Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Stezka k pralesu Mionší je uzavřena, hrozí tam pád stromů a hnízdí tetřev

Celý MS kraj |

Stezka, která na Frýdecko-Místecku vede z Dolní Lomné k pralesu Mionší, je dočasně uzavřena. Hrozí tam pád stromů a také tam hnízdí kriticky ohrožený tetřev hlušec.

Stromy jsou napadeny kůrovcem a václavkou.

Karolína Šůlová, Agentura ochrany přírody a krajiny: "Od 1. srpna bude možné chodník po hranici pralesa prořezat, a pokud to provozovatel naučné stezky a lesníci vyhodnotí jako bezpečné, návštěvníci se budou moci vrátit."

V místech, kde stezka prochází po hranici národní přírodní rezervace Mionší, odumřela část smrků.

Karolína Šůlová, Agentura ochrany přírody a krajiny: "Sníh a vítr je polámaly a chodník je v délce několik set metrů prakticky neprostupný. Větve a i celé stromy tu mohou padat prakticky neustále, i za bezvětří."

Mimořádné situace a klidu využil tetřev hlušec a na jaře se tam usadil.

František Jaskula, Agentura ochrany přírody a krajiny: "Jde o kriticky ohrožený druh a zároveň o jeden ze symbolů beskydské přírody. Pro hnízdění potřebuje tento majestátní pták především klid, kterého se mu v Beskydech už bohužel dostává jen na málo místech."

V Beskydech žije jen několik párů tetřevů.

František Jaskula, Agentura ochrany přírody a krajiny: "Právě proto jsme na Mionší po dohodě s lesní správou Jablunkov přistoupili k omezení veškerých lesnických činností minimálně do konce července. Až nebude hrozit, že pohyb lesních dělníků hnízdícího tetřeva vyplaší, stezku bude možné prořezat."

Národní přírodní rezervace Mionší má celkovou rozlohu zhruba 170 hektarů. Chrání největší zachovalý jedlobukový prales v České republice.

Karolína Šůlová, Agentura ochrany přírody a krajiny: "Přísná ochrana tohoto území má kořeny již v roce 1895 a vstup mimo značené trasy je zakázán."

Pralesem nevede žádná stezka, po které by turisté mohli chodit, jen po jeho okraji vede naučná stezka Mionší. Na ni je možné jít od roku 2015, ale jen s průvodcovskou službou, kterou zajišťuje obec Dolní Lomná.

Nahlásit chybu


K tématu

Ostrava úspěšně bojuje s klíněnkami. Housenky dokáží zlikvidovat vzrostlý kaštan

2. července 2024 10:15 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava je zeleným městem na čemž má významný podíl jírovec, který je jedním z nejčastějších stromů v parcích. Bohužel se ale často stává potravou klíněnky, která dokáží zdecimovat celé stromy. V Ostravě si ale tyto housenky nepochutnají. Kaštany jsou totiž ošetřeny injektáží.

Rodinné domy ve Frýdku-Místku dostávají nádoby na plast. Město motivuje k třídění odpadů

16. listopadu 2023 12:12 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Rodinné domy ve Frýdku-Místku dostávají v těchto dnech nové nádoby na plasty. Cílem tohoto rozšíření je motivovat veřejnost ke třídění odpadů, aby mohlo město udržet cenu poplatků za odpady a nemuselo ji zvyšovat. 4 500 nádob se bude rozmísťovat zhruba měsíc.

Ostrava dá obvodům přes 6 milionů na zelené projekty, podpoří například výsadbu

3. listopadu 2023 12:08 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava podpoří z Fondu životního prostředí takzvané zelené projekty v městských obvodech. Získat budou moci peníze například na zřízení trvalkových záhonů nebo třeba kvetoucích kaskád. Radní města schválili na jednotlivé projekty podporu v celkové výši 6,3 milionu korun. Dotace mají přispět ke zkrášlení veřejného prostoru či zlepšit mikroklima v dané lokalitě.


Dálniční tunel v Klimkovicích prošel povinnou kouřovou zkouškou

Povinnou kouřovou zkouškou prošel v neděli dálniční tunel v Klimkovicích. Ten byl uzavřen od konce září kvůli plánované modernizaci technologií.

V Karviné opravují chodníky a staví parkoviště, práce probíhají na několika místech

11. října 2024 16:30 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

V těchto dnech probíhají na několika místech v Karviné nejrůznější opravy a realizují se další investiční akce. Například řidiči se brzy dočkají nového parkoviště na ulici Na Kopci a pro cyklisty a inline bruslaře se zase vylepšuje cyklostezka poblíž sportoviště v Hranicích.

Hřiště s umělým povrchem v různých částech Havířova prokoukla díky vyčištění

11. října 2024 15:59 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Než stále investovat do stavění nových hřišť, zkusíme je opravit a vyčistit. Touto cestou jde Správa sportovních a rekreačních zařízení v Havířově.

Hlavní třída v Ostravě-Porubě projde revitalizací zeleně i mobiliáře. Získá tak modernější vzhled

10. října 2024 17:45 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Poruba mění koncepci zeleně na Hlavní třídě. Ta současná je totiž zastaralá a už neodpovídá moderním trendům. Navíc je finančně náročná na údržbu.

20letý mladík v Ostravě umlátil na ulici muže. Za vraždu mu hrozí výjimečný trest

Kriminalisté řeší velmi brutální vraždu v Ostravě. 20letý mladík přímo na ulici před vchodem do domu doslova umlátil muže a ukradl mu osobní věci. Díky svědkům ho ale policisté za pár minut zadrželi. Hrozí mu výjimečný trest.

