Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Důl Michal v Ostravě nabízí autentický vhled do práce horníků

Celý MS kraj |  | Kam vyrazit

Technicky a stavebně autenticky dochovaný areál kamenouhelného dolu. Jak se horníci připravovali na práci v první polovině 19. století, mohou zjistit návštěvníci dolu Michal v Ostravě. Těžit se zde začalo v roce 1842.

Vojtěch Polášek, vedoucí správy památkového objektu: „Další důležitý rok je 1912, kdy tady dochází k obrovské přestavbě toho dolu, který vidíme do dnešních dnů podle architekta Fialy, kdy tady společnost Severní dráhy císaře Ferdinanda přistupuje k ultramodernizaci dolu, čímž se stal jedním z nejmodernějších topů v tehdejším Rakousko-Uhersku. Buhužel ta situace po druhé světové válce je složitá a zase naopak, zařazením do ostravsko-karvinského revíru se tsal spíše takovou černou Popelkou.“

Těžba se zde zastavila v roce 1993. Díky dochování strojů a techniky byl ale areál prohlášen za národní kulturní památku. Dnes je i na seznamu památek UNESCO. Prohlídková trasa mapuje cestu horníka od šaten až k těžební jámě.

Vojtěch Polášek, vedoucí správy památkového objektu: „Projdou si právě ty provozy. Zajdou si do známkovny, do šatny, co je pitný režim, svačina, kam chodili při úrazech, podívají se, kde je klec, jak se fáralo i když u nás bohužel to nejde sfárat protože je těch téměř 700 metrů zabetonovaných kvůli stabilitě.“

První zastávkou jsou řetízkové šatny.

Vojtěch Polášek, vedoucí správy památkového objektu: „Ten prostor je specifický v tom, že je rozdělený do dvou zón. My jsme teď v čisté zóně a jak vidíme, tady je pověšené čisté oblečení havířů, oni poté přešli do té špinavé zóny a tam si vzali na sebe fáračky, ve kterých šli na provoz.“

Trasa pokračuje přes okénko na vydávání svačin do Cechovny, kde se kdysi rozdělovala práce. Nyní je místnost výstavním prostorem, kde návštěvníci najdou aktuálně sérii fotografií Rudolfa Jandy s názvem Historická Ostrava.

Vojtěch Polášek, vedoucí správy památkového objektu: „V letošním roce, jsme celou výstavu nestihli udělat tak, jak jsme měli v plánu, protože ty fotky jsou skutečně zajímavé a chceme ji obohatit ještě o audiovizuální prvky, přičemž si ji zde chceme nechat ještě i příští rok, kdy tady vznikne i přednáškový cyklus pro školy. Ty výstavy pořádáme tematicky, snažíme se fotky, které jsou enviromentálního nebo uměleckého charakteru, umisťovat tady do cechovny a když máme jiné věci, technické nebo z koupelen, tak je umisťujeme do technických místností nebo koupelen.“

Důležitou zastávkou je také lampovna.

Vojtěch Polášek, vedoucí správy památkového objektu: „Je to prostor, kde šlo už tzv. do tuhého. Přišli ti havíři, odhodili poslední cigaretu, vzali si lampu, záchranný balíček a šli už sfárat přes nástupný most směrem ke klecím. Tento prostor právě dýchá duchem toho dolu Michal, protože jsme v opravdu autentickém, zachovaném prostředí, kdy ten havíř tudy šel na šichtu. Člověk to vnímá, když tady prochází ty jednotlivé místnosti, provozy.“

Ve strojovně a kompresorovně jsou poté uloženy největší technologické unikáty. Stoje jsou většinou dochované z roku 1912. Nyní je v tomto unikátním prostoru zasazena také výstava umělecké školy AVE ART s názvem Boudníkoviny.

