Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ne nadarmo se zámku Nová Horka u Studénky přezdívá "malá Vídeň"

Studénka |  | Kam vyrazit

Od příchodu říšského hraběcího rodu Vetter von der Lilie do lůna úrodné krajiny podél Odry se z původně malé tvrze stává významné aristokratické sídlo, centrum hudební i výtvarné kultury.

V polovině 18. století se zde rodí nový barokní zámek Nová Horka, který si díky uměnímilovným aktivitám svých majitelů brzy vysloužil označení „malá Vídeň“.

Lada Sklenáková, průvodkyně zámkem Nová Horka: „Když tady hrabě Baltazar přišel, tak tady nestál zámek, ale jakási renesanční tvrz, tu si můžeme představit jako zámek ze dřeva z kamene o osmi místnostech. Byl tady ovocný sad, palírna, pivovar.“
Kryštof Hyvnar, kastelán zámku Nová HorkaNejstarší zmínky o zámku jsou ze 14. století, ale taková ta ne moderní historie, ale ta o které my začínáme povídat během té prohlídky se píše od roku 1660 kdy na zámek přišel rod Vetterů z Lilie, ale to ještě nemluvíme o zámku ale o staré dřevěné kamenné tvrzi a zámek začal být přestavován až v roce 1740 a později do té podoby, ve které ho vidíme zhruba dnes.“

Prohlídka zámku zahrnuje celé zrekonstruované přízemí. Začíná v zámecké knihovně, kde jsou návštěvníci mimo jiné seznámeni příběhem, jež vyobrazují fresky v následujícím sále, a to v animované podobě. Výstavní skříní tohoto zámku je sala terrena. Vyobrazené fresky se dochovaly z roku 1760. Součástí prohlídky je i interaktivní expozice věnovaná nedaleké přírodní památce Kotvice či zámecká kaple s původním oltářem z 19. století.

Lada Sklenáková, průvodkyně zámkem Nová Horka: „Kaple Nalezení sv. Kříže byla dostavěná hrabětem Karlem v roce 1775. V té době byla ryze barokní, ale jak zámek vyhořel, kaple také takže současné vybavení je z doby, kdy se zámek opravoval po požáru. Patří k tomu vybavení křížová cesta, pak tady nade mnou polychromované sochy a oltář.“
Kryštof Hyvnar, kastelán zámku Nová Horka: Ve zbytku zámku ukazujeme spíš ze sbírek Muzea Novojičínska nábytek nebo nádobí, aby lidé měli možnost poznat, jak se v té době žilo. Bohužel to není originální výbava zámku, ale dokládá to, jak se žilo.“

K neopomenutelné historii zámku patří i doba jeho fungování jako ústavu pro mentálně postižené ženy. Ten tu byl až do roku 2016. Veřejnosti byl zámek otevřen celkem nedávno, v roce 2020.

Kryštof Hyvnar, kastelán zámku Nová Horka: „Více než 60 let ústav, který byl veden řekněme starými způsoby. Ty klientky byly tady umístěné v místnostech po desítkách, což už neodpovídalo moderním trendům péče o handicapované spoluobčany, takže byli rozmístěni do jiných ústavů do chráněného bydlení a tak. No a co se zámkem, než z něho udělat reprezentativní kousek našeho kraje.“

Na prohlídce se nebudou nudit ani děti.

Lada Sklenáková, průvodkyně zámkem Nová Horka: „Komentovaná prohlídka trvá téměř hodinu. Pro ty děti je to někdy náročné, takže my jsme vytvořili pro ně takovou hru. Je to pracovní list, kde děti hledají předměty nebo fresky, když je naleznou během prohlídky, tak si je označí. Takže opravdu se zabaví a pokud se jim alespoň většina předmětů povede nalézt, tak potom v zámecké kapli, což je na konci prohlídky si mohou otevřít zámeckou pokladnici a tam si nalézt nějakou odměnu.“
anketa, návštěvníci zámku: „Moje kamarádky to dávaly na facebook, že tady byly asi před třemi týdny a moc se jim to líbilo, takže my jsme teď cestou z Ostravy tady přibrzdili. Je to moc pěkné, dětem se líbila hra určitě.“ – „Jó!“. „Jó? Líbila? Hledali předměty a je to krásné, je, určitě.“

Do budoucna se na zámku chystá také rekonstrukce druhého podlaží a zámeckých zahrad.

