Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Vysoká pec se má rozjet v lednu. Liberty Ostrava zveřejnila optimalizační plán

Celý MS kraj |

Společnost Liberty Ostrava oznámila nové informace k návrhu optimalizačního plánu. Ten má podle ní vést k dlouhodobě udržitelné budoucnosti společnosti. Součástí tohoto plánu je nový provozní model, který má huti umožnit přijímat dynamická rozhodnutí ve výrobě, efektivněji plánovat a zvýšit kapacitu výroby i ziskovost válcoven. V rámci tohoto plánu má být také během ledna zahájen proces znovu zprovoznění vysoké pece č. 3 a tím by mělo dojít ke zvýšení výroby.

Krajský soud v Ostravě vyhlásil na konci listopadu v případě hutní společnosti Liberty Ostrava individuální moratorium. O ochranu před jedním z věřitelů požádala sama firma. Společnost nyní předložila plán restrukturalizace.

Kateřina Zajíčková, mluvčí Liberty Ostrava: "V Liberty Ostrava byla v posledních měsících provedena analýza produktového mixu, výrobního plánování a nákladů, a to s přihlédnutím k náročné situaci na trhu, které čelí evropští výrobci oceli. Navrhovaný plán optimalizace se zaměřuje na úsporu financí prostřednictvím dočasného přerušení výroby některých produktů, po kterých je nízká nebo nulová poptávka, jako je například válcovaný drát. A zároveň se soustředí na výrobky s vysokou přidanou hodnotou, jako jsou trubky, silniční svodidla, důlní výztuže a závitové tyče, po kterých je vysoká poptávka."

Společnost chce využívat aktuální situace na evropském trhu, a to prostřednictvím výhodných nákupů ocelových polotovarů (předlitků), ze kterých chce válcovat finální výrobky.

Kateřina Zajíčková, mluvčí Liberty Ostrava: "Společnost rovněž nyní analyzuje možnosti využití svých koksárenských provozů, jelikož se evropský trh potýká s vážnými problémy spojenými s převisem nabídky. To znamená, že je v současné době pro společnost mnohem levnější nakupovat koks na trhu než ho vyrábět v ostravské huti. Liberty Ostrava již získala individuální moratorium na „preventivní restrukturalizaci“, jehož cílem je také podpořit optimalizační plán. Společnost nadále se svým dodavatelem energie jedná s cílem nakupovat u něj za běžné tržní ceny, což společnosti umožní realizovat její optimalizační plán a povede k postupnému splacení závazků všem věřitelům."

Proces optimalizace ostravské huti bude i nadále řídit vrcholový manažer skupiny GFG Theuns Victor, podporovaný výkonným ředitelem Pavlem Šedivým a vedením společnosti Liberty Ostrava. Společnost slibuje svým zaměstnancům i nadále vyplácet mzdy a zajišťovat vysokou úroveň služeb svým zákazníkům."

Ajay Aggarwal, prezident skupiny LIBERTY Steel pro Evropu a předseda představenstva společnosti LIBERTY Ostrava: "V rámci dokončování našeho optimalizačního plánu jsme učinili významný pokrok. Naším cílem pak bude optimalizační plán v novém roce co nejdříve uskutečnit, tedy znovu zprovoznit vysokou pec č. 3 a navazující výrobu na ocelárně, abychom tak zmírnili obavy našich zaměstnanců i všech našich partnerů, kterých si nesmírně vážíme."

Liberty Ostrava je integrovaný hutní podnik s roční výrobní kapacitou 3,6 mil. tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví, strojírenství a ropném a petrochemickém průmyslu. Je tuzemským lídrem ve výrobě silničních svodidel a trubek. Kromě českého trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. Spolu s dceřinými společnostmi má 6000 zaměstnanců. Huť patří do skupiny LIBERTY Steel Group. Ta přitom plánuje v následujících osmi letech investovat do přeměny ostravské huti v uhlíkově neutrálního výrobce surové oceli. Klíčová má být v tomto výměna stávajících čtyř tandemových pecí ocelárny za dvě hybridní elektrické pece.

Nahlásit chybu


K tématu

Většina věřitelů schválila restrukturalizační plán Liberty Ostrava

16. dubna 2024 14:06 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Věřitelé společnosti Liberty Ostrava schválili restrukturalizační plán. Hlasovalo pro něj více než 90 procent věřitelů, překonali tak hranici 75 procent, která je potřebná pro schválení restrukturalizace.

