Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Den archeologie na bruntálském zámku bavil a poučil

Celý MS kraj |  | Jesenický expres

Na zámku v Bruntále navštívíme Den archeologie. Je to již pravidelná akce, která se však každý rok zaměřením tematicky liší. Ve sklepeních zámku najdou návštěvníci nejen poučení, ale i zábavu a možnosti vlastního tvoření.

Po loňském geologickém Dni archeologie byl ten letošní věnován středověkému umění.

Nikola Šuhejová, archeoložka, pořadatelka: „Letošní ročník je na téma Umění v čase a snažme se návštěvníkům přiblížit různé druhy umění, třeba pravěké umění malby, středověké iluminace v knihách od pravěkých nástěnných maleb po středověké umění na kůži až po vrcholně středověkých cínařů. Návštěvníci budou mít možnost na vlastní oči sledovat práci s cínem a výrobu poutnických odznaků. Kdo by měl zájem, může si to dokonce i sám vyzkoušet."

Dospělí účastníci Dne archeologie mohli absolvovat také sérii odborných přednášek.

Nikola Šuhejová, archeoložka, pořadatelka: "Přednášky si připravili především naši historikové a archeologové, ale pozvání přijali i odborníci z okolních institucí. Přednášky jsou spíše pro ty starší návštěvníky, kteří se chtějí jen tak posadit a poslechnout si něco zajímavého. Máme tu například téma Tetování v pravěku nebo besedu na téma Nepohodlné dědictví aneb proč se ničí památky."

Mezi ukázkami umění středověku byla také dnes již neobvyklá povolání. Jedním z nich byl lejec.

Petr Šibl, lejec: „Já jsem lejec poutnických cínových odznaků. To řemeslo je populární po celý středověk, protože pokaždé, když se někdo vydal na nějaké poutní místo, kde ležely ostatky nějakého svatého, tak si chtěl odnést něco na památku, například v Canterbury, kde zavraždili Tomáše Becqueta, prokláli ho mečem, tak si poutníci donášeli na jeho pamětnou takovýhle mečík. Jak můžete vidět, dělám všechny další možné odznáčky ze 14. a 15. století. Snažím se o repliky i v měřítku 1:1. Je to převážně z cínu s malou příměsí olova, ve středověku by byly spíše olověné, než cínové, já se snažím, ať jsou co nejméně závadné. Má to teplotu tání do 300 stupňů, nad plynovým hořákem to roztavíte úplně v pohodě a kdybyste to chtěli zkoušet doma, tak určitě sádrová forma na to bude fungovat, jenom se bude časem trošičku vylamovat a doporučuji, nechat ji několik týdnů vyschnout.“

Ukázky výtvarné tvorby našich předků využívaly zdi, papír nebo například kůži.

Jan Pavelka, archeolog: „Já mám tady rekonstrukci zdobení kůže, jak to bylo ve středověku. Takových těch technik je vícero. Tady zrovna co mám, to je řezba, předtím byl tady takový motiv, to je buď nějakou tupou stranou šídla a naznačit na tu kůži, pak by se mohl vyřezat. Pak se vlastně může dělat ještě tzv. Matování a pak vlastně bude vypadat takové pouzdro na nůž, které bylo ve středověku oblíbené. Většinou byl právě takovýhle nějaký vzor. Tohle je klasická hovězí tříslem činěná kůže. Pak se může zdobit třeba takovými razničkami, takový oblíbený vzor, celoplošný.“

V zámeckém sklepení si mohli návštěvníci vyzkoušet i umění kaligrafie, výroby ozdob nebo malování středověkých zavařovaček a tvorbu na zeď jeskyně.

Nahlásit chybu


K tématu

Na bruntálském zámku mohli na Dni archeologie návštěvníci poznat různé obory archeologie a mnohé si i vyzkoušet

26. října 2023 13:39 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Velmi zajímavou akcí na bruntálském zámku byl Den archeologie. Tento vědní obor není totiž jen o vykopávkách a kamenných nálezech. Na zámku se lidé mohli přesvědčit o šíři celého oboru archeologie, mnohé si vyzkoušet a něco si i vyrobit a odnést.

Zpívání na schodech bruntálského zámku patřilo letos sboru Bernardini z Břidličné

27. listopadu 2023 12:17 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Na zámku v Bruntále Proběhlo tradiční Zpívání na schodech. Akce, kterou se tady každoročně prezentují vánočními koncerty nejlepší pěvecké sbory regionu. Po posledním Pěveckém sboru města Vrbna přijal letos pozvání známý sbor Brnardini z Břidličné.

Arcivévodu a velmistra řádu Evžena Habsburského, jeho význam a osobnost, přestavuje výstava na bruntálském zámku

26. října 2023 13:51 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jednou z nejvýznamnějších osobností Jeseníků i celého regionu byl Evžen Habsburský. Arcivévoda a poslední velmistr Řádu německých rytířů se narodil právě před 160 lety. Jeho život, význam a zásluhy přibližuje unikátní výstava na Bruntálském zámku.


