun musí být neustále ve vizuálním kontaktu, to znamená, že se nesmí ztratit ani v mracích, ani za horizontem."

Postup v modernizaci Armády České republiky byl demonstrován například v sektoru letecké techniky, kterou navštívil i premiér České republiky, Andrej Babiš, a ministr obrany ČR, Lubomír Metnar.

Dynamické i statické ukázky všech zúčastněných složek byly neustále obklopeny diváky, kteří velmi často spontánně aplaudovali předvedené výkony. Víkendový program Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR uzavřel společný průlet šestice vrtulníků ve složení – Mi-24/35, Mi-171, W-3A Sokol, UH-60 BlackHawk, AS332 Super Puma a AW109.

V sobotu přijelo hodně návštěvníků z větší dálky i ze zahraničí, zejména z Polska a Slovenska. V minulosti akci navštěvovalo i přes 200.000 lidí. Letos byl počet diváků kvůli koronavirové pandemii omezený maximálně na 40.000 každý den. Za oba dny evidují organizátoři nakonec na 60 tisíc návštěvníků.

V turbulentní době, která z důvodu covidových opatření nepřeje organizování velkých akcí, je vypracování funkčního schématu pro podobné situace nezbytné. Organizátoři akce, ve spolupráci s Národní agenturou pro komunikační a informační technologie (NAKIT) a společností Ticketportal, připravili systém a přehledné návody, jakým způsobem se registrovat, validovat covidové certifikáty a spárovat je se vstupenkou v takové podobě, která umožní oprávněný vstup a rychlé odbavení návštěvníků.

Zbyněk Pavlačík, předseda spolku Jagello 2000: "Pokud budou platit v nějaké míře covidová či jiná omezení, neobejde se bez takového systému organizování žádná větší akce, ať už hudební festival nebo sportovní turnaj. Jsme připraveni své zkušenosti poskytnout i dalším organizátorům velkých eventů. Byla to pro nás velká výzva, neměli jsme se kde učit. Ale dnes už můžeme říci, že se systém plně osvědčil a zásadním způsobem napomohl hladkému průběhu akce po stránce návštěvnosti a epidemiologické bezpečnosti."

21. ročník Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR 2021 byl v mnoha oblastech opět unikátní. Za jeho úspěšnou realizací stojí velký tým z řad organizátorů, partnerů a institucí.

Zbyněk Pavlačík, předseda spolku Jagello 2000: "Bez jejich konání a pomoci by nebylo možné jej uspořádat a chci jim proto touto cestou všem poděkovat. Naše poděkování patří také divákům, kteří nám zachovali přízeň."

Dny NATO jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě. Na akci se představily armádní, bezpečnostní a záchranářské jednotky ze 17 zemí.

Nahlásit chybu


K tématu

Armádní řidiči ze zemí NATO trénovali na ostravském polygonu

26. října 2023 22:09 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V centru Libros v Ostravě před několika dny trénovali profesionální armádní řidiči, a to z několika zemí Evropy. Během tréninkového dne se jim věnovali profesionální instruktoři.

Dny NATO 2024 letos opět lákají na velkolepou podívanou

19. srpna 2024 16:41 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR 2024 slibují opět velkopelou podívanou. Přiletí americký obr C-5M Super Galaxy. Česko ukáže v dynamické ukázce vrtulníky Venom a Viper systému H-1 i tank Leopard 2. Představí se také letecké akrobatické skupiny a spousta další techniky a bezpečnostních sil.

Na Dnech NATO se v akci představí nové vrtulníky AČR. V bojové ukázce to bude poprvé

20. srpna 2024 10:18 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Dny NATO v Ostravě se rychle blíží a tak pro vás máme pozvánku na tuto jedinečnou akci na letiště do Mošnova. Letošní ročník se ponese ve znamení modernizace naší armády a tak se například představí poprvé v naší zemi v bojové ukázce nové vrtulníky Armády české republiky.


Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

Včera 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Mladíci v Havířově spáchali dvě loupeže, jeden byl obviněn, druhý není trestně odpovědný

Včera 10:42 | Havířov | Lukáš Zavadil

Kriminalisté v Havířově během pátečního odpoledne 27. září rychle dopadli dva mladíky, kteří měli na svědomí loupežné přepadení seniorky. K přepadení došlo ve chvíli, kdy žena vyrazila na nákup. Během pátrání ale muži zákona objasnili i další loupež, ke které došlo o dva dny dříve.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Svatováclavská jízda zastavila také u zámku ve Studénce

Historické automobily a motocykly projely v den státního svátku Novojičínskem. Tradiční Svatováclavská jízda veteránů zastavila také u zámku ve Studénce.