Jaroslav Prokop, ředitel umělecké školy AVE ART: „Je to výstava, která oslavuje stoleté výročí narození pana Vladimíra Boudníka a žáci naší školy tvořili vlastně tak, jako on. To znamená svobodně, z odpadových materiálů, ze zbytků a podobně. Vzniká tak unikátní grafika, unikátní tkané věci, umělečtí kováři zase tady mají unikátní kovové plastiky. Dva roky práce našich studentů.“
anketa, návštěvníci: „Osobně se mi to tady moc libí, protože je to k tématice, k Boudníkovi, protože on taky dělal v továrně.“

Výstavu Boudníkoviny i důl Michal obecně mohou zájemci navštívit do konce října a tedy do konce letošní sezóny. V příštím roce ještě na dole chystají rekonstrukci nejrozsáhlejšího objektu Třídírny, což značně rozšíří i návštěvnickou trasu. Na dole Michal půjde tedy stále objevovat něco nového.

Nahlásit chybu


K tématu

Těžba uhlí končí, ale OKD musí přijímat stovky nových horníků

8. února 2024 6:52 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Hornickému povolání nehrozí zdaleka tak brzký konec, jak by se mohlo zdát. Těžba uhlí sice za dva roky definitivně skončí, společnost OKD však musí přijímat nové horníky, kterým zajistí práci i po ukončení těžby.

Poslední činná šachta v zemi, Důl ČSM na Karvinsku, by měla letos vytěžit přes milion tun uhlí

30. ledna 2024 8:52 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Těžba černého uhlí v posledních dvou dolech na Ostravsku se chýlí ke svému nevyhnutelnému konci. Ten nastane počátkem roku 2026. Horníci však i přesto v podzemí dobývají dostupné zásoby uhlí, které se nyní na trhu dobře prodává.

OKD může dál těžit uhlí, schválilo to ministerstvo životního prostředí

19. dubna 2024 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Těžební společnost OKD získala od Ministerstva životního prostředí souhlasné závazné stanovisko v procesu posuzování vlivu hornické činnosti na životní prostředí. Takzvaná EIA platí pro období roku 2024 až do ukončení činnosti. Posuzovaná hornická činnost zahrnuje dobývání uhlí i technickou likvidaci Dolu ČSM, která bude následovat po ukončení těžby.


Ekologická havárie v Ostravě nehrozí. Splašky z kanalizace prý nejsou toxické

Ekologická havárie kvůli nefunkční čistírně odpadních vod v Ostravě prý nehrozí. Splašky z kanalizace nejsou podle ředitele Ostravských vodáren a kanalizací toxické a navíc jsou díky silnému průtoku řeky Odry velmi významně ředěny.

V sobotu se sousedé z Dubiny sejdou u jednoho 100 metrů dlouhého stolu

Včera 18:35 | Ostrava-Jih | Libor Běčák

Neobvyklý sociální experiment podstoupí lidé, kteří se přijdou v sobotu odpoledne posadit k prostřenému 100 metrů dlouhému stolu na ostravském sídlišti Dubina. Otázkou je, zda a jak rychle se místa u stolu zaplní a zda si sousedé z okolních paneláků přinesou k povídání dostatek jídla a pití. Očekává se dobrá nálada a vyloučen není ani společný zpěv.

Velkou vodou poškozené oblasti v kraji si prohlédl ministr zemědělství Marek Výborný

Včera 13:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ministr zemědělství Marek Výborný navštívil v úterý Moravskoslezský kraj, kde si prošel místa postižená nedávnou povodní. Jednal například o harmonogramu realizace protipovodňových opatření na řece Opavě nebo přípravě stavby Vodního díla Nové Heřminovy.

Mladí zpěváci z Havířova uspěli na Karvinském talentu

Na prestižní soutěž Karvinský talent se přihlásily desítky nadaných mladých zpěváků z různých měst republiky. Ta nejcennější ocenění putovala do Havířova.

Výročí slavila studénecká škola i se svými prvními absolventy

Základní škola Sjednocení ve Studénce slaví 60. výročí svého otevření. Svůj první školní rok připomněla i Dnem otevřených dveří, na který pozvala první absolventy.

ZŠ Borovského oslavila čtyřicátiny. Do tříd znovu nahlédli bývalé učitelé i absolventi

Nejmladší škola v Karviné - Základní a Mateřská škola Borovského - oslavila 40. narozeniny. Na prohlídku školy i připravenou akademii žáků pozvala kromě rodičů a přátel školy i bývalé pedagogy a absolventy.

