Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V MNO funguje od října Kardiologický stacionář

Na oddělení Kardiologie v Městské nemocnici Ostrava nově funguje Kardiologický stacionář. Slouží pouze plánovaným pacientům se srdečním onemocněním, u kterých není nutná delší hospitalizace.

Kardiologický stacionář ve zmodernizovaném pavilonu E2 je v Městské nemocnici Ostrava novinkou. Funguje od 1. října a nabízí kapacitu 14ti míst, která tvoří 8 lůžek a 6 křesel.

Marcel Heczko, primář, oddělení Kardiologie, MNO: ,,My jsme v minulosti měli pacienty promíchané na jednom oddělení, kde se v podstatě setkávali jak akutní, tak plánovaní pacienti. A zjistili jsme, že to nedělá dobrotu. Jednak kvůli těm pacientům a jednak kvůli personálu. Proto jsme se rozhodli rozdělit ty plánované a akutní pacienty. A díky tomu je pacientům věnována náležitá péče. Pacienti sem chodí buďto na jednodenní hospitalizaci, nebo maximálně tady tráví jednu noc. Jsou to pacienti ke koronarografii, k implantaci kardiostimulátoru, nejrůznější arytmologické zákroky nebo diagnostická vyšetření. Denně máme v průměru asi 10 plánovaných pacientů. Samozřejmě je to individuální, někdy jich je 8, někdy 14.”

Pacienti mají díky plánované návštěvě stacionáře veškerý komfort. Ve čtyřech dvoulůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením, a také u šesti křesel, jsou k dispozici monitory životních funkcí. A každý pokoj má i televizi.

Zdeněk Hájek, pacient Kardiologického stacionáře, MNO: ,,Já jsem tady po padesáti letech poprvé, ale super to je. Ne jako kdysi, kdy nás bylo deset na pokoji. Nový kardiostimulátor mi budou dávat.”

Irena Haltofová, vrchní sestra, oddělení Kardiologie, MNO: ,,Je garantováno, že pacient je opravdu po výkonu observován zkušeným personálem. Je poskytována vlastně specializovaná péče, co se týče monitorování vitálních funkcí, včasného odhalení komplikací po výkonu. Jednodenní hospitalizace je komfortnější i pro pacienty. Nemusejí tady trávit delší dobu.”

Komfort si chválí nejen pacienti, ale také zdravotnický personál, který pracuje v moderním prostředí s nejnovějšími přístroji.

Irena Haltofová, vrchní sestra, oddělení Kardiologie, MNO: ,,Personál je tady velmi spokojen. Sestřičky vlastně jsou už znalé, vědí, jak pečovat o tyto pacienty s těmito diagnózami po těchto výkonech. A určitě bychom byly rády přivítaly i ostatní sestřičky, které by chtěly s námi spolupracovat a doplnily náš tým.”

Marcel Heczko, primář, oddělení Kardiologie, MNO: ,,Ještě donedávna se téměř všechny arytmie dělaly radiofrekvenční ablací. Dneska pracujeme s technologií pulsního pole a na katetrizačním sále využíváme všechny moderní, jak diagnostické, tak terapeutické pomůcky. Pro pacienta to znamená, že je léčen tou nejmodernější technikou, technologií a způsobem, který je srovnatelný se západními zeměmi, včetně Spojených států.”

Kardiologických pacientů stále přibývá. Je to dáno nejen stárnutím populace, ale také civilizačními chorobami.

Marcel Heczko, primář, oddělení Kardiologie, MNO: ,,Hypertenze, diabetes, obezita, kouření. Takže to jsou všechno faktory, které vedou k tomu, že těch pacientů se srdečním onemocněním je více a více. A co se týče pacientů, tak koronarografií provedeme 1800 až 2000 za rok a ošetříme asi 500 až 600 pacientů s arytmiemi.”

