Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

České dráhy opravily druhý osobní vůz pro Osoblažku

Celý MS kraj |

České dráhy investovaly do revizí a obnov vozidel na v současnosti jediné provozované úzkorozchodné dráze (760 mm) v České republice už více než 10 milionů korun. Na začátku roku vrátili do provozu po nutné revizi vyššího stupně jednu lokomotivu a vůz. V uplynulém týdnu se do Třemešné vrátil po velmi rozsáhlé revizi a opravě také druhý osobní vůz. Pokračuje i kompletní modernizace druhé lokomotivy, která zajistí stabilitu provozu a vytvoří potřebnou zálohu pro pravidelný provoz.

V uplynulém týdnu se do Třemešné ve Slezsku vrátil druhý osobní vůz unikátní úzkorozchodné dráhy (760 mm) Třemešná ve Slezsku – Osoblaha, která je známá pod svým zkráceným názvem „Osoblažka“.

Michal Kraus, místopředseda představenstva ČD a náměstek generálního ředitele pro servis: "Uskutečnili jsme komplexní obnovu stupně R2 na voze číslo 901. Obnovu provedla dceřiná společnost Českých drah DPOV ve svém závodě v Nymburce a jednalo se v podstatě o unikátní ruční kusovou práci, protože v celé republice je takových vozů už jen několik kusů a dílny se s nimi setkávají jen výjimečně."
Jiří Jarkovský, předseda představenstva a generální ředitel společnosti DPOV: "Vůz z úzkokolejky představoval pro naše dílny zajímavou výzvu. Museli jsme mu přizpůsobit na míru prakticky všechny postupy i samotné pracoviště, kde oprava probíhala. Vůz je mnohem menší, kratší a užší než obvyklé vagóny, o které pečujeme. Zcela atypické jsou podvozky nebo kola. Na voze jsme kromě základního rozsahu obnovy provedli opravu zkorodovaných částí skříně a dveří, její lakování a kompletní výměnu monobloků dvojkolí. Tento vůz prošel v minulosti také dílčí modernizací, při které byly dosazeny nové podlahy, potahy sedaček, informační systém a systém napájení elektrickou energií."
Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek pro osobní dopravu Českých drah: "Máme velký zájem zachovat provoz na Osoblažce, která představuje jedinečnou úzkorozchodnou dráhu v naší republice a přispívá k rozvoji turistiky a celého regionu. Už v lednu jsme na dráhu vrátili do provozu motorovou lokomotivu 705.913 a osobní vůz číslo 905, který zůstává v „retro“ stavu a může být v budoucnosti využíván pro nostalgický provoz. Do opravy všech vozidel pro "Osoblažku" jsme tak investovali už více než 10 milionů korun. Díky tomu jsou všechny tři vozidla po obnově vyššího stupně připravena na další provoz po dobu dalších minimálně deseti let při dodržení plánu periodické údržby a obnov."

Pro naplnění plánovaného počtu vozidel a ke stabilitě zdejšího provozu ještě chybí dokončit kompletní opravu a modernizaci lokomotivy 705.914 u společnosti CZ LOKO. Lokomotiva v rámci oprav obdrží nový dieselový motor nebo řídicí systém. To umožní zajistit další provoz lokomotivy po dobu více než jedné dekády. Podle aktuálních informací od dodavatele by měla být modernizace lokomotivy dokončena s větším zdržením na podzim letošního roku.

Nahlásit chybu


K tématu

Další úzkorozchodná lokomotiva se po více než čtyřech letech vrátila na Osoblažku

4. března 2024 17:19 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Motorová lokomotiva 705.914 byla v těchto dnech po opravě u společnosti CZ LOKO přepravena domů na úzkorozchodnou dráhu Třemešná ve Slezsku – Osoblaha. Na Osoblažce bude dodavatel pokračovat ve zprovoznění lokomotiv přímo na úzkorozchodné dráze.

Modernizovaná mašina pro osoblažskou úzkokolejku nastartovala motor

22. února 2024 17:03 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Kompletní oprava a modernizace úzkorozchodné mašinky 705.914-0 dosáhla významného milníku. V uplynulých týdnech došlo v dílnách v Kutné Hoře k prvnímu nastartování motoru. V dalších dnech pak probíhaly práce na lokomotivě s funkčním motorem, především přesné seřízení výkonu motoru, což se provádí na tzv. suchém odporníku.

České dráhy vypraví přes Ostravu v roce 2024 více spojů do Polska i nové vlakové soupravy

23. září 2023 9:11 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V mezinárodním jízdním řádu Českých drah pro rok 2024 se rozšíří nabídka spojů k našim sousedům. V plánu je více spojů do Polska, četnější bude spojení z Moravy do Vídně a častěji pojede druhý pár vlaků Praha – Vídeň přes Tábor a změny se dotknou noční dopravy. V průběhu roku 2024 je plánované nasazení prvních nových netrakčních jednotek ComfortJet. To umožní vyřadit  z vlaků dálkové dopravy další starší osobní vozy.


