Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Opavě našlo útočiště na 800 ukrajinských uprchlíků. Ubytovací kapacity ale nejsou neomezené

Opava |

Podle aktuálních údajů nyní v Opavě žije na 800 ukrajinských uprchlíků. Ubytovací kapacity se ale začínají naplňovat. V případě nedostatku míst budou využívány k bydlení např. školy. V příštím týdnu vznikne centrum, které bude pomoc utečencům koordinovat.

Občané Ukrajiny, kteří prchají před válkou našli v Opavě azyl většinou u svých příbuzných, kteří tady žili již dříve. Část lidí využila nabídky k ubytování u soukromých osob a část jich žije v hromadných ubytovacích zařízeních. Na dočasný azyl se přeměnily třeba studentské koleje.

Ivana Růžičková, kvestorka, Slezská univerzita v Opavě: “Jedná se o koleje Slezské univerzity, které byly teď kratší dobu nevyužívané. Hlavně po covidu.“

Dvě stovky lůžek se zaplnily během několika dnů. Bylo nutné zařídit společenské prostory, herny pro děti a chyběly i další předměty denní potřeby.

Karin Martínková, mluvčí, Slezská univerzita v Opavě: „Co zoufale chybělo, bylo především vybavení do kuchyně. To se sbíralo po Slezské univerzitě a mezi jejími zaměstnanci. Od lžiček, vidliček, otvíráků, hrnců, struhadel, naběraček, míchaček, prostě na co si vzpomenete.“
Tatjana, obyvatelka studentských kolejí: „Všichni nám pomáhají. Co je potřeba, převezou. Děkujeme za všechno.“

Po odpolednech tady pomáhají dobrovolníci z řad studentů. Ti s ukrajinským původem překládají.

Antonina Zinhailo, studentka, Slezská univerzita v Opavě: „Překládám do češtiny jejich doklady nebo formuláře na cizineckou policii. Někteří ani neznají latinku.“

Každý den sem přijíždí zástupci opavského Českého červeného kříže a zjišťují zdravotní stav uprchlíků.

Daniel Rother, předseda oblastní výkonné rady, ČČK Opava: „My se ptáme na to, jak je ubytovaným lidem po zdravotní stránce. Dochází sem pak po domluvě lékař.“

Pět postelí v apartmánu, který je součástí internátu, nabídla hotelová škola.

Michal Petro, vedoucí vychovatel, Domov mládeže SŠHS a VOŠ: "Tuto kapacitu využily dvě ženy s dvěma malými dětmi a za jednou ženou přijela následně maminka."

Stravu mají zajištěnou ve všední dny ve zdejší jídelně. A k dispozici mají také malou kuchyňku.

Anna, obyvatelka domova mládeže: „Zaradovaly jsme se, když jsme tady přijely a zjistily, že budeme bydlet společně, na jednom místě."

V současné době žije v Opavě asi 800 ukrajinských uprchlíků. Ubytovací kapacity, které poskytlo město, školy i soukromníci se začínají plnit.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: "Kapacita ubytování je omezená zhruba kolem 1000 – 1100 osob. Poté bychom museli hledat jiné ubytovací prostory, které by nebyly tak komfortní."

V Opavě v následujících dnech vznikne informační centrum pro uprchlíky, kde bude soustředěna veškerá materiální i poradenská pomoc. Bude sloužit také jako komunitní místo pro setkávání.




Nahlásit chybu


K tématu

Ostravská univerzita chce postavit nové studentské koleje za miliardu korun

27. května 2024 19:38 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostravská univerzita přišla s plánem výstavby nových vysokoškolských kolejí. Nová výstavba v prostorách současných kolejí Jana Opletala má aktuální kapacitu více než zdvojnásobit. Stát bude miliardu korun a s financováním pomůže univerzitě město i kraj. Stavba má začít příští rok a hotová by měla být v roce 2027.

Vánoční sbírka ve Frýdku-Místku byla rekordní. Lidé přispěli na azylový dům pro matky s dětmi

Oblíbená veřejná sbírka Vánoční strom ve Frýdku-Místku dosáhla rekordního výtěžku. Lidé během prosince přispěli do kasičky na náměstí, i převodem přímo na účet, přes 111 tisíc korun. Peníze byly nyní předány zástupcům Azylového domu Sára, kde pomohou s nákupem nového vybavení pro matky s dětmi.

Příbor zavedl nový místní poplatek z pobytu

5. ledna 2024 16:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Příbor hledá nové cesty, jak navýšit peníze v městském rozpočtu. Na posledním zastupitelstvu byl proto vyhláškou zaveden nový místní poplatek z pobytu. Od ledna tak turisté zaplatí za ubytování 20 korun za každý započatý den pobytu, s výjimkou dne jeho počátku. Peníze budou Městskému úřadu odvádět poskytovatelé ubytovacích služeb.


