Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Studenti se učili vařit v Jižní Koreji i Číně

Opava |

Studenti Střední školy hotelnictví a služeb se učili vařit asijská jídla. Pro inspiraci si zaletěli přímo do Jižní Koreje a Číny. Tyto gastronomické kurzy připravil po budoucí kuchaře i jejich učitele Moravskoslezský kraj ve svých partnerských regionech.

Tomáš Grural a Erik Švidra z opavské střední školy hotelnictví a služeb se vydali na zkušenou do Jižní Koreje, aby se naučili vařit místní jídla i používat tradiční suroviny. O své cestě do města Ulsan promluvili na dni otevřených dveří a především předvedli, jak vypadá vaření korejských jídel v praxi.
„My všechno krájíme na plátky, oni dělají hranolky a hodně si na tom zakládají. Dalším aspektem jejich kuchyně je ostrost, vše je pálivé. Jí velmi zdravě. A používají hodně zeleniny,“popisuje Tomáš.
Před zraky přihlížejících připravili budoucí kuchaři marinované hovězí maso se zeleninou, ke kterému nechyběla samozřejmě tradiční nakládaná zelenina kim chi.
„Ať je pokrm pálivý nebo sladký, tak se k němu podává v maličké mističce kim chi. Je to zelí, případně ještě jiná zelenina, která se zalije šťávou z ryb a nechá se tři roky pod zemí kvasit," doplňuje Erik, druhý účastník gastronomického kurzu v Jižní Koreji.
O své dovednosti se podělil také Jan Špringer, který se vrátil zase z Číny. Připravil snažené krevety s mangovo limetkovým přelivem. Oblíbený předkrm nebo i hlavní jídlo.
Tento recept jej naučili kuchaři z grand hotelu v hlavním městě provincie Shanxi. Kromě vaření tady mohli stážisté také sledovat shon v kuchyni, kde se k obědu připravovaly denně stovky porcí.
„Určitě mne překvapilo nasazení místních zaměstnanců, kterých v podniku, kde jsme pracovali, bylo jich zhruba 1000,“ říká Jiří Vizauer, učitel odborných předmětů, který svého studenta do Číny doprovázel.
Obě stáže připravil pro studenty gastronomických škol i jejich učitele Moravskoslezský kraj ve spolupráci s partnerskými provinciemi obou států. Kromě vaření zbyl ale také čas na poznávání pamětihodností.

Nahlásit chybu


K tématu

Soutěž Podbeskydský ještěr ve Frýdku-Místku opět hledala nejlepší cukráře

Slavnostní dort do čtyř kilogramů na libovolné téma. To bylo úkolem tradiční soutěže Podbeskydský ještěr, kde mezi sebou pravidelně měří síly studenti oboru cukrář. Jejím cílem je motivovat studenty, aby u oboru zůstali i po škole a dál se mu věnovali naplno.

Cimbalistka z novojičínské Základní umělecké školy má světové zlato a účast v rekordu

Žákyně novojičínské základní umělecké školy, Johana Demlová, se 10 let věnuje hře na cimbál. Za sebou má úspěchy na celostátní i mezinárodní úrovni. Teď v květnu zazářila na soutěži v Číně a stala se součástí zápisu do Guinessovy knihy rekordů.


Seniora v lese zasáhl padající kmen, letečtí záchranáři pro něj museli do Zlínského kraje

Dnes 14:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V sobotu 11. ledna krátce po deváté hodině dopoledne byla ostravská posádka letecké záchranné služby (LZS) přivolána do Zlínského kraje. Tamní záchranáři požádali o šetrný transport sedmdesátiletého muže, kterého při kácení stromů zasáhl padající kmen. Pacient utrpěl vážná poranění hlavy a páteře.

Městský útulek pro psy v Opavě čeká rekonstrukce. Po povodních funguje v omezeném provozu

10. ledna 2025 11:25 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Městský útulek pro psy v Opavě funguje v omezeném provozu. Podepsaly se na něm zářijové povodně, které zcela zničily venkovní kotce i oplocení a poškodily i samotnou budovu.

