Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Krnovská nemocnice se vrací k běžnému provozu

Celý MS kraj |

Krnovská nemocnice má za sebou velmi náročné období způsobené rozsáhlou povodní. Díky zaměstnancům nemocnice, složkám IZS, vedení Moravskoslezského kraje, dobrovolníků a dalších organizací se daří těžké období překlenout. Zdravotnické zařízení se pozvolna vrací k běžnému provozu.

Voda zasáhla úpravnu vody

Povodeň na řece Opavici v neděli 15. září zaplavila krnovské prameniště a úpravnu vody Zlatá Opavice, které dodávají pitnou vodu nejen nemocnici, ale celému městu. V celém Krnově byla přerušena dodávka elektřiny a vzápětí vyschly vodovodní kohoutky.

František Kuba, mluvčí SZZ Krnov: "Zásoby balené vody měla nemocnice preventivně připravené ve skladech už před povodní. Další nápoje nemocnici poskytl krnovský nápojářský gigant Kofola a několikrát nemocnici vodou zásobily TS Havířov. Stejně tak krizový štáb města Krnova umístil v nemocnici cisternu s pitnou vodou, kterou pravidelně doplňovali hasiči."

Voda z cisterny nestačí

Dostatek pitné vody zajišťovaly nemocnici palety s balenou vodou. Samotné vaření ale komplikoval fakt, že vodu načepovanou z cisterny není možné implementovat do moderních vařičů a spotřebičů.

František Kuba, mluvčí SZZ Krnov: "Například konvektomaty a myčky potřebují k provozu vodu s tlakem z vodovodu, takže do nich nestačí nalít vodu kýblem. Mají pojistky, aby nefungovaly, když se odpojí od tekoucí vody. Tudíž stravovacímu provozu nepomohl ani fakt, že je k dispozici elektřina z hasičských centrál."
Alena Motlíčková, provozně technická náměstkyně: "Stravovací provoz naší nemocnice musel vyřadit polévky z jídelníčku z několika důvodů. Když přestaly fungovat výtahy, bylo nutné tácy s obědy vynášet ručně po schodech do pater a nic přitom nerozlít. Také vodu na vaření bylo potřeba každý den tahat ve velkých hrncích od cisterny do kuchyně a i to bylo velmi náročné."

Drobné výpadky proudu

Tomáš Slíva, vedoucí IT oddělení: "V nemocnici se podařilo plně obnovit internetové připojení, a také finišují práce na obnově telefonní ústředny. Nejhorší blackout už má nemocnice za sebou, ale stále ještě dochází k příležitostným výpadkům proudu."

Úplný výpadek proudu i nestabilita sítě jsou velkým problémem pro složité zdravotnické přístroje a technologie.

Petr Gabriel, vedoucí oddělení zdravotnické techniky: "Elektrické rozvaděče a některé přístroje byly přímo zaplaveny. Byly také zničeny technologie pro výrobu medicinálních plynů a úpravu vody, stejně tak elektrické záložní zdroje (UPS) pro nejdůležitější přístroje. Výpadek elektřiny a vody postihl primární i záložní systém chlazení magnetické rezonance a nestabilita v rozvodné síti nám stále neumožňuje plné využití CT. Situaci průběžně konzultujeme s dodavateli a provádíme nutné opravy. I přesto se nám daří obnovovat provoz jednotlivých technologií, obnovujeme provoz jednotlivých oddělení i operačních sálů."

Najedou na běžný režim

Opravy povodňových škod budou v nemocnici trvat řadu měsíců. Nemocnici se podaří s koncem týdne najet na běžný provoz.

Ladislav Václavec, ředitel SZZ Krnov: "Naším hlavním cílem je začít koncem tohoto pracovního týdne fungovat v běžném režimu, ať můžeme opět poskytovat komplexní péči pacientům z regionu. Děkuji všem, kteří nám pomáhali v kritických chvílích a všem, kteří se podílí na odstraňování povodňových škod."

