Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Padající strom zabil ženu v Českém Těšíně. Další lidé se zranili. Hasiči řešili stovky událostí

Celý MS kraj |

Bouřky, které se přehnaly přes Moravskoslezský kraj mají na svědomí i lidský život. Záchranáři pomáhali také dalším zraněným. Hasiči řešili do čtvrtečních 18:00 hodin 939 událostí. Zpustošená je i ostravská zoo, která se musela uzavřít.

Prudké bouřky s extrémními přívalovými dešti zaměstnaly ve středu večer všechny složky integrovaného záchranného systému. Nejvíce práce měli hasiči.

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: "V důsledku bouřky v MSK zasahovali hasiči od včerejších 19:30 hod. do dnešních 18 hodin u celkem 939 událostí. Dle okresů: Ostrava 443, Opava 170, Frýdek-Místek 169, Karviná 124, Bruntál 24, Nový Jičín 9. Zapojeny byly nejen profesionální jednotky hasičů, ale i ty dobrovolné, stejně tak jednotky HZS podniků, k likvidaci následků vyrazily i dvě skupiny hasičů ze Záchranného útvaru HZS ČR."

Přívalové deště lokálně zaplavovaly sklepy. Prudký a silný vítr vyvracel stromy, které padaly na silnice, domy i auta. Pád stromu si vyžádal i lidský život.

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: "Po pádu stromu v Českém Těšíně zemřela žena, kdy strom zasáhl stan páru na volné ploše. Muži se podařilo utéct, ženě bohužel nikoliv."
Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Padesátiletá žena, kterou zasáhl, na místě podlehla poraněním, jež byla neslučitelná se životem. Zasahující lékař ZZS již pouze mohl konstatovat smrt."

Záchranáři vyjížděli také k několika zraněným, kteří po prudkém dešti uklouzli na mokré zemi doma nebo venku a přivodili si zranění, vesměs dolních končetin. 

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Specifické byly pak další tři zásahy, související s bouřkou sekundárně. Záchranáři k nim vyjížděli na Frýdecko-Místecku, Opavsku a v Ostravě. Jednalo se o pacienty v domácí péči, závislé na kyslíkové či ventilační podpoře. V důsledku delších výpadků elektrického proudu v místě jejich bydliště došly v přístrojích, na nichž byli závislí, záložní zdroje. U nemocných se začala rozvíjet dechová tíseň a stav těchto pacientů se začal rychle zhoršovat. Posádky ZZS jim poskytly odbornou péči a následně je transportovaly do spádových zdravotnických zařízení, kde jim byla poskytnuta potřebná přístrojová péče."

Zoo Ostrava je uzavřena

Smršť, která se prohnala krajem, zanechala značné školy i v ostravské zoologické zahradě. 

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "V areálu je plno popadaných stromů, máme vytopené budovy, poničené chodníky, oplocení a další. Nyní pracovníci areál uklízejí a zjišťují další škody. V celém areálu stále nejde elektřina. Z bezpečnostních důvodů proto zůstane dnes, ve čtvrtek 20. června, areál zoo uzavřený pro veřejnost. Na webových stránkách a facebookovém profilu zoo budou aktuální informace, kdy bude areál znovu veřejnosti zpřístupněn."

Tisíce lidí bez elektřiny

Energetici evidovali do rána 14 poruch na vysokém napětí. Kvůli tomu je bez proudu zhruba 11 tisíc odběratelů. Nejvíce na Ostravsku a v poté v dalších zasažených oblastech kraje.

Vladislav Sobol, mluvčí společnosti ČEZ: "Všechny poruchové čety máme v terénu už od chvíle, kdy se vítr trochu utišil, díky tomu se nám velkou část dodávek podařilo obnovit už během noci."

Bouřky zastavili také dopravu na železnici. Na koleje popadaly stromy a v některých místech také zpřetrhaly trakční vedení. Ve středu dopoledne byla stále na trati Ostrava-Svinov - Opava východ zavedena omezená náhradní autobusová doprava.

Poškozeno je i Trojhalí

V Ostravě silný vítr poškodil střechu památkově chráněného Trojhalí Karolina. Zničena je část střechy bývalé elektrické ústředny, kde je nyní sportoviště.