Obce v Moravskoslezském kraji dostanou podporu na stavbu nájemního bydlení

Moravskoslezskému kraji se nabízejí možnosti podpory výstavby nových bytů pro nájemní bydlení. O možných investicích v této oblasti se jednalo na odborném fóru na krajském úřadě.

Dálnici z Ostravy na Olomouc nad ránem zatarasil převrácený kamion a jeho náklad

Dnes 11:26 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Několik hodin trvalo vyšetřování a odklízení trosek po nehodě kamionu na dálnici D1 na úrovni Nové Vsi v Ostravě. Provoz ve směru na Olomouc byl zastaven a odkláněn na objízdné trasy.

Maratonský závod omezí i uzavře páteřní dopravní tepny a ulice v Ostravě

Včera 21:09 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava zažije v sobotu 26. října první ročník Zlatého maratonu Emila Zátopka. Jeho součástí bude také 12. ročník Českého běhu žen Ostrava. Poběží se na certifikovaném městském okruhu, který povede napříč nejrušnějšími ulicemi a dopravními tepnami. Řidiči proto musí počítat s řadou uzavírek i dopravních omezení.

Ostravské hřbitovy prodlužují provozní dobu. Nezapomeňte si pohlídat své věci

Blíží se památka zesnulých, kdy většina z nás směřuje na hřbitovy, abychom vzpomenuli na své předky. Na toto období se připravují také strážníci, kteří v okolí hřbitovů zesilují hlídky, aby dohlédli na bezpečnost návštěvníků, ale i na dopravu. Lidem pak vzkazují, aby byli opatrní na sebe i své věci. Na území města se nachází celkem 22 veřejných hřbitovů.

Hraniční přechod Závada- Golkowice bude na několik dní kvůli opravě silnice uzavřen

V Petrovicích u Karviné se momentálně opravuje silnice, ze které se řidiči dostanou na spojnici s hraničím přechodem do Polska Závada-Golkowice. Kvůli plánovanému asfaltování po celé šířce komunikace bude muset být na několik dní tento hraniční přechod uzavřen.

Hasiči v Ostravě zachránili mládě jestřába lesního z ochranné sítě

Včera 19:17 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Profesionální hasiči z ostravské stanice Přívoz zasahovali ve čtvrtek dopoledne u záchrany mladého dravce v městské části Michálkovice. Jestřáb lesní se zamotal do ochranné sítě na kurníku pro drůbež. Hasiči dravce zachránili.

Ve Frýdku-Místku bude popovodňová benefiční akce Beskydy pro Jeseníky

Frýdek-Místek podpoří Jesenicko, které se vzpamatovává ze zářijových povodní. V Národním domě byla naplánována unikátní benefice. Organizátoři připravili atmosféru jesenických trhů s tamními prodejci, zajímavé hudební kapely i folklorní scénu s cimbálovou muzikou a dobrým vínem.

Letiště Leoše Janáčka Ostrava letos zaznamenalo historicky nejúspěšnější sezónu

Včera 13:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

450 tisíc odbavených cestujících za prvních 9 měsíců roku 2024. Pro ostravské letiště jde o rekord. V porovnání se stejným obdobím loňského roku se jedná o 45% nárůst. V letošní sezóně nabídlo letiště 31 destinací, z nichž 13 bylo nových, a už od začátku sezóny o ně byl velký zájem. Mezi nejpopulárnější novinky patřila Malaga ve Španělsku, egyptská Marsa Matrouh, tuniská Enfidha, Chania na řeckém ostrově Kréta, Dalamán v Tureku a albánská Tirana.

Začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi

Po dlouhých letech příprav začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi. Ta povede od Olešné a hotová má být do léta příštího roku. Náklady ve výši pod 16 milionů korun budou poměrově hradit obě obce. Velkou část pokryje také dotace.

Zdravotnice z havířovské nemocnice prošly kurzem sebeobrany, nakládačku od nich dostal i ředitel

23. října 2024 16:16 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Hned dva kurzy sebeobrany zaplnily zdravotnice z havířovské nemocnice. Strážníci je učili, jak reagovat na nejrůznější krizové situace. A že to ženy pochopily správně, pocítil na vlastní kůži i ředitel nemocnice.

Při nehodě u Starých Heřminov zemřel řidič osobního auta

Dnes 15:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V Katastru Starých Heřminov na Bruntálsku se v pátek dopoledne stala tragická dopravní nehoda. O život přišel řidič, jeho spolujezdkyně byla převezena do nemocnice.

Technologie v CEETe mění budoucnost energetiky

Centrum energetických a environmentálních technologií – Explorer (CEETe) vzniklo zásluhou vědců Centra energetických a environmentálních technologií v areálu Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava a od svého otevření v říjnu 2023 se zaměřuje na výzkum a vývoj nízkouhlíkových technologií, které mají nahradit fosilní paliva a přispět k udržitelné energetice, a to jak na národní, tak mezinárodní úrovni.