Poděkování hejtmana

Do krnovské nemocnice dorazil ve středu odpoledne hejtman Moravskoslezského kraje.

Josef Bělica (ANO), hejtman MSK: "Navštívil jsem po boku pana ředitele a senátora Václavce nejhůře postižené obce Vašeho regionu, malé živnostníky. Vám, zdravotníkům a zaměstnancům nemocnice, jsem přijel osobně poděkovat za neskutečné nasazení. Dokázali jste bez vody s výpadky elektřiny a bez možnosti spojit se s rodinami zajistit péči pacientům z regionu. I když jste mnozí přišli o majetky, zůstali jste tady a pomáhali. Děkuji Vám za neskutečné nasazení a kus skvěle odvedené práce. Za vedení Moravskoslezského kraje slibuji, že krnovskou nemocnici opravíme a dále budeme investovat do jejího rozvoje."
Nahlásit chybu


K tématu

Krnovská nemocnice zahájila očkování nejnovější vakcínou proti covidu-19

14. října 2023 11:02 | Krnov | Jiří Cileček

Krnovská nemocnice nabízí opět možnost očkování proti onemocnění covid-19. Zájemci o očkování se nemusí předem objednávat, v infekční ambulanci SZZ Krnov bude pro ně vyhrazen pravidelný termín – vždy ve středu v čase 7:30–9:00.

Krnovská porodnice připravila přednášky pro nastávající rodiče

5. listopadu 2023 13:05 | Bruntál | Jiří Cileček

Každou středu se mohou nastávající maminky i tatínkové z Bruntálska dozvědět mnoho zajímavého a užitečného o těhotenství a porodu. Od středy 8. listopadu začíná v Bruntále Škola rodičů, tedy kurz pro budoucí rodiče.

Krnovská nemocnice vyhrála celostátní projekt Kvalitní a bezpečná nemocnice 2024

13. září 2024 10:59 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Krnovská nemocnice slaví mimořádný úspěch na celostátní úrovni. Ve čtvrtek 12. září byla nezávislou auditorskou komisí vyhodnocena jako vítěz projektu „Kvalitní a bezpečná nemocnice 2024.“


ZZS prokázala při povodních vysokou profesionalitu. Pacienty zachraňovali i z vrtulníku

Zdravotnická záchranná služba byla při zvládání povodní v minulých dnech jednou z klíčových složek Integrovaného záchranného systému MS kraje. Pozemní posádky prováděly evakuaci i akutní zásahy a vrtulník létal do zcela odříznutých oblastí. Aktivován byl i traumatologický plán.

Klimkovický tunel čekají plánované opravy, chystá se uzavírka i omezení

Včera 16:04 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Opravy tunelu Klimkovice změní dopravní režim na dálnici D1 před Ostravou. Ve směru na Ostravu se plánuje v termínu od 27. září do 13. října zásah techniků. To přinese dvě dočasné uzavírky i omezení provozu.

Vězeň využil příležitosti a utekl. Pomáhal uklízet po povodních v Bohumíně

Včera 15:02 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Uklízet následky povodní pomáhají na mnoha místech také vězni. Jeden ale pracovní nasazení využil jako příležitost k útěku. Policie ho hledá od středy a žádá o pomoc i veřejnost.

V Opavě je stále neprůjezdných několik mostů, které poničila extrémní povodeň

Ničivá povodeň zasáhla zhruba třetinu celého Opavska. Tedy asi 4 a půl km čtverečních plochy a vytopila na 6 600 domů. Proud řeky Opavy byl tak silný, že poškodil i několik mostů.

Porubská radnice reguluje počet holubů jejich odchyty. Ročně jde o stovky ptáků

V ostravě-Porubě stále bojují s velkým množstvím holubů. Zdržují se tam zejména díky tomu, že je lidé rádi krmí. A právě díky dostatku potravy se rozmnožují častěji, a to až 10 krát ročně.

