Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Policisté poskytli první pomoc kolabujícímu diabetikovi v Třinci

Celý MS kraj |

Dva policejní instruktoři pomohli u záchrany kolabujícího diabetika. Vraceli se zrovna z výcviku střelecké přípravy, když registrovali na chodníku v Třinci ležícího muže. Okolní svědci už přivolali sanitku a policisté využili svých znalostí a zdravotnického vybavení, aby muži poskytli první pomoc do příjezdu záchranářů.

výcvik poskytování první pomoci a záchrany tonoucích; video: Policie ČR

Před pár dny byli policisté školního policejní střediska krajského ředitelství ve správný čas na správném místě.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Dvojice instruktorů, v našem slangu „bojařů“, jela 3. září dopoledne z výcviku střelecké přípravy svých kolegů. Poblíž železáren v Třinci si policisté povšimli v protisměru, po levé straně, muže ve věku kolem 50 let ležícího na chodníku. U něj bylo několik lidí. Policisté okamžitě zastavili a přiběhli na místo. Vytěžením přítomných zjistili, že již zavolali sanitku, neboť ležící muž jim při komunikaci sdělil, že má cukrovku."

Muž pak začal najednou ztrácet vědomí, těžce se mu dýchalo a vypadalo to, že u něj přichází záchvat. Policisté mu proto začali ihned poskytovat první pomoc.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Přinesli si z auta i zdravotnický batoh, měli totiž podezření i na zranění hlavy zřejmě po pádu na zem. Policisté zajistili, aby na muže nesvítilo slunce, dali ho do stabilizované polohy, kontrolovali jeho zdravotní stav a snažili se, aby komunikoval a neusínal, tedy aby jej udrželi při vědomí. Po příjezdu zdravotníků ho kolegům pomohli naložit do sanitky."

Poskytování první pomoci je dnes u policistů zcela běžná záležitost. Někteří jsou přímo specialisté - zdravotníci. Například na odděleních hlídkové služby nebo na speciální pořádkové jednotce. Jeden z policistů, který zasahoval u kolabujícího muže v Třinci je dokonce instruktor první pomoci na moravskoslezském školním policejním středisku.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "V rámci něho působí lektoři a instruktoři, kteří mají svěřené vskutku množství činností a povinností, například odpovědnost za organizaci a realizaci služební přípravy a provádění prověrek ze služební přípravy, tzn. přípravu střeleckou a tělesnou. Plní dále úkoly v oblasti policejního sportu a zabezpečují a organizují postupové i republikové přebory, například ve střelbě ze služební zbraně. Na bedrech jim leží také vzdělávací aktivity, programy a odborné přípravy na různá témata a oblasti."

Jednou z nedávných odborných příprav prošlo téměř deset policistů z obvodních oddělení Třinec, Frýdlant nad Ostravicí a oddělení hlídkové služby Frýdek-Místek.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Všichni mají ve služebním obvodu vodní plochu, a tak procvičit záchranu tonoucího pomocí házecího pytlíku bylo naprosto odůvodněné. Jedná se v podstatě o látkový obal, na dně má nosným materiálem, ke kterému je upevněno lano s vysokou pevností. Instruktoři školního policejního střediska kolegy provedli teorií zacházení s touto záchrannou pomůckou, zdravovědou a byli i figuranty v následné části praktické."

Jedním z podobných zásahů byla například záchrana dívky, která spadla do splavu ve Frýdku-Místku.

Nahlásit chybu


K tématu

Dívka se topila v řece Ostravici, spadl jí tam telefon. Zachránili ji policisté a hasiči

17. dubna 2024 8:34 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

21leté dívce padl mezi kameny v řece Ostravici ve Frýdku-Místku telefon. Chtěla ho vytáhnout, spadla do vody a strhl ji proud. Náhodný svědek zburcoval záchranné složky. Jako první byl na místě strážník městské policie, který držel dívku na laně. Do vody se pak pro dívku vrhl státní policista.

Primátor i záchranáři ocenili policisty za záchranu tonoucího ve Frýdku-Místku

Svědek a dva policisté byli jako první u tonoucího muže v řece Ostravici ve Frýdku-Místku. Jeden z policistů se dokonce vrhl do vody, aby se dostal na ostrůvek na druhou stranu. Společně pak prováděli resuscitaci. Profesionální zásah a spolupráci nyní ocenil primátor města a také členové záchranné služby.

Svědek vytáhl tonoucího z Ostravice. S policistou prováděl 7 minut resuscitaci

Rychlá reakce kolemjdoucího a blesková akce policistů přispěla k záchraně muže, který se mezi svátky topil v řece Ostravici ve Frýdku-Místku. Svědek ho vytáhl z vody a začal s resuscitací. S policistou se pak střídali v masáži srdce. Díky tomu se podařilo muže oživit.


Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Dnes 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

V Ostravě-Třebovicích vznikl nový park. Vysadili ho studenti v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Tradiční cyklistické závody pro děti se v Horní Suché těší velké oblibě, spolupracují na nich obě základní školy

V Horní Suché se uskutečnily tradiční cyklistické závody pro děti od mateřských škol až po mladé cyklisty pátých ročníků základních škol. Předstartovní nadšení účastníků bylo velké.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Do Hlučína přijeli mladí malíři - natěrači z celé republiky

Včera 12:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Už podvanácté se sešli mladí malíři a natěrači z celé České republiky na Mírovém náměstí na akci Hlučín, město s řemeslnou tradicí. Cílem je propagace řemeslných oborů na místním Odborném učilišti a Praktické škole.

Novojičínská vila byla domovem lékaře, 30 let je v ní mateřinka

Mateřská škola Beruška v Novém Jičíně otevřela historickou vilu, ve které sídlí 30 let, veřejnosti. Představila její příběh rodinného domu, který kdysi patřil významnému lékaři.

Elektrárna Třebovice obnovila svůj provoz v rekordním čase

Zaměstnancům společnosti Veolia Energie se po 11 dnech po povodni podařilo zprovoznit Elektrárnu Třebovice v Ostravě, která byla odstavena od 15. září. A už také obnovuje dodávky i pro průmysl.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i chodem života ve školách a firmách

1. října 2024 18:09 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

Včera 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Jaké formy pomoci nyní potřebují lidé postižení povodněmi

Dobrovolnická, materiální, finanční a psychosociální - to jsou druhy pomocí, které jsou nyní potřebné v oblastech zasažených povodněmi. Jejich rozdělení obstarávají nevládní organizace, ale mohou se zapojit i lidé, zejména prostřednictvím sbírek.

Policisté poskytli první pomoc kolabujícímu diabetikovi v Třinci
Vydáno 11. září 2024 11:47, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Dva policejní instruktoři pomohli u záchrany kolabujícího diabetika. Vraceli se zrovna z výcviku střelecké přípravy, když registrovali na chodníku v Třinci ležícího muže. Okolní svědci už přivolali sanitku a policisté využili svých znalostí a zdravotnického vybavení, aby muži poskytli první pomoc do příjezdu záchranářů.

policejní instruktoři zasahující v Třinci; foto: Policie ČR

Před pár dny byli policisté školního policejní střediska krajského ředitelství ve správný čas na správném místě.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Dvojice instruktorů, v našem slangu „bojařů“, jela 3. září dopoledne z výcviku střelecké přípravy svých kolegů. Poblíž železáren v Třinci si policisté povšimli v protisměru, po levé straně, muže ve věku kolem 50 let ležícího na chodníku. U něj bylo několik lidí. Policisté okamžitě zastavili a přiběhli na místo. Vytěžením přítomných zjistili, že již zavolali sanitku, neboť ležící muž jim při komunikaci sdělil, že má cukrovku."

Muž pak začal najednou ztrácet vědomí, těžce se mu dýchalo a vypadalo to, že u něj přichází záchvat. Policisté mu proto začali ihned poskytovat první pomoc.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Přinesli si z auta i zdravotnický batoh, měli totiž podezření i na zranění hlavy zřejmě po pádu na zem. Policisté zajistili, aby na muže nesvítilo slunce, dali ho do stabilizované polohy, kontrolovali jeho zdravotní stav a snažili se, aby komunikoval a neusínal, tedy aby jej udrželi při vědomí. Po příjezdu zdravotníků ho kolegům pomohli naložit do sanitky."

Poskytování první pomoci je dnes u policistů zcela běžná záležitost. Někteří jsou přímo specialisté - zdravotníci. Například na odděleních hlídkové služby nebo na speciální pořádkové jednotce. Jeden z policistů, který zasahoval u kolabujícího muže v Třinci je dokonce instruktor první pomoci na moravskoslezském školním policejním středisku.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "V rámci něho působí lektoři a instruktoři, kteří mají svěřené vskutku množství činností a povinností, například odpovědnost za organizaci a realizaci služební přípravy a provádění prověrek ze služební přípravy, tzn. přípravu střeleckou a tělesnou. Plní dále úkoly v oblasti policejního sportu a zabezpečují a organizují postupové i republikové přebory, například ve střelbě ze služební zbraně. Na bedrech jim leží také vzdělávací aktivity, programy a odborné přípravy na různá témata a oblasti."

Jednou z nedávných odborných příprav prošlo téměř deset policistů z obvodních oddělení Třinec, Frýdlant nad Ostravicí a oddělení hlídkové služby Frýdek-Místek.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Všichni mají ve služebním obvodu vodní plochu, a tak procvičit záchranu tonoucího pomocí házecího pytlíku bylo naprosto odůvodněné. Jedná se v podstatě o látkový obal, na dně má nosným materiálem, ke kterému je upevněno lano s vysokou pevností. Instruktoři školního policejního střediska kolegy provedli teorií zacházení s touto záchrannou pomůckou, zdravovědou a byli i figuranty v následné části praktické."

Jedním z podobných zásahů byla například záchrana dívky, která spadla do splavu ve Frýdku-Místku.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000044829/policiste-poskytli-prvni-pomoc-kolabujicimu-diabetikovi-v-trinci