Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Klasické letní tábory pod stany jsou stále oblíbené. V Dlouhé Stráni u Bruntálu se koná pravidelně již mnoho let

Celý MS kraj |  | Jesenický expres

Zájem o dětské letní tábory stále více přesahuje jejich nabídku. Přestože jejich struktura se mění a rostou nové tzv. příměstské a chatové tábory, neklesá ani zájem o klasické táboření pod stanem. Turistický oddíl Tulák pořádá podsadový tábor v Dlouhé stráni již mnoho let a na nezájem dětí si rozhodně nemůže stěžovat.

I stanový tábor však musí jít s dobou a reagovat na technické, hygienické a stravovací podmínky pobytu.

Milan „Cvrček“ Makovický, hlavní vedoucí: „Oproti předchozím rokům jsme si letos pořídili solární panely, které nám pohání hlavně ledničku, že nemusíme jezdit tak často pro potraviny. Telefony, mobily tady samozřejmě děti nemají, jsme bez elektriky a vodu dovážíme z vodovodů a kanalizací pitnou. V letošním roce jsme vybavili tábor zbrusu novými kadibudkami, proběhl nátěr našeho vagónu, už to nutně potřeboval.“

Také kvalita bydlení a stravování odpovídá požadavkům na táboření ve volné přírodě.

Milan „Cvrček“ Makovický, hlavní vedoucí: „Děti na táboře spí v podsadových stanech s pevnou podsadou a celtou, takže si myslím, že ten komfort tady je. Vaříme tady, děti dělají službu, z každého týmu, z každé družiny jeden člen vždycky jde pomáhat paní kuchařce do kuchyně, máme paní kuchařku, která se nám stará o stravu.“
Filip Jelínek, táborník: „Jsou tady krásné stany a jsou tady kamarádi, už jsem tady byl jednou.“
Eliška Vašíčková, tábornice: „Nejlepší je to, že ti rádci jsou na nás milí, starají se o nás a to jídlo je tady hodně dobré. Takže bych ráda pochválila paní kuchařku. A nejhorší si myslím, že smrdí kadibudky, ale to nevadí.“
Eliška Husárová, tábornice: „Asi to prostředí, je to hodně přátelské a jako že tady mám kamarády, hodně kamarádů.“
Martina Hynštová, tábornice: „Mě se tady líbí, že se tu děti mají rády a že spolu spolupracují a že tu každý může být sám sebou.“

Program tábora je uvolněný, zaměřený na hry a soutěže v přírodě i výlety do okolí.

Michaela „Žvanilka“ Makovická, jednatelka spolku: „Děti tady hrají různé sportovní hry, jako le lacross, ringo, fotbálek. Měli jsme výlet do Opavy do Slezského muzea, na stříbrné jezero, kde se koupali, taky budeme mít výlet na kolech na Slezskou Hartu. Letošní tábor máme téma piráti, pirátský tábor, kde můžou děti plnit pirátské odborky, je to taková obdoba Foglarových bobříků, kde můžou plnit zkoušku mlčení, hladu, samoty, rostlin, zručnosti, síly, odvahy.“
Karolínka Husárová, tábornice: „Na táboře se mi líbí to, že ti velcí pro nás vyrábí ty aktivity prostě, pro nás dělají.“
Pavel Benjamin Hanousek, tábornice: „Nejvíc se mi líbí to, že vlastně holky jsou skvělý, máme se rádi, hrajeme ringo.“
Karel Wágner, táborník: „Mě se tady na táboře nejvíc líbila hra, jak jsme vyměňovali sirku za různé věci.“
Eliška Dudíková, tábornice: „Mě se asi líbilo taky ta sirka.“
Anička Karelová, tábornice: „Hry a odpolední klid, můžem dělat blbiny.“
Radek Polášek, táborník: „Asi hry a taky odpolední klidy.“
Edvard Vach, táborník: „Tady se mi hlavně líbí, že hrajeme nějaké hry, že jsem venku, jsme aktivní a cítím, že jsme tak jako v přírodě, je tady fajn, kamarádi v pohodě, mám tady kámoše. Tak trošku se mi stýská.“
Terezka Hynštová, tábornice: „Líbí se mi tady všechno, jak tady hrajeme hry, líbí se mi tady různé aktivity, různé hádanky a různé soutěže.“
Adélka Klepáčková, tábornice: „Mě se tady líbí různé hry a večer nebo ráno někdy i zpíváme a to je taky fajn.“
Evička Horáková, tábornice: „Nejvíc se mi líbí ta písnička, kterou tady zpíváme.“

Ke zpívání děti nepotřebují žádné mobily, složily si i vlastní píseň. Mezi sebou mají dokonce táborového novináře, který zaznamenává celé táborové dění.