Petra Kupková, lékařka, oddělení Kardiologie, MNO: ,,Už v době, kdy jsem studovala medicínu, mi onemocněl tatínek závažným srdečním onemocněním. A to byl i důvod, proč jsem si vybrala městskou nemocnici, protože moji teď už kolegové ho dali do pořádku. Takže pro mě už v šestém ročníku bylo jasné, že se budu věnovat kardiologii. Tím bych samozřejmě chtěla všechny mladé lékaře k nám pozvat, ať se přijdou podívat. Myslím si, že máme toho hodně co nabídnout.”

Oddělení Kardiologie Městské nemocnice Ostrava je součástí celostátní sítě kardiocenter poskytujících komplexní péči. Jeho tým tvoří 33 lékařů a asi 120 nelékařských zdravotnických pracovníků.

Nahlásit chybu


K tématu

Městská nemocnice má studii proveditelnosti modernizace. Vyjde na 5 mld. kč

14. prosince 2023 13:24 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Městská nemocnice Ostrava pokračuje v modernizaci, která je plánována na zhruba 10 let. Celou koncepci nyní schválilo i zastupitelstvo města. Prvním krokem bude výběr správce, který se bude podílet na řízení projektu a zároveň prostředníkem mezi nemocnicí a magistrátem.

Dětské oddělení Městské nemocnice Ostrava má nové rodinné pokoje

6. listopadu 2023 13:23 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Pět nových nadstandardních pokojů, každý s vlastním sociálním zařízením – umyvadlem, WC, sprchovým koutem – vzniklo na oddělení Dětského lékařství v Pavilonu B Městské nemocnice Ostrava, místo původních pokojů vybavených pouze umyvadly. Dva pokoje jsou k dispozici na stanici malých dětí, dva na novorozeneckém oddělení a jeden na stanici velkých dětí.

Centrum pro rodiny a záchytka budou v jedné budově. Rekonstrukce objektu potrvá rok a půl

11. ledna 2024 12:40 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Centrum pro rodinu a sociální péči bude mít všechny své služby i zázemí pro prorodinné aktivity pod novou střechou v budově, kde je nově také ostravská záchytka. Přestěhuje se totiž do budovy bývalé ubytovny sester v areálu Městské nemocnice Ostrava. Nyní začala rekonstrukce budoucích prostor.


Čistička odpadních vod bude dlouho mimo provoz. Město žádá občany Ostravy o ohleduplnost.

ČOV bude mimo provoz ještě několik měsíců. Společnost OVAK ve spolupráci s městem proto vyzývají občany k důslednému respektování kanalizačního řádu.

Důl Michal v Ostravě nabízí autentický vhled do práce horníků

Technicky a stavebně autenticky dochovaný areál kamenouhelného dolu. Jak se horníci připravovali na práci v první polovině 19. století, mohou zjistit návštěvníci dolu Michal v Ostravě. Těžit se zde začalo v roce 1842.

Nový Jičín přidá do ulic sídliště parkovací místa. Některá jsou nová, jiná stavbou legalizuje

V Novém Jičíně letos přibudou nová parkovací místa. První už jsou dokončena na Vančurově ulici, kde vzniká ještě jedno menší parkoviště. Další budou na ulici Dlouhá a v Žilině.

V sobotu se sousedé z Dubiny sejdou u jednoho 100 metrů dlouhého stolu

Včera 18:35 | Ostrava-Jih | Libor Běčák

Neobvyklý sociální experiment podstoupí lidé, kteří se přijdou v sobotu odpoledne posadit k prostřenému 100 metrů dlouhému stolu na ostravském sídlišti Dubina. Otázkou je, zda a jak rychle se místa u stolu zaplní a zda si sousedé z okolních paneláků přinesou k povídání dostatek jídla a pití. Očekává se dobrá nálada a vyloučen není ani společný zpěv.

