Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Dům je sice prázdný, ale jeho upravené výlohy zlepšují vnímání veřejného prostoru

Nový Jičín |  | Novojičínský expres

Nově naaranžované výlohy se obejvily v městském domě na ulicí 28. října, i když je tento dům několik let prázdný. K jejich úpravě došlo v rámci projektu „Atraktivní Nový Jičín”. Jeho cílem je zlepšit vnímání veřejného prostoru.

Projekt Atraktivní Nový Jičín odráží snahu radnice pečovat o historické a architektonické hodnoty města. K prioritám patří i lepší vnímání a využívání veřejného prostoru. Jedním z konkrétních kroků je nyní úprava výloh městského domu na ulici 28. října, který je několik let prázdný.

Radka Bobková, vedoucí Návštěvnického centra Nový Jičín - Město klobouků: “Ulice 28. října je jednou z hlavních tepen městské památkové rezervace, proto i tento nebytový prostor s těmito výlohami si zasloužil tuto modernizaci. Zhruba před rokem jsme se nechali inspirovat manuálem označování provozoven a reklamy, takzvaný Atraktivní Nový Jičín, který má za úkol vhodně kultivovat veřejný prostor. Proto jsme oslovili Střední odbornou školu Educa, aby se tento projekt stal i studentským projektem. Historickou linku dodal Radek Polách, který vhodně zakomponoval vývoj zbožíznalectví a obchodu v Novém Jičíně, která má dlouholetou tradici.”

Realizátorem projektu Atraktivní Nový Jičín a designérem výloh je Petr Čaník, který spolupracuje i na jednotné vizuální identity města zaváděné od roku 2021.

Petr Čaník, realizátor projektu: “Tady tomu projektu říkáme Atraktivní výlohy, který navazuje na projekt Atraktivní Nový Jičín, kdy jsme se společně s městským architektem Martinem Maternou snažili podchytit a kultivovat ten veřejný prostor v centru Nového Jičína. A chtěli jsme na to navázat dalšími projekty a toto je jeden z nich.”

Do projektu se například zapojil i výrobce klobouků Tonak a prosklený prostor v jedné z tematických částí zve i do expozic Návštěvnického centra.

Radka Bobková, vedoucí Návštěvnického centra Nový Jičín - Město klobouků: “Tváří Návštěvnického centra se stal Kloboučník Prokop, který je součástí interaktivní hry v expozici klobouků, a pro tyto účely jsme nechali zhotovit makety Kloboučníka Prokopa generála Laudona, které mají návštěvníci možnost vidět ve zdejší výloze na ulici 28. října.”
Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Ten dům samotný se dlouhodobě nedaří pronajmout, využívá ho pouze občasně Návštěvnické centrum, které zde pořádá vinný a bleší trh, a tak jsem si řekli, že alespoň ty výlohy, které jsou překrásné, protože je to historický dům, tak by bylo pěkné je využít pro prezentaci města. A občané v těch výlohách najdou jednak upozornění na některé historické památky města, například je tam popis toho, jak bude vypadat zpřístupnění kostelní věže, které se chystá na příští rok, a potom taky je to využito na prezentaci jednak novojičínských podnikatelů, podnikání a také historie trhů v Novém Jičíně.”

Představení regionálních podnikatelů ve výloze se bude zhruba po půlroce měnit.

Tento dům se podle realizátorů záměru může stát i inspirací, jak by výloha mohla vypadat, a že to není nic složitého.

Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “V souvislost s prezentací podnikatelů mohu také zmínit, že Nový Jičín, společně s Kopřivnicí chystá workshop na podporu začínajících podnikatelů, který zasáhne nejen dospělé, kteří chtějí podnikat, ale bude také na středních školách. Měl by vzniknout také podnikatelský klub, kde se ti podnikatelé budou moci scházet. Něco podobného pod názvem “Podnikni to” už v Novém Jičíně proběhlo, ale nebyli jsme s tím úplně spokojeni, takže jsme se dohodli spolu s Kopřivnicí, že to uděláme trošku ve větším a profesionálněji.

Společný projekt na podporu začínajících podnikatelů bude zahájen letos na podzim.

Nahlásit chybu


K tématu

Atraktivními výlohami bojuje Nový Jičín proti vizuálnímu smogu

Nově naaranžované výlohy se objevily v městském domě v centru Nového Jičína, i když je tento dům několik let prázdný. K jejich úpravě došlo v rámci projektu „atraktivní město”. Jeho cílem je zlepšit vnímání veřejného prostoru.

Na separačním dvoře ocenil ministr Petr Hladík Reuse centrum

15. srpna 2023 16:15 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nový Jičín navštívil ministr životního prostředí Petr Hladík. Prohlédl si Lesopark Skalky a Kamenné divadlo, zajímal se o to, jak město řeší nakládání s odpady. Na separačním dvoře ocenil Reuse centrum.

