Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Studenti Mendelovy školy pracovali v mezinárodním týmu s AI

Nový Jičín |  | Novojičínský expres

Mendelova střední škola patří v rámci zahraničních projektů k těm velmi aktivním. Teď v říjnu tu na mezinárodním workshopu hostili studenty z Norska, Rakouska a Francie. Věnovali se využití umělé inteligence.

Mezinárodní studentský workshop, pořádaný v rámci projektu Erasmus+, připravila Mendelova střední škola ve druhém říjnovém týdnu.

Patrik Kočí, Mendelova střední škola, Nový Jičín: “Mendelova střední škola se aktivitami Erasmus plus zabývá mnoho let. Tento rok hostíme žáky z Norska, Rakouska a Francie a projekt je především zaměřen na využití umělé inteligence.”
    Patrik Kočí, Mendelova střední škola Nový Jičín: “Vlastně celý tento týden pracovali s umělou inteligencí, vytvářeli prezentace, hledali loga firem, tvořili startupy, zpracovávali titulky v různých jazycích. Takže pro tyto žáky je využívání AI už opravdu běžnou praxí, protože ji dokáží aplikovat v běžných úkolech.”
    Josef Šustek, obor IT, Mendelova střední škola, Nový Jičín: “Vyzkoušeli jsem si, jak se komunikuje s různými národnostmi. Zjišťovali jsme o sobě různé informace, poznali jsem, že oni mají třeba jiné zákony, kdy mohou mít řidičák, kdy mohou pít alkohol a takové věci. A z oblasti umělé inteligence jsme si tady vytvořili fiktivní startup, kde jsme měli fiktivně vytvořit něco, co používá tu umělou inteligenci.”

    Zahraniční studenti se navíc v rámci programu věnovali i volnočasovým aktivitám, prohlédli si Nový Jičín, na radnici se setkali se zástupci města, a podívali se do Štramberku nebo Rožnova pod Radhoštěm.

    Charlen Reitan, Askim Videregående Skole (Norsko): “Nový Jičín je krásné město, opravdu velmi pěkné. A co se týče projektu, hodně jsme pracovali s umělou inteligencí a chatboty. Dozvěděli jsme se spoustu věcí, které jsme nevěděli, protože to přímo nestudujeme. Takže je velmi zajímavé se to učit.”
    Nico Dall-Höglinger, BHAK-HBLW Rohrbach (Rakousko): “Mluvili jsme hodně o umělé inteligenci a těchto internetových věcech. Přišli jsme s nápady na spuštěni startupů a prezentovali jsme si je. Také jsme se bavili o umělé inteligenci v souvislosti s podnikáním, což je pro nás skvělá věc důležitá do budoucna. A Nový Jičín? Nový Jičín je skvělý. Dosud jsem byl jen v Praze, ale myslím, že preferuji Nový Jičín, protože všichni jsou tady velmi přátelští. Prostě mám skvělé zážitky.”

    Z Nového Jičína, potažmo z České republiky, se závěrečný program projektu přesune do Francie. V předcházejících měsících už se setkání plné různých aktivit uskutečnilo v Norsku a Rakousku.



    Nahlásit chybu


    K tématu

    Novojičínští studenti aplikovali umělou inteligenci v mezinárodním projektu

    Mendelova střední škola v Novém Jičíně patří v rámci zahraničních projektů k těm velmi aktivním. Teď v říjnu tu na mezinárodním workshopu hostili studenty z Norska, Rakouska a Francie. Věnovali se využití umělé inteligence.

    Studenti Mendelovy střední školy si zahráli na novojičínské zastupitele

    29. ledna 2024 16:39 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

    Radnici navštívili studenti Mendelovy střední školy, konkrétně oboru veřejnosprávní činnost. Seznámili se s fungováním místní samosprávy a zahráli si na zasedání zastupitelstva.

    Basketbal hráli nonstop dvanáct hodin

    27. května 2024 8:50 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

    Dvacátý ročník basketbalového maratonu proběhl na Mendelově střední škole. Odstartoval v šest hodin večer a vytrvalci hráli nepřetržitě dvanáct hodin.


    Zdravotnice z havířovské nemocnice prošly kurzem sebeobrany, nakládačku od nich dostal i ředitel

    Hned dva kurzy sebeobrany zaplnily zdravotnice z havířovské nemocnice. Strážníci je učili, jak reagovat na nejrůznější krizové situace. A že to ženy pochopily správně, pocítil na vlastní kůži i ředitel nemocnice.