Kryštof Hyvnar, kastelán zámku Nová Horka: „Měla by vzniknout květinová zahrada a vzadu by měl zůstat park anglického typu s tím, že se snažíme dostat do podoby zhruba z roku 1930, protože existují plány jak ta zahrada a ten zámecký park měly vypadat, ale už k tomu nikdy nedošlo, tak my bychom se rádi přiblížili, jak to snad mohlo vypadat v roce 1930.“

Tuto sezónu se mohou návštěvníci těšit ještě na opakování úspěšné akce z loňského roku Květománie a na podzim bude připomenuto 60. výročí bývalého ústavu pro ženy.

Nahlásit chybu


K tématu

Opravené kapli ve frýdlantském klášteře požehnal biskup Martin David, z úkrytu se vrátil i historický svatostánek

5. listopadu 2023 13:27 | Frýdlant nad Ostravicí | Libor Běčák

Biskup ostravsko-opavský Martin David v sobotu při slavnostní mši požehnal kapli v objektu kláštera ve Frýdlantě nad Ostravicí, který nyní slouží jako domov seniorů. Do kaple se po letech ukrývání vrátil i historický svatostánek k ukládání liturgických nádob.

Biskup Martin David požehnal opravené kapli ve frýdlantském klášteře

6. listopadu 2023 15:27 | Frýdlant nad Ostravicí | Libor Běčák

Biskup ostravsko-opavský Martin David v sobotu při slavnostní mši požehnal kapli v objektu kláštera ve Frýdlantě nad Ostravicí, který nyní slouží jako domov seniorů. Do kaple se po letech ukrývání vrátil i historický svatostánek k ukládání liturgických nádob.

Osud málem zaniklého evangelického hřbitova v Karviné-Dolech se změnil díky dobrovolníkům

7. listopadu 2023 16:43 | Karviná | Monika Danková

Osud téměř zaniklého evangelického hřbitova v Karviné-Mexiku se změnil díky dobrovolníkům, kteří mu začali před šesti lety vracet jeho podobu a důstojnost. Před pár dny se tady konala vzpomínková akce, která měla historii tohoto málem zapomenutého místa připomenout.


Nová radnice v Ostravě byla zapsána mezi národní kulturní památky

Dominanta Ostravy Nová radnice byla zapsána mezi národní kulturní památky. Město díky tomu oficiálně získává další velmi významný turistický cíl, kterému zápis dodává na prestiži. Dodnes jde o největší a nejvyšší radnici v celé zemi.

Bývalý důl Barbora už podruhé ožívá společenskými akcemi pro veřejnost

Letní sezóna je v plném proudu a na různých místech v našem kraji se odehrává spoustu volnočasových akcí. Pestrým programem přes léto ožívá i bývalý Důl Barbora na Karvinsku.

MŠ v Malých Hošticích už uspokojí všechny děti. Díky přístavbě se její kapacita zvýšila o 28 míst

Včera 16:23 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mateřská škola v Malých Hošticích má nově o jednu třídu více. Vznikla přístavbou za 17 milion korun, která se stavěla necelý rok. Do nového oddělení v září nastoupí 28 dětí, což je plná kapacita.

Hejtman se v Novém Jičíně setkal se starosty z okolí a diskutoval i s občany

Hejtman Moravskoslezského kraje, Josef Bělica, navštívil Nový Jičín. Dopoledne se na radnici setkal také s občany, kterým více než hodinu odpovídal na jejich dotazy.

Stonavští premianti oceněni vedením obce

Včera 13:48 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Ke konci školního roku se stalo tradicí, že vedení obce Stonava organizuje setkání s nejlepšími žáky. Na této slavnostní akci jsou pravidelně oceňováni premianti jak z tříd s českým, tak i polským jazykem vyučovacím.

Bubenický workshop ve Studénce vedla studentka z Berklee

Základní umělecká škola Jana Amose Komenského pořádala bubenický workshop. Jeho lektorkou byla mladá talentovaná muzikantka z Ostravska, které se na bicí učí na nejslavnější hudební škole na světě - americké Berklee college.

Baník je zase o krok blíž k návratu domů na Bazaly, stavba nového stadionu je tady možná

Diskuze o stavbě nového ostravského fotbalového stadionu a možný návrat Baníku na Slezskou hýbal celým městem. Studie nyní potvrdila, že se na Bazalech skutečně stavět dá a slavný fotbalový klub je tak o krok blíže k tomu, aby se vrátil domů.