Povodňovým zachráncům se dostalo poděkování za obětavost a nasazení

Poděkování za obětavé nasazení se dostalo všem záchranářům, kteří pomáhali v průběhu letošních povodní. Ocenění se jim dostalo v areálu LIBROS v Ostravě-Přívoze, který byl povodňovou vodou také zcela zaplaven.

Staršího turistu zradilo v Jeseníkách srdce, záchranáři ho nesli přes řeku

10. října 2024 21:45 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na záchraně muže, kterého postihly náhlé srdeční potíže, spolupracovali nedaleko Karlovy Studánky v Jeseníkách se zdravotníky záchranné služby také horští záchranáři a dobrovolní hasiči.

Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

10. října 2024 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

9. října 2024 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Ani chladné a deštivé počasí nezkazilo Večerní běh Bruntálem

Dnes 14:06 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Tradiční Večerní běh Bruntálem se v centru města konal již po dvaapadesáté. Závod nepřekazilo ani nezvykle chladné počasí s přeháňkami. Finančně ho podpořilo město Bruntál, MS kraj i Česká unie sportu.

Policisté vyšetřují okradení seniora, poznáte muže na fotografii z bankomatu

11. října 2024 18:01 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté z obvodního oddělení Frýdek-Místek prověřují okolnosti protiprávního jednání, ke kterému došlo v polovině srpna letošního roku. Dosud neznámý pachatel měl pod legendou prodeje nožů využít nepozornosti poškozeného seniora, který vybíral peníze na zboží z bankomatu, a vybrat bez jeho vědomí finanční hotovost 20 tisíc korun.

Sotva policisté na noční vyřešili zdrogovaného řidiče, zadrželi opilého šoféra

11. října 2024 17:43 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přesto, že jsou v Bohumíně kvůli povodním posílené policejní hlídky, někteří řidiči podstupují riziko zadržení, když vědomě usedají za volant v době uloženého zákazu řízení a navíc pod vlivem alkoholu nebo drog.

Lidé s policisty zachránili muže, který několik hodin či dnů trpěl bezmocně v bytě

11. října 2024 17:30 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Podezření obyvatel domu v Karlovicích na Bruntálsku, že jeden z jejich sousedů může být v ohrožení života se potvrdilo, když do bytu po vyražení dveří vstoupili policisté a nájemníka tam našli bezvládně ležícího.

Policie obvinila 20letého mladíka z vraždy 59letého Ostravana

11. října 2024 8:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Vzájemný konflikt stál a vraždou, kterou v těchto chvílích vyšetřují kriminalisté v Ostravy. Mladší z mužů staršího opakovaně napadl tak surově, že mu život nezachránila ani rychlá první pomoc. Oběť navíc okradl.

Města i obce dusí všechny druhy odpadů po povodních a demolicích, řeší jejich třídění, drcení a odvozy

11. října 2024 7:33 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Každá povodní postižená obec má na svém pozemku obrovské haldy odpadů. Jde o vystěhované vybavení bytů, komunální odpady i odpady z demolovaných domů. Skládky se prohýbají pod náporem ze všech stran a obce musí řešit redukci odpadů na co nejmenší objem.

Stezka k pralesu Mionší je uzavřena, hrozí tam pád stromů a hnízdí tetřev
Vydáno 18. června 2023 14:07, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Stezka, která na Frýdecko-Místecku vede z Dolní Lomné k pralesu Mionší, je dočasně uzavřena. Hrozí tam pád stromů a také tam hnízdí kriticky ohrožený tetřev hlušec.

Národní přírodní rezervace Mionší; zdroj foto: beskydy.cz

Stromy jsou napadeny kůrovcem a václavkou.

Karolína Šůlová, Agentura ochrany přírody a krajiny: "Od 1. srpna bude možné chodník po hranici pralesa prořezat, a pokud to provozovatel naučné stezky a lesníci vyhodnotí jako bezpečné, návštěvníci se budou moci vrátit."

V místech, kde stezka prochází po hranici národní přírodní rezervace Mionší, odumřela část smrků.

Karolína Šůlová, Agentura ochrany přírody a krajiny: "Sníh a vítr je polámaly a chodník je v délce několik set metrů prakticky neprostupný. Větve a i celé stromy tu mohou padat prakticky neustále, i za bezvětří."

Mimořádné situace a klidu využil tetřev hlušec a na jaře se tam usadil.

František Jaskula, Agentura ochrany přírody a krajiny: "Jde o kriticky ohrožený druh a zároveň o jeden ze symbolů beskydské přírody. Pro hnízdění potřebuje tento majestátní pták především klid, kterého se mu v Beskydech už bohužel dostává jen na málo místech."

V Beskydech žije jen několik párů tetřevů.

František Jaskula, Agentura ochrany přírody a krajiny: "Právě proto jsme na Mionší po dohodě s lesní správou Jablunkov přistoupili k omezení veškerých lesnických činností minimálně do konce července. Až nebude hrozit, že pohyb lesních dělníků hnízdícího tetřeva vyplaší, stezku bude možné prořezat."

Národní přírodní rezervace Mionší má celkovou rozlohu zhruba 170 hektarů. Chrání největší zachovalý jedlobukový prales v České republice.

Karolína Šůlová, Agentura ochrany přírody a krajiny: "Přísná ochrana tohoto území má kořeny již v roce 1895 a vstup mimo značené trasy je zakázán."

Pralesem nevede žádná stezka, po které by turisté mohli chodit, jen po jeho okraji vede naučná stezka Mionší. Na ni je možné jít od roku 2015, ale jen s průvodcovskou službou, kterou zajišťuje obec Dolní Lomná.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000037781/stezka-k-pralesu-mionsi-je-uzavrena-hrozi-tam-pad-stromu-a-hnizdi-tetrev