Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

EKO MAGAZÍN: Šťastné kozy na farmě ve Velkých Albrechticích

Nový Jičín |

Původní profese manažerky ji už nebavila. Chtěla se osamostatnit a více se přiblížit přírodě, proto se jednoho dne rozhodla, že začne chovat kozy. V roce 2009 začala s manželem budovat rodinnou kozí farmu ve Velkých Albrechticích. Řeč je o Markétě Toběrné. Kozí i kravské produkty z její farmy už nejednou získaly ocenění regionální produkt.

Začalo to pořízením dvou koz plemene bílá krátkosrstá, po dvanácti letech jich je na farmě přes dvě desítky. O celoroční produkci mléka se starají další dvě příslušnice sudokopytníků..kravky plemene jersey. Rodina hospodaří na pastvinách o rozloze 10 ha. Ekofarma má schválený prodej mléka ze dvora a registrovanou malou sýrárničku.

Markéta Toběrná, ekofarma Šťastná koza: “Děláme základní produkty sýry, tvarohy jogurty. Za kozí čerstvý sýr jsme dostali regionální potravinu a také za kraváček, to je tvarohovo-smetanový krém.”

Než se ale dostanou tyto produkty k odběratelům, proběhne na farmě celá řada pravidelně se opakujících procesů. Každodenní život na farmě startuje okolo čtvrté hodiny ranní. Je třeba podojit, vyvést zvěř na pastvu, poklidit chlév a pustit se do výroby sýrů a dalších produktů. Je to neustálý zápřah a nikdy nekončící práce.

Markéta Toběrná, ekofarma Šťastná koza: “Bio hospodaření znamená, že se při chovu a výrobě mohou používat jen produkty, které jsou do biohospodářství schválené, to znamená včetně krmiva, veškerých chemických čistících přípravků, přípravků na přípravu pozemků a půdy, takže musíme dodržovat zásady v ekologickém zemědělství.”
Markéta Toběrná, ekofarma Šťastná koza: “Je to česká bílá koza, která tady do naší oblasti patří. Tady se kozy chovaly stovky let. Výjimečné jsou tím, že jsou někdy příliš chytré a jsou s nimi potíže.”
Markéta Toběrná, ekofarma Šťastná koza”: “V tomto období už pomalu půjdou kozy do říje, to znamená, že se budou v září připouštět. Potom je koza pět měsíců březí a v únoru se rodí kůzlata. Začíná laktace, odchovávají se kůzlata a až odrostou, odstaví se, koza dále dojí zase do podzimu. Kozy jsou šlechtěné po stovky generací k tomu, aby produkovaly více mléka a mleziva než je spotřeba, takže nadbytečné mlezivo, které nespotřebují kůzlata od nás odkupuje farmaceutická firma pro další zpracování.”

Kozí mléko je velmi dobře stravitelné a velmi dobře ho snáší i lidé, kteří mají intoleranci ke kravskému mléku. To je na rozdíl od kozího krásně žluté.

Markéta Toběrná, ekofarma Šťastná koza: “Je i chuťově jiné, výraznější. Produkce mléka je u krav celoroční na rozdíl od koz, to znamená, že si člověk odpočine ani v zimě. A mám pocit, že v poslední době je o kravské mléko větší zájem než o kozí.”
Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO: “Každý sedlák, který produkuje eko potraviny je pravidelně kontrolován, minimálně jednou ročně, někdy to je i častěji. Je to proto, aby mohli zákazníci produktům věřit. Každý sedlák musí mít od kontrolní organizace vystavený certifikát.”

Počet ekologicky hospodařících zemědělců v České republice stoupá. Aktuálně jich je 5993.

Nahlásit chybu


Speciální systém COBRA pomohl uhasit požár střechy v Rychvaldu

Dnes 16:42 | Rychvald | Lukáš Zavadil

Požár střechy rodinného domu v Rychvaldu na Karvinsku způsobil škodu za 800 tisíc korun. K zásahu vyjíždělo pět jednotek hasičů, kteří díky rychlému zásahu uchránili majetek v hodnotě 2 milionů korun. Při hašení byl využit unikátní systém COBRA, který hasičům umožnil efektivní zásah přímo v ohnisku požáru.