Velkou vodou poškozené oblasti v kraji si prohlédl ministr zemědělství Marek Výborný

Včera 13:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ministr zemědělství Marek Výborný navštívil v úterý Moravskoslezský kraj, kde si prošel místa postižená nedávnou povodní. Jednal například o harmonogramu realizace protipovodňových opatření na řece Opavě nebo přípravě stavby Vodního díla Nové Heřminovy.

Ekologická havárie v Ostravě nehrozí. Splašky z kanalizace prý nejsou toxické

Ekologická havárie kvůli nefunkční čistírně odpadních vod v Ostravě prý nehrozí. Splašky z kanalizace nejsou podle ředitele Ostravských vodáren a kanalizací toxické a navíc jsou díky silnému průtoku řeky Odry velmi významně ředěny.

Mladí zpěváci z Havířova uspěli na Karvinském talentu

Na prestižní soutěž Karvinský talent se přihlásily desítky nadaných mladých zpěváků z různých měst republiky. Ta nejcennější ocenění putovala do Havířova.

Výročí slavila studénecká škola i se svými prvními absolventy

Základní škola Sjednocení ve Studénce slaví 60. výročí svého otevření. Svůj první školní rok připomněla i Dnem otevřených dveří, na který pozvala první absolventy.

ZŠ Borovského oslavila čtyřicátiny. Do tříd znovu nahlédli bývalé učitelé i absolventi

Nejmladší škola v Karviné - Základní a Mateřská škola Borovského - oslavila 40. narozeniny. Na prohlídku školy i připravenou akademii žáků pozvala kromě rodičů a přátel školy i bývalé pedagogy a absolventy.

Mládež si užila v knihovně knižní festival Book!Con

K-Klub havířovské pobočky knihovny v Šrámkově ulici se zaměřuje na mládež. Velmi oblíbenou se stala dvoudenní akce Book!Con. A program byl opět hodně pestrý.

Žáci Gymnázia Havířov pořádali sportovní hry

Co pět let pořádá Gymnázium Havířov sportovní den, letos pod názvem Gymnaziální kolosální kreativní kratochvilné hry. A jednotlivé disciplíny vymýšleli samotní studenti.

Žáci SŠ technické a dopravní dostali nový automobil

Žáci SŠ technické a dopravní v Ostravě – Vítkovicích se budou učit na zbrusu novém osobním voze, který škola získala od svého sponzora. Jde o vůz BMW, podívejte se na reportáž.

O Trh uplatnění a vzdělávání byl v Třinci velký zájem

Trh uplatnění a vzdělávání 2024 cestuje po celém MS kraji, tentokrát si dal dostaveníčko v třinecké hale Stars. V Třinci se konal už po dvacáté sedmé.

Rehabilitace MNO disponuje moderní technikou i bazénem

Profesionální péči, moderní přístrojové vybavení, pomůcky a bazén - to vše mají k dispozici pacienti oddělení Rehabilitační a fyzikální medicíny Městské nemocnice Ostrava. Rehabilitace spolupracuje také s dalšími odděleními nemocnice a zabývá se tak širokým spektrem diagnóz - akutními i chronickými.

V MNO funguje od října Kardiologický stacionář
Vydáno 9. října 2024 17:30, Celý MS kraj, Jana Lipowská
Na oddělení Kardiologie v Městské nemocnici Ostrava nově funguje Kardiologický stacionář. Slouží pouze plánovaným pacientům se srdečním onemocněním, u kterých není nutná delší hospitalizace.

Kardiologický stacionář ve zmodernizovaném pavilonu E2 je v Městské nemocnici Ostrava novinkou. Funguje od 1. října a nabízí kapacitu 14ti míst, která tvoří 8 lůžek a 6 křesel.