Edvard Vach, táborový novinář: „Tak já si většinou hlavně shromáždím informace o tom, co děláme na schůzkách a pak to jakoby po částech začnu zpracovávat. To i budu vydávat.“
Milan „Cvrček“ Makovický, hlavní vedoucí: „Děti máme z Bruntálu, většinou jsou to členové našeho oddílu, ale samozřejmě i z okolí, Vrbno, Karlovice, Mezina.“
Michaela „Žvanilka“ Makovická, zástupce vedoucího tábora: „Velmi děkujeme za pomoc rodičům a kamarádům našeho oddílu a také městu Bruntálu za finanční pomoc a hlavně panu starostovi a ostatním.“

Tábor v Dlouhé Stráni bude pokračovat opět za dva roky, příští rok ten pobytový vystřídá tábor putovní.

Nahlásit chybu


K tématu

T. O. Tulák pořádal stanový tábor pro děti v Dlouhé Stráni

16. srpna 2024 10:12 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Zájem o dětské letní tábory stále více přesahuje jejich nabídku. Přestože jejich struktura se mění a rostou nové tzv. příměstské a chatové tábory, neklesá ani zájem o klasické táboření pod stanem. Turistický oddíl Tulák pořádá podsadový tábor v Dlouhé stráni již mnoho let a na nezájem dětí si rozhodně nemůže stěžovat.

Stanový tábor T. O. Tulák Bruntál v Dlouhé Stráni má již dlouhou tradici

5. srpna 2024 10:00 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Zájem o dětské letní tábory stále více přesahuje jejich nabídku. Přestože jejich struktura se mění a rostou nové tzv. příměstské a chatové tábory, neklesá ani zájem o klasické táboření pod stanem. Turistický oddíl Tulák pořádá podsadový tábor v Dlouhé stráni již mnoho let a na nezájem dětí si rozhodně nemůže stěžovat.

Podzimní prázdniny si děti užily v rodinném centru, bavil je sliz, masky a kouzelný klaun

1. listopadu 2023 13:41 | Studénka | Petra Dorazilová

Dvoudenní podzimní prázdniny mohly děti ve Studénce strávit na táboře rodinného centra. V daném termínu, před svátkem dušiček a Halloweenu, byl program zaměřen na čarodějné bytosti a kouzla.


Učitel z Havířova se zpovídá z vybrždění autobusu, kde se zranilo několik lidí

Dnes 11:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Před senátem Okresního soudu v Havířově stanul Daniel P., který je obžalovaný z vybrždění linkového autobusu. Po jeho nečekaném manévru se zranilo několik cestujících a někteří se dodnes léčí.

Světové krasobruslařské naděje se představily v Ostravě

V Ostravě se konal krasobruslařský svátek. Na ledě Ostravar Arény se představili reprezentanti z 38 zemí, kteří soupeřili na jednom ze sedmi závodů prestižní celosvětové série Junior Grand Prix.

Policejní majáček preventivně “blikal” ve studénecké škole

Září je měsícem, kdy do škol zamířila i Policie České republiky, respektive její preventisté s programem “Majáček - policejní rádce nejmenších.” Na různé rizikové situace upozorňoval děti i ve škole na ulici Sjednocení ve Studénce.

Třídílný gastrofestival Pojez vyvrcholil v beskydské Ostravici

7. září 2024 18:52 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Beskydský expres

Gastrofestival Pojez, který každým rokem pořádá Moravskoslezský kraj, vyvrcholil tradičně v beskydské Ostravici. Vedle kulinářských specialit se lidé bavili při kulturních vystoupeních a pro nejmenší byla připravena dětská zóna.

Převrácený historický jeep, sražený cyklista i havárie motorkáře. Vážné nehody na Novojičínsku

Včera 19:34 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Hasiči, záchranáři a policisté měli v neděli během krátké doby na Novojičínsku plné ruce práce. Nejprve zasahovali u sraženého cyklisty ve Frenštátu pod Radhoštěm. Do půl hodiny nedostal v Rybí přednost historický vojenský jeep a po nárazu se převrátil. A za dalších 30 minut havaroval mezi Tískem a Bílovcem motorkář. Zraněno bylo celkem 6 lidí.

Šest zraněných po noční srážce dvou aut v Ostravě. Jeden z řidičů nedal přednost

Včera 12:20 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Další vážná nehoda zaměstnala v Ostravě všechny záchranné složky. V nedělních nočních hodinách nedal 45letý řidič přednost při sjezdu z dálnice a naboural do dalšího auta. To bylo doslova odhozeno mimo silnici. Záchranáři museli ošetřit šest zraněných.

Senior vyjel s autem mimo silnici a narazil do stromu, spolujezdkyně zemřela

7. září 2024 18:30 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Tragická nehoda zaměstnala v sobotu ráno na Opavsku všechny složky integrovaného záchranného systému. 76letý řidič tam z ničeho nic vyjel ze silnice a naboural do stromu. Auto poté sjelo ze ještě ze srázu. Nehodu bohužel nepřežila 75letá spolujezdkyně.