Moravskoslezská tripartita žádá vládu, aby řešila krizi v Liberty i v celém ocelářství

22. února 2024 12:12 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezská tripartita podporuje odboráře v protestu za zachování výroby v Liberty Ostrava. Zároveň vyzvala vládu, aby začala intenzivně řešit krizi v Liberty i v celém ocelářském průmyslu. Kraj také připravuje dotčené firmy na možný scénář úpadku celé huti.

Dodavatel energií pro Liberty Ostrava hrozí zastavením provozu

14. prosince 2023 15:04 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Společnost Tameh, která vyrábí elektřinu, teplo a další energie pro huť Liberty Ostrava hlásí, že nemá peníze na nákup uhlí. Ve čtvrtek proto spustila odstávku prvních kotlů a neví, jak dlouho ještě vydrží. Pokud by definitivně zastavila provoz, mělo by to pro Liberty katastrofální následky. Tameh svým prohlášením vyděsil i obyvatele Vratimova, kteří od společnosti také odebírají teplo. K situaci už se vyjádřilo i vedení kraje. Odboráři ještě vyčkávají, protože současný provoz v huti zatím funguje.


Elektrárna Třebovice obnovila svůj provoz v rekordním čase

Zaměstnancům společnosti Veolia Energie se po 11 dnech po povodni podařilo zprovoznit Elektrárnu Třebovice v Ostravě, která byla odstavena od 15. září. A už také obnovuje dodávky i pro průmysl.

Další oběť podvodu na sítích, žena z Bruntálska poslala falešnému vojenskému lékaři téměř milion korun

Dnes 9:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Kriminalisté z Bruntálska vyšetřují další případ podvodu přes sociální sítě, kdy byla poškozená žena středního věku připravena o téměř 900 tisíc korun. Podvodník se vydával za vojenského lékaře působícího v Iránu a pod záminkou zaslání balíčku vylákal z oběti několik plateb.

Do Hlučína přijeli mladí malíři - natěrači z celé republiky

Už podvanácté se sešli mladí malíři a natěrači z celé České republiky na Mírovém náměstí na akci Hlučín, město s řemeslnou tradicí. Cílem je propagace řemeslných oborů na místním Odborném učilišti a Praktické škole.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i chodem života ve školách a firmách

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

ŘSD plně obnovuje provoz na dálnici mezi Ostravou a Polskem

Včera 14:14 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dálnice D1 mezi Ostravou a Polskem bude dnes odpoledne opět průjezdná standardně dvěma pruhy pro každý směr. Ředitelství silnic a dálnic dokončilo v úterý 1. října úklid a opravy po povodních.

Ranní nehoda dvou nákladních aut v Ostravě zastavila dopravu, řidiče museli vyprostit hasiči

Dnes 10:25 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ve středu ráno se v Ostravě na ulici Plzeňská srazila dvě nákladní vozidla. Nehoda zcela zastavila provoz. Hasiči museli vyprošťovat jednoho z řidičů pomocí hydraulického zařízení. Po vyproštění byl zraněný řidič předán do péče záchranářů.

Park u Zámku v Zábřeh láká k relaxaci i sportu. Revitalizace mu velmi prospěla

Ostrava patří k nejzelenějším městům v zemi a rozhodně nespí na vavřínech. Novou podobu nyní získal Park u Zámku Zábřeh. Nabízí spoustu místa pro relaxaci, ale i sport nebo pořádání menších akcí. Park ozdobil také nový mobiliář a umělecké plastiky.

Studenti vysazovali nový park v Ostravě-Třebovicích v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Palkovice vybojovaly v soutěži Vesnice roku 2. místo

V letošním národním finále soutěže Vesnice roku měl Moravskoslezský kraj jako svého finalistu obec Palkovice. Ta nakonec v silné konkurenci obsadila 2. místo.

Ostrava se snaží vyřešit čištění odpadních vod. Ústřední čističku voda značně poničila

Jedním z největších problémů Ostravy po povodních je vodohospodářská infrastruktura a hlavně zničená čistírna odpadních vod, která byla zcela pod vodou. Byla proto svolána mimořádná rada města, kde byly schváleny první finance na opravy.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

Dnes 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Elektrotechnická výstava řešila úspory energií

Třetí ročník elektrotechnické výstavy Volty.cz na Černé louce v Ostravě představil zájemcům novinky a chytrá řešení v elektrotechnice a úsporách energií.

Lodní modeláři soutěžili na přehradě v závodě Těrlická plachta

Modeláři z Česka, Polska a Slovenska se sešli na břehu Těrlické přehrady, aby tam po dva dny závodili se svými modely plachetnic. Společně tak ukončili letošní závodní sezonu.