Řidič krnovské sanitky zachránil ženu z auta při havárii, které byl svědkem

Dnes 13:10 | Bruntál | Karel Soukop

Vedení krnovské nemocnice ocenilo hrdinný čin řidiče své přepravní sanitky. Ten se stal náhodným svědkem havárie auta, které se před ním dostalo do smyku při náledí a převracelo se přes střechu. Zákrok nebyl jednoduchý a hrozilo při něm i nebezpečí výbuchu.

Knihovna v Kateřinkách projde modernizací. Po zářijových povodních se stále vysušuje

Včera 19:54 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Pobočka Knihovny Petra Bezruče v Opavě-Kateřinkách dostane moderní image i vybavení. Po povodních, které se jí prohnaly, je zcela vyklizená a vysušují se podlahy i zdi.

Požár rodinného domu v Kujavách, hasiči zachránili okolní stavby, škoda 900 tisíc

Dnes 9:33 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Pět hasičských jednotek bojovalo s požárem rodinného domu v obci Kujavy na Novojičínsku. Díky rychlému zásahu se podařilo zabránit rozšíření plamenů na okolní stavby. Škoda byly vyčíslena na 900 tisíc korun.

Krajský úřad nechal odstranit nebezpečný odpad z Bohumína. Náklady budou vymáhány po Polsku

10. ledna 2025 11:59 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

V Bohumíně začala likvidace nebezpečného odpadu, který k nám byl nelegálně přivezen z Polska. Postaral se o to krajský úřad, ale účty by měli nakonec zaplatit Poláci. Nebezpečné látky budou zlikvidovány v Ostravě.

Tříkrálový průvod podpořil charitní sbírku i křesťanské tradice

Tříkrálový průvod k betlému na náměstí je novodobou tradicí, která oživuje atmosféru města po vánočních svátcích. Účastníci v kostýmech podporují nejen probíhající charitní sbírku, ale také připomínají křesťanské tradice.

VIDEO: Policisté hledají dvojici, která v Ostravě vstoupila do kolejí tramvaje, zranila se cestující

10. ledna 2025 15:11 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Policisté z dopravního inspektorátu Ostrava se zabývají okolnostmi dopravní nehody, ke které došlo ve čtvrtek 21. listopadu 2024 kolem 17. hodiny na ulici 28. října v Ostravě-Mariánských Horách, v blízkosti tramvajového ostrůvku zastávky MHD Mariánské náměstí.

Do procesu výroby klobouků dostane návštěvníky novojičínské expozice virtuální realita

Klobouková expozice v novojičínském Návštěvnickém centru představila novinku. Jedná se o virtuální realitu, které dává možnost nahlédnout do provozu výroby klobouků ve společnosti Tonak. Investorem inovativního prvku je Moravskoslezský kraj.

Dobrovolní hasiči z Antošovic zachránili při povodních cyklistu. Vysíleného chlapce vytáhli do člunu

9. ledna 2025 9:48 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Povodně, které v září zasáhly celý náš region, byly plné nejrůznějších tragédií a příběhů, které se mnohdy dozvídáme až nyní se zpožděním. Jednou takovou událostí byla i záchrana cyklisty, kterého zcela vysíleného a podchlazeného vytáhli z vody antošovičtí hasiči.


Městský útulek pro psy v Opavě čeká rekonstrukce. Po povodních funguje omezeně

Včera 20:09 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Městský útulek pro psy v Opavě funguje v omezeném provozu. Podepsaly se na něm zářijové povodně, které zcela zničily venkovní kotce i oplocení a poškodily i samotnou budovu.

Knihovna v Kateřinkách projde modernizací. Po zářijových povodních se stále vysušuje

Včera 19:54 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Pobočka Knihovny Petra Bezruče v Opavě-Kateřinkách dostane moderní image i vybavení. Po povodních, které se jí prohnaly, je zcela vyklizená a vysušují se podlahy i zdi.

