Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Dívka poděkovala členům IZS za záchranu. Vytáhli ji z řeky Ostravice ve Frýdku-Místku

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Chtěla chytit padající mobilní telefon, jenže uklouzla a skončila pod splavem v řece Ostravici. Mladá dívka pak se štěstím ve vodě dlouhé minuty čekala na záchranu. Tu nakonec díky perfektní spolupráci bleskově zvládli strážníci, policisté a hasiči.

Jez na řece Ostravici ve Frýdku-Místku. Ve vodě je mladá dívka, kterou drží strážník na záchranném laně a do řeky se vrhá státní policista.

zasahující policisté: "Bacha, bacha. Hoď mi ten pytlík."

Dívka měla štěstí v neštěstí, po pádu do vody se chytila kusu dřeva a v řece byla dobrých 15 minut, než si jí všiml náhodný kolemjdoucí a přivolal záchranné složky.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Policisté speciální pořádkové jednotky krajského ředitelství po příjezdu na místo spatřili strážníka městské policie s lanem a plovákem, kterého se zhruba dva metry od břehu po pás ve vodě držela mladá žena. Byla již evidentně vysílena. Policista, jeden z hlídky, neváhal a okamžitě vběhl do vody a uchopil ženu tak, aby ji proud nestrhl. Následně ji také ovázal kolem těla lano z házecího pytlíku. Tak, aby byla žena opravdu jištěna. Na místě se v té chvíli nacházeli již další policisté a hasiči, kteří notně pomáhali."

Dívce spadl dolů mobilní telefon, chtěla ho vytáhnout, jenže na kamenech uklouzla a skončila v řece.

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: "Hasiči, oblečeni do speciálních obleků pro práci na vodě, započali, ihned, po příjezdu na místo události záchranné práce. Zachránili nejprve zraněnou a vyčerpanou ženu, posléze pomohli do bezpečí pevné půdy pod nohama i policistovi. Ženě byl pak, až do příjezdu Zdravotnické záchranné služby na místo události, poskytnut tepelný komfort."
Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Pacientka se záchranáři komunikovala, nejevila známky tonutí, byla však silně podchlazená a měla zraněnou hlavu. Posádka jí zajistila tepelný komfort a po provedení přednemocniční neodkladné péče ženu transportovala do frýdecko-místecké nemocnice, kde byla předána na centrálním příjmu."

Perfektní souhra členů integrovaného záchranného systému a také kapka štěstí zachránila dívce život. Sama nám sdělila, že jí mobil vyklouzl z tašky, chtěla ho rychle chytit a vůbec si ve zmatku neuvědomila, co se může stát. Kdyby jí mobil spadl do vody, už by ho nevytahovala. Všem moc poděkovala za záchranu a zároveň se omluvila za poprask, který způsobila.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "V souvislosti s touto událostí bych chtěl zdůraznit dvě věci. Moc bych chtěl požádat všechny, aby nepodceňovali řeku, která zvlášť teď na jaro může být velmi divoká a nebezpečná. A zároveň bych chtěl velmi poděkovat městskému policistovi, který byl u toho zásahu jako první. To děvče držel na laně, než začaly zasahovat ostatní složky integrovaného záchranného systému. A myslím si, že to potvrzuje, že městská policie má svůj význam. A já si myslím, že máme velmi dobrou městskou policii a děkuji za to."
Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Policisté a všichni zúročili veškeré nabyté zkušenosti a dovednosti při například společných cvičeních anebo samostatných výcvicích."

K záchraně dívky také přispělo, že přímo u jezu byla k dispozici záchranná podkova, kterou dívce strážník hodil jako první.

Nahlásit chybu


K tématu

Dívka se topila v řece Ostravici, spadl jí tam telefon. Zachránili ji policisté a hasiči

17. dubna 2024 8:34 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

21leté dívce padl mezi kameny v řece Ostravici ve Frýdku-Místku telefon. Chtěla ho vytáhnout, spadla do vody a strhl ji proud. Náhodný svědek zburcoval záchranné složky. Jako první byl na místě strážník městské policie, který držel dívku na laně. Do vody se pak pro dívku vrhl státní policista.