    Slezskoostravské ZŠ se zapojily do projektu proti menstruační chudobě, Škrobálkova je v první řadě

    Základní škola Škrobálkova ve Slezské Ostravě je jednou ze čtyř pilotních škol v rámci projektu zaměřeného na menstruační chudobu. Jako jedna z prvních ostravských škol vstoupila do jeho druhé části, která žákyním zprostředkuje volný odběr menstruačních pomůcek.

    Nemocnice v Havířově uspořádala již 11. ročník Dne zdraví

    Havířovská nemocnice se dlouhodobě věnuje prevenci. Během roku pořádá mnoho různě zaměřených akcí. Tou největší a nejkomplexnější je Den zdraví.

    DPO modernizuje zastávky v Ostravě. Nejvíc jich je v obvodu Ostrava-jih

    V těchto dnech se dokončuje první fáze modernizace devíti tramvajových zastávek v obvodu. Cílem je jednotný vzhled podle nového městského standardu. DPO navíc aktuálně vypisuje výběrové řízení na zhotovitele modernizace dalších zastávek.

    Frýdek-Místek získal ocenění za projekt Stravenka F-M i zapojení do akce Ukliďme Česko

    Frýdek-Místek slaví úspěch v celostátní ekologické soutěži díky dvěma osvětovým akcím. Kolektivní systém Nevajgluj, který se snaží omezit odhazování nedopalků a odpadků ve veřejném prostoru, ocenil projekt Stravenka F-M a zapojení veřejnosti do akce Ukliďme Česko.

    Letiště Leoše Janáčka Ostrava letos zaznamenalo historicky nejúspěšnější sezónu

    Dnes 13:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

    450 tisíc odbavených cestujících za prvních 9 měsíců roku 2024. Pro ostravské letiště jde o rekord. V porovnání se stejným obdobím loňského roku se jedná o 45% nárůst. V letošní sezóně nabídlo letiště 31 destinací, z nichž 13 bylo nových, a už od začátku sezóny o ně byl velký zájem. Mezi nejpopulárnější novinky patřila Malaga ve Španělsku, egyptská Marsa Matrouh, tuniská Enfidha, Chania na řeckém ostrově Kréta, Dalamán v Tureku a albánská Tirana.

    Obnova infrastruktury na Vrbensku po povodni pokračuje, některé cesty a mosty neexistují

    Ve Vrbně pod Pradědem a okolí pokračují práce na postupném obnovování infrastruktury, kterou poškodila nedávná povodeň. Některá místa jsou však stále neprůjezdná, protože voda strhla mosty i celé úseky silnic.

    Prostor před poliklinikou v Ostravě-Hrabůvce je po rekonstrukci

    Veřejný prostor před poliklinikou v Ostravě-Hrabůvce má novou tvář. První rekonstrukce od 70. let minulého století, která byla zahájena loni v srpnu, skončila. Souběžně byla dokončena oprava přilehlých parkovišť.

    Městský obvod Ostrava-Vítkovice letos investuje 13 milionů Kč do opravy hřbitova

    Na hřbitově v Ostravě-Vítkovicích probíhá oprava chodníků a kanalizace. Některým lidem se tak zkomplikuje cesta ke hrobům za což se radnice omlouvá a prosí občany o shovívavost.

    Děti společně s rodiči a hasiči pouštěly draky

    Včera 13:39 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

    Děti z mateřské školy na Hořanech zažily nezapomenutelné podzimní odpoledne. Společně se svými staršími sourozenci, rodiči a stonavskými dobrovolnými hasiči se sešly u hasičárny na Novém Světě, aby si užily odpoledne plné zábavy.

    Obrazová galerie v zahradě se na tři dny otevřela ve Studénce

    Výstava s názvem “Setkání nad obrazy” nezavedla návštěvníky do galerie, ale do zahrady. Obrazy, většinou s přírodními motivy, vystavoval pod širým nebem studénecký malíř Martin Fabián Rusek.

    Nový Jičín hostil Český pohár, plavali tu i evropští medailisté

    V novojičínském bazénu se představili nejlepší plavci z České republiky, včetně olympioniků a evropských medailistů. Zdejší plavecký klub pořádal svou tradiční Malou cenu, která byla současně závodem Českého poháru.

    Ve Studénce žije jeden z nejlepších vytrvalců světa

    22. října 2024 14:20 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

    Neuvěřitelný výkon má za sebou extrémní sportovec Jurij Tarča ze Studénky. Úspěšně absolvoval další ultratriatlon a stal se dokonce už třicetinásobným Ironmanem. Zařadil se tak mezi nejlepší vytrvalce světa.

