Začalo to pořízením dvou koz plemene bílá krátkosrstá, po dvanácti letech jich je na farmě přes dvě desítky. O celoroční produkci mléka se starají další dvě příslušnice sudokopytníků..kravky plemene jersey. Rodina hospodaří na pastvinách o rozloze 10 ha. Ekofarma má schválený prodej mléka ze dvora a registrovanou malou sýrárničku.
Markéta Toběrná, ekofarma Šťastná koza: “Děláme základní produkty sýry, tvarohy jogurty. Za kozí čerstvý sýr jsme dostali regionální potravinu a také za kraváček, to je tvarohovo-smetanový krém.”
Než se ale dostanou tyto produkty k odběratelům, proběhne na farmě celá řada pravidelně se opakujících procesů. Každodenní život na farmě startuje okolo čtvrté hodiny ranní. Je třeba podojit, vyvést zvěř na pastvu, poklidit chlév a pustit se do výroby sýrů a dalších produktů. Je to neustálý zápřah a nikdy nekončící práce.
Markéta Toběrná, ekofarma Šťastná koza: “Bio hospodaření znamená, že se při chovu a výrobě mohou používat jen produkty, které jsou do biohospodářství schválené, to znamená včetně krmiva, veškerých chemických čistících přípravků, přípravků na přípravu pozemků a půdy, takže musíme dodržovat zásady v ekologickém zemědělství.”
Markéta Toběrná, ekofarma Šťastná koza: “Je to česká bílá koza, která tady do naší oblasti patří. Tady se kozy chovaly stovky let. Výjimečné jsou tím, že jsou někdy příliš chytré a jsou s nimi potíže.”
Markéta Toběrná, ekofarma Šťastná koza”: “V tomto období už pomalu půjdou kozy do říje, to znamená, že se budou v září připouštět. Potom je koza pět měsíců březí a v únoru se rodí kůzlata. Začíná laktace, odchovávají se kůzlata a až odrostou, odstaví se, koza dále dojí zase do podzimu. Kozy jsou šlechtěné po stovky generací k tomu, aby produkovaly více mléka a mleziva než je spotřeba, takže nadbytečné mlezivo, které nespotřebují kůzlata od nás odkupuje farmaceutická firma pro další zpracování.”
Kozí mléko je velmi dobře stravitelné a velmi dobře ho snáší i lidé, kteří mají intoleranci ke kravskému mléku. To je na rozdíl od kozího krásně žluté.
Markéta Toběrná, ekofarma Šťastná koza: “Je i chuťově jiné, výraznější. Produkce mléka je u krav celoroční na rozdíl od koz, to znamená, že si člověk odpočine ani v zimě. A mám pocit, že v poslední době je o kravské mléko větší zájem než o kozí.”
Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO: “Každý sedlák, který produkuje eko potraviny je pravidelně kontrolován, minimálně jednou ročně, někdy to je i častěji. Je to proto, aby mohli zákazníci produktům věřit. Každý sedlák musí mít od kontrolní organizace vystavený certifikát.”
Počet ekologicky hospodařících zemědělců v České republice stoupá. Aktuálně jich je 5993.