Ostravské hřbitovy prodlužují provozní dobu. Nezapomeňte si pohlídat své věci

Blíží se památka zesnulých, kdy většina z nás směřuje na hřbitovy, abychom vzpomenuli na své předky. Na toto období se připravují také strážníci, kteří v okolí hřbitovů zesilují hlídky, aby dohlédli na bezpečnost návštěvníků, ale i na dopravu. Lidem pak vzkazují, aby byli opatrní na sebe i své věci. Na území města se nachází celkem 22 veřejných hřbitovů.

Hraniční přechod Závada- Golkowice bude na několik dní kvůli opravě silnice uzavřen

V Petrovicích u Karviné se momentálně opravuje silnice, ze které se řidiči dostanou na spojnici s hraničím přechodem do Polska Závada-Golkowice. Kvůli plánovanému asfaltování po celé šířce komunikace bude muset být na několik dní tento hraniční přechod uzavřen.

Ve Frýdku-Místku bude popovodňová benefiční akce Beskydy pro Jeseníky

Frýdek-Místek podpoří Jesenicko, které se vzpamatovává ze zářijových povodní. V Národním domě byla naplánována unikátní benefice. Organizátoři připravili atmosféru jesenických trhů s tamními prodejci, zajímavé hudební kapely i folklorní scénu s cimbálovou muzikou a dobrým vínem.

Letiště Leoše Janáčka Ostrava letos zaznamenalo historicky nejúspěšnější sezónu

Dnes 13:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

450 tisíc odbavených cestujících za prvních 9 měsíců roku 2024. Pro ostravské letiště jde o rekord. V porovnání se stejným obdobím loňského roku se jedná o 45% nárůst. V letošní sezóně nabídlo letiště 31 destinací, z nichž 13 bylo nových, a už od začátku sezóny o ně byl velký zájem. Mezi nejpopulárnější novinky patřila Malaga ve Španělsku, egyptská Marsa Matrouh, tuniská Enfidha, Chania na řeckém ostrově Kréta, Dalamán v Tureku a albánská Tirana.

Začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi

Po dlouhých letech příprav začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi. Ta povede od Olešné a hotová má být do léta příštího roku. Náklady ve výši pod 16 milionů korun budou poměrově hradit obě obce. Velkou část pokryje také dotace.

Zdravotnice z havířovské nemocnice prošly kurzem sebeobrany, nakládačku od nich dostal i ředitel

Hned dva kurzy sebeobrany zaplnily zdravotnice z havířovské nemocnice. Strážníci je učili, jak reagovat na nejrůznější krizové situace. A že to ženy pochopily správně, pocítil na vlastní kůži i ředitel nemocnice.

Slezskoostravské ZŠ se zapojily do projektu proti menstruační chudobě, Škrobálkova je v první řadě

Základní škola Škrobálkova ve Slezské Ostravě je jednou ze čtyř pilotních škol v rámci projektu zaměřeného na menstruační chudobu. Jako jedna z prvních ostravských škol vstoupila do jeho druhé části, která žákyním zprostředkuje volný odběr menstruačních pomůcek.

Nemocnice v Havířově uspořádala již 11. ročník Dne zdraví

Havířovská nemocnice se dlouhodobě věnuje prevenci. Během roku pořádá mnoho různě zaměřených akcí. Tou největší a nejkomplexnější je Den zdraví.

DPO modernizuje zastávky v Ostravě. Nejvíc jich je v obvodu Ostrava-jih

V těchto dnech se dokončuje první fáze modernizace devíti tramvajových zastávek v obvodu. Cílem je jednotný vzhled podle nového městského standardu. DPO navíc aktuálně vypisuje výběrové řízení na zhotovitele modernizace dalších zastávek.

Frýdek-Místek získal ocenění za projekt Stravenka F-M i zapojení do akce Ukliďme Česko

Frýdek-Místek slaví úspěch v celostátní ekologické soutěži díky dvěma osvětovým akcím. Kolektivní systém Nevajgluj, který se snaží omezit odhazování nedopalků a odpadků ve veřejném prostoru, ocenil projekt Stravenka F-M a zapojení veřejnosti do akce Ukliďme Česko.

Domov Bílá Opava vyčíslil škody po povodních. Voda zničila kotelnu, kuchyni i prádelnu

21. října 2024 11:58 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Domov Bílá Opava už vyčíslil škody, které napáchala zářijová povodeň. Částka se vyšplhala na více než 330 milionů korun. Voda zničila kotelnu, kuchyň, prádelnu a také nádvoří u hlavní budovy.