Návštěvu ministra životního prostředí využil Nový Jičín k diskuzi o odpadech

15. srpna 2023 13:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nový Jičín navštívil ministr životního prostředí Petr Hladík. Zajímal se třeba o to, jak město řeší nakládání s odpady. Na separačním dvoře ocenil Reuse centrum.


Hasiči po dvou dnech zdolali požár těšínských škol, stále ale nacházejí ohniska

Dnes 10:59 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Oprava budov střední a základní školy v centru Českého Těšína, které poškodil velký požár, bude trvat několik měsíců. Je možné, že výuka v provizorních prostorech bude trvat po celý nadcházející školní rok.

Nové kotelny, okna a zateplení. Mariánskohorská radnice zvyšuje lidem komfort bydlení

Městský obvod Mariánské Hory a Hulváky dává postupně do pořádku svůj bytový fond. V domech ruší gamata a průtokové ohřívače vody a zřizují nové kotelny. Zvyšuje tak lidem komfort bydlení.

Mohutný požár značně poškodil dvě historické školní budovy v Českém Těšíně

Včera 12:59 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ve středu večer začala hořet střecha Obchodní akademie v Českém Těšíně. I přes veškeré úsilí hasičů se požár rozšířil i na střechu sousední základní školy. Na místo byl proto povolán statik.

Obnova studéneckého zámku pokračuje obřadní síní a vstupním koridorem

Ještě v létě začnou restaurátorské práce v další části studéneckého zámku. Do původní historické podoby se vrátí místnosti, které dnes slouží jako obřadní síň.

Zastávky MHD ozdobily zelené střechy. Radvanice a Bartovice hospodaří s vodou

31. července 2024 13:18 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravský městský obvod Radvanice a Bartovice se snaží o co nejkvalitnější veřejný prostor, což je samozřejmě zejména spousta zeleně. Vedení radnice také začalo hospodařit s vodou v krajině a nejnovější projekt zahrnuje zelené střechy na zastávkách hromadné dopravy.

Frýdek-Místek neplánuje zvyšování daně z nemovitosti

Frýdek-Místek nechce zvyšovat daňovou zátěž občanů. Proto se vedení rozhodlo, že nezvýší daň z nemovitosti. Připravilo podklady, které musí schválit ještě zastupitelstvo. Jediné zvýšení zatím provedl celoplošně pouze stát. Město navíc přijde o desítky milionů korun ze sdílených daní.

Policie upozorňuje: u vody nedejte šanci zlodějům a neriskujte zdraví a život

Čas strávený u vody je v létě příjemným osvěžením, ale také možností pro zloděje. Policisté proto v rámci prevence vyrazili i na novojičínský bazén, kde jednak upozorňovali, aby lidé byli na své věci opatrní, a také apelovali na bezpečné koupání.

Ve Vítkovicích se plánuje výstavba nového divadla Mír

Ostrava bude mít nové divadlo. Unikátní projekt herce Alberta Čuby navazuje na jeho úspěšné Divadlo Mír a bude to v podstatě další scéna v těsné blízkosti současného divadla ve Vítkovicích. Město už schválilo prodej pozemku, kde je dnes parkoviště.

Spící nájemníky v Havířově vylekal výbuch a požár popelnic, svědci mluví o žháři

31. července 2024 12:27 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Nejdříve silný výbuch, po kterém hned vyšlehly plameny. Tak popisují požár kontejnerového stání lidé, kteří bydlí v Družstevnické ulici v Havířově. Škodu město vyčíslilo na stovky tisíc korun. Případ řeší policie.

Novojičínská radnice je v péči restaurátorů, obnovují její kamenné prvky

Novojičínská radnice prochází částečnou renovací. Na budově z 16. století restaurátoři opraví kamenné prvky. Téměř půl milionem korun podpoří tyto práce dotace z Ministerstva kultury.

Studenty v létě zaměstnává i město, pracují třeba v lesoparku

Možnost přivýdělku během prázdnin nabídla studentům také letos novojičínská radnice. Díky projektu Zelené město získalo brigádu bezmála šedesát mladých lidí. Pomáhají třeba v Lesoparku Skalky.

Příměstské tábory začaly sportovním týdnem, následuje pravěk nebo tajuplná příroda

Rodinné centrum letos v létě pořádá čtyři příměstské tábory. Hned ten první byl zaměřen na sporty a nabídl dětem pestré pohybové využití. Když pršelo, našel se prostor i pro bowlingový turnaj ve sportovním centru.

Na koupališti se konal první turnaj v plážovém fotbalu

K létu patří formy plážového sportování - a to v mnoha disciplínách, Třeba na koupališti ve Studénce se na beachvolejbalovém kurtu konal 1. ročník plážového turnaje ve fotbalu.

Lidé v Bludovicích a Straníku třídí plasty a kovy do vlastních popelnic

31. července 2024 13:59 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

V Bludovicích a Straníku proběhl první svoz plastů a kovů v rámci nově zaváděného systému door to door. Zájem o kontejnery umístěné přímo u domu zatím v těchto dvou místních částech projevilo asi 90 domácností.