Jediná ferrata na Ostravsku vznikla ve Slezské Ostravě, druhá nejbližší je odtud 100 kilometrů

Ve Slezské Ostravě byla otevřena nová ferrata a jedná se o první takový projekt v rámci celé Ostravy a širokého okolí. Kramle, stupy, úchyty a žebříky si může na cvičné lezecké stěně nově vyzkoušet opravdu každý od dětí až po seniory, a to zcela zdarma.

Dobrovolní hasiči v Oticích mají novou hasičskou zbrojnici. Z původní budovy zůstaly jen obvodové zdi

Včera 13:54 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Dobrovolní hasiči v Oticích se dočkali nové hasičské zbrojnice. Po dlouhých letech tak mají moderní budovu s veškerým zázemím včetně sociálního, které v původní budově chybělo.

Ve Stonavě se zřítil větroň, kluzák při pádu narazil do drátů vysokého napětí

2. července 2024 18:10 | Stonava | Lukáš Zavadil

Ve Stonavě se v úterý v podvečerních hodinách zřítil větroň. Podle informací policie měl na své trase narazit do drátů vysokého napětí a poté spadnout do pole.

Film pro pohádkový okruh zámkem Nová Horka natočili školáci

Zámek Nová Horka u Studénky otevírá pohádkový okruh pro děti. Na jeho přípravě se podíleli i školáci ze Základní školy Františka kardinála Tomáška. Natočili úvodní film, který dětské návštěvníky uvede do příběhu.

Stezka hajného na Skalkách seznámí se zajímavostmi v lese

2. července 2024 15:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Lokalitou Skalek vede Stezka hajného. Trasa obsahuje třináct zastavení. Zejména děti mladšího věku se tu interaktivní formou seznámí se zajímavostmi v lese.

Spodní voda už studénecké “peklo” netrápí, suterén konečně vysychá

2. července 2024 8:30 | Studénka | Petra Dorazilová | Regionální zprávy POLAR

Spodní voda dlouhodobě trápila suterénní prostory kulturního domu ve Studénce. Takzvané Peklo se tak roky nedalo využívat. I díky informaci pamětníků se pracovníkům odboru údržby města podařilo závadu vyřešit.

Se svými patrony ve škole kardinála Tomáška se přišli rozloučit i prvňáčci

1. července 2024 18:22 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Dvě třídy deváťáků se rozloučily se školou Františka kardinála Tomáška. Poslední vysvědčení ze základní školy převzali ve venkovní učebně. Rozloučit se s nimi přišli i prvňáčci.

Vítání prázdnin bylo v cirkusovém duchu, děti si užívaly náměstí plné klaunů, akrobatů a bublin

1. července 2024 11:10 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Cirkusové hrátky na Masarykově náměstí odstartovaly dětem prázdniny. Programu vévodili klauni, kouzelníci a akrobaté. Zahrála také místní kapela základní umělecké školy Koberec.

Do školy už nemohli, o rozloučení s ní ale nepřišli

29. června 2024 8:51 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

V tuto chvíli už mají vysvědčení všechny děti a užívají si prázdniny. Nicméně vrátíme se ještě na konec června, kdy s předstihem museli ukončit své působení na základní škole deváťáci z Butovické. Jejich loučení se školou uspíšil požár, který budovu vyřadil z provozu.

Ne nadarmo se zámku Nová Horka u Studénky přezdívá "malá Vídeň"
Vydáno 22. dubna 2024 17:45, Studénka, Andrea Holeszová
Od příchodu říšského hraběcího rodu Vetter von der Lilie do lůna úrodné krajiny podél Odry se z původně malé tvrze stává významné aristokratické sídlo, centrum hudební i výtvarné kultury.

V polovině 18. století se zde rodí nový barokní zámek Nová Horka, který si díky uměnímilovným aktivitám svých majitelů brzy vysloužil označení „malá Vídeň“.

