Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Linda Bittová pomalu vrací obchodní dům Breda do života

Opava |

Od začátku letošního roku je obchodní dům Breda v majetku města a zdá se, že se chátrající kulturní památka dočká záchrany. Jen málokdo ale ví, že nejdříve byl slyšet hlas Lindy Bittové, která založila Spolek na záchranu obchodního domu Breda. Následující příspěvek i rozhovor shrne nejpodstatnější.

To, že v centru Opavy stojí chátrající kulturní památka světového významu, věděla Linda Bittová stejně dobře, jako mnozí Opavané. Když se před dvěma lety náhodně seznámila se sochařem Kurtem Gebaurem, dostalo se jí v této věci spolehlivého podporovatele.

Na cestě za záchranou Bredy ji doprovázely ještě stovky, možná i tisíce lidí, kteří nahlédli dovnitř díky přednáškám a prohlídkám. A mohli tak nostalgické vzpomnínky na elegantní obchodní dům s prvorepublikovou atmosférou konfrontovat s realitou. Přestože uvnitř shledali ohořelý interiér, zvlněnou podlahu a rozbitá okna, pořád zde byly stopy ohromujícího díla architekta Leopolda Bauera dobře znát.

Kulturní památka v centru Opavy je kvůli špatnému technickému stavu už devátým rokem zavřená. Když se firma majitele Kamila Kolka dostala do konkurzu, nabídl insolvenční správce zdevastovanou nemovitost k prodeji.

Do života tento architektonický skvost vrátila loňská internetová sbírka na vánoční osvětlení. Zapojilo se do ní na 1500 dárců a vybralo se přes půl milionu korun.

V adventním čase se vloni obchodní dům opět rozzářil jako kdysi.

A v předvánočním čase také zastupitelé rozhodli, že z rozpočtu uvolní necelých 40 milionů korun na odkup nemovitosti od insolvenčního správce.

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Vaše jméno je v poslední době spjaté s obchodním domem Breda & Weinstein. Pamatujete si, kdy poprvé jste začala uvažovat, že se do jeho záchrany aktivně zapojíte?

Linda Bittová, jednatelka, Spolek na záchranu obchodního domu Breda: „Jsou to zhruba dva roky, kdy jsme společně s Kurtem Gebauerem navštívili primátora Tomáše Navrátila. Tam jsme rozvinuli debatu o nemovitostech v Opavě a jedním z objektů byla Breda. A tam jsme se v podstatě dohodli, že s tím něco uděláme.“

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Vaše jméno je v poslední době spjaté s obchodním domem Breda & Weinstein. Pamatujete si, kdy poprvé jste začala uvažovat, že se do jeho záchrany aktivně zapojíte?

Linda Bittová, jednatelka, Spolek na záchranu obchodního domu Breda: „Jsou to zhruba dva roky, kdy jsme společně s Kurtem Gebauerem navštívili primátora Tomáše Navrátila. Tam jsme rozvinuli debatu o nemovitostech v Opavě a jedním z objektů byla Breda. A tam jsme se v podstatě dohodli, že s tím něco uděláme.“

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Proč vám tato stavba architekta Leopolda Bauera tolik přirostla k srdci?

Linda Bittová, jednatelka, Spolek na záchranu obchodního domu Breda: „Je to kulturní památka, nádherná. Tak jednoduše jsem se zamilovala. Máme společné jakési pouto, které ani nedokážu vysvětlit.“

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Na podzim jste spolu s Kurtem Gebauerem iniciovala obnovení jeho vánočního nasvícení. Tato nostalgická vzpomínka mobilizovala tisíce Opavanů k finanční podpoře. Množí z nich se o prvorepublikovém obchodním domu vyjadřují až s posvátnou úctou. Čím to?

Linda Bittová, jednatelka, Spolek na záchranu obchodního domu Breda: „Já si myslím, že pro spoustu lidí je Breda určitá část historie živých vzpomínek. Myslím, že Breda nám ukázala, že to není jen dům uprostřed města Opavy, ale dům, který potřebuje zachránit. Tak proto ta sbírka a veřejnost.“

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR:  Ještě nedávno Opavané chodili kolem zchátralé budovy a mohli jen snít o tom, stejně tak jsme o to usilovali i my, novináři. Teď je naprosto běžné, že se tady pořádají přednášky, besedy, workshopy, prohlídky. Co vás jako první napadlo, když jste vstoupila do obchodního domu Breda & Weinstein?

Linda Bittová, jednatelka, Spolek na záchranu obchodního domu Breda:  „Vzhledem k tomu, že jsme tady byli jako pracovní skupina, kterou ustanovilo město Opava, tak jako první mne napadlo, že by to měla vidět veřejnost. Aby znala současný stav a měla možnost se zapojit do záchrany objektu.“

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Město nyní dům koupilo. Tak se blýská na lepší časy. Intenzivně se teď řeší, co všechno by tady mělo být. Jaké jsou vaše nápady?