Petr Šnejdar, výkonný ředitel Trojhalí Karolina: "Podle toho, jak jsme se dívali na všechny střechy, které máme, tak poškozená se zdá být čtvrtina střechy menší haly. Voda zatekla i dovnitř. Poničená je podlaha i omítky."
Nahlásit chybu


K tématu

Vyvrácené stromy, stržené střechy, lokální záplavy. V Českém Těšíně jeden člověk zemřel

19. června 2024 21:34 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravou a Slezskem se ve středu večer prohnaly silné bouřky i supercely. Bouřky podle meteorologů produkovaly propady vzduchu se silnými nárazy s kroupami. Hasiči hlásí opět plno výjezdů. V řadě měst se vyvrátily i statné stromy, strženy byly některé střechy a lokálně zaplaveny i sklepy. Na mnoha místech nejde elektřina. Hlášeno je bohužel i úmrtí.

Bouřka s větrem o síle vichřice působila škody, lidé sbírali věci a hasiči řezali stromy

16. července 2023 17:45 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Bouřku, která v neděli odpoledne přešla od Bruntálska přes Ostravu, Havířov do Polska, doprovázel silný vítr. Jeho poryvy poškozovaly stromy a lidem odnášely věci ze zahrad.

Regionem se prohnala bouře s větrem, který vyvracel stromy

17. srpna 2023 16:34 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ve čtvrtek odpoledne se Moravskoslezským krajem prohnala bouřka, kterou provázel silný vítr. V poryvech byl natolik mohutný, že lámal, nebo přímo vyvracel stromy.


Mariánskohorská radnice dál opravuje silnice. Teď přišla na řadu ulice Karasova, která byla samá boule

Ulice Karasova v Ostravě-Mariánských Horách prochází kompletní rekonstrukcí. Potřebovala ji už dlouhou dobu, byla totiž tak zvlněná, že připomínala spíše přírodní tankodrom, po kterém se téměř nedalo jezdit.

Mladí lidé z několika zemí řešili digitální technologie, umělou inteligenci nebo fake news

Dnes 8:58 | Jablunkov | Libor Běčák

V rámci mezinárodního výměnného programu Erasmus+ se na Jablunkovsku opět setkaly skupiny studentů z několika evropských zemí, které tam řešily problematiku související s jejich studijními obory nebo zájmy.

Zastupitelé Ostravy schválili memorandum k Bazalům. Nový stadion pojme asi 17 tisíc lidí

Zastupitelstvo Ostravy se napříč politickým spektrem shodlo, že Baník potřebuje nový fotbalový stadion na Bazalech. Bylo schváleno memorandum, které deklaruje další konkrétní kroky k přípravě projektu. Stavba by měla být zahájena za 3 roky.

Děti ve Frýdku-Místku soutěžily na dopravním hřišti o Putovní pohár

Městská policie pořádala na dopravním hřišti ve Frýdku-Místku soutěž Putovní pohár. Žáci čtvrtých tříd mezi sebou poměřili znalosti z teorie i v praktickém simulovaném provozu. Ti nejlepší si odnesli pohár i věcné ceny.

Na rozvoj sociálních služeb přispěje Ostrava 6 mil. korun. Podpoří 29 žádostí

Ostrava podpoří celkem 29 projektů, které rozvíjejí sociální služby. Nejčastěji se jedná o podporu zlepšování životních podmínek pro seniory nebo osoby se zdravotním postižením.

Obecní pošta Partner v Ostravě-Hrabůvce slaví rok

Pošta Partner v Ostravě-Hrabůvce slaví jeden rok. Její existenci si tehdy vydobylo vedení sto-tisícového obvodu Ostrava-Jih, jelikož měla být zrušena po boku dalších 5ti poboček v obvodu. Celkově nyní na Jihu díky zásahu radnice fungují 4 pošty.

Rekonstrukce pobočky Domova pro seniory ve Frýdku-Místku je před dokončením

Rekonstrukce pobočky domova pro seniory ve Frýdku-Místku je před dokončením. Dodělávají se vnitřní stavební práce a v průběhu prázdnin by měl být objekt předán provozovateli, který ho následně začne vybavovat. V domově bude 27 lůžek s vysokým komfortem.

