Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Sběrný dvůr pod estakádou ve Frýdku-Místku se nově výrazně zvětšil

Celý MS kraj |  | Frýdlantský miniexpres

Obyvatelé Frýdku-Místku mohou ještě pohodlněji vozit odpad do sběrného dvoru pod estakádou. Nově byl totiž za necelé tři miliony korun výrazně rozšířen. Dá se do něj vjet autem a odpad pohodlně vyložit.

Město Frýdek-Místek po dohodě s Frýdeckou skládkou výrazně rozšířilo sběrný dvůr pod estakádou.

Richard Blahut, předseda představenstva Frýdecké skládky: "V minulosti jsme se pohybovali na velmi stísněném a malém prostoru. V době, kdy to patřilo ŘSD, tak jsme měli pronajaté jenom jedno pole sloupové, tak jsme tady měli takový menší sběrný dvůr, v podstatě jenom dvorek, kde mohli občané dávat celou škálu odpadů, ale neměli to v tom komfortu."
Lukáš Slíva (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Došlo k navýšení těch kontejnerů na odpad. No a co se týče nějaké té užitečnosti pro občany, zvýšil se komfort, protože dříve tomu tak nebylo. Občan musel přijet s přívěsným vozíkem, zaparkovat ho vedle a všechno odnosit. Nyní je možné vjet s přívěsným vozíkem dovnitř a pohodlně ten odpad odevzdat."
Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Jak jsme slíbili, tak jsme udělali rozšíření sběrného dvoru. Práce stály zhruba 3 miliony korun. Dohodli jsme se se skládkou, tam ta spolupráce je perfektní. My jsme získali pozemky od státu, tudíž k tomu mohlo dojít. A znamená to větší komfort jak pro skládku, tak pro občany. Protože je to uprostřed města."

Frýdecká skládka má ve městě čtyři sběrné dvory. Obecně bylo pravidlem, že ty největší navštívilo ročně až 10 tisíc lidí. Původní nejmenší dvůr pod estakádou sotva dva tisíce. To by se teď mělo změnit.

Richard Blahut, předseda představenstva Frýdecké skládky: "Teď ten sběrný dvůr se rozšířil z nějakých 430 metrů na 5 300 metrů čtverečních. A mohli jsme přidat další nádoby, další kontejnery, lidé jednou stranou mohou najet, projedou celým tím sběrným dvorem, umístí odpady do jednotlivých kontejnerů a zase druhou stranou vyjedou. Takže je to takové zefektivnění a zlepšení toho komfortu pro občany."
Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Já bych tím pádem poprosil všechny občany, aby nedávali ty věci, které se jim nehodí, ty objemnější, které chtějí vyhodit, ke kontejnerům. Ale ať to odvezou do sběrného dvora, nedávají to k těm hnízdům popelnic, protože pak je s tím jenom práce. A musí se opět vynaložit další náklady, aby se to odvezlo. Chceme podpořit všechna opatření, aby se zabránilo znečišťování veřejného prostranství a aby tady ve městě byl pořádek."
Lukáš Slíva (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Samozřejmě jsme rádi, že ty sběrné dvory tady jsou. Občané zde mohou odkládat nebezpečné odpady, mohou tady odkládat nábytek, elektrozařízení a tak dále. Samozřejmě do sběrných dvorů nepatří pneumatiky, biologicky rozložitelný odpad."

Sběrný dvůr pod estakádou má otevřeno od pondělí do pátku od 9:00 do 17:00 hodin a v sobotu od 8:00 do 14:00 hodin. Občané města sem mohou vozit odpad zdarma.

Nahlásit chybu


K tématu

Frýdecká skládka přebírá plasty ručně. Město apeluje na správné třídění odpadů

7,5 tuny plastu denně. Tolik projde pod rukama odpadu ženám na třídící lince Frýdecké skládky. Plasty se totiž dotřiďují ručně. Proto je velmi důležité, aby lidé správně třídili odpad. V plastech se totiž často nachází věci, které by tam vůbec neměly být.

Třídění má ve Frýdku-Místku pomoci nenavyšovat poplatky za svoz odpadů

Frýdek-Místek letos nezvýšil poplatek za odpad. Důvodem je snaha motivovat veřejnost ke třídění odpadů, což pomáhá zajistit nižší ceny. Nově byly k rodinným domům rozmístěny kontejnery na plast a změněn harmonogram svozu odpadu na jednou za 14 dní.

Rodinné domy ve Frýdku-Místku dostávají nádoby na plast. Město motivuje k třídění odpadů

16. listopadu 2023 12:12 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Rodinné domy ve Frýdku-Místku dostávají v těchto dnech nové nádoby na plasty. Cílem tohoto rozšíření je motivovat veřejnost ke třídění odpadů, aby mohlo město udržet cenu poplatků za odpady a nemuselo ji zvyšovat. 4 500 nádob se bude rozmísťovat zhruba měsíc.