Opava bojuje s desítkami tisíc tun odpadu. S následky povodní pomáhají dobrovolníci, vojáci i vězni

25. září 2024 22:43 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě po extrémní povodni bojují s desítkami tisíc tun odpadu. Město proto muselo založit hned několik překladišť. Předpokládá, že bude muset odvézt až 6 000 kontejnerů odpadu.

86letá seniorka přecházela v Třinci mimo přechod a srazilo ji auto

25. září 2024 21:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V ohrožení života skončila 86letá žena, kterou v Třinci ve středu ráno srazilo auto. Seniorka přecházela mimo přechod pro chodce. Do nemocnice ji transportoval vrtulník.

Sousedský festival uzavřel Husovu ulici a vdechl ji živoucí energii

Sousedská slavnost “Zažít město jinak” se letos v Novém Jičíně konala potřetí - a do třetice na jiném místě. Tentokrát obsadila a uzavřela i část Husovy ulice.

Sraz auto-moto veteránů přilákal do Orlové stovky návštěvníků

25. září 2024 14:47 | Orlová | Monika Ociepková | Orlovský miniexpres

V neděli 22. září ožilo staré náměstí v Orlové 1 setkáním auto-moto veteránů.

Bohumínská městská nemocnice stále odstraňuje škody po povodni

25. září 2024 12:35 | Celý MS kraj | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

V pavilonu chirurgických oborů a gynekologie Bohumínské městské nemocnice se po povodni stále nepodařilo zprovoznit elektrocentrálu. Vedení nemocnice věří, že je to otázka hodin a koncem týdne už by mohly být v tomto pavilonu připraveny operační sály k provozu. Současně se řeší i vybavení nových zubních ordinací, protože budova, ve které se nachází, byla také zatopena.

Obce Bruntálska potřebují těžkou techniku, vodovod a vysoušeče

Včera 20:18 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Obce Bruntálska sbírají všechny síly, aby si poradily s následky povodní. Jde zejména o záchrany nemovitostí a snahy o obnovu infrastruktury. V mnoha obcích nefunguje dodávka vody, kanalizace, opravují se přívody elektřiny. Do pomoci se zapojuje i armáda a dobrovolníci.

ZZS prokázala při povodních vysokou profesionalitu. Pacienty zachraňovali i z vrtulníku

Zdravotnická záchranná služba byla při zvládání povodní v minulých dnech jednou z klíčových složek Integrovaného záchranného systému MS kraje. Pozemní posádky prováděly evakuaci i akutní zásahy a vrtulník létal do zcela odříznutých oblastí. Aktivován byl i traumatologický plán.

V Zámku Studénka se ukrývá Vagonářské muzeum

25. září 2024 16:30 | Celý MS kraj | Andrea Holeszová | Kam vyrazit

Jediné muzeum svého typu v České republice. Ve věžích zámku ve Studénce se ukrývá Vagonářské muzeum, které dokumentuje železniční výrobu a dopravu na území tehdejšího Československa.

Hosté ve studiu: Karin Lednická, spisovatelka

25. září 2024 15:07 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková | Host dne

Třetí díl románové kroniky Šikmý kostel uzavírá příběh ztraceného města

Krnovská nemocnice se vrací k běžnému provozu
Vydáno 26. září 2024 18:10, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Krnovská nemocnice má za sebou velmi náročné období způsobené rozsáhlou povodní. Díky zaměstnancům nemocnice, složkám IZS, vedení Moravskoslezského kraje, dobrovolníků a dalších organizací se daří těžké období překlenout. Zdravotnické zařízení se pozvolna vrací k běžnému provozu.

foto: SZZ Krnov

Voda zasáhla úpravnu vody

Povodeň na řece Opavici v neděli 15. září zaplavila krnovské prameniště a úpravnu vody Zlatá Opavice, které dodávají pitnou vodu nejen nemocnici, ale celému městu. V celém Krnově byla přerušena dodávka elektřiny a vzápětí vyschly vodovodní kohoutky.