Marcel Heczko, primář, oddělení Kardiologie, MNO: ,,My jsme v minulosti měli pacienty promíchané na jednom oddělení, kde se v podstatě setkávali jak akutní, tak plánovaní pacienti. A zjistili jsme, že to nedělá dobrotu. Jednak kvůli těm pacientům a jednak kvůli personálu. Proto jsme se rozhodli rozdělit ty plánované a akutní pacienty. A díky tomu je pacientům věnována náležitá péče. Pacienti sem chodí buďto na jednodenní hospitalizaci, nebo maximálně tady tráví jednu noc. Jsou to pacienti ke koronarografii, k implantaci kardiostimulátoru, nejrůznější arytmologické zákroky nebo diagnostická vyšetření. Denně máme v průměru asi 10 plánovaných pacientů. Samozřejmě je to individuální, někdy jich je 8, někdy 14.”

Pacienti mají díky plánované návštěvě stacionáře veškerý komfort. Ve čtyřech dvoulůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením, a také u šesti křesel, jsou k dispozici monitory životních funkcí. A každý pokoj má i televizi.

Zdeněk Hájek, pacient Kardiologického stacionáře, MNO: ,,Já jsem tady po padesáti letech poprvé, ale super to je. Ne jako kdysi, kdy nás bylo deset na pokoji. Nový kardiostimulátor mi budou dávat.”

Irena Haltofová, vrchní sestra, oddělení Kardiologie, MNO: ,,Je garantováno, že pacient je opravdu po výkonu observován zkušeným personálem. Je poskytována vlastně specializovaná péče, co se týče monitorování vitálních funkcí, včasného odhalení komplikací po výkonu. Jednodenní hospitalizace je komfortnější i pro pacienty. Nemusejí tady trávit delší dobu.”

Komfort si chválí nejen pacienti, ale také zdravotnický personál, který pracuje v moderním prostředí s nejnovějšími přístroji.

Irena Haltofová, vrchní sestra, oddělení Kardiologie, MNO: ,,Personál je tady velmi spokojen. Sestřičky vlastně jsou už znalé, vědí, jak pečovat o tyto pacienty s těmito diagnózami po těchto výkonech. A určitě bychom byly rády přivítaly i ostatní sestřičky, které by chtěly s námi spolupracovat a doplnily náš tým.”

Marcel Heczko, primář, oddělení Kardiologie, MNO: ,,Ještě donedávna se téměř všechny arytmie dělaly radiofrekvenční ablací. Dneska pracujeme s technologií pulsního pole a na katetrizačním sále využíváme všechny moderní, jak diagnostické, tak terapeutické pomůcky. Pro pacienta to znamená, že je léčen tou nejmodernější technikou, technologií a způsobem, který je srovnatelný se západními zeměmi, včetně Spojených států.”

Kardiologických pacientů stále přibývá. Je to dáno nejen stárnutím populace, ale také civilizačními chorobami.

Marcel Heczko, primář, oddělení Kardiologie, MNO: ,,Hypertenze, diabetes, obezita, kouření. Takže to jsou všechno faktory, které vedou k tomu, že těch pacientů se srdečním onemocněním je více a více. A co se týče pacientů, tak koronarografií provedeme 1800 až 2000 za rok a ošetříme asi 500 až 600 pacientů s arytmiemi.”

Petra Kupková, lékařka, oddělení Kardiologie, MNO: ,,Už v době, kdy jsem studovala medicínu, mi onemocněl tatínek závažným srdečním onemocněním. A to byl i důvod, proč jsem si vybrala městskou nemocnici, protože moji teď už kolegové ho dali do pořádku. Takže pro mě už v šestém ročníku bylo jasné, že se budu věnovat kardiologii. Tím bych samozřejmě chtěla všechny mladé lékaře k nám pozvat, ať se přijdou podívat. Myslím si, že máme toho hodně co nabídnout.”

Oddělení Kardiologie Městské nemocnice Ostrava je součástí celostátní sítě kardiocenter poskytujících komplexní péči. Jeho tým tvoří 33 lékařů a asi 120 nelékařských zdravotnických pracovníků.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000045369/v-mno-funguje-od-rijna-kardiologicky-stacionar