Příroda pohlcuje méně uhlíku, může za to oteplování

Cíl dosáhnout čisté nuly z pohledu uhlíkových emisí v roce 2050 kalkuluje i s tím, že část vypuštěného CO2 pohltí lesy a oceány. Vědci se ale obávají, že celý proces zachytávání CO2 přírodou by mohl v důsledku klimatické změny zkolabovat. Křehkost ekosystému se ukázala v minulém roce, kdy se pohlcování uhlíku půdou prokazatelně snížilo.

Opravené a rekonstruované divadlo v Bruntále zahájilo provoz

Po rok a půl trvající rekonstrukci a opravě bylo v Bruntále nově otevřeno Městské divadlo. Má za sebou dlouhou historii. Původní Spolkový dům katolického tovaryšstva z konce 19. století a Osvětový dům od roku 1955 byl od roku 1997 otevřen jako divadlo v Bruntále.

V krnovském Střeleckém domě proběhlo setkání starostů povodní postižených obcí a měst s ministry vlády

Financování obnovy území, pomoc státu, výstavba protipovodňových opatření i zpětná vazba ze strany povodněmi zasažených obcí. O tom všem v Krnově jednali ministři práce a sociálních věcí, financí, místního rozvoje, životního prostředí, zemědělství a dopravy se starosty a zástupci vedení měst Moravskoslezského kraje.

Den archeologie na bruntálském zámku bavil a poučil
Vydáno 25. října 2024 11:07, Celý MS kraj, Karel Soukop
Na zámku v Bruntále navštívíme Den archeologie. Je to již pravidelná akce, která se však každý rok zaměřením tematicky liší. Ve sklepeních zámku najdou návštěvníci nejen poučení, ale i zábavu a možnosti vlastního tvoření.

Po loňském geologickém Dni archeologie byl ten letošní věnován středověkému umění.

Nikola Šuhejová, archeoložka, pořadatelka: „Letošní ročník je na téma Umění v čase a snažme se návštěvníkům přiblížit různé druhy umění, třeba pravěké umění malby, středověké iluminace v knihách od pravěkých nástěnných maleb po středověké umění na kůži až po vrcholně středověkých cínařů. Návštěvníci budou mít možnost na vlastní oči sledovat práci s cínem a výrobu poutnických odznaků. Kdo by měl zájem, může si to dokonce i sám vyzkoušet."

Dospělí účastníci Dne archeologie mohli absolvovat také sérii odborných přednášek.

Nikola Šuhejová, archeoložka, pořadatelka: "Přednášky si připravili především naši historikové a archeologové, ale pozvání přijali i odborníci z okolních institucí. Přednášky jsou spíše pro ty starší návštěvníky, kteří se chtějí jen tak posadit a poslechnout si něco zajímavého. Máme tu například téma Tetování v pravěku nebo besedu na téma Nepohodlné dědictví aneb proč se ničí památky."

Mezi ukázkami umění středověku byla také dnes již neobvyklá povolání. Jedním z nich byl lejec.

Petr Šibl, lejec: „Já jsem lejec poutnických cínových odznaků. To řemeslo je populární po celý středověk, protože pokaždé, když se někdo vydal na nějaké poutní místo, kde ležely ostatky nějakého svatého, tak si chtěl odnést něco na památku, například v Canterbury, kde zavraždili Tomáše Becqueta, prokláli ho mečem, tak si poutníci donášeli na jeho pamětnou takovýhle mečík. Jak můžete vidět, dělám všechny další možné odznáčky ze 14. a 15. století. Snažím se o repliky i v měřítku 1:1. Je to převážně z cínu s malou příměsí olova, ve středověku by byly spíše olověné, než cínové, já se snažím, ať jsou co nejméně závadné. Má to teplotu tání do 300 stupňů, nad plynovým hořákem to roztavíte úplně v pohodě a kdybyste to chtěli zkoušet doma, tak určitě sádrová forma na to bude fungovat, jenom se bude časem trošičku vylamovat a doporučuji, nechat ji několik týdnů vyschnout.“

Ukázky výtvarné tvorby našich předků využívaly zdi, papír nebo například kůži.

Jan Pavelka, archeolog: „Já mám tady rekonstrukci zdobení kůže, jak to bylo ve středověku. Takových těch technik je vícero. Tady zrovna co mám, to je řezba, předtím byl tady takový motiv, to je buď nějakou tupou stranou šídla a naznačit na tu kůži, pak by se mohl vyřezat. Pak se vlastně může dělat ještě tzv. Matování a pak vlastně bude vypadat takové pouzdro na nůž, které bylo ve středověku oblíbené. Většinou byl právě takovýhle nějaký vzor. Tohle je klasická hovězí tříslem činěná kůže. Pak se může zdobit třeba takovými razničkami, takový oblíbený vzor, celoplošný.“

V zámeckém sklepení si mohli návštěvníci vyzkoušet i umění kaligrafie, výroby ozdob nebo malování středověkých zavařovaček a tvorbu na zeď jeskyně.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000045653/den-archeologie-na-bruntalskem-zamku-bavil-a-poucil