František Kuba, mluvčí SZZ Krnov: "Zásoby balené vody měla nemocnice preventivně připravené ve skladech už před povodní. Další nápoje nemocnici poskytl krnovský nápojářský gigant Kofola a několikrát nemocnici vodou zásobily TS Havířov. Stejně tak krizový štáb města Krnova umístil v nemocnici cisternu s pitnou vodou, kterou pravidelně doplňovali hasiči."

Voda z cisterny nestačí

Dostatek pitné vody zajišťovaly nemocnici palety s balenou vodou. Samotné vaření ale komplikoval fakt, že vodu načepovanou z cisterny není možné implementovat do moderních vařičů a spotřebičů.

František Kuba, mluvčí SZZ Krnov: "Například konvektomaty a myčky potřebují k provozu vodu s tlakem z vodovodu, takže do nich nestačí nalít vodu kýblem. Mají pojistky, aby nefungovaly, když se odpojí od tekoucí vody. Tudíž stravovacímu provozu nepomohl ani fakt, že je k dispozici elektřina z hasičských centrál."
Alena Motlíčková, provozně technická náměstkyně: "Stravovací provoz naší nemocnice musel vyřadit polévky z jídelníčku z několika důvodů. Když přestaly fungovat výtahy, bylo nutné tácy s obědy vynášet ručně po schodech do pater a nic přitom nerozlít. Také vodu na vaření bylo potřeba každý den tahat ve velkých hrncích od cisterny do kuchyně a i to bylo velmi náročné."

Drobné výpadky proudu

Tomáš Slíva, vedoucí IT oddělení: "V nemocnici se podařilo plně obnovit internetové připojení, a také finišují práce na obnově telefonní ústředny. Nejhorší blackout už má nemocnice za sebou, ale stále ještě dochází k příležitostným výpadkům proudu."

Úplný výpadek proudu i nestabilita sítě jsou velkým problémem pro složité zdravotnické přístroje a technologie.

Petr Gabriel, vedoucí oddělení zdravotnické techniky: "Elektrické rozvaděče a některé přístroje byly přímo zaplaveny. Byly také zničeny technologie pro výrobu medicinálních plynů a úpravu vody, stejně tak elektrické záložní zdroje (UPS) pro nejdůležitější přístroje. Výpadek elektřiny a vody postihl primární i záložní systém chlazení magnetické rezonance a nestabilita v rozvodné síti nám stále neumožňuje plné využití CT. Situaci průběžně konzultujeme s dodavateli a provádíme nutné opravy. I přesto se nám daří obnovovat provoz jednotlivých technologií, obnovujeme provoz jednotlivých oddělení i operačních sálů."

Najedou na běžný režim

Opravy povodňových škod budou v nemocnici trvat řadu měsíců. Nemocnici se podaří s koncem týdne najet na běžný provoz.

Ladislav Václavec, ředitel SZZ Krnov: "Naším hlavním cílem je začít koncem tohoto pracovního týdne fungovat v běžném režimu, ať můžeme opět poskytovat komplexní péči pacientům z regionu. Děkuji všem, kteří nám pomáhali v kritických chvílích a všem, kteří se podílí na odstraňování povodňových škod."

Poděkování hejtmana

Do krnovské nemocnice dorazil ve středu odpoledne hejtman Moravskoslezského kraje.

Josef Bělica (ANO), hejtman MSK: "Navštívil jsem po boku pana ředitele a senátora Václavce nejhůře postižené obce Vašeho regionu, malé živnostníky. Vám, zdravotníkům a zaměstnancům nemocnice, jsem přijel osobně poděkovat za neskutečné nasazení. Dokázali jste bez vody s výpadky elektřiny a bez možnosti spojit se s rodinami zajistit péči pacientům z regionu. I když jste mnozí přišli o majetky, zůstali jste tady a pomáhali. Děkuji Vám za neskutečné nasazení a kus skvěle odvedené práce. Za vedení Moravskoslezského kraje slibuji, že krnovskou nemocnici opravíme a dále budeme investovat do jejího rozvoje."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000045157/krnovska-nemocnice-se-vraci-k-beznemu-provozu