Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Členy USAR týmu vítaly v Ostravě jejich rodiny. Hasiči popsali tragédii v Turecku

Celý MS kraj |

Český USAR tým se v pátek vrátil z Turecka domů. Polovinu hasičů vysadilo letadlo nejprve v Praze a druhou část později v Ostravě. Pomáhali ve městě Adiyaman a v nepřetržitých směnách pracovali 10 dnů. Katastrofu takového rozsahu doposud nezažili. Zemětřesení připravilo o život desetitisíce lidí a doslova srovnalo se zemí tisíce domů.

reportáž z příletu USAR týmu do Ostravy
Hasiči popisují průběh i náročnost zásahu v Turecku

Velký potlesk a obrovská radost. Tak to vypadalo v pátek večer na letišti v Ostravě po příletu moravskoslezských členů USAR týmu. Vítaly je tady totiž i jejich rodiny.

Michal Chromý, člen USAR odřadu: "Přivítání bylo velice emotivní. Hezké a nečekali jsme to. Neměli jsme žádné informace, že něco takového tady bude pro nás. A velmi příjemné překvapení."

Naši hasiči se do Turecka dostali 6. února, ještě večer po zemětřesení. Velmi obtížná byla přeprava na místo určení a druhý den už byli v plném pracovním nasazení.

Jiří Němčík, velitel českého USAR odřadu: "Ta mise byla z hlediska rozměrů, charakterem, délkou trvání a rozsahem, opravdu něco mimořádného, co jsme ještě nezažili a neřešili. A když se na to dívám retrospektivně, tak opravdu jsem rád, že jsme opravdu udělali kus dobré práce, která byla oceněna nejenom v Turecku, ale měli jsme odezvu také z České republiky. Ale pro mě jako pro velitele týmu je ta nejdůležitější věc, že jsme se všichni vrátili ve zdraví."
Petr Klega, vedoucí kynologické skupiny USAR odřadu: "Bylo to určitě horší v tom, že člověk nikdy nezažil takové velké zoufalství, které tam ti lidi prožívají. To se nedá představit, ani vysvětlit."
Jiří Němčík, velitel českého USAR odřadu: "Před budovou guvernéra se tlačily stovky, tisíce lidí, kteří všichni měli nějaký důvod žádat o pomoc, protože jejich příbuzní byli pod sutinami. Měli jsme tam hrůzné obrázky matek s botičkami dětí dožadující se pomoci a nějakou prioritu. Když jsme procházeli kolem jenom v uniformě, tak nás okamžitě tahali někde. My jsme říkali, že potřebujeme se domluvit, kde dáme ten tým. A nikdo to nechtěl slyšet."
Petr Klega, vedoucí kynologické skupiny USAR odřadu: "Každý hasič tu práci dělá proto, aby pomáhal lidem, zachraňoval lidi. A to je to, co nás tam drží, protože víme, že tam jsme potřeba. Že ti lidé jsou nám vděční, tu vděčnost tam neskutečně projevovali. A to je pro nás důležité a tím, že jsme týmový a jsme tam ve velkém počtu, tak ta týmovost a podržení se jeden druhého dělá také hodně."

Z trosek vytáhli 78 mrtvých, ale i dva živé a další pomohli najít jiným týmům. Velkou zásluhu na tom měla fenka Terezka.

Petr Klega, vedoucí kynologické skupiny USAR odřadu: "Ty první dva dny byla ve stresu, protože to pro ni bylo něco, co ještě nepoznala. Nicméně, jakmile zjistila, že je tam důležitá, to je pro ni to, co potřebuje. Tak začala pracovat a měla z toho svým způsobem z té práce radost."
Michal Chromý, člen USAR odřadu: "Vnímám to zase jako posun vnitřně někde dál. Mohl jsem se účastnit tornáda na jižní Moravě, požáru v Hřensku a to je další mimořádná událost, které jsem se účastnil."

Pro naše hasiče teď bude nejdůležitější odpočinek.

Petr Klega, vedoucí kynologické skupiny USAR odřadu: "Teď určitě pasivně, protože jsem hodně unavený a pak bude následovat určitě nějaký aktivní odpočinek a samozřejmě práce."
Jiří Němčík, velitel českého USAR odřadu: "Samozřejmě, tím, že všichni pracovali 24/7, tak to mělo určitý efekt, že ta fyzická práce pomáhala čistit hlavu a pořád to mělo smysl ta práce. Samozřejmě uvidíme, co to může udělat po tom návratu. Máme psychologa v rámci hasičského záchranného sboru."

Zemětřesení, které zasáhlo Turecko a Sýrii si vyžádalo už přes 44 tisíc obětí.

Nahlásit chybu


K tématu

Dívka poděkovala členům IZS za záchranu. Vytáhli ji z řeky Ostravice ve Frýdku-Místku

Chtěla chytit padající mobilní telefon, jenže uklouzla a skončila pod splavem v řece Ostravici. Mladá dívka pak se štěstím ve vodě dlouhé minuty čekala na záchranu. Tu nakonec díky perfektní spolupráci bleskově zvládli strážníci, policisté a hasiči.

Záchranáři oživovali řidiče na Novojičínsku. Po nevolnosti naboural do stromu

2. ledna 2024 10:03 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

52letý řidič vyjížděl autem z domu a postihla ho náhlá zdravotní indispozice. Vlivem toho naboural do stromu. Z auta ho museli vyprostit hasiči. Následně se mu zastavilo srdce a záchranáři ho museli oživovat.