V Opavě pokračují s odklízením následků povodně, těžká technika brzy zamíří i do zahrádkářských osad

3. října 2024 17:59 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Práce na odklízení následků ničivé povodně stále nekončí. Lidé stále uklízí své domovy, veškeré zničené věci mohou nechávat před domy. Hromady poté odváží těžká technika.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Dny NATO hlásí za celý víkend návštěvnost 60 tisíc lidí
Vydáno 19. září 2021 19:35, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Dohromady zhruba 60 tisíc návštěvníků přišlo během víkendu Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR, které se konaly tradičně na letišti v Mošnově. V sobotu bylo diváků přibližně 33 tisíc. Organizátoři hodnotí letošní 21. ročník na výbornou. Návštěvníci se poprvé za historii akce registrovali předem a současně validovali tzv. covidovou kompetenci.

zdroj foto: natodays.cz

Diváci mohli na letišti sledovat každý den zhruba osm hodin programu, ve kterém byly dynamické ukázky jak ve vzduchu, tak na zemi. Kromě toho si mohli lidé prohlédnout množství strojů na ploše letiště. Byl mezi nimi poprvé víceúčelový letoun F-35 Lightning II italského letectva, který se tak stal prvním letadlem páté generace, jež mohli vidět lidé ve střední Evropě. Také bezpilotní americký prostředek MQ-9 Reaper byl k vidění na jedné z prvních akcí v Evropě.

Překvapením, které pořadatelé připravili na neděli a podařilo se ho uskutečnit odpoledne, když se zlepšilo počasí, byl společný hromadný seskok výsadkářů z české armády a Izraelských obranných sil z transportního letounu CASA C-295. Připomenul spolupráci mezi oběma státy, která trvá od vzniku státu Izrael, přes 70 let. Šlo o první seskok izraelských výsadkářů na českém území od vzniku České republiky.

Zbyněk Pavlačík, předseda spolku Jagello 2000:  "Je jen málo států, se kterými má Česká republika, a dříve mělo Československo, tak dobré vztahy jako s Izraelem. I díky tomu můžeme našim návštěvníkům nabídnout tento jedinečný seskok, protože účast izraelských sil na veřejné akci v Evropě je velmi raritní."

Počasí zřejmě ovlivnilo návštěvnost, ale i program. Sice nepršelo, ale bylo oblačno. V sobotu byl kvůli tomu zrušen seskok polských speciálních sil, který chtěli parašutisté uskutečnit podle GPS souřadnic a skákat ze 3000 metrů, a v neděli se nekonal zahajovací seskok českých a polských parašutistů s vlajkami.

Zbyněk Pavlačík, předseda spolku Jagello 2000: "Kvůli počasí se nerušily žádné letové ukázky. Někteří piloti ale nemohli dělat prvky, kdy stoupají po takzvané vertikále, ale šlo o takzvanou flat verzi, při níž stroje létají jenom pod úrovní mraků. Jedna z nejzákladnějších podmínek je, že letoun musí být neustále ve vizuálním kontaktu, to znamená, že se nesmí ztratit ani v mracích, ani za horizontem."

Postup v modernizaci Armády České republiky byl demonstrován například v sektoru letecké techniky, kterou navštívil i premiér České republiky, Andrej Babiš, a ministr obrany ČR, Lubomír Metnar.

Dynamické i statické ukázky všech zúčastněných složek byly neustále obklopeny diváky, kteří velmi často spontánně aplaudovali předvedené výkony. Víkendový program Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR uzavřel společný průlet šestice vrtulníků ve složení – Mi-24/35, Mi-171, W-3A Sokol, UH-60 BlackHawk, AS332 Super Puma a AW109.

V sobotu přijelo hodně návštěvníků z větší dálky i ze zahraničí, zejména z Polska a Slovenska. V minulosti akci navštěvovalo i přes 200.000 lidí. Letos byl počet diváků kvůli koronavirové pandemii omezený maximálně na 40.000 každý den. Za oba dny evidují organizátoři nakonec na 60 tisíc návštěvníků.

V turbulentní době, která z důvodu covidových opatření nepřeje organizování velkých akcí, je vypracování funkčního schématu pro podobné situace nezbytné. Organizátoři akce, ve spolupráci s Národní agenturou pro komunikační a informační technologie (NAKIT) a společností Ticketportal, připravili systém a přehledné návody, jakým způsobem se registrovat, validovat covidové certifikáty a spárovat je se vstupenkou v takové podobě, která umožní oprávněný vstup a rychlé odbavení návštěvníků.

Zbyněk Pavlačík, předseda spolku Jagello 2000: "Pokud budou platit v nějaké míře covidová či jiná omezení, neobejde se bez takového systému organizování žádná větší akce, ať už hudební festival nebo sportovní turnaj. Jsme připraveni své zkušenosti poskytnout i dalším organizátorům velkých eventů. Byla to pro nás velká výzva, neměli jsme se kde učit. Ale dnes už můžeme říci, že se systém plně osvědčil a zásadním způsobem napomohl hladkému průběhu akce po stránce návštěvnosti a epidemiologické bezpečnosti."

21. ročník Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR 2021 byl v mnoha oblastech opět unikátní. Za jeho úspěšnou realizací stojí velký tým z řad organizátorů, partnerů a institucí.

Zbyněk Pavlačík, předseda spolku Jagello 2000: "Bez jejich konání a pomoci by nebylo možné jej uspořádat a chci jim proto touto cestou všem poděkovat. Naše poděkování patří také divákům, kteří nám zachovali přízeň."

Dny NATO jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě. Na akci se představily armádní, bezpečnostní a záchranářské jednotky ze 17 zemí.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000027555/dny-nato-hlasi-za-cely-vikend-navstevnost-60-tisic-lidi