Díky novému stroji letos v MOb Ostrava-Jih technické služby opravily dvakrát více výtluků

Od začátku letošní sezóny pomáhá Technickým službám Ostrava-Jih s opravami výtluků na cestách v obvodu nová multikára se speciální nadstavbou. Ta umožňuje o mnoho rychlejší opravy a počet odstraněných výtluků se tak oproti loňskému roku téměř zdvojnásobil.

V kauze zakázek jsou mezi obviněnými exnáměstek hejtmana a jedna krajská firma

Včera 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadrželi v pondělí v Moravskoslezském kraji osm osob v souvislosti s manipulacemi veřejných zakázek malého rozsahu zadávaných Moravskoslezským energetickým centrem. Pět fyzických a jedna právnická osoba byly následně obviněny z korupčních trestných činů, přičemž bývalému náměstkovi hejtmana hrozí až 10 let odnětí svobody.

Karviná má svého mistra České republiky ve skoku o tyči. Je žákem ZŠ Borovského

Teď vás seznámíme s talentovaným sportovcem Lukášem Uchytilem. Žije v Karviné a je čerstvým mistrem České republiky ve skoku o tyči. A nejen to. Před pár dny zvítězil i na závodech v Chorvatsku.

Mládež si užila v knihovně knižní festival Book!Con

K-Klub havířovské pobočky knihovny v Šrámkově ulici se zaměřuje na mládež. Velmi oblíbenou se stala dvoudenní akce Book!Con. A program byl opět hodně pestrý.

Ministr zemědělství jednal v Krnově a dalších povodní postižených obcích o současné situaci a protipovodňových opatřeních

Ministr zemědělství Marek Výborný navštívil na Bruntálsku obce Nové Heřminovy, Brantice, Zátor a Krnov. Obsahem všech jednání byla protipovodňová opatření, příčiny současné situace i harmonogram dalších kroků k zahájení staveb v povodňové oblasti.

Slavné osobnosti lákají lidi k investování. Je to podvod

Ostravští policisté vyšetřují další případ kyberkriminality. Jde o podvod, ke kterému pachatelé zneužívají fotky slavných osobností, které je lákají k snadnému zbohatnutí. Investované peníze ale zmizeli neznámých účtech a oběti přišly o statisíce.

Manželé zprvu hledali houby, pak se hledali navzájem, než je v lese našel policejní pes

Včera 10:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Starší muž volal v pátek po poledni na linku 158 o pomoc při pátrání po své manželce, která se mu ztratila při sběru hub v lese nedaleko Jakubčovic u Hradce nad Moravicí.

Při střetu s autem utrpěl starší muž smrtelná zranění

Včera 9:47 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Tragické následky měla nehoda, která se stala v úterý dopoledne na silnici u Paskova na Frýdecko-Místecku. Přes poskytnutou první pomoc starší muž způsobeným zraněním podlehl.

Zdravotničtí záchranáři trénovali zásahy v horách s pomocí vrtulníku

Včera 7:51 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V Beskydech a Olomouci se konal výcvik ostravských leteckých záchranářů, který byl zaměřený na trénink speciálních činností, tedy například na použití palubního jeřábu a vysazení posádky v šikmém terénu, kde vrtulník nemůže přistát.

Důl Michal v Ostravě nabízí autentický vhled do práce horníků
Vydáno 9. října 2024 10:30, Celý MS kraj, Andrea Holeszová
Technicky a stavebně autenticky dochovaný areál kamenouhelného dolu. Jak se horníci připravovali na práci v první polovině 19. století, mohou zjistit návštěvníci dolu Michal v Ostravě. Těžit se zde začalo v roce 1842.