Nová radnice v Ostravě byla zapsána mezi národní kulturní památky

Dominanta Ostravy Nová radnice byla zapsána mezi národní kulturní památky. Město díky tomu oficiálně získává další velmi významný turistický cíl, kterému zápis dodává na prestiži. Dodnes jde o největší a nejvyšší radnici v celé zemi.

Porubská Galerie na schodech patří výstavě Nudlařů Na výlet

V Galerii na schodech porubské radnice můžete shlédnout výstavu Nudlařů s názvem Na výlet. Panoramatické fotografie vás tentokrát zavedou do přírody.

Stovky dětí sportovaly ve finále School Games v Ostravě-Zábřehu

Na zábřežském stadionu Svazácká proběhlo finále prvního ročníku projektu School Games, který pořádal městský obvod Ostrava-Jih. Finále soutěže, kterému předcházely tři kvalifikační dny, se zúčastnilo 17 základních škol a přes 800 finálových sportovců. Cílem akce bylo mimo jiné a vyhotovení studií týkající se školáků z Jihu.

Zámek Hošťálkovy nově objevují nejen návštěvníci, dosud neznámé fresky objevili i jeho správci

Na zámku Hošťálkovy mezi Krnovem a Bruntálem objevili provozovatelé nové malby, o kterých nevěděli ani restaurátoři. Zámek měl v historii velké štěstí v tom, že nebyl zásadně devastován, pouze výmalby byly kompletně zatřeny. Před válkou patřil rodu Skrbenských a následně rodu Arco.

Národní pohár v karate Gojo Ryu proběhl v bruntálské sportovní hale za velké účasti závodníků

Tak trochu ve stínu masových sportovních akcí cyklistů, gymnastů či běžců, proběhly na Bruntálsku velké a významné akce v jiných sportech. Jednou z nich je například 3. kolo Národního poháru v karate Gojo Ryu, které proběhlo v bruntálské sportovní hale.

Na jantarovém schodišti slávy Bolt Toweru přibyly 2 nové hvězdy. Poprvé obě in memoriam

2. července 2024 18:37 | Celý MS kraj | Andrea Holeszová

Dvě nové hvězdy byly odhaleny na Jantarovém schodišti slávy na Bolt Toweru v Dolních Vítkovicích. Nesou jména herce Norberta Lichého a sopranistky Patricii Burdy Janečkové. Úplně poprvé byla obě ocenění udělena in memoriam.

Domov Bílá Opava oslavil 120 let od svého vzniku. Z chudobince je moderní organizace s kvalitní péčí

2. července 2024 9:53 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Domov Bílá Opava slouží lidem už 120 let. Objekt domova na Rybářské ulici byl postaven v roce 1904 jako městský zaopatřovací dům, aktuálně nabízí sociální služby domova pro seniory a domova se zvláštním režimem.

Závody dračích lodí mládeže se konaly na Slezské Hartě úplně poprvé

2. července 2024 7:20 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Závody dračích lodí mládeže na Slezské Hartě měly být původně jen malou pozvánkou na velké závody dospělých v srpnu. Účast celkem 14 posádek základních i středních škol a atmosféra závodů si však za těmi velkými vůbec nezaostávala.

Bezúročné půjčky zaměstnancům Liberty, kraj jim vyplatil už skoro 14 milionů korun

1. července 2024 12:07 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Celkem 606 zaměstnanců Liberty si zažádalo o bezúročnou půjčku kvůli překlenutí období po krachu společnosti. Krajský úřad žádosti postupně zpracovává a dosud odeslal 13,85 milionu korun pro 554 žadatelů. Lidé mohou o půjčku stále žádat, ale nyní jen na podatelně krajského úřadu.

Padající strom zabil ženu v Českém Těšíně. Další lidé se zranili. Hasiči řešili stovky událostí
Vydáno 20. června 2024 9:46, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Bouřky, které se přehnaly přes Moravskoslezský kraj mají na svědomí i lidský život. Záchranáři pomáhali také dalším zraněným. Hasiči řešili do čtvrtečních 18:00 hodin 939 událostí. Zpustošená je i ostravská zoo, která se musela uzavřít.