Moravskoslezský kraj přikryla sněhová peřina. Po víkendu ale sníh zase roztaje

Moravskoslezský kraj přes noc přikryla sněhová peřina. Ráno si tak možná někteří lidé zanadávali, že musí odhrabávat auto, ale děti byly jistě nadšené. Silničáři hlavní tahy zprůjezdnili ještě v průběhu noci. Podle meteorologů by měl po víkendu sníh zase roztát.

O školení v první pomoci byl v havířovské nemocnici velký zájem

Havířovská nemocnice uspořádala školení první pomoci, na kterém si účastníci osvojili postupy resuscitace a ošetření úrazů. Pod vedením odborníků si vyzkoušeli, jak správně stlačovat hrudník, kdy zahájit umělé dýchání a jak poskytnout pomoc dětem i dospělým.

Tragický požár v Ostravě: policisté evakuovali 16 lidí, hasiči našli v bytě mrtvého muže

Dnes 9:18 | Ostrava-Jih | Lukáš Zavadil

Dramatické chvíle zažili obyvatelé domu na ulici Smirnovova v Ostravě-Zábřehu. Noční požár bytu si tam vyžádal evakuaci šestnácti lidí, včetně malého dítěte. Zasažený byt hasiči prohledali a nalezli zde muže bez známek života.

Úzká a frekventovaná silnice na Mezidolí v Havířově se dočká chodníku

Radnice v Havířově zahájila výstavbu dlouho očekávaného chodníku na ulici Mezidolí. Stavba zahrnuje i osvětlení, odvodnění i přeložky nízkého napětí a má být dokončena v srpnu příštího roku. Vše ale bude záležet na počasí.

Projekt Rodinného centra Mozaika a města splní další vánoční přání

Rodinné centrum Mozaika ve spolupráci se sociálním odborem města připravuje další ročník projektu Vánoční překvapení. Jeho cílem je obstarat pod stromeček dárky pro novojičínské děti ze sociálně znevýhodněného prostředí.

Krevní centrum přijelo odebírat krev na radnici Moravské Ostravy a Přívozu

Mobilní odběrové stanoviště Krevního centra Fakultní nemocnice Ostrava vyrazilo podruhé do terénu. Tentokrát zavítalo na radnici Moravské Ostravy a Přívozu, kde krev darovalo 30 úředníků, z toho 23 úplně poprvé.

Školáci si přejí fast food, to jim ale město splnit nemůže

V základních školách se konala mladá školní fóra. Žáci se mohli vyjádřit jednak ke své škole a také k dění ve městě. Třeba na Komenského 66 získal nejvíce hlasů požadavek na zřízení fast foodu.

Na Rudné ve Svinově postupně zdemolují mosty, provoz bude sveden vždy na druhou polovinu

Včera 8:24 | Ostrava-město | Libor Běčák

V úterý 26. listopadu 2024 začne rekonstrukce mostů na Rudné ulici v Ostravě-Svinově. Oba mosty silnice I/11 budou zdemolovány a do roku 2026 nahrazeny novými konstrukcemi. Po dobu prací bude zachován obousměrný provoz v jednom pruhu pro každý směr. Projekt za 95,6 milionu Kč slibuje životnost nových mostů minimálně 100 let.

Změna ve třídění odpadu ve Studénce nastane na jaře

Třídění odpadu ve Studénce bude snadnější. Domácnosti z rodinných domů dostanou v příštím roce zdarma vlastní popelnice na plast a papír - začne tu fungovat systém door to door.

Novojičínská Mozaika splní dětem více než 60 vánočních přání

Rodinné centrum Mozaika ve spolupráci se sociálním odborem města Nového Jičína připravuje další ročník projektu Vánoční překvapení. Jeho cílem je obstarat pod stromeček dárky pro novojičínské děti ze sociálně znevýhodněného prostředí.

Novojičínské podnikatele podpořila roadshow CzechInvestu, informovala o dotačních programech

Agentura CzechInvest představila v Novém Jičíně aktuální možnosti v oblasti podpory podnikání. V jeden okamžik, na jednom místě tak mohli podnikatelé konzultovat své záměry a získat informace o dotačních programech a dalších možnostech financování.

Festival v zahradě Nového Slunce připomněl hodnoty svobody a demokracie

19. listopadu 2024 11:50 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Nový Jičín oslavil 35. výročí sametové revoluce dvoudenním Festivalem svobody. Setkání s připomínkou hodnot demokracie se zúčastnili místní pamětníci těchto událostí. Akci provázely koncerty, besedy a výstava.

