Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

​Týden slezské kuchyně po třetí

Opava |

Tradiční slezské pokrmy jste mohli ochutnat během Týdne slezské kuchyně v některých restauracích. Ty oživily staré recepty, které už dávno upadly v zapomnění. Na jídelním lístku se tak znovu objevil třeba bigos, slezské nebe, pirohy či lokše.

Už potřetí soutěžily restaurace, jídelny i bary během Týdne slezské kuchyně o to, kde bude hostům nejvíce chutnat. Podniky nabízely na jídelním lístku tradiční jídla slezské kuchyně. Hosté pak hodnotili, kde vařili nejlépe.

„Podle mého názoru nám pokulhává nabídka restaurací. Těch by mohlo být ještě více, protože region Opavské Slezsko je velký. Osobně jsem spokojen s 23 účastníky. Ale kdyby jich bylo 40, jak jsme původně plánovali, bylo by to zajímavější,“ posteskl si organizátor akce Alexandr Burda.

Většina podniků nabízela jídla v rámci poledního menu. Tak jste si mohli dát třeba Lokše s povidlovou omáčkou nebo grilované kachní prso s malinovým přelivem.

„Opravdu jsme se snažili dodržet tu tradiční recepturu, jen jsme to chtěli pojmout novým, moderním stylem,“ říká Martina Barancová, provozní Restaurace U soudu v Opavě.

Zatímco tady jde o promyšlenou gastronomii, jinde dali přednost jednoduchosti. Také proto, že tento bar nemá vlastní kuchyň. Na jídelním lístku jste tak mohli najít třeba makovou bábovku, závin se zelím a nebo pomazánku z místních produktů: tvaroh je z nedaleké kozí farmy, medvědí česnek natrhaný u řeky Moravice a chleba upečený v pekařství o pár ulic dál.

„Snažíme se využívat regionální a sezónní potraviny mít na jídelním lístku stále. Obměňujeme je na jídelním lístku v závislosti na sezoně, vysvětluje Dominika Vrtělová, majitelka a provozní Baru Myslivna v Opavě.

Některé podniky se do Týdne slezské kuchyně zapojily už po několikáté. Mnohé ale nabízejí slezské speciality nejen v tyto dny, ale i celý rok. Stejně jako vloni nejvíce pochvalných SMS získal Motorest R/11 v Brumovicích.

Nahlásit chybu


Zdravotnice z havířovské nemocnice prošly kurzem sebeobrany, nakládačku od nich dostal i ředitel

Hned dva kurzy sebeobrany zaplnily zdravotnice z havířovské nemocnice. Strážníci je učili, jak reagovat na nejrůznější krizové situace. A že to ženy pochopily správně, pocítil na vlastní kůži i ředitel nemocnice.

DPO modernizuje zastávky v Ostravě. Nejvíc jich je v obvodu Ostrava-jih

V těchto dnech se dokončuje první fáze modernizace devíti tramvajových zastávek v obvodu. Cílem je jednotný vzhled podle nového městského standardu. DPO navíc aktuálně vypisuje výběrové řízení na zhotovitele modernizace dalších zastávek.

Obnova infrastruktury na Vrbensku po povodni pokračuje, některé cesty a mosty neexistují

Ve Vrbně pod Pradědem a okolí pokračují práce na postupném obnovování infrastruktury, kterou poškodila nedávná povodeň. Některá místa jsou však stále neprůjezdná, protože voda strhla mosty i celé úseky silnic.

Slezskoostravské ZŠ se zapojily do projektu proti menstruační chudobě, Škrobálkova je v první řadě

Základní škola Škrobálkova ve Slezské Ostravě je jednou ze čtyř pilotních škol v rámci projektu zaměřeného na menstruační chudobu. Jako jedna z prvních ostravských škol vstoupila do jeho druhé části, která žákyním zprostředkuje volný odběr menstruačních pomůcek.

Prostor před poliklinikou v Ostravě-Hrabůvce je po rekonstrukci

Veřejný prostor před poliklinikou v Ostravě-Hrabůvce má novou tvář. První rekonstrukce od 70. let minulého století, která byla zahájena loni v srpnu, skončila. Souběžně byla dokončena oprava přilehlých parkovišť.

Městský obvod Ostrava-Vítkovice letos investuje 13 milionů Kč do opravy hřbitova

Na hřbitově v Ostravě-Vítkovicích probíhá oprava chodníků a kanalizace. Některým lidem se tak zkomplikuje cesta ke hrobům za což se radnice omlouvá a prosí občany o shovívavost.

Děti společně s rodiči a hasiči pouštěly draky

Včera 13:39 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Děti z mateřské školy na Hořanech zažily nezapomenutelné podzimní odpoledne. Společně se svými staršími sourozenci, rodiči a stonavskými dobrovolnými hasiči se sešly u hasičárny na Novém Světě, aby si užily odpoledne plné zábavy.

Kraj motivuje úspěšné středoškoláky každoročním oceněním

Ti nejlepší studenti z celého MS kraje byli pozváni na Frýdecký zámek ve Frýdku-Místku, kde získali ocenění za své studijní i soutěžní výsledky. Kraj se tak snaží motivovat talentované žáky středních škol.