Investice spojené s dopravním omezením jsou pro centrum Ostravy klíčové

Centrum Ostravy čekají v následujících 5 letech velké investice. Nový koncertní sál, výstavba knihovny Černá kostka, proměna sadu Dr. Milady Horákové, revitalizace Náměstí republiky a Frýdlantských mostů, výstavba parkovacích domů a další stavby. Vše je bohužel spojeno i s řadou dopravních omezení. Ale tyto investice jsou klíčové pro další rozvoj města.

Na zámku Hošťálkovy objevili dosud neznámé fresky

4. července 2024 19:24 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Na zámku Hošťálkovy mezi Krnovem a Bruntálem objevili provozovatelé nové malby, o kterých nevěděli ani restaurátoři. Zámek měl v historii velké štěstí v tom, že nebyl zásadně devastován, pouze výmalby byly kompletně zatřeny. Před válkou patřil rodu Skrbenských a následně rodu Arco.

V Havířově se konalo diskuzní fórum zástupců zdravotnictví v MSK

Ředitelé nemocnic a pověření zástupci zdravotních pojišťoven společně se zástupci vedení Moravskoslezského kraje a Lékařské fakulty OU diskutovali o situaci ve zdravotnictví a problémech, se kterými se v našem kraji potýkají.

Jednotka dobrovolných hasičů ve Městě Albrechticích je nejstarší v okrese, oslavila 150 let

4. července 2024 19:42 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

V MS kraji působí na 260 profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Z toho je téměř 250 jednotek dobrovolných. Nejdéle existující Sbor dobrovolných hasičů v okrese působí ve Městě Albrechticích a velkou akcí právě oslavil svých 150 let.

Na návěsu kamionu ve Zbyslavicích začal hořet koks, škoda milion korun

Včera 12:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V noci na pátek 5. července začal hořet koks na návěsu kamionu ve Zbyslavicích. Po telefonátu na tísňovou linku v jednu hodinu v noci na místo zamířily tři jednotky hasičů. Požár napáchal škodu za zhruba milion korun.

Mariánskohorská radnice dál opravuje silnice. Teď přišla na řadu ulice Karasova, která byla samá boule

Ulice Karasova v Ostravě-Mariánských Horách prochází kompletní rekonstrukcí. Potřebovala ji už dlouhou dobu, byla totiž tak zvlněná, že připomínala spíše přírodní tankodrom, po kterém se téměř nedalo jezdit.

Na rozvoj sociálních služeb přispěje Ostrava 6 mil. korun. Podpoří 29 žádostí

4. července 2024 8:58 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava podpoří celkem 29 projektů, které rozvíjejí sociální služby. Nejčastěji se jedná o podporu zlepšování životních podmínek pro seniory nebo osoby se zdravotním postižením.

Děti ve Frýdku-Místku soutěžily na dopravním hřišti o Putovní pohár

Městská policie pořádala na dopravním hřišti ve Frýdku-Místku soutěž Putovní pohár. Žáci čtvrtých tříd mezi sebou poměřili znalosti z teorie i v praktickém simulovaném provozu. Ti nejlepší si odnesli pohár i věcné ceny.

Mladí lidé z několika zemí řešili digitální technologie, umělou inteligenci nebo fake news

4. července 2024 8:58 | Jablunkov | Libor Běčák

V rámci mezinárodního výměnného programu Erasmus+ se na Jablunkovsku opět setkaly skupiny studentů z několika evropských zemí, které tam řešily problematiku související s jejich studijními obory nebo zájmy.

Zastupitelé Ostravy schválili memorandum k Bazalům. Nový stadion pojme asi 17 tisíc lidí

4. července 2024 13:23 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Zastupitelstvo Ostravy se napříč politickým spektrem shodlo, že Baník potřebuje nový fotbalový stadion na Bazalech. Bylo schváleno memorandum, které deklaruje další konkrétní kroky k přípravě projektu. Stavba by měla být zahájena za 3 roky.

Z rekordní účasti se letos těšil tradiční Bike maraton kolem Slezské Harty

4. července 2024 19:30 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Tradiční Bike maraton kolem Slezské Harty se stal již velmi oblíbeným cyklo závodem. Svědčí o tom stále rostoucí účast závodníků z celé republiky. V Nové Pláni na břehu přehrady odstartoval již 13. ročník a provedl závodníky terény i cestami různých délek a obtížností.

Národní pohár v karate Gojo Ryu proběhl v bruntálské sportovní hale za velké účasti závodníků

3. července 2024 9:50 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Tak trochu ve stínu masových sportovních akcí cyklistů, gymnastů či běžců, proběhly na Bruntálsku velké a významné akce v jiných sportech. Jednou z nich je například 3. kolo Národního poháru v karate Gojo Ryu, které proběhlo v bruntálské sportovní hale.

Na jantarovém schodišti slávy Bolt Toweru přibyly 2 nové hvězdy. Poprvé obě in memoriam

2. července 2024 18:37 | Celý MS kraj | Andrea Holeszová

Dvě nové hvězdy byly odhaleny na Jantarovém schodišti slávy na Bolt Toweru v Dolních Vítkovicích. Nesou jména herce Norberta Lichého a sopranistky Patricii Burdy Janečkové. Úplně poprvé byla obě ocenění udělena in memoriam.