Investice spojené s dopravním omezením jsou pro centrum Ostravy klíčové

Centrum Ostravy čekají v následujících 5 letech velké investice. Nový koncertní sál, výstavba knihovny Černá kostka, proměna sadu Dr. Milady Horákové, revitalizace Náměstí republiky a Frýdlantských mostů, výstavba parkovacích domů a další stavby. Vše je bohužel spojeno i s řadou dopravních omezení. Ale tyto investice jsou klíčové pro další rozvoj města.

Na zámku Hošťálkovy objevili dosud neznámé fresky

4. července 2024 19:24 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Na zámku Hošťálkovy mezi Krnovem a Bruntálem objevili provozovatelé nové malby, o kterých nevěděli ani restaurátoři. Zámek měl v historii velké štěstí v tom, že nebyl zásadně devastován, pouze výmalby byly kompletně zatřeny. Před válkou patřil rodu Skrbenských a následně rodu Arco.

V Havířově se konalo diskuzní fórum zástupců zdravotnictví v MSK

Ředitelé nemocnic a pověření zástupci zdravotních pojišťoven společně se zástupci vedení Moravskoslezského kraje a Lékařské fakulty OU diskutovali o situaci ve zdravotnictví a problémech, se kterými se v našem kraji potýkají.

Jednotka dobrovolných hasičů ve Městě Albrechticích je nejstarší v okrese, oslavila 150 let

4. července 2024 19:42 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

V MS kraji působí na 260 profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Z toho je téměř 250 jednotek dobrovolných. Nejdéle existující Sbor dobrovolných hasičů v okrese působí ve Městě Albrechticích a velkou akcí právě oslavil svých 150 let.

Na návěsu kamionu ve Zbyslavicích začal hořet koks, škoda milion korun

Včera 12:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V noci na pátek 5. července začal hořet koks na návěsu kamionu ve Zbyslavicích. Po telefonátu na tísňovou linku v jednu hodinu v noci na místo zamířily tři jednotky hasičů. Požár napáchal škodu za zhruba milion korun.

Mariánskohorská radnice dál opravuje silnice. Teď přišla na řadu ulice Karasova, která byla samá boule

Ulice Karasova v Ostravě-Mariánských Horách prochází kompletní rekonstrukcí. Potřebovala ji už dlouhou dobu, byla totiž tak zvlněná, že připomínala spíše přírodní tankodrom, po kterém se téměř nedalo jezdit.

Na rozvoj sociálních služeb přispěje Ostrava 6 mil. korun. Podpoří 29 žádostí

4. července 2024 8:58 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava podpoří celkem 29 projektů, které rozvíjejí sociální služby. Nejčastěji se jedná o podporu zlepšování životních podmínek pro seniory nebo osoby se zdravotním postižením.

Děti ve Frýdku-Místku soutěžily na dopravním hřišti o Putovní pohár

Městská policie pořádala na dopravním hřišti ve Frýdku-Místku soutěž Putovní pohár. Žáci čtvrtých tříd mezi sebou poměřili znalosti z teorie i v praktickém simulovaném provozu. Ti nejlepší si odnesli pohár i věcné ceny.

Mladí lidé z několika zemí řešili digitální technologie, umělou inteligenci nebo fake news

4. července 2024 8:58 | Jablunkov | Libor Běčák

V rámci mezinárodního výměnného programu Erasmus+ se na Jablunkovsku opět setkaly skupiny studentů z několika evropských zemí, které tam řešily problematiku související s jejich studijními obory nebo zájmy.

Zastupitelé Ostravy schválili memorandum k Bazalům. Nový stadion pojme asi 17 tisíc lidí

4. července 2024 13:23 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Zastupitelstvo Ostravy se napříč politickým spektrem shodlo, že Baník potřebuje nový fotbalový stadion na Bazalech. Bylo schváleno memorandum, které deklaruje další konkrétní kroky k přípravě projektu. Stavba by měla být zahájena za 3 roky.

Z rekordní účasti se letos těšil tradiční Bike maraton kolem Slezské Harty

4. července 2024 19:30 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Tradiční Bike maraton kolem Slezské Harty se stal již velmi oblíbeným cyklo závodem. Svědčí o tom stále rostoucí účast závodníků z celé republiky. V Nové Pláni na břehu přehrady odstartoval již 13. ročník a provedl závodníky terény i cestami různých délek a obtížností.

Národní pohár v karate Gojo Ryu proběhl v bruntálské sportovní hale za velké účasti závodníků

3. července 2024 9:50 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Tak trochu ve stínu masových sportovních akcí cyklistů, gymnastů či běžců, proběhly na Bruntálsku velké a významné akce v jiných sportech. Jednou z nich je například 3. kolo Národního poháru v karate Gojo Ryu, které proběhlo v bruntálské sportovní hale.

Na jantarovém schodišti slávy Bolt Toweru přibyly 2 nové hvězdy. Poprvé obě in memoriam

2. července 2024 18:37 | Celý MS kraj | Andrea Holeszová

Dvě nové hvězdy byly odhaleny na Jantarovém schodišti slávy na Bolt Toweru v Dolních Vítkovicích. Nesou jména herce Norberta Lichého a sopranistky Patricii Burdy Janečkové. Úplně poprvé byla obě ocenění udělena in memoriam.