Dívka se topila v řece Ostravici ve Frýdku-Místku. Zachránili ji policisté a hasiči

Strážníci, policisté a hasiči zachraňovali 21letou dívku, která se topila v řece Ostravici ve Frýdku-Místku. Díky perfektní spolupráci a také velkému štěstí se dívka neutopila pod jezem. Dlouhé minuty totiž čekala na záchranu, než si jí někdo ve vodě všimne.


V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Dnes 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

Včera 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Jaké formy pomoci nyní potřebují lidé postižení povodněmi

Dobrovolnická, materiální, finanční a psychosociální - to jsou druhy pomocí, které jsou nyní potřebné v oblastech zasažených povodněmi. Jejich rozdělení obstarávají nevládní organizace, ale mohou se zapojit i lidé, zejména prostřednictvím sbírek.

Členy USAR týmu vítaly v Ostravě jejich rodiny. Hasiči popsali tragédii v Turecku
Vydáno 17. února 2023 22:15, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Český USAR tým se v pátek vrátil z Turecka domů. Polovinu hasičů vysadilo letadlo nejprve v Praze a druhou část později v Ostravě. Pomáhali ve městě Adiyaman a v nepřetržitých směnách pracovali 10 dnů. Katastrofu takového rozsahu doposud nezažili. Zemětřesení připravilo o život desetitisíce lidí a doslova srovnalo se zemí tisíce domů.

reportáž z příletu USAR týmu do Ostravy

Velký potlesk a obrovská radost. Tak to vypadalo v pátek večer na letišti v Ostravě po příletu moravskoslezských členů USAR týmu. Vítaly je tady totiž i jejich rodiny.

Michal Chromý, člen USAR odřadu: "Přivítání bylo velice emotivní. Hezké a nečekali jsme to. Neměli jsme žádné informace, že něco takového tady bude pro nás. A velmi příjemné překvapení."

Naši hasiči se do Turecka dostali 6. února, ještě večer po zemětřesení. Velmi obtížná byla přeprava na místo určení a druhý den už byli v plném pracovním nasazení.

Jiří Němčík, velitel českého USAR odřadu: "Ta mise byla z hlediska rozměrů, charakterem, délkou trvání a rozsahem, opravdu něco mimořádného, co jsme ještě nezažili a neřešili. A když se na to dívám retrospektivně, tak opravdu jsem rád, že jsme opravdu udělali kus dobré práce, která byla oceněna nejenom v Turecku, ale měli jsme odezvu také z České republiky. Ale pro mě jako pro velitele týmu je ta nejdůležitější věc, že jsme se všichni vrátili ve zdraví."
Petr Klega, vedoucí kynologické skupiny USAR odřadu: "Bylo to určitě horší v tom, že člověk nikdy nezažil takové velké zoufalství, které tam ti lidi prožívají. To se nedá představit, ani vysvětlit."
Jiří Němčík, velitel českého USAR odřadu: "Před budovou guvernéra se tlačily stovky, tisíce lidí, kteří všichni měli nějaký důvod žádat o pomoc, protože jejich příbuzní byli pod sutinami. Měli jsme tam hrůzné obrázky matek s botičkami dětí dožadující se pomoci a nějakou prioritu. Když jsme procházeli kolem jenom v uniformě, tak nás okamžitě tahali někde. My jsme říkali, že potřebujeme se domluvit, kde dáme ten tým. A nikdo to nechtěl slyšet."
Petr Klega, vedoucí kynologické skupiny USAR odřadu: "Každý hasič tu práci dělá proto, aby pomáhal lidem, zachraňoval lidi. A to je to, co nás tam drží, protože víme, že tam jsme potřeba. Že ti lidé jsou nám vděční, tu vděčnost tam neskutečně projevovali. A to je pro nás důležité a tím, že jsme týmový a jsme tam ve velkém počtu, tak ta týmovost a podržení se jeden druhého dělá také hodně."

Z trosek vytáhli 78 mrtvých, ale i dva živé a další pomohli najít jiným týmům. Velkou zásluhu na tom měla fenka Terezka.

Petr Klega, vedoucí kynologické skupiny USAR odřadu: "Ty první dva dny byla ve stresu, protože to pro ni bylo něco, co ještě nepoznala. Nicméně, jakmile zjistila, že je tam důležitá, to je pro ni to, co potřebuje. Tak začala pracovat a měla z toho svým způsobem z té práce radost."
Michal Chromý, člen USAR odřadu: "Vnímám to zase jako posun vnitřně někde dál. Mohl jsem se účastnit tornáda na jižní Moravě, požáru v Hřensku a to je další mimořádná událost, které jsem se účastnil."

Pro naše hasiče teď bude nejdůležitější odpočinek.

Petr Klega, vedoucí kynologické skupiny USAR odřadu: "Teď určitě pasivně, protože jsem hodně unavený a pak bude následovat určitě nějaký aktivní odpočinek a samozřejmě práce."
Jiří Němčík, velitel českého USAR odřadu: "Samozřejmě, tím, že všichni pracovali 24/7, tak to mělo určitý efekt, že ta fyzická práce pomáhala čistit hlavu a pořád to mělo smysl ta práce. Samozřejmě uvidíme, co to může udělat po tom návratu. Máme psychologa v rámci hasičského záchranného sboru."

Zemětřesení, které zasáhlo Turecko a Sýrii si vyžádalo už přes 44 tisíc obětí.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000035782/cleny-usar-tymu-vitaly-v-ostrave-jejich-rodiny-hasici-popsali-tragedii-v-turecku