Domov Bílá Opava oslavil 120 let od svého vzniku. Z chudobince je moderní organizace s kvalitní péčí

2. července 2024 9:53 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Domov Bílá Opava slouží lidem už 120 let. Objekt domova na Rybářské ulici byl postaven v roce 1904 jako městský zaopatřovací dům, aktuálně nabízí sociální služby domova pro seniory a domova se zvláštním režimem.

Závody dračích lodí mládeže se konaly na Slezské Hartě úplně poprvé

2. července 2024 7:20 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Závody dračích lodí mládeže na Slezské Hartě měly být původně jen malou pozvánkou na velké závody dospělých v srpnu. Účast celkem 14 posádek základních i středních škol a atmosféra závodů si však za těmi velkými vůbec nezaostávala.

Bezúročné půjčky zaměstnancům Liberty, kraj jim vyplatil už skoro 14 milionů korun

1. července 2024 12:07 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Celkem 606 zaměstnanců Liberty si zažádalo o bezúročnou půjčku kvůli překlenutí období po krachu společnosti. Krajský úřad žádosti postupně zpracovává a dosud odeslal 13,85 milionu korun pro 554 žadatelů. Lidé mohou o půjčku stále žádat, ale nyní jen na podatelně krajského úřadu.

Sběrný dvůr pod estakádou ve Frýdku-Místku se nově výrazně zvětšil
Vydáno 28. března 2024 16:16, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Obyvatelé Frýdku-Místku mohou ještě pohodlněji vozit odpad do sběrného dvoru pod estakádou. Nově byl totiž za necelé tři miliony korun výrazně rozšířen. Dá se do něj vjet autem a odpad pohodlně vyložit.

Město Frýdek-Místek po dohodě s Frýdeckou skládkou výrazně rozšířilo sběrný dvůr pod estakádou.

Richard Blahut, předseda představenstva Frýdecké skládky: "V minulosti jsme se pohybovali na velmi stísněném a malém prostoru. V době, kdy to patřilo ŘSD, tak jsme měli pronajaté jenom jedno pole sloupové, tak jsme tady měli takový menší sběrný dvůr, v podstatě jenom dvorek, kde mohli občané dávat celou škálu odpadů, ale neměli to v tom komfortu."
Lukáš Slíva (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Došlo k navýšení těch kontejnerů na odpad. No a co se týče nějaké té užitečnosti pro občany, zvýšil se komfort, protože dříve tomu tak nebylo. Občan musel přijet s přívěsným vozíkem, zaparkovat ho vedle a všechno odnosit. Nyní je možné vjet s přívěsným vozíkem dovnitř a pohodlně ten odpad odevzdat."
Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Jak jsme slíbili, tak jsme udělali rozšíření sběrného dvoru. Práce stály zhruba 3 miliony korun. Dohodli jsme se se skládkou, tam ta spolupráce je perfektní. My jsme získali pozemky od státu, tudíž k tomu mohlo dojít. A znamená to větší komfort jak pro skládku, tak pro občany. Protože je to uprostřed města."

Frýdecká skládka má ve městě čtyři sběrné dvory. Obecně bylo pravidlem, že ty největší navštívilo ročně až 10 tisíc lidí. Původní nejmenší dvůr pod estakádou sotva dva tisíce. To by se teď mělo změnit.

Richard Blahut, předseda představenstva Frýdecké skládky: "Teď ten sběrný dvůr se rozšířil z nějakých 430 metrů na 5 300 metrů čtverečních. A mohli jsme přidat další nádoby, další kontejnery, lidé jednou stranou mohou najet, projedou celým tím sběrným dvorem, umístí odpady do jednotlivých kontejnerů a zase druhou stranou vyjedou. Takže je to takové zefektivnění a zlepšení toho komfortu pro občany."
Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Já bych tím pádem poprosil všechny občany, aby nedávali ty věci, které se jim nehodí, ty objemnější, které chtějí vyhodit, ke kontejnerům. Ale ať to odvezou do sběrného dvora, nedávají to k těm hnízdům popelnic, protože pak je s tím jenom práce. A musí se opět vynaložit další náklady, aby se to odvezlo. Chceme podpořit všechna opatření, aby se zabránilo znečišťování veřejného prostranství a aby tady ve městě byl pořádek."
Lukáš Slíva (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Samozřejmě jsme rádi, že ty sběrné dvory tady jsou. Občané zde mohou odkládat nebezpečné odpady, mohou tady odkládat nábytek, elektrozařízení a tak dále. Samozřejmě do sběrných dvorů nepatří pneumatiky, biologicky rozložitelný odpad."

Sběrný dvůr pod estakádou má otevřeno od pondělí do pátku od 9:00 do 17:00 hodin a v sobotu od 8:00 do 14:00 hodin. Občané města sem mohou vozit odpad zdarma.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000042307/sberny-dvur-pod-estakadou-ve-frydkumistku-se-nove-vyrazne-zvetsil