Domov Bílá Opava oslavil 120 let od svého vzniku. Z chudobince je moderní organizace s kvalitní péčí

2. července 2024 9:53 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Domov Bílá Opava slouží lidem už 120 let. Objekt domova na Rybářské ulici byl postaven v roce 1904 jako městský zaopatřovací dům, aktuálně nabízí sociální služby domova pro seniory a domova se zvláštním režimem.

Závody dračích lodí mládeže se konaly na Slezské Hartě úplně poprvé

2. července 2024 7:20 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Závody dračích lodí mládeže na Slezské Hartě měly být původně jen malou pozvánkou na velké závody dospělých v srpnu. Účast celkem 14 posádek základních i středních škol a atmosféra závodů si však za těmi velkými vůbec nezaostávala.

Bezúročné půjčky zaměstnancům Liberty, kraj jim vyplatil už skoro 14 milionů korun

1. července 2024 12:07 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Celkem 606 zaměstnanců Liberty si zažádalo o bezúročnou půjčku kvůli překlenutí období po krachu společnosti. Krajský úřad žádosti postupně zpracovává a dosud odeslal 13,85 milionu korun pro 554 žadatelů. Lidé mohou o půjčku stále žádat, ale nyní jen na podatelně krajského úřadu.

České dráhy opravily druhý osobní vůz pro Osoblažku
Vydáno 23. července 2023 15:40, Celý MS kraj, Jiří Cileček
České dráhy investovaly do revizí a obnov vozidel na v současnosti jediné provozované úzkorozchodné dráze (760 mm) v České republice už více než 10 milionů korun. Na začátku roku vrátili do provozu po nutné revizi vyššího stupně jednu lokomotivu a vůz. V uplynulém týdnu se do Třemešné vrátil po velmi rozsáhlé revizi a opravě také druhý osobní vůz. Pokračuje i kompletní modernizace druhé lokomotivy, která zajistí stabilitu provozu a vytvoří potřebnou zálohu pro pravidelný provoz.

Foto Michal Jeřábek / České dráhy

V uplynulém týdnu se do Třemešné ve Slezsku vrátil druhý osobní vůz unikátní úzkorozchodné dráhy (760 mm) Třemešná ve Slezsku – Osoblaha, která je známá pod svým zkráceným názvem „Osoblažka“.

Michal Kraus, místopředseda představenstva ČD a náměstek generálního ředitele pro servis: "Uskutečnili jsme komplexní obnovu stupně R2 na voze číslo 901. Obnovu provedla dceřiná společnost Českých drah DPOV ve svém závodě v Nymburce a jednalo se v podstatě o unikátní ruční kusovou práci, protože v celé republice je takových vozů už jen několik kusů a dílny se s nimi setkávají jen výjimečně."
Jiří Jarkovský, předseda představenstva a generální ředitel společnosti DPOV: "Vůz z úzkokolejky představoval pro naše dílny zajímavou výzvu. Museli jsme mu přizpůsobit na míru prakticky všechny postupy i samotné pracoviště, kde oprava probíhala. Vůz je mnohem menší, kratší a užší než obvyklé vagóny, o které pečujeme. Zcela atypické jsou podvozky nebo kola. Na voze jsme kromě základního rozsahu obnovy provedli opravu zkorodovaných částí skříně a dveří, její lakování a kompletní výměnu monobloků dvojkolí. Tento vůz prošel v minulosti také dílčí modernizací, při které byly dosazeny nové podlahy, potahy sedaček, informační systém a systém napájení elektrickou energií."
Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek pro osobní dopravu Českých drah: "Máme velký zájem zachovat provoz na Osoblažce, která představuje jedinečnou úzkorozchodnou dráhu v naší republice a přispívá k rozvoji turistiky a celého regionu. Už v lednu jsme na dráhu vrátili do provozu motorovou lokomotivu 705.913 a osobní vůz číslo 905, který zůstává v „retro“ stavu a může být v budoucnosti využíván pro nostalgický provoz. Do opravy všech vozidel pro "Osoblažku" jsme tak investovali už více než 10 milionů korun. Díky tomu jsou všechny tři vozidla po obnově vyššího stupně připravena na další provoz po dobu dalších minimálně deseti let při dodržení plánu periodické údržby a obnov."

Pro naplnění plánovaného počtu vozidel a ke stabilitě zdejšího provozu ještě chybí dokončit kompletní opravu a modernizaci lokomotivy 705.914 u společnosti CZ LOKO. Lokomotiva v rámci oprav obdrží nový dieselový motor nebo řídicí systém. To umožní zajistit další provoz lokomotivy po dobu více než jedné dekády. Podle aktuálních informací od dodavatele by měla být modernizace lokomotivy dokončena s větším zdržením na podzim letošního roku.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000038351/ceske-drahy-opravily-druhy-osobni-vuz-pro-osoblazku