Vojtěch Polášek, vedoucí správy památkového objektu: „Další důležitý rok je 1912, kdy tady dochází k obrovské přestavbě toho dolu, který vidíme do dnešních dnů podle architekta Fialy, kdy tady společnost Severní dráhy císaře Ferdinanda přistupuje k ultramodernizaci dolu, čímž se stal jedním z nejmodernějších topů v tehdejším Rakousko-Uhersku. Buhužel ta situace po druhé světové válce je složitá a zase naopak, zařazením do ostravsko-karvinského revíru se tsal spíše takovou černou Popelkou.“

Těžba se zde zastavila v roce 1993. Díky dochování strojů a techniky byl ale areál prohlášen za národní kulturní památku. Dnes je i na seznamu památek UNESCO. Prohlídková trasa mapuje cestu horníka od šaten až k těžební jámě.

Vojtěch Polášek, vedoucí správy památkového objektu: „Projdou si právě ty provozy. Zajdou si do známkovny, do šatny, co je pitný režim, svačina, kam chodili při úrazech, podívají se, kde je klec, jak se fáralo i když u nás bohužel to nejde sfárat protože je těch téměř 700 metrů zabetonovaných kvůli stabilitě.“

První zastávkou jsou řetízkové šatny.

Vojtěch Polášek, vedoucí správy památkového objektu: „Ten prostor je specifický v tom, že je rozdělený do dvou zón. My jsme teď v čisté zóně a jak vidíme, tady je pověšené čisté oblečení havířů, oni poté přešli do té špinavé zóny a tam si vzali na sebe fáračky, ve kterých šli na provoz.“

Trasa pokračuje přes okénko na vydávání svačin do Cechovny, kde se kdysi rozdělovala práce. Nyní je místnost výstavním prostorem, kde návštěvníci najdou aktuálně sérii fotografií Rudolfa Jandy s názvem Historická Ostrava.

Vojtěch Polášek, vedoucí správy památkového objektu: „V letošním roce, jsme celou výstavu nestihli udělat tak, jak jsme měli v plánu, protože ty fotky jsou skutečně zajímavé a chceme ji obohatit ještě o audiovizuální prvky, přičemž si ji zde chceme nechat ještě i příští rok, kdy tady vznikne i přednáškový cyklus pro školy. Ty výstavy pořádáme tematicky, snažíme se fotky, které jsou enviromentálního nebo uměleckého charakteru, umisťovat tady do cechovny a když máme jiné věci, technické nebo z koupelen, tak je umisťujeme do technických místností nebo koupelen.“

Důležitou zastávkou je také lampovna.

Vojtěch Polášek, vedoucí správy památkového objektu: „Je to prostor, kde šlo už tzv. do tuhého. Přišli ti havíři, odhodili poslední cigaretu, vzali si lampu, záchranný balíček a šli už sfárat přes nástupný most směrem ke klecím. Tento prostor právě dýchá duchem toho dolu Michal, protože jsme v opravdu autentickém, zachovaném prostředí, kdy ten havíř tudy šel na šichtu. Člověk to vnímá, když tady prochází ty jednotlivé místnosti, provozy.“

Ve strojovně a kompresorovně jsou poté uloženy největší technologické unikáty. Stoje jsou většinou dochované z roku 1912. Nyní je v tomto unikátním prostoru zasazena také výstava umělecké školy AVE ART s názvem Boudníkoviny.

Jaroslav Prokop, ředitel umělecké školy AVE ART: „Je to výstava, která oslavuje stoleté výročí narození pana Vladimíra Boudníka a žáci naší školy tvořili vlastně tak, jako on. To znamená svobodně, z odpadových materiálů, ze zbytků a podobně. Vzniká tak unikátní grafika, unikátní tkané věci, umělečtí kováři zase tady mají unikátní kovové plastiky. Dva roky práce našich studentů.“
anketa, návštěvníci: „Osobně se mi to tady moc libí, protože je to k tématice, k Boudníkovi, protože on taky dělal v továrně.“

Výstavu Boudníkoviny i důl Michal obecně mohou zájemci navštívit do konce října a tedy do konce letošní sezóny. V příštím roce ještě na dole chystají rekonstrukci nejrozsáhlejšího objektu Třídírny, což značně rozšíří i návštěvnickou trasu. Na dole Michal půjde tedy stále objevovat něco nového.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000045168/dul-michal-v-ostrave-nabizi-autenticky-vhled-do-prace-horniku