Linda Bittová, jednatelka, Spolek na záchranu obchodního domu Breda: „Já bych nechtěla zatím nic prozrazovat. Akčně řeším nápady s lidmi v Praze, setkávám se se známými lidmi, kteří mají zkušenosti s takovými objekty. A vůbec s naplněním funkce. Mým snem je,  aby do Opavy jezdili nejen lidé z Prahy, ale  z celé Evropy.“

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Na sociálních sítích  vyzýváte veřejnost, aby se k tomu, co by zde mohlo být, vyjádřila. Plánujete Opavany ještě aktivněji zapojit do rozhodování?

Linda Bittová, jednatelka, Spolek na záchranu obchodního domu Breda:  „Plánujeme udělat veřejné workshopy s různými skupinami. A nechceme zapomenout na veřejnost. Takže bychom pro ně chtěli připravit malá překvapení. A součástí toho bude publikace Já, Breda. Kde budeme vyzývat občany, aby se zapojili a sdělili nám své příběhy, dojmy a emoce z obchodního domu Breda. A proč se zapojili do naší sbírky a proč nám tím vlastně pomáhají.“

HISTORIE OBCHODNÍHO DOMU BREDA & WEINSTEIN V DATECH:

1927 zahájení stavby

1928 dokončení stavby

1945 přejmenován na „Průkopník“, později na „Prior“

1965 rekonstrukce

1989 vrací se původní název „Breda“

1994 objekt získal v privatizaci K. Kolek

2004 požár a následně rekonstrukce

2013 uzavření

2017 insolvenční správce nabízí budovu k prodeji

2022 město Opava se stává vlastníkem nemovitosti


Nahlásit chybu


K tématu

Bývalý OD Breda ukrýval tajemství. 100 let staré historické schodiště

26. dubna 2024 10:19 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Revitalizace opavské Bredy vzejde ze soutěžního dialogu

3. listopadu 2023 15:50 | Opava | Jiří Cileček

Město Opava vyhlásilo ve spolupráci s kanceláří MOBA veřejný soutěžní dialog na kvalitní řešení revitalizace bývalého obchodního domu Breda v Opavě. Cílem je najít odpověď na otázku, jak se ve 21. století postavit k provozu a architektonickému řešení historického, památkově chráněného objektu a zároveň budově dodat novou náplň, která bude přínosem pro nejen společenský a kulturní život obyvatel města.

Mezinárodní týmy představily své návrhy na využití Bredy. Všech pět v architektonické soutěži pokračuje

24. března 2024 20:04 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mezinárodní týmy představily své návrhy na využití Bredy. Z původních 40 jich loni odborná porota vybrala 5 a svými nápady zaujaly všechny. Veřejný prostor před Bredou dokonce dopravně zpracovali naprosto shodně. Což bylo velkým překvapením.


Zdravotnice z havířovské nemocnice prošly kurzem sebeobrany, nakládačku od nich dostal i ředitel

Hned dva kurzy sebeobrany zaplnily zdravotnice z havířovské nemocnice. Strážníci je učili, jak reagovat na nejrůznější krizové situace. A že to ženy pochopily správně, pocítil na vlastní kůži i ředitel nemocnice.

Slezskoostravské ZŠ se zapojily do projektu proti menstruační chudobě, Škrobálkova je v první řadě

Základní škola Škrobálkova ve Slezské Ostravě je jednou ze čtyř pilotních škol v rámci projektu zaměřeného na menstruační chudobu. Jako jedna z prvních ostravských škol vstoupila do jeho druhé části, která žákyním zprostředkuje volný odběr menstruačních pomůcek.

Nemocnice v Havířově uspořádala již 11. ročník Dne zdraví

Havířovská nemocnice se dlouhodobě věnuje prevenci. Během roku pořádá mnoho různě zaměřených akcí. Tou největší a nejkomplexnější je Den zdraví.

DPO modernizuje zastávky v Ostravě. Nejvíc jich je v obvodu Ostrava-jih

V těchto dnech se dokončuje první fáze modernizace devíti tramvajových zastávek v obvodu. Cílem je jednotný vzhled podle nového městského standardu. DPO navíc aktuálně vypisuje výběrové řízení na zhotovitele modernizace dalších zastávek.

Frýdek-Místek získal ocenění za projekt Stravenka F-M i zapojení do akce Ukliďme Česko

Frýdek-Místek slaví úspěch v celostátní ekologické soutěži díky dvěma osvětovým akcím. Kolektivní systém Nevajgluj, který se snaží omezit odhazování nedopalků a odpadků ve veřejném prostoru, ocenil projekt Stravenka F-M a zapojení veřejnosti do akce Ukliďme Česko.

Letiště Leoše Janáčka Ostrava letos zaznamenalo historicky nejúspěšnější sezónu

Dnes 13:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

450 tisíc odbavených cestujících za prvních 9 měsíců roku 2024. Pro ostravské letiště jde o rekord. V porovnání se stejným obdobím loňského roku se jedná o 45% nárůst. V letošní sezóně nabídlo letiště 31 destinací, z nichž 13 bylo nových, a už od začátku sezóny o ně byl velký zájem. Mezi nejpopulárnější novinky patřila Malaga ve Španělsku, egyptská Marsa Matrouh, tuniská Enfidha, Chania na řeckém ostrově Kréta, Dalamán v Tureku a albánská Tirana.