Mladí zahradníci soutěžili v projektu Lipová ratolest

Po třídenním klání skončil v městském obvodě Ostrava-Třebovice patnáctý ročník soutěže mladých zahradníků Lipová ratolest pro studenty a učně středních odborných škol. Do Ostravy se soutěž vrátila po deseti letech a jako každoročně se jí zúčastnilo čtyřicet soutěžících z deseti škol z celé ČR.

Vysoká pec se má rozjet v lednu. Liberty Ostrava zveřejnila optimalizační plán
Vydáno 12. prosince 2023 13:29, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Společnost Liberty Ostrava oznámila nové informace k návrhu optimalizačního plánu. Ten má podle ní vést k dlouhodobě udržitelné budoucnosti společnosti. Součástí tohoto plánu je nový provozní model, který má huti umožnit přijímat dynamická rozhodnutí ve výrobě, efektivněji plánovat a zvýšit kapacitu výroby i ziskovost válcoven. V rámci tohoto plánu má být také během ledna zahájen proces znovu zprovoznění vysoké pece č. 3 a tím by mělo dojít ke zvýšení výroby.

zdroj foto: Liberty Ostrava

Krajský soud v Ostravě vyhlásil na konci listopadu v případě hutní společnosti Liberty Ostrava individuální moratorium. O ochranu před jedním z věřitelů požádala sama firma. Společnost nyní předložila plán restrukturalizace.

Kateřina Zajíčková, mluvčí Liberty Ostrava: "V Liberty Ostrava byla v posledních měsících provedena analýza produktového mixu, výrobního plánování a nákladů, a to s přihlédnutím k náročné situaci na trhu, které čelí evropští výrobci oceli. Navrhovaný plán optimalizace se zaměřuje na úsporu financí prostřednictvím dočasného přerušení výroby některých produktů, po kterých je nízká nebo nulová poptávka, jako je například válcovaný drát. A zároveň se soustředí na výrobky s vysokou přidanou hodnotou, jako jsou trubky, silniční svodidla, důlní výztuže a závitové tyče, po kterých je vysoká poptávka."

Společnost chce využívat aktuální situace na evropském trhu, a to prostřednictvím výhodných nákupů ocelových polotovarů (předlitků), ze kterých chce válcovat finální výrobky.

Kateřina Zajíčková, mluvčí Liberty Ostrava: "Společnost rovněž nyní analyzuje možnosti využití svých koksárenských provozů, jelikož se evropský trh potýká s vážnými problémy spojenými s převisem nabídky. To znamená, že je v současné době pro společnost mnohem levnější nakupovat koks na trhu než ho vyrábět v ostravské huti. Liberty Ostrava již získala individuální moratorium na „preventivní restrukturalizaci“, jehož cílem je také podpořit optimalizační plán. Společnost nadále se svým dodavatelem energie jedná s cílem nakupovat u něj za běžné tržní ceny, což společnosti umožní realizovat její optimalizační plán a povede k postupnému splacení závazků všem věřitelům."

Proces optimalizace ostravské huti bude i nadále řídit vrcholový manažer skupiny GFG Theuns Victor, podporovaný výkonným ředitelem Pavlem Šedivým a vedením společnosti Liberty Ostrava. Společnost slibuje svým zaměstnancům i nadále vyplácet mzdy a zajišťovat vysokou úroveň služeb svým zákazníkům."

Ajay Aggarwal, prezident skupiny LIBERTY Steel pro Evropu a předseda představenstva společnosti LIBERTY Ostrava: "V rámci dokončování našeho optimalizačního plánu jsme učinili významný pokrok. Naším cílem pak bude optimalizační plán v novém roce co nejdříve uskutečnit, tedy znovu zprovoznit vysokou pec č. 3 a navazující výrobu na ocelárně, abychom tak zmírnili obavy našich zaměstnanců i všech našich partnerů, kterých si nesmírně vážíme."

Liberty Ostrava je integrovaný hutní podnik s roční výrobní kapacitou 3,6 mil. tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví, strojírenství a ropném a petrochemickém průmyslu. Je tuzemským lídrem ve výrobě silničních svodidel a trubek. Kromě českého trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. Spolu s dceřinými společnostmi má 6000 zaměstnanců. Huť patří do skupiny LIBERTY Steel Group. Ta přitom plánuje v následujících osmi letech investovat do přeměny ostravské huti v uhlíkově neutrálního výrobce surové oceli. Klíčová má být v tomto výměna stávajících čtyř tandemových pecí ocelárny za dvě hybridní elektrické pece.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000040562/vysoka-pec-se-ma-rozjet-v-lednu-liberty-ostrava-zverejnila-optimalizacni-plan