MS kraj opravuje v Karviné několik autobusových zálivů

7. září 2024 18:10 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

V Karviné probíhají rozsáhlé opravy autobusových zálivů na dvou velmi frekventovaných krajských silnicích. Úseky, kde probíhá stavba, omezují dopravu a je tady nutná obezřetnost řidičů i chodců při přecházení.

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti

7. září 2024 17:34 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti a jejich rodiče. Probíhalo v Městských sadech a smyslem této akce bylo zapojit co nejvíce dětí do sportovních aktivit.

Dobrovolníci uklidili okolí Karvinského moře, zapojili se i náhodní návštěvníci areálu

7. září 2024 11:07 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Uplynulou sobotu se konal velký úklid v okolí Karvinského moře. Kampaň “Za čisté moře” zorganizovali zaměstnanci karvinského magistrátu, kteří se kromě dobrovolníků aktivně do úklidu také zapojili.

Moravskoslezský kraj pomůže obcím nastartovat rozvojové projekty

7. září 2024 19:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Téměř 19 milionů korun rozdělí Moravskoslezský kraj mezi 57 obcí, které požádaly o dotaci na přípravu projektových dokumentací. Výrazně se tak zvýší jejich šance získat prostředky z národních nebo evropských dotačních programů na rozvojové projekty.

Palkovice se představily komisařům národního finále soutěže Vesnice roku 2024

6. září 2024 18:03 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Ani 4 hodiny nemohly v Palkovicích stačit na prezentaci všech zájmových spolků a aktivit, kterými se v pátek obec představila v celostátním finále prestižní soutěže Vesnice roku.

Elektroloď na Slezské Hartě i vybrané turistické vlaky získají opět finanční podporu kraje

6. září 2024 14:03 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj podpoří i v příštích třech letech provoz vodní dopravy na Slezské Hartě, přispívat bude i na výletní vlaky. Krajské peníze obdrží Hvozdnický expres, Osoblažka a výletní vlaky Slezského železničního spolku. Na tuto podporu cestovního ruchu půjde v letech 2025 až 2027 6,1 milionu korun.

Maskovaní muži s maketami zbraní ukradli řidiči před nosem dodávku plnou balíků

6. září 2024 13:31 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Řidič přepravní společnosti rozvážel balíky a před nosem mu v Krnově ukradli nastartovanou dodávku. Skočili do ní dva maskovaní muži a ujeli. V autě byly zásilky za více než 100 tisíc korun a také peníze. Řidič zavolal na pomoc policii a díky bleskové a excelentní spolupráci několika hlídek a operátorů a dokonce i kynologů zadrželi policisté dvojici zlodějů do několika minut. Zadržení měli u sebe i makety zbraní a mají na svědomí i další trestné činy.

Při obnově kostela v zaniklých Pelhřimovech našli dobrovolníci velkou hrobku pod úrovní podlahy v centru

6. září 2024 10:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Již více než 20 let pracují dobrovolníci z hnutí Duha Jeseníky na záchraně kostela sv. Jiří v zaniklé obci Pelhřimovy na polských hranicích. Před několika dny při skrývce zeminy objevili v centru kostela pod zemí velkou hrobku, která dosud nebyl známá.

Základní kámen pro nový heliport a záchranku s urgentním příjmem byl položen v krnovské nemocnici

6. září 2024 10:03 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Krnovská nemocnice má za sebou další milník na cestě svého rozvoje. V rámci oslav 112. výročí založení byl položen základní kámen ke stavbě nového heliportu a a záchranné stanice. Obě stavby vyrostou v těsné blízkosti nemocnice budou zásadním zlepšením při akutní přepravě pacientů.

Klasické letní tábory pod stany jsou stále oblíbené. V Dlouhé Stráni u Bruntálu se koná pravidelně již mnoho let
Vydáno 3. srpna 2024 11:56, Celý MS kraj, Karel Soukop
Zájem o dětské letní tábory stále více přesahuje jejich nabídku. Přestože jejich struktura se mění a rostou nové tzv. příměstské a chatové tábory, neklesá ani zájem o klasické táboření pod stanem. Turistický oddíl Tulák pořádá podsadový tábor v Dlouhé stráni již mnoho let a na nezájem dětí si rozhodně nemůže stěžovat.

I stanový tábor však musí jít s dobou a reagovat na technické, hygienické a stravovací podmínky pobytu.

