Největší zastoupení v soutěži o regionální potravinu měly letos výrobky v kategorii Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě.
Adam Grúň, Statek U Veverků, Bohuslavice: „Máme tady hlavně česnekové výrobky z našeho česneku, buď tady sušený česnek nebo drcený česnek se solí, takové dva asi nejdůležitější výrobky, které prodáváme.“
Tomáš Romanovský, Poctivá zmrzlina z Beskyd, Frenštát pod Radhoštěm: „My jsme vyhráli se švestkovým sorbetem se slivovicí. Je to skvělá zmrzlina z čerstvého ovoce ze švestek a z pálenky. Vlastně používáme místní produkty na Valašsku.“
Velmi oblíbenými a také oceněnými byly výrobky v kategorii Mléčné výrobky ostatní. Všechny oceněné potraviny mohli návštěvníci festivalu na místě ochutnat.
Karolína Rokycanská, Bon Lait Krmelín: „U nás můžete ochutnat naše kozí výrobky, jedná se hlavně o kozí jogurt se slaným karamelem, který nám teďka vyhrál, kozí čerstvé mléko, kozí sýr, zrajicí 6 měsíců.“
K nejvoňavějším stánkům pak patřily ty s oceněnými masnými výrobky.
Valerie Jeřábková, Masoma Klemensová, Dolní Benešov – Zábřeh: „Je možno ochutnat vysočinu, leber vuřt, máme tady taky bene fuet, chataiiku, jalapeňo klobásy na grilování, jsou tady škvarky a sušené hovězí maso.“
Tituly Regionální potravina udělovali zástupci vyhlašovatele – Ministerstva zemědělství, MS kraje a dalších pořádajících institucí. Oceněnými byly také dorty, škvarkové bochánky, sýry, slaný karamel i pečená žebírka se zeleným pepřem.