Už potřetí soutěžily restaurace, jídelny i bary během Týdne slezské kuchyně o to, kde bude hostům nejvíce chutnat. Podniky nabízely na jídelním lístku tradiční jídla slezské kuchyně. Hosté pak hodnotili, kde vařili nejlépe.
„Podle mého názoru nám pokulhává nabídka restaurací. Těch by mohlo být ještě více, protože region Opavské Slezsko je velký. Osobně jsem spokojen s 23 účastníky. Ale kdyby jich bylo 40, jak jsme původně plánovali, bylo by to zajímavější,“ posteskl si organizátor akce Alexandr Burda.
Většina podniků nabízela jídla v rámci poledního menu. Tak jste si mohli dát třeba Lokše s povidlovou omáčkou nebo grilované kachní prso s malinovým přelivem.
„Opravdu jsme se snažili dodržet tu tradiční recepturu, jen jsme to chtěli pojmout novým, moderním stylem,“ říká Martina Barancová, provozní Restaurace U soudu v Opavě.
Zatímco tady jde o promyšlenou gastronomii, jinde dali přednost jednoduchosti. Také proto, že tento bar nemá vlastní kuchyň. Na jídelním lístku jste tak mohli najít třeba makovou bábovku, závin se zelím a nebo pomazánku z místních produktů: tvaroh je z nedaleké kozí farmy, medvědí česnek natrhaný u řeky Moravice a chleba upečený v pekařství o pár ulic dál.
„Snažíme se využívat regionální a sezónní potraviny mít na jídelním lístku stále. Obměňujeme je na jídelním lístku v závislosti na sezoně, vysvětluje Dominika Vrtělová, majitelka a provozní Baru Myslivna v Opavě.
Některé podniky se do Týdne slezské kuchyně zapojily už po několikáté. Mnohé ale nabízejí slezské speciality nejen v tyto dny, ale i celý rok. Stejně jako vloni nejvíce pochvalných SMS získal Motorest R/11 v Brumovicích.