Na most v Ratibořské ulici v Opavě se v listopadou vrátí auta. Mostní provizorium už stojí

20. října 2024 20:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města z roku 1983

18. října 2024 11:55 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města. Ten vznikl na počátku 80. let v souvislosti s novým územním plánem a vystavuje se jen při výjimečných příležitostech.

V Opavě už stojí mostní provizorium přes řeku Opavu. Zprovozněno bude začátkem listopadu

17. října 2024 11:36 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

Velká voda způsobila milionové škody na rozestavěném zimním stadionu v Opavě

16. října 2024 17:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Zářijová ničivá povodeň se dotkla nejen náhradní ledové plochy v Městských sadech, ale také zimního stadionu na Zámeckém okruhu, který prochází kompletní rekonstrukcí. Škody po záplavách byly vyčísleny na 6 a půl milionů korun.

Videomapping na novou fasádu Bredy připomněl historii Opavy, která letos slaví 800 let

16. října 2024 17:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Veškeré akce spojené s Bredou mají u Opavanů velký ohlas. Ukázaly to nejen komentované prohlídky, ale i promítání na fasádu bývalého obchodního domu. Poslední videomapping proběhl v rámci oslav 800 let od první písemné zmínky o městě.

V Opavě našlo útočiště na 800 ukrajinských uprchlíků. Ubytovací kapacity ale nejsou neomezené
Vydáno 3. dubna 2022 8:34, Opava, Katka Geryková
Podle aktuálních údajů nyní v Opavě žije na 800 ukrajinských uprchlíků. Ubytovací kapacity se ale začínají naplňovat. V případě nedostatku míst budou využívány k bydlení např. školy. V příštím týdnu vznikne centrum, které bude pomoc utečencům koordinovat.

Občané Ukrajiny, kteří prchají před válkou našli v Opavě azyl většinou u svých příbuzných, kteří tady žili již dříve. Část lidí využila nabídky k ubytování u soukromých osob a část jich žije v hromadných ubytovacích zařízeních. Na dočasný azyl se přeměnily třeba studentské koleje.

Ivana Růžičková, kvestorka, Slezská univerzita v Opavě: “Jedná se o koleje Slezské univerzity, které byly teď kratší dobu nevyužívané. Hlavně po covidu.“

Dvě stovky lůžek se zaplnily během několika dnů. Bylo nutné zařídit společenské prostory, herny pro děti a chyběly i další předměty denní potřeby.

Karin Martínková, mluvčí, Slezská univerzita v Opavě: „Co zoufale chybělo, bylo především vybavení do kuchyně. To se sbíralo po Slezské univerzitě a mezi jejími zaměstnanci. Od lžiček, vidliček, otvíráků, hrnců, struhadel, naběraček, míchaček, prostě na co si vzpomenete.“
Tatjana, obyvatelka studentských kolejí: „Všichni nám pomáhají. Co je potřeba, převezou. Děkujeme za všechno.“

Po odpolednech tady pomáhají dobrovolníci z řad studentů. Ti s ukrajinským původem překládají.

Antonina Zinhailo, studentka, Slezská univerzita v Opavě: „Překládám do češtiny jejich doklady nebo formuláře na cizineckou policii. Někteří ani neznají latinku.“

Každý den sem přijíždí zástupci opavského Českého červeného kříže a zjišťují zdravotní stav uprchlíků.

Daniel Rother, předseda oblastní výkonné rady, ČČK Opava: „My se ptáme na to, jak je ubytovaným lidem po zdravotní stránce. Dochází sem pak po domluvě lékař.“

Pět postelí v apartmánu, který je součástí internátu, nabídla hotelová škola.

Michal Petro, vedoucí vychovatel, Domov mládeže SŠHS a VOŠ: "Tuto kapacitu využily dvě ženy s dvěma malými dětmi a za jednou ženou přijela následně maminka."

Stravu mají zajištěnou ve všední dny ve zdejší jídelně. A k dispozici mají také malou kuchyňku.

Anna, obyvatelka domova mládeže: „Zaradovaly jsme se, když jsme tady přijely a zjistily, že budeme bydlet společně, na jednom místě."

V současné době žije v Opavě asi 800 ukrajinských uprchlíků. Ubytovací kapacity, které poskytlo město, školy i soukromníci se začínají plnit.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: "Kapacita ubytování je omezená zhruba kolem 1000 – 1100 osob. Poté bychom museli hledat jiné ubytovací prostory, které by nebyly tak komfortní."

V Opavě v následujících dnech vznikne informační centrum pro uprchlíky, kde bude soustředěna veškerá materiální i poradenská pomoc. Bude sloužit také jako komunitní místo pro setkávání.




Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000030677/v-opave-naslo-utociste-na-800-ukrajinskych-uprchliku-ubytovaci-kapacity-ale-nejsou-neomezene