Ve Studénce tvořili obrazy z mumifikovaného mechu

31. července 2024 9:52 | Studénka | Petra Dorazilová | Regionální zprávy POLAR

Vytvořit si svůj vlastní mechový obraz mohli zájemci, kteří se zúčastnili letního workshopu ve Studénce. Zelenou dekoraci měli hotovou zhruba za hodinu, zdobit interiér vydrží až deset let.

Letní festival bavil děti i maňáskovým divadlem, další bude znovu v srpnu

31. července 2024 7:55 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Program Letního festivalu ve Studénce myslí v mnohém na děti, právě těm jsou pravidelně věnovány středy. Jedna z nich nabídla maňáskové divadlo, které pro mladé publikum zahrálo pohádku venku u sportovního centra.

Dům je sice prázdný, ale jeho upravené výlohy zlepšují vnímání veřejného prostoru
Vydáno 8. července 2024 9:50, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Nově naaranžované výlohy se obejvily v městském domě na ulicí 28. října, i když je tento dům několik let prázdný. K jejich úpravě došlo v rámci projektu „Atraktivní Nový Jičín”. Jeho cílem je zlepšit vnímání veřejného prostoru.

Projekt Atraktivní Nový Jičín odráží snahu radnice pečovat o historické a architektonické hodnoty města. K prioritám patří i lepší vnímání a využívání veřejného prostoru. Jedním z konkrétních kroků je nyní úprava výloh městského domu na ulici 28. října, který je několik let prázdný.

Radka Bobková, vedoucí Návštěvnického centra Nový Jičín - Město klobouků: “Ulice 28. října je jednou z hlavních tepen městské památkové rezervace, proto i tento nebytový prostor s těmito výlohami si zasloužil tuto modernizaci. Zhruba před rokem jsme se nechali inspirovat manuálem označování provozoven a reklamy, takzvaný Atraktivní Nový Jičín, který má za úkol vhodně kultivovat veřejný prostor. Proto jsme oslovili Střední odbornou školu Educa, aby se tento projekt stal i studentským projektem. Historickou linku dodal Radek Polách, který vhodně zakomponoval vývoj zbožíznalectví a obchodu v Novém Jičíně, která má dlouholetou tradici.”

Realizátorem projektu Atraktivní Nový Jičín a designérem výloh je Petr Čaník, který spolupracuje i na jednotné vizuální identity města zaváděné od roku 2021.

Petr Čaník, realizátor projektu: “Tady tomu projektu říkáme Atraktivní výlohy, který navazuje na projekt Atraktivní Nový Jičín, kdy jsme se společně s městským architektem Martinem Maternou snažili podchytit a kultivovat ten veřejný prostor v centru Nového Jičína. A chtěli jsme na to navázat dalšími projekty a toto je jeden z nich.”

Do projektu se například zapojil i výrobce klobouků Tonak a prosklený prostor v jedné z tematických částí zve i do expozic Návštěvnického centra.

Radka Bobková, vedoucí Návštěvnického centra Nový Jičín - Město klobouků: “Tváří Návštěvnického centra se stal Kloboučník Prokop, který je součástí interaktivní hry v expozici klobouků, a pro tyto účely jsme nechali zhotovit makety Kloboučníka Prokopa generála Laudona, které mají návštěvníci možnost vidět ve zdejší výloze na ulici 28. října.”
Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Ten dům samotný se dlouhodobě nedaří pronajmout, využívá ho pouze občasně Návštěvnické centrum, které zde pořádá vinný a bleší trh, a tak jsem si řekli, že alespoň ty výlohy, které jsou překrásné, protože je to historický dům, tak by bylo pěkné je využít pro prezentaci města. A občané v těch výlohách najdou jednak upozornění na některé historické památky města, například je tam popis toho, jak bude vypadat zpřístupnění kostelní věže, které se chystá na příští rok, a potom taky je to využito na prezentaci jednak novojičínských podnikatelů, podnikání a také historie trhů v Novém Jičíně.”

Představení regionálních podnikatelů ve výloze se bude zhruba po půlroce měnit.

Tento dům se podle realizátorů záměru může stát i inspirací, jak by výloha mohla vypadat, a že to není nic složitého.

Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “V souvislost s prezentací podnikatelů mohu také zmínit, že Nový Jičín, společně s Kopřivnicí chystá workshop na podporu začínajících podnikatelů, který zasáhne nejen dospělé, kteří chtějí podnikat, ale bude také na středních školách. Měl by vzniknout také podnikatelský klub, kde se ti podnikatelé budou moci scházet. Něco podobného pod názvem “Podnikni to” už v Novém Jičíně proběhlo, ale nebyli jsme s tím úplně spokojeni, takže jsme se dohodli spolu s Kopřivnicí, že to uděláme trošku ve větším a profesionálněji.

Společný projekt na podporu začínajících podnikatelů bude zahájen letos na podzim.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000043912/dum-je-sice-prazdny-ale-jeho-upravene-vylohy-zlepsuji-vnimani-verejneho-prostoru