Opava vyrazila do boje proti zneužívání sběrných dvorů ve městě lidmi odjinud

Včera 19:44 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava vyrazila do boje proti zneužívání sběrných dvorů ve městě. Odpady do nich neoprávněně vozí nejen obyvatelé jiných obcí, ale i podnikatelé. Změnit to má odpadová karta.

Nejčastějším novoročním předsevzetím Opavanů je více sportovat

8. ledna 2025 16:51 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

S příchodem nového roku si mnoho z nás dává novoroční předsevzetí. Zatímco někdo je plní lehce, jinému se to nedaří a po pár týdnech to vzdá. Může za to nedostatek motivace a vytrvalosti a také příliš ambiciózní cíle. Nejčastějším předsevzetím Opavanů je více sportovat.

Tříkrálová sbírka pomáhá už 25 let. V Opavě se do ní každoročně zapojují i skauti

8. ledna 2025 15:08 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Tříkrálová sbírka pomáhá už 25 let. Malé i velké tříkrálové koledníky budeme v ulicích potkávat do poloviny ledna. Do domácností přinášejí radostné požehnání a koledují pro dobrou věc.

V Opavě žije bezmála 90 lidí bez domova. V těchto dnech plní denní centrum i noclehárny

6. ledna 2025 8:50 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

V Opavě žije bezmála 90 lidí bez domova, z toho 20 žen, jejichž počet se za poslední 3 roky zvýšil na více než trojnásobek. V těchto mrazivých dnech lidé bez přístřeší plní nízkoprahové denní centrum i noclehárny ve městě.

Studenti se učili vařit v Jižní Koreji i Číně
Vydáno 5. února 2020 15:22, Opava, Katka Geryková
Studenti Střední školy hotelnictví a služeb se učili vařit asijská jídla. Pro inspiraci si zaletěli přímo do Jižní Koreje a Číny. Tyto gastronomické kurzy připravil po budoucí kuchaře i jejich učitele Moravskoslezský kraj ve svých partnerských regionech.

Tomáš Grural a Erik Švidra z opavské střední školy hotelnictví a služeb se vydali na zkušenou do Jižní Koreje, aby se naučili vařit místní jídla i používat tradiční suroviny. O své cestě do města Ulsan promluvili na dni otevřených dveří a především předvedli, jak vypadá vaření korejských jídel v praxi.
„My všechno krájíme na plátky, oni dělají hranolky a hodně si na tom zakládají. Dalším aspektem jejich kuchyně je ostrost, vše je pálivé. Jí velmi zdravě. A používají hodně zeleniny,“popisuje Tomáš.
Před zraky přihlížejících připravili budoucí kuchaři marinované hovězí maso se zeleninou, ke kterému nechyběla samozřejmě tradiční nakládaná zelenina kim chi.
„Ať je pokrm pálivý nebo sladký, tak se k němu podává v maličké mističce kim chi. Je to zelí, případně ještě jiná zelenina, která se zalije šťávou z ryb a nechá se tři roky pod zemí kvasit," doplňuje Erik, druhý účastník gastronomického kurzu v Jižní Koreji.
O své dovednosti se podělil také Jan Špringer, který se vrátil zase z Číny. Připravil snažené krevety s mangovo limetkovým přelivem. Oblíbený předkrm nebo i hlavní jídlo.
Tento recept jej naučili kuchaři z grand hotelu v hlavním městě provincie Shanxi. Kromě vaření tady mohli stážisté také sledovat shon v kuchyni, kde se k obědu připravovaly denně stovky porcí.
„Určitě mne překvapilo nasazení místních zaměstnanců, kterých v podniku, kde jsme pracovali, bylo jich zhruba 1000,“ říká Jiří Vizauer, učitel odborných předmětů, který svého studenta do Číny doprovázel.
Obě stáže připravil pro studenty gastronomických škol i jejich učitele Moravskoslezský kraj ve spolupráci s partnerskými provinciemi obou států. Kromě vaření zbyl ale také čas na poznávání pamětihodností.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000019000/studenti-se-ucili-varit-v%C2%A0jizni-koreji-i-cine