Milan „Cvrček“ Makovický, hlavní vedoucí: „Oproti předchozím rokům jsme si letos pořídili solární panely, které nám pohání hlavně ledničku, že nemusíme jezdit tak často pro potraviny. Telefony, mobily tady samozřejmě děti nemají, jsme bez elektriky a vodu dovážíme z vodovodů a kanalizací pitnou. V letošním roce jsme vybavili tábor zbrusu novými kadibudkami, proběhl nátěr našeho vagónu, už to nutně potřeboval.“

Také kvalita bydlení a stravování odpovídá požadavkům na táboření ve volné přírodě.

Milan „Cvrček“ Makovický, hlavní vedoucí: „Děti na táboře spí v podsadových stanech s pevnou podsadou a celtou, takže si myslím, že ten komfort tady je. Vaříme tady, děti dělají službu, z každého týmu, z každé družiny jeden člen vždycky jde pomáhat paní kuchařce do kuchyně, máme paní kuchařku, která se nám stará o stravu.“
Filip Jelínek, táborník: „Jsou tady krásné stany a jsou tady kamarádi, už jsem tady byl jednou.“
Eliška Vašíčková, tábornice: „Nejlepší je to, že ti rádci jsou na nás milí, starají se o nás a to jídlo je tady hodně dobré. Takže bych ráda pochválila paní kuchařku. A nejhorší si myslím, že smrdí kadibudky, ale to nevadí.“
Eliška Husárová, tábornice: „Asi to prostředí, je to hodně přátelské a jako že tady mám kamarády, hodně kamarádů.“
Martina Hynštová, tábornice: „Mě se tady líbí, že se tu děti mají rády a že spolu spolupracují a že tu každý může být sám sebou.“

Program tábora je uvolněný, zaměřený na hry a soutěže v přírodě i výlety do okolí.

Michaela „Žvanilka“ Makovická, jednatelka spolku: „Děti tady hrají různé sportovní hry, jako le lacross, ringo, fotbálek. Měli jsme výlet do Opavy do Slezského muzea, na stříbrné jezero, kde se koupali, taky budeme mít výlet na kolech na Slezskou Hartu. Letošní tábor máme téma piráti, pirátský tábor, kde můžou děti plnit pirátské odborky, je to taková obdoba Foglarových bobříků, kde můžou plnit zkoušku mlčení, hladu, samoty, rostlin, zručnosti, síly, odvahy.“
Karolínka Husárová, tábornice: „Na táboře se mi líbí to, že ti velcí pro nás vyrábí ty aktivity prostě, pro nás dělají.“
Pavel Benjamin Hanousek, tábornice: „Nejvíc se mi líbí to, že vlastně holky jsou skvělý, máme se rádi, hrajeme ringo.“
Karel Wágner, táborník: „Mě se tady na táboře nejvíc líbila hra, jak jsme vyměňovali sirku za různé věci.“
Eliška Dudíková, tábornice: „Mě se asi líbilo taky ta sirka.“
Anička Karelová, tábornice: „Hry a odpolední klid, můžem dělat blbiny.“
Radek Polášek, táborník: „Asi hry a taky odpolední klidy.“
Edvard Vach, táborník: „Tady se mi hlavně líbí, že hrajeme nějaké hry, že jsem venku, jsme aktivní a cítím, že jsme tak jako v přírodě, je tady fajn, kamarádi v pohodě, mám tady kámoše. Tak trošku se mi stýská.“
Terezka Hynštová, tábornice: „Líbí se mi tady všechno, jak tady hrajeme hry, líbí se mi tady různé aktivity, různé hádanky a různé soutěže.“
Adélka Klepáčková, tábornice: „Mě se tady líbí různé hry a večer nebo ráno někdy i zpíváme a to je taky fajn.“
Evička Horáková, tábornice: „Nejvíc se mi líbí ta písnička, kterou tady zpíváme.“

Ke zpívání děti nepotřebují žádné mobily, složily si i vlastní píseň. Mezi sebou mají dokonce táborového novináře, který zaznamenává celé táborové dění.

Edvard Vach, táborový novinář: „Tak já si většinou hlavně shromáždím informace o tom, co děláme na schůzkách a pak to jakoby po částech začnu zpracovávat. To i budu vydávat.“
Milan „Cvrček“ Makovický, hlavní vedoucí: „Děti máme z Bruntálu, většinou jsou to členové našeho oddílu, ale samozřejmě i z okolí, Vrbno, Karlovice, Mezina.“
Michaela „Žvanilka“ Makovická, zástupce vedoucího tábora: „Velmi děkujeme za pomoc rodičům a kamarádům našeho oddílu a také městu Bruntálu za finanční pomoc a hlavně panu starostovi a ostatním.“

Tábor v Dlouhé Stráni bude pokračovat opět za dva roky, příští rok ten pobytový vystřídá tábor putovní.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000044276/klasicke-letni-tabory-pod-stany-jsou-stale-oblibene-v-dlouhe-strani-u-bruntalu-se-kona-pravidelne-jiz-mnoho-let