Lada Sklenáková, průvodkyně zámkem Nová Horka: „Když tady hrabě Baltazar přišel, tak tady nestál zámek, ale jakási renesanční tvrz, tu si můžeme představit jako zámek ze dřeva z kamene o osmi místnostech. Byl tady ovocný sad, palírna, pivovar.“
Kryštof Hyvnar, kastelán zámku Nová HorkaNejstarší zmínky o zámku jsou ze 14. století, ale taková ta ne moderní historie, ale ta o které my začínáme povídat během té prohlídky se píše od roku 1660 kdy na zámek přišel rod Vetterů z Lilie, ale to ještě nemluvíme o zámku ale o staré dřevěné kamenné tvrzi a zámek začal být přestavován až v roce 1740 a později do té podoby, ve které ho vidíme zhruba dnes.“

Prohlídka zámku zahrnuje celé zrekonstruované přízemí. Začíná v zámecké knihovně, kde jsou návštěvníci mimo jiné seznámeni příběhem, jež vyobrazují fresky v následujícím sále, a to v animované podobě. Výstavní skříní tohoto zámku je sala terrena. Vyobrazené fresky se dochovaly z roku 1760. Součástí prohlídky je i interaktivní expozice věnovaná nedaleké přírodní památce Kotvice či zámecká kaple s původním oltářem z 19. století.

Lada Sklenáková, průvodkyně zámkem Nová Horka: „Kaple Nalezení sv. Kříže byla dostavěná hrabětem Karlem v roce 1775. V té době byla ryze barokní, ale jak zámek vyhořel, kaple také takže současné vybavení je z doby, kdy se zámek opravoval po požáru. Patří k tomu vybavení křížová cesta, pak tady nade mnou polychromované sochy a oltář.“
Kryštof Hyvnar, kastelán zámku Nová Horka: Ve zbytku zámku ukazujeme spíš ze sbírek Muzea Novojičínska nábytek nebo nádobí, aby lidé měli možnost poznat, jak se v té době žilo. Bohužel to není originální výbava zámku, ale dokládá to, jak se žilo.“

K neopomenutelné historii zámku patří i doba jeho fungování jako ústavu pro mentálně postižené ženy. Ten tu byl až do roku 2016. Veřejnosti byl zámek otevřen celkem nedávno, v roce 2020.

Kryštof Hyvnar, kastelán zámku Nová Horka: „Více než 60 let ústav, který byl veden řekněme starými způsoby. Ty klientky byly tady umístěné v místnostech po desítkách, což už neodpovídalo moderním trendům péče o handicapované spoluobčany, takže byli rozmístěni do jiných ústavů do chráněného bydlení a tak. No a co se zámkem, než z něho udělat reprezentativní kousek našeho kraje.“

Na prohlídce se nebudou nudit ani děti.

Lada Sklenáková, průvodkyně zámkem Nová Horka: „Komentovaná prohlídka trvá téměř hodinu. Pro ty děti je to někdy náročné, takže my jsme vytvořili pro ně takovou hru. Je to pracovní list, kde děti hledají předměty nebo fresky, když je naleznou během prohlídky, tak si je označí. Takže opravdu se zabaví a pokud se jim alespoň většina předmětů povede nalézt, tak potom v zámecké kapli, což je na konci prohlídky si mohou otevřít zámeckou pokladnici a tam si nalézt nějakou odměnu.“
anketa, návštěvníci zámku: „Moje kamarádky to dávaly na facebook, že tady byly asi před třemi týdny a moc se jim to líbilo, takže my jsme teď cestou z Ostravy tady přibrzdili. Je to moc pěkné, dětem se líbila hra určitě.“ – „Jó!“. „Jó? Líbila? Hledali předměty a je to krásné, je, určitě.“

Do budoucna se na zámku chystá také rekonstrukce druhého podlaží a zámeckých zahrad.

Kryštof Hyvnar, kastelán zámku Nová Horka: „Měla by vzniknout květinová zahrada a vzadu by měl zůstat park anglického typu s tím, že se snažíme dostat do podoby zhruba z roku 1930, protože existují plány jak ta zahrada a ten zámecký park měly vypadat, ale už k tomu nikdy nedošlo, tak my bychom se rádi přiblížili, jak to snad mohlo vypadat v roce 1930.“

Tuto sezónu se mohou návštěvníci těšit ještě na opakování úspěšné akce z loňského roku Květománie a na podzim bude připomenuto 60. výročí bývalého ústavu pro ženy.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/novojicinsko/studenka/11000042655/ne-nadarmo-se-zamku-nova-horka-u-studenky-prezdiva-mala-viden