    Novojičínská Gemma nabídla deváťákům třicet středních škol a učilišť

    Už třicet let pomáhá deváťáků s výběrem střední školy nebo učiliště přehlídka Gemma konaná v Novém Jičíně. Do letošního ročníku vstoupil i Moravskoslezský kraj s prezentací kampaně Řemeslo má respekt.

    Ve Straníku odhalili pomník Josefu Vavříkovi, stíhacímu letci Britského královského letectva

    21. října 2024 13:50 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

    Ve Straníku byl odhalen pomník válečnému veteránu Josefu Vavříkovi, který se zde v roce 1919 narodil. Za druhé světové války byl stíhacím pilotem Britského královského letectva.

    Stavba železničního podjezdu a objízdné trasy začne na jaře, téměř deset let po srážce kamionu a Pendolina

    21. října 2024 13:40 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

    Na jaře příštího roku začne stavba podjezdu pod železniční tratí v Nádražní ulici ve Studénce. Stane se tak zhruba 10 let po té, co zde došlo k tragické srážce kamionu a Pendolina.

    Studenti Mendelovy školy pracovali v mezinárodním týmu s AI
    Vydáno 19. října 2024 15:30, Nový Jičín, Petra Dorazilová
    Mendelova střední škola patří v rámci zahraničních projektů k těm velmi aktivním. Teď v říjnu tu na mezinárodním workshopu hostili studenty z Norska, Rakouska a Francie. Věnovali se využití umělé inteligence.

    Mezinárodní studentský workshop, pořádaný v rámci projektu Erasmus+, připravila Mendelova střední škola ve druhém říjnovém týdnu.

    Patrik Kočí, Mendelova střední škola, Nový Jičín: “Mendelova střední škola se aktivitami Erasmus plus zabývá mnoho let. Tento rok hostíme žáky z Norska, Rakouska a Francie a projekt je především zaměřen na využití umělé inteligence.”
      Patrik Kočí, Mendelova střední škola Nový Jičín: “Vlastně celý tento týden pracovali s umělou inteligencí, vytvářeli prezentace, hledali loga firem, tvořili startupy, zpracovávali titulky v různých jazycích. Takže pro tyto žáky je využívání AI už opravdu běžnou praxí, protože ji dokáží aplikovat v běžných úkolech.”
      Josef Šustek, obor IT, Mendelova střední škola, Nový Jičín: “Vyzkoušeli jsem si, jak se komunikuje s různými národnostmi. Zjišťovali jsme o sobě různé informace, poznali jsem, že oni mají třeba jiné zákony, kdy mohou mít řidičák, kdy mohou pít alkohol a takové věci. A z oblasti umělé inteligence jsme si tady vytvořili fiktivní startup, kde jsme měli fiktivně vytvořit něco, co používá tu umělou inteligenci.”

      Zahraniční studenti se navíc v rámci programu věnovali i volnočasovým aktivitám, prohlédli si Nový Jičín, na radnici se setkali se zástupci města, a podívali se do Štramberku nebo Rožnova pod Radhoštěm.

      Charlen Reitan, Askim Videregående Skole (Norsko): “Nový Jičín je krásné město, opravdu velmi pěkné. A co se týče projektu, hodně jsme pracovali s umělou inteligencí a chatboty. Dozvěděli jsme se spoustu věcí, které jsme nevěděli, protože to přímo nestudujeme. Takže je velmi zajímavé se to učit.”
      Nico Dall-Höglinger, BHAK-HBLW Rohrbach (Rakousko): “Mluvili jsme hodně o umělé inteligenci a těchto internetových věcech. Přišli jsme s nápady na spuštěni startupů a prezentovali jsme si je. Také jsme se bavili o umělé inteligenci v souvislosti s podnikáním, což je pro nás skvělá věc důležitá do budoucna. A Nový Jičín? Nový Jičín je skvělý. Dosud jsem byl jen v Praze, ale myslím, že preferuji Nový Jičín, protože všichni jsou tady velmi přátelští. Prostě mám skvělé zážitky.”

      Z Nového Jičína, potažmo z České republiky, se závěrečný program projektu přesune do Francie. V předcházejících měsících už se setkání plné různých aktivit uskutečnilo v Norsku a Rakousku.



      Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000045530/studenti-mendelovy-skoly-pracovali-v-mezinarodnim-tymu-s-ai