Obnova infrastruktury na Vrbensku po povodni pokračuje, některé cesty a mosty neexistují

Ve Vrbně pod Pradědem a okolí pokračují práce na postupném obnovování infrastruktury, kterou poškodila nedávná povodeň. Některá místa jsou však stále neprůjezdná, protože voda strhla mosty i celé úseky silnic.

Prostor před poliklinikou v Ostravě-Hrabůvce je po rekonstrukci

Veřejný prostor před poliklinikou v Ostravě-Hrabůvce má novou tvář. První rekonstrukce od 70. let minulého století, která byla zahájena loni v srpnu, skončila. Souběžně byla dokončena oprava přilehlých parkovišť.

Městský obvod Ostrava-Vítkovice letos investuje 13 milionů Kč do opravy hřbitova

Na hřbitově v Ostravě-Vítkovicích probíhá oprava chodníků a kanalizace. Některým lidem se tak zkomplikuje cesta ke hrobům za což se radnice omlouvá a prosí občany o shovívavost.

Děti společně s rodiči a hasiči pouštěly draky

Včera 13:39 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Děti z mateřské školy na Hořanech zažily nezapomenutelné podzimní odpoledne. Společně se svými staršími sourozenci, rodiči a stonavskými dobrovolnými hasiči se sešly u hasičárny na Novém Světě, aby si užily odpoledne plné zábavy.

Domov Bílá Opava vyčíslil škody po povodních. Voda zničila kotelnu, kuchyni i prádelnu

21. října 2024 11:58 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Domov Bílá Opava už vyčíslil škody, které napáchala zářijová povodeň. Částka se vyšplhala na více než 330 milionů korun. Voda zničila kotelnu, kuchyň, prádelnu a také nádvoří u hlavní budovy.

Na most v Ratibořské ulici v Opavě se v listopadou vrátí auta. Mostní provizorium už stojí

20. října 2024 20:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města z roku 1983

18. října 2024 11:55 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města. Ten vznikl na počátku 80. let v souvislosti s novým územním plánem a vystavuje se jen při výjimečných příležitostech.

V Opavě už stojí mostní provizorium přes řeku Opavu. Zprovozněno bude začátkem listopadu

17. října 2024 11:36 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

Velká voda způsobila milionové škody na rozestavěném zimním stadionu v Opavě

16. října 2024 17:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Zářijová ničivá povodeň se dotkla nejen náhradní ledové plochy v Městských sadech, ale také zimního stadionu na Zámeckém okruhu, který prochází kompletní rekonstrukcí. Škody po záplavách byly vyčísleny na 6 a půl milionů korun.

Videomapping na novou fasádu Bredy připomněl historii Opavy, která letos slaví 800 let

16. října 2024 17:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Veškeré akce spojené s Bredou mají u Opavanů velký ohlas. Ukázaly to nejen komentované prohlídky, ale i promítání na fasádu bývalého obchodního domu. Poslední videomapping proběhl v rámci oslav 800 let od první písemné zmínky o městě.

Linda Bittová pomalu vrací obchodní dům Breda do života
Vydáno 30. června 2022 14:26, Opava, Katka Geryková
Od začátku letošního roku je obchodní dům Breda v majetku města a zdá se, že se chátrající kulturní památka dočká záchrany. Jen málokdo ale ví, že nejdříve byl slyšet hlas Lindy Bittové, která založila Spolek na záchranu obchodního domu Breda. Následující příspěvek i rozhovor shrne nejpodstatnější.

To, že v centru Opavy stojí chátrající kulturní památka světového významu, věděla Linda Bittová stejně dobře, jako mnozí Opavané. Když se před dvěma lety náhodně seznámila se sochařem Kurtem Gebaurem, dostalo se jí v této věci spolehlivého podporovatele.

Na cestě za záchranou Bredy ji doprovázely ještě stovky, možná i tisíce lidí, kteří nahlédli dovnitř díky přednáškám a prohlídkám. A mohli tak nostalgické vzpomnínky na elegantní obchodní dům s prvorepublikovou atmosférou konfrontovat s realitou. Přestože uvnitř shledali ohořelý interiér, zvlněnou podlahu a rozbitá okna, pořád zde byly stopy ohromujícího díla architekta Leopolda Bauera dobře znát.

Kulturní památka v centru Opavy je kvůli špatnému technickému stavu už devátým rokem zavřená. Když se firma majitele Kamila Kolka dostala do konkurzu, nabídl insolvenční správce zdevastovanou nemovitost k prodeji.

Do života tento architektonický skvost vrátila loňská internetová sbírka na vánoční osvětlení. Zapojilo se do ní na 1500 dárců a vybralo se přes půl milionu korun.

V adventním čase se vloni obchodní dům opět rozzářil jako kdysi.

A v předvánočním čase také