Projekt třídění odpadu u domu se osvědčil. Ostrava ho proto rozšiřuje

Jak už z našeho zpravodajství víte, Ostrava je v naší zemi lídrem v nakládání s odpadem a poté, co dokončila separační linku na odpad, nyní rozšiřuje úspěšný projekt třídění přímo u rodinných domů. Princip je jednoduchý - jedna nádoba je určena pro společný sběr papíru, plastu i kovových obalů.

Důl Trojice si letos připomíná tři výročí, mezi nimi i krvavě potlačenou hornickou stávku

Slezskoostravský Důl svaté Trojice si v letošním roce připomíná hned tři důležité události své historie. Významná výročí souvisejí s jeho založením, uzavřením i s krvavě potlačenou hornickou stávkou, která si vyžádala celkem dvanáct životů.

Pokrývači

Hlučín Nástup: od 1. listopadu 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

Domov Bílá Opava vyčíslil škody po povodních. Voda zničila kotelnu, kuchyni i prádelnu

21. října 2024 11:58 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Domov Bílá Opava už vyčíslil škody, které napáchala zářijová povodeň. Částka se vyšplhala na více než 330 milionů korun. Voda zničila kotelnu, kuchyň, prádelnu a také nádvoří u hlavní budovy.

Na most v Ratibořské ulici v Opavě se v listopadou vrátí auta. Mostní provizorium už stojí

20. října 2024 20:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města z roku 1983

18. října 2024 11:55 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města. Ten vznikl na počátku 80. let v souvislosti s novým územním plánem a vystavuje se jen při výjimečných příležitostech.

V Opavě už stojí mostní provizorium přes řeku Opavu. Zprovozněno bude začátkem listopadu

17. října 2024 11:36 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

Velká voda způsobila milionové škody na rozestavěném zimním stadionu v Opavě

16. října 2024 17:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Zářijová ničivá povodeň se dotkla nejen náhradní ledové plochy v Městských sadech, ale také zimního stadionu na Zámeckém okruhu, který prochází kompletní rekonstrukcí. Škody po záplavách byly vyčísleny na 6 a půl milionů korun.

Videomapping na novou fasádu Bredy připomněl historii Opavy, která letos slaví 800 let

16. října 2024 17:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Veškeré akce spojené s Bredou mají u Opavanů velký ohlas. Ukázaly to nejen komentované prohlídky, ale i promítání na fasádu bývalého obchodního domu. Poslední videomapping proběhl v rámci oslav 800 let od první písemné zmínky o městě.

​Týden slezské kuchyně po třetí
Vydáno 26. dubna 2016 19:29, Opava, Katka Geryková
Tradiční slezské pokrmy jste mohli ochutnat během Týdne slezské kuchyně v některých restauracích. Ty oživily staré recepty, které už dávno upadly v zapomnění. Na jídelním lístku se tak znovu objevil třeba bigos, slezské nebe, pirohy či lokše.

Už potřetí soutěžily restaurace, jídelny i bary během Týdne slezské kuchyně o to, kde bude hostům nejvíce chutnat. Podniky nabízely na jídelním lístku tradiční jídla slezské kuchyně. Hosté pak hodnotili, kde vařili nejlépe.

„Podle mého názoru nám pokulhává nabídka restaurací. Těch by mohlo být ještě více, protože region Opavské Slezsko je velký. Osobně jsem spokojen s 23 účastníky. Ale kdyby jich bylo 40, jak jsme původně plánovali, bylo by to zajímavější,“ posteskl si organizátor akce Alexandr Burda.

Většina podniků nabízela jídla v rámci poledního menu. Tak jste si mohli dát třeba Lokše s povidlovou omáčkou nebo grilované kachní prso s malinovým přelivem.

„Opravdu jsme se snažili dodržet tu tradiční recepturu, jen jsme to chtěli pojmout novým, moderním stylem,“ říká Martina Barancová, provozní Restaurace U soudu v Opavě.

Zatímco tady jde o promyšlenou gastronomii, jinde dali přednost jednoduchosti. Také proto, že tento bar nemá vlastní kuchyň. Na jídelním lístku jste tak mohli najít třeba makovou bábovku, závin se zelím a nebo pomazánku z místních produktů: tvaroh je z nedaleké kozí farmy, medvědí česnek natrhaný u řeky Moravice a chleba upečený v pekařství o pár ulic dál.

„Snažíme se využívat regionální a sezónní potraviny mít na jídelním lístku stále. Obměňujeme je na jídelním lístku v závislosti na sezoně, vysvětluje Dominika Vrtělová, majitelka a provozní Baru Myslivna v Opavě.

Některé podniky se do Týdne slezské kuchyně zapojily už po několikáté. Mnohé ale nabízejí slezské speciality nejen v tyto dny, ale i celý rok. Stejně jako vloni nejvíce pochvalných SMS získal Motorest R/11 v Brumovicích.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000003834/tyden-slezske-kuchyne-po-treti