Dívka se topila v řece Ostravici ve Frýdku-Místku. Zachránili ji policisté a hasiči

Strážníci, policisté a hasiči zachraňovali 21letou dívku, která se topila v řece Ostravici ve Frýdku-Místku. Díky perfektní spolupráci a také velkému štěstí se dívka neutopila pod jezem. Dlouhé minuty totiž čekala na záchranu, než si jí někdo ve vodě všimne.

Letecká havárie na Opavsku byla námětem cvičení složek IZS

29. května 2024 18:21 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Letadlo mělo po startu z letiště technické potíže, vzápětí se zřítilo a narazilo do stroje, který se zrovna chystal na start. V obou strojích bylo 20 lidí, kteří utrpěli různá zranění. Na místě byli i mrtví. Takový byl námět taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému na Opavsku.


Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Dnes 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

V Ostravě-Třebovicích vznikl nový park. Vysadili ho studenti v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Do Hlučína přijeli mladí malíři - natěrači z celé republiky

Včera 12:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Už podvanácté se sešli mladí malíři a natěrači z celé České republiky na Mírovém náměstí na akci Hlučín, město s řemeslnou tradicí. Cílem je propagace řemeslných oborů na místním Odborném učilišti a Praktické škole.

Novojičínská vila byla domovem lékaře, 30 let je v ní mateřinka

Mateřská škola Beruška v Novém Jičíně otevřela historickou vilu, ve které sídlí 30 let, veřejnosti. Představila její příběh rodinného domu, který kdysi patřil významnému lékaři.

Elektrárna Třebovice obnovila svůj provoz v rekordním čase

Zaměstnancům společnosti Veolia Energie se po 11 dnech po povodni podařilo zprovoznit Elektrárnu Třebovice v Ostravě, která byla odstavena od 15. září. A už také obnovuje dodávky i pro průmysl.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i chodem života ve školách a firmách

1. října 2024 18:09 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

Včera 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

ŘSD plně obnovuje provoz na dálnici mezi Ostravou a Polskem

1. října 2024 14:14 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dálnice D1 mezi Ostravou a Polskem bude dnes odpoledne opět průjezdná standardně dvěma pruhy pro každý směr. Ředitelství silnic a dálnic dokončilo v úterý 1. října úklid a opravy po povodních.

Další oběť podvodu na sítích, žena z Bruntálska poslala falešnému vojenskému lékaři téměř milion korun

Včera 9:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Kriminalisté z Bruntálska vyšetřují další případ podvodu přes sociální sítě, kdy byla poškozená žena středního věku připravena o téměř 900 tisíc korun. Podvodník se vydával za vojenského lékaře působícího v Iránu a pod záminkou zaslání balíčku vylákal z oběti několik plateb.


5. ročník Havajského plesu opět bavil handicapované ve Frýdku-Místku

Převážně lidé s mentálním handicapem opět zaplnili Katolický lidový dům ve Frýdku-Místku. Organizátoři tady pro ně tradičně uspořádali Havajský ples. Zhruba 150 klientů z různých organizací napříč krajem si tak opět sešlo a ukázalo, že se umí skvěle bavit.

Palkovice vybojovaly v soutěži Vesnice roku 2. místo

V letošním národním finále soutěže Vesnice roku měl Moravskoslezský kraj jako svého finalistu obec Palkovice. Ta nakonec v silné konkurenci obsadila 2. místo.

Nová družina v Čeladné je plná školáků, přidají se i senioři

1. října 2024 9:10 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Školáci v Čeladné už naplno užívají nové oddělení družiny, které bylo vybudováno během prázdnin a v září bylo otevřeno pod názvem Tygříci. Za nový prostor pro aktivity dětí zaplatila obec přes dva miliony korun, z toho 1,6 milionu pokryla dotace.

Frýdlantský tenisový klub oslavil 100 let od založení

Tenisový klub ve Frýdlantě nad Ostravicí si připomněl 100 let své existence. Oslava se konala v areálu klubu, kdy nechyběla exhibiční utkání ani ocenění a poděkování.

Frýdek-Místek prodal budovy po městské policii v licitaci za 22,5 milionu

Frýdek-Místek prodal soubor budov, kde v minulosti sídlila městská policie. Prodej proběhl formou licitace, která má být nejtransparentnější formou prodeje městského majetku. Nový majitel za nemovitosti zaplatil 22,5 milionu korun.