Opava; foto: Jaroslav Závěšický

Prudké bouřky s extrémními přívalovými dešti zaměstnaly ve středu večer všechny složky integrovaného záchranného systému. Nejvíce práce měli hasiči.

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: "V důsledku bouřky v MSK zasahovali hasiči od včerejších 19:30 hod. do dnešních 18 hodin u celkem 939 událostí. Dle okresů: Ostrava 443, Opava 170, Frýdek-Místek 169, Karviná 124, Bruntál 24, Nový Jičín 9. Zapojeny byly nejen profesionální jednotky hasičů, ale i ty dobrovolné, stejně tak jednotky HZS podniků, k likvidaci následků vyrazily i dvě skupiny hasičů ze Záchranného útvaru HZS ČR."

Přívalové deště lokálně zaplavovaly sklepy. Prudký a silný vítr vyvracel stromy, které padaly na silnice, domy i auta. Pád stromu si vyžádal i lidský život.

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: "Po pádu stromu v Českém Těšíně zemřela žena, kdy strom zasáhl stan páru na volné ploše. Muži se podařilo utéct, ženě bohužel nikoliv."
Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Padesátiletá žena, kterou zasáhl, na místě podlehla poraněním, jež byla neslučitelná se životem. Zasahující lékař ZZS již pouze mohl konstatovat smrt."

Záchranáři vyjížděli také k několika zraněným, kteří po prudkém dešti uklouzli na mokré zemi doma nebo venku a přivodili si zranění, vesměs dolních končetin. 

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Specifické byly pak další tři zásahy, související s bouřkou sekundárně. Záchranáři k nim vyjížděli na Frýdecko-Místecku, Opavsku a v Ostravě. Jednalo se o pacienty v domácí péči, závislé na kyslíkové či ventilační podpoře. V důsledku delších výpadků elektrického proudu v místě jejich bydliště došly v přístrojích, na nichž byli závislí, záložní zdroje. U nemocných se začala rozvíjet dechová tíseň a stav těchto pacientů se začal rychle zhoršovat. Posádky ZZS jim poskytly odbornou péči a následně je transportovaly do spádových zdravotnických zařízení, kde jim byla poskytnuta potřebná přístrojová péče."

Zoo Ostrava je uzavřena

Smršť, která se prohnala krajem, zanechala značné školy i v ostravské zoologické zahradě. 

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "V areálu je plno popadaných stromů, máme vytopené budovy, poničené chodníky, oplocení a další. Nyní pracovníci areál uklízejí a zjišťují další škody. V celém areálu stále nejde elektřina. Z bezpečnostních důvodů proto zůstane dnes, ve čtvrtek 20. června, areál zoo uzavřený pro veřejnost. Na webových stránkách a facebookovém profilu zoo budou aktuální informace, kdy bude areál znovu veřejnosti zpřístupněn."

Tisíce lidí bez elektřiny

Energetici evidovali do rána 14 poruch na vysokém napětí. Kvůli tomu je bez proudu zhruba 11 tisíc odběratelů. Nejvíce na Ostravsku a v poté v dalších zasažených oblastech kraje.

Vladislav Sobol, mluvčí společnosti ČEZ: "Všechny poruchové čety máme v terénu už od chvíle, kdy se vítr trochu utišil, díky tomu se nám velkou část dodávek podařilo obnovit už během noci."

Bouřky zastavili také dopravu na železnici. Na koleje popadaly stromy a v některých místech také zpřetrhaly trakční vedení. Ve středu dopoledne byla stále na trati Ostrava-Svinov - Opava východ zavedena omezená náhradní autobusová doprava.

Poškozeno je i Trojhalí

V Ostravě silný vítr poškodil střechu památkově chráněného Trojhalí Karolina. Zničena je část střechy bývalé elektrické ústředny, kde je nyní sportoviště.

Petr Šnejdar, výkonný ředitel Trojhalí Karolina: "Podle toho, jak jsme se dívali na všechny střechy, které máme, tak poškozená se zdá být čtvrtina střechy menší haly. Voda zatekla i dovnitř. Poničená je podlaha i omítky."
Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000043636/padajici-strom-zabil-zenu-v-ceskem-tesine-dalsi-lide-se-zranili-hasici-resili-stovky-udalosti