Děti s lampiony vyrazily za svatým Martinem a Zimní královnou

19. listopadu 2024 10:30 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Studénkou prošel Svatomartinský lampionový průvod. Děti rozsvítily město a na konci procházky, která se konala přesně 11. listopadu, je čekala i kupa sněhu.

Skončila oprava hřiště za Komenského školami, i tady bude sportovat veřejnost

18. listopadu 2024 13:47 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Skončila revitalizace hřiště u Komenského ulice. Sloužit bude dvěma základním školám, zároveň bude otevřeno i pro sportovní kluby a veřejnost. Vzhledem k roční době ale pravděpodobně až od jara příštího roku.

EKO MAGAZÍN: Šťastné kozy na farmě ve Velkých Albrechticích
Vydáno 14. září 2021 8:47, Nový Jičín, Renáta E. Orlíková
Původní profese manažerky ji už nebavila. Chtěla se osamostatnit a více se přiblížit přírodě, proto se jednoho dne rozhodla, že začne chovat kozy. V roce 2009 začala s manželem budovat rodinnou kozí farmu ve Velkých Albrechticích. Řeč je o Markétě Toběrné. Kozí i kravské produkty z její farmy už nejednou získaly ocenění regionální produkt.

Začalo to pořízením dvou koz plemene bílá krátkosrstá, po dvanácti letech jich je na farmě přes dvě desítky. O celoroční produkci mléka se starají další dvě příslušnice sudokopytníků..kravky plemene jersey. Rodina hospodaří na pastvinách o rozloze 10 ha. Ekofarma má schválený prodej mléka ze dvora a registrovanou malou sýrárničku.

Markéta Toběrná, ekofarma Šťastná koza: “Děláme základní produkty sýry, tvarohy jogurty. Za kozí čerstvý sýr jsme dostali regionální potravinu a také za kraváček, to je tvarohovo-smetanový krém.”

Než se ale dostanou tyto produkty k odběratelům, proběhne na farmě celá řada pravidelně se opakujících procesů. Každodenní život na farmě startuje okolo čtvrté hodiny ranní. Je třeba podojit, vyvést zvěř na pastvu, poklidit chlév a pustit se do výroby sýrů a dalších produktů. Je to neustálý zápřah a nikdy nekončící práce.

Markéta Toběrná, ekofarma Šťastná koza: “Bio hospodaření znamená, že se při chovu a výrobě mohou používat jen produkty, které jsou do biohospodářství schválené, to znamená včetně krmiva, veškerých chemických čistících přípravků, přípravků na přípravu pozemků a půdy, takže musíme dodržovat zásady v ekologickém zemědělství.”
Markéta Toběrná, ekofarma Šťastná koza: “Je to česká bílá koza, která tady do naší oblasti patří. Tady se kozy chovaly stovky let. Výjimečné jsou tím, že jsou někdy příliš chytré a jsou s nimi potíže.”
Markéta Toběrná, ekofarma Šťastná koza”: “V tomto období už pomalu půjdou kozy do říje, to znamená, že se budou v září připouštět. Potom je koza pět měsíců březí a v únoru se rodí kůzlata. Začíná laktace, odchovávají se kůzlata a až odrostou, odstaví se, koza dále dojí zase do podzimu. Kozy jsou šlechtěné po stovky generací k tomu, aby produkovaly více mléka a mleziva než je spotřeba, takže nadbytečné mlezivo, které nespotřebují kůzlata od nás odkupuje farmaceutická firma pro další zpracování.”

Kozí mléko je velmi dobře stravitelné a velmi dobře ho snáší i lidé, kteří mají intoleranci ke kravskému mléku. To je na rozdíl od kozího krásně žluté.

Markéta Toběrná, ekofarma Šťastná koza: “Je i chuťově jiné, výraznější. Produkce mléka je u krav celoroční na rozdíl od koz, to znamená, že si člověk odpočine ani v zimě. A mám pocit, že v poslední době je o kravské mléko větší zájem než o kozí.”
Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO: “Každý sedlák, který produkuje eko potraviny je pravidelně kontrolován, minimálně jednou ročně, někdy to je i častěji. Je to proto, aby mohli zákazníci produktům věřit. Každý sedlák musí mít od kontrolní organizace vystavený certifikát.”

Počet ekologicky hospodařících zemědělců v České republice stoupá. Aktuálně jich je 5993.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000027453/eko-magazin-stastne-kozy-na-farme-ve-velkych-albrechticich