Frýdek-Místek obnovil Pochod pro seniory. Šlo se z Lískovce do Sedlišť

Frýdek-Místek obnovil oblíbenou akci Pochod pro seniory. Začalo se podzimním výšlapem z Lískovce do Sedlišť, kterého se účastnilo několik desítek aktivních seniorů. Cílem akce je motivovat seniory k pohybu a také jim nabídnout možnosti setkávání.

Dívka poděkovala členům IZS za záchranu. Vytáhli ji z řeky Ostravice ve Frýdku-Místku
Vydáno 18. dubna 2024 11:52, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Chtěla chytit padající mobilní telefon, jenže uklouzla a skončila pod splavem v řece Ostravici. Mladá dívka pak se štěstím ve vodě dlouhé minuty čekala na záchranu. Tu nakonec díky perfektní spolupráci bleskově zvládli strážníci, policisté a hasiči.

Jez na řece Ostravici ve Frýdku-Místku. Ve vodě je mladá dívka, kterou drží strážník na záchranném laně a do řeky se vrhá státní policista.

zasahující policisté: "Bacha, bacha. Hoď mi ten pytlík."

Dívka měla štěstí v neštěstí, po pádu do vody se chytila kusu dřeva a v řece byla dobrých 15 minut, než si jí všiml náhodný kolemjdoucí a přivolal záchranné složky.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Policisté speciální pořádkové jednotky krajského ředitelství po příjezdu na místo spatřili strážníka městské policie s lanem a plovákem, kterého se zhruba dva metry od břehu po pás ve vodě držela mladá žena. Byla již evidentně vysílena. Policista, jeden z hlídky, neváhal a okamžitě vběhl do vody a uchopil ženu tak, aby ji proud nestrhl. Následně ji také ovázal kolem těla lano z házecího pytlíku. Tak, aby byla žena opravdu jištěna. Na místě se v té chvíli nacházeli již další policisté a hasiči, kteří notně pomáhali."

Dívce spadl dolů mobilní telefon, chtěla ho vytáhnout, jenže na kamenech uklouzla a skončila v řece.

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: "Hasiči, oblečeni do speciálních obleků pro práci na vodě, započali, ihned, po příjezdu na místo události záchranné práce. Zachránili nejprve zraněnou a vyčerpanou ženu, posléze pomohli do bezpečí pevné půdy pod nohama i policistovi. Ženě byl pak, až do příjezdu Zdravotnické záchranné služby na místo události, poskytnut tepelný komfort."
Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Pacientka se záchranáři komunikovala, nejevila známky tonutí, byla však silně podchlazená a měla zraněnou hlavu. Posádka jí zajistila tepelný komfort a po provedení přednemocniční neodkladné péče ženu transportovala do frýdecko-místecké nemocnice, kde byla předána na centrálním příjmu."

Perfektní souhra členů integrovaného záchranného systému a také kapka štěstí zachránila dívce život. Sama nám sdělila, že jí mobil vyklouzl z tašky, chtěla ho rychle chytit a vůbec si ve zmatku neuvědomila, co se může stát. Kdyby jí mobil spadl do vody, už by ho nevytahovala. Všem moc poděkovala za záchranu a zároveň se omluvila za poprask, který způsobila.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "V souvislosti s touto událostí bych chtěl zdůraznit dvě věci. Moc bych chtěl požádat všechny, aby nepodceňovali řeku, která zvlášť teď na jaro může být velmi divoká a nebezpečná. A zároveň bych chtěl velmi poděkovat městskému policistovi, který byl u toho zásahu jako první. To děvče držel na laně, než začaly zasahovat ostatní složky integrovaného záchranného systému. A myslím si, že to potvrzuje, že městská policie má svůj význam. A já si myslím, že máme velmi dobrou městskou policii a děkuji za to."
Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Policisté a všichni zúročili veškeré nabyté zkušenosti a dovednosti při například společných cvičeních anebo samostatných výcvicích."

K záchraně dívky také přispělo, že přímo u jezu byla k dispozici záchranná podkova, kterou dívce strážník hodil jako první.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000042638/divka-podekovala-clenum-izs-za-zachranu-vytahli-ji-z-reky-ostravice-ve-frydkumistku