Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zaměstnanci Liberty Ostrava mohou žádat stát o výplatu mzdy a kraj o bezúročnou půjčku

Celý MS kraj |  | Regionální zprávy POLAR

Moravskoslezský kraj nabízí pomocnou ruku zaměstnancům Liberty. Zřídil bezplatnou informační linku a připravil rychlé bezúročné půjčky. Firma na sebe podala insolvenci a přestala vyplácet mzdy.

Huť Liberty Ostrava už přes půl roku stojí. Většina zaměstnanců je doma, ale určitou mzdu stále pobírali. Od května už zřejmě nedostanou ani korunu. Huť shodila dlouho připravovaný restrukturalizační plán a podala na sebe insolvenci. Její závazky už překračují pět miliard korun.

Zaměstnancům bude nyní mzdu vyplácet stát přes úřady práce. A to po tři měsíce. S okamžitou pomocí přišel i Moravskoslezský kraj, který nabídl bezúročnou půjčku 25 tisíc korun.

Josef Bělica (ANO), hejtman MSK: "My od pondělka budeme přijímat žádosti. Na našich webových stránkách bude zveřejněn formulář. Samozřejmě se mohou dotazovat i na té zmíněné infolince na detailní informace. A já předpokládám, že k prvním výplatám dojde do konce příštího týdne, do pátku."

Kraj také zřídil bezplatnou infolinku, kde v pracovní dny od 8 do 17 hodin zaměstnancům poradí, jak žádat o půjčku nebo jak požádat o výplaty u úřadu práce.

Roman Ďurčo, předseda OS KOVO: "Pevně věříme, že výroba oceli v Liberty bude zachována. Všem zaměstnancům bych chtěl vzkázat, aby nějakým způsobem nepodléhali panice. Ten stát opravdu ty mzdy bude vyplácet, zkrátila se i ta lhůta."

Huť zaměstnává na 5 tisíc lidí. Přímo navázaných je na ni 900 firem, které mají 15 tisíc zaměstnanců. Třetina z nich je kvůli situaci v problémech.

Jakub Unucka (SPOLU/ODS), náměstek hejtmana MSK: "Na Liberty závisí stavební výroba v České republice. Nebude vyrábět Liberty, nebude se stavět. HDP České republiky bude klesat. Opravdu je to celé provázané."
Josef Bělica (ANO), hejtman MSK: "Já bych byl moc rád, aby se vláda České republiky začala k tomuto problému stavět aktivně. A aby hledala vhodného a důvěryhodného investora, který pokud možno zachrání tu fabriku a udrží integrovanou výrobu oceli."

Liberty dluží také 1,5 miliardy státní pojišťovně Egap. Stát by se tak díky této pohledávce mohl zapojit do restrukturalizace podniku.

Nahlásit chybu


K tématu

Moravskoslezská tripartita žádá vládu, aby řešila krizi v Liberty i v celém ocelářství

22. února 2024 12:12 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezská tripartita podporuje odboráře v protestu za zachování výroby v Liberty Ostrava. Zároveň vyzvala vládu, aby začala intenzivně řešit krizi v Liberty i v celém ocelářském průmyslu. Kraj také připravuje dotčené firmy na možný scénář úpadku celé huti.

Liberty Ostrava dočasně utlumí poslední vysokou pec. Zaměstnanci se bojí krachu huti

20. října 2023 15:04 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Liberty Ostrava dočasně odstaví vysokou pec číslo 3. Důvodem má být nedostatečná poptávka po oceli. Zaměstnanci se bojí, že firma kvůli tomu zkrachuje. Ta ale slibuje zachování plné zaměstnanosti. Za 14 dní by se mělo všechno vrátit zase k původnímu provozu.

Kraj nabízí zdarma poradenství firmám, které jsou v potížích kvůli Liberty Ostrava

17. února 2024 13:39 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj ve spolupráci s příspěvkovou organizací Moravskoslezský pakt zaměstnanosti rozjel cyklus seminářů pro firmy, které jsou postiženy složitou situací v hutní společnosti Liberty Ostrava. Odborníci jim tu zdarma poskytují důležité informace z oblastí daní, financí a práva.


Nová radnice v Ostravě byla zapsána mezi národní kulturní památky

Dominanta Ostravy Nová radnice byla zapsána mezi národní kulturní památky. Město díky tomu oficiálně získává další velmi významný turistický cíl, kterému zápis dodává na prestiži. Dodnes jde o největší a nejvyšší radnici v celé zemi.

Bývalý důl Barbora už podruhé ožívá společenskými akcemi pro veřejnost

Letní sezóna je v plném proudu a na různých místech v našem kraji se odehrává spoustu volnočasových akcí. Pestrým programem přes léto ožívá i bývalý Důl Barbora na Karvinsku.

MŠ v Malých Hošticích už uspokojí všechny děti. Díky přístavbě se její kapacita zvýšila o 28 míst

Včera 16:23 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mateřská škola v Malých Hošticích má nově o jednu třídu více. Vznikla přístavbou za 17 milion korun, která se stavěla necelý rok. Do nového oddělení v září nastoupí 28 dětí, což je plná kapacita.

Hejtman se v Novém Jičíně setkal se starosty z okolí a diskutoval i s občany

Hejtman Moravskoslezského kraje, Josef Bělica, navštívil Nový Jičín. Dopoledne se na radnici setkal také s občany, kterým více než hodinu odpovídal na jejich dotazy.

Stonavští premianti oceněni vedením obce

Včera 13:48 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Ke konci školního roku se stalo tradicí, že vedení obce Stonava organizuje setkání s nejlepšími žáky. Na této slavnostní akci jsou pravidelně oceňováni premianti jak z tříd s českým, tak i polským jazykem vyučovacím.

Bubenický workshop ve Studénce vedla studentka z Berklee

Základní umělecká škola Jana Amose Komenského pořádala bubenický workshop. Jeho lektorkou byla mladá talentovaná muzikantka z Ostravska, které se na bicí učí na nejslavnější hudební škole na světě - americké Berklee college.

Baník je zase o krok blíž k návratu domů na Bazaly, stavba nového stadionu je tady možná

Diskuze o stavbě nového ostravského fotbalového stadionu a možný návrat Baníku na Slezskou hýbal celým městem. Studie nyní potvrdila, že se na Bazalech skutečně stavět dá a slavný fotbalový klub je tak o krok blíže k tomu, aby se vrátil domů.

Jediná ferrata na Ostravsku vznikla ve Slezské Ostravě, druhá nejbližší je odtud 100 kilometrů

Ve Slezské Ostravě byla otevřena nová ferrata a jedná se o první takový projekt v rámci celé Ostravy a širokého okolí. Kramle, stupy, úchyty a žebříky si může na cvičné lezecké stěně nově vyzkoušet opravdu každý od dětí až po seniory, a to zcela zdarma.

Dobrovolní hasiči v Oticích mají novou hasičskou zbrojnici. Z původní budovy zůstaly jen obvodové zdi

Včera 13:54 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Dobrovolní hasiči v Oticích se dočkali nové hasičské zbrojnice. Po dlouhých letech tak mají moderní budovu s veškerým zázemím včetně sociálního, které v původní budově chybělo.

Ve Stonavě se zřítil větroň, kluzák při pádu narazil do drátů vysokého napětí

2. července 2024 18:10 | Stonava | Lukáš Zavadil

Ve Stonavě se v úterý v podvečerních hodinách zřítil větroň. Podle informací policie měl na své trase narazit do drátů vysokého napětí a poté spadnout do pole.

Národní pohár v karate Gojo Ryu proběhl v bruntálské sportovní hale za velké účasti závodníků

Tak trochu ve stínu masových sportovních akcí cyklistů, gymnastů či běžců, proběhly na Bruntálsku velké a významné akce v jiných sportech. Jednou z nich je například 3. kolo Národního poháru v karate Gojo Ryu, které proběhlo v bruntálské sportovní hale.

Na jantarovém schodišti slávy Bolt Toweru přibyly 2 nové hvězdy. Poprvé obě in memoriam

2. července 2024 18:37 | Celý MS kraj | Andrea Holeszová

Dvě nové hvězdy byly odhaleny na Jantarovém schodišti slávy na Bolt Toweru v Dolních Vítkovicích. Nesou jména herce Norberta Lichého a sopranistky Patricii Burdy Janečkové. Úplně poprvé byla obě ocenění udělena in memoriam.

Domov Bílá Opava oslavil 120 let od svého vzniku. Z chudobince je moderní organizace s kvalitní péčí

2. července 2024 9:53 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Domov Bílá Opava slouží lidem už 120 let. Objekt domova na Rybářské ulici byl postaven v roce 1904 jako městský zaopatřovací dům, aktuálně nabízí sociální služby domova pro seniory a domova se zvláštním režimem.

Závody dračích lodí mládeže se konaly na Slezské Hartě úplně poprvé

2. července 2024 7:20 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Závody dračích lodí mládeže na Slezské Hartě měly být původně jen malou pozvánkou na velké závody dospělých v srpnu. Účast celkem 14 posádek základních i středních škol a atmosféra závodů si však za těmi velkými vůbec nezaostávala.

Bezúročné půjčky zaměstnancům Liberty, kraj jim vyplatil už skoro 14 milionů korun

1. července 2024 12:07 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Celkem 606 zaměstnanců Liberty si zažádalo o bezúročnou půjčku kvůli překlenutí období po krachu společnosti. Krajský úřad žádosti postupně zpracovává a dosud odeslal 13,85 milionu korun pro 554 žadatelů. Lidé mohou o půjčku stále žádat, ale nyní jen na podatelně krajského úřadu.

Bouřky opět zaměstnaly hasiče, vyjeli k desítkám událostí

30. června 2024 19:12 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Hasiči v Moravskoslezském kraji během neděle, od sedmé do osmnácté hodiny, museli vyjet celkem k 60 událostem spojených se silným větrem. Prozatím nejsou evidovány větší hmotné škody. Na projíždějící vozidlo ve Vrbně pod Pradědem ale dopoledne spadl vzrostlý strom, který vážně zranil cestující v projíždějícím osobním vozidle. Jeho řidička už nestihla zastavit. Jednoho člověka museli ve spolupráci se záchrannou službou na místě oživovat.

Zaměstnanci Liberty Ostrava mohou žádat stát o výplatu mzdy a kraj o bezúročnou půjčku
Vydáno 14. června 2024 12:05, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Moravskoslezský kraj nabízí pomocnou ruku zaměstnancům Liberty. Zřídil bezplatnou informační linku a připravil rychlé bezúročné půjčky. Firma na sebe podala insolvenci a přestala vyplácet mzdy.

Huť Liberty Ostrava už přes půl roku stojí. Většina zaměstnanců je doma, ale určitou mzdu stále pobírali. Od května už zřejmě nedostanou ani korunu. Huť shodila dlouho připravovaný restrukturalizační plán a podala na sebe insolvenci. Její závazky už překračují pět miliard korun.

Zaměstnancům bude nyní mzdu vyplácet stát přes úřady práce. A to po tři měsíce. S okamžitou pomocí přišel i Moravskoslezský kraj, který nabídl bezúročnou půjčku 25 tisíc korun.

Josef Bělica (ANO), hejtman MSK: "My od pondělka budeme přijímat žádosti. Na našich webových stránkách bude zveřejněn formulář. Samozřejmě se mohou dotazovat i na té zmíněné infolince na detailní informace. A já předpokládám, že k prvním výplatám dojde do konce příštího týdne, do pátku."

Kraj také zřídil bezplatnou infolinku, kde v pracovní dny od 8 do 17 hodin zaměstnancům poradí, jak žádat o půjčku nebo jak požádat o výplaty u úřadu práce.

Roman Ďurčo, předseda OS KOVO: "Pevně věříme, že výroba oceli v Liberty bude zachována. Všem zaměstnancům bych chtěl vzkázat, aby nějakým způsobem nepodléhali panice. Ten stát opravdu ty mzdy bude vyplácet, zkrátila se i ta lhůta."

Huť zaměstnává na 5 tisíc lidí. Přímo navázaných je na ni 900 firem, které mají 15 tisíc zaměstnanců. Třetina z nich je kvůli situaci v problémech.

Jakub Unucka (SPOLU/ODS), náměstek hejtmana MSK: "Na Liberty závisí stavební výroba v České republice. Nebude vyrábět Liberty, nebude se stavět. HDP České republiky bude klesat. Opravdu je to celé provázané."
Josef Bělica (ANO), hejtman MSK: "Já bych byl moc rád, aby se vláda České republiky začala k tomuto problému stavět aktivně. A aby hledala vhodného a důvěryhodného investora, který pokud možno zachrání tu fabriku a udrží integrovanou výrobu oceli."

Liberty dluží také 1,5 miliardy státní pojišťovně Egap. Stát by se tak díky této pohledávce mohl zapojit do restrukturalizace podniku.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000043566/zamestnanci-liberty-ostrava-mohou-zadat-stat-o-vyplatu-mzdy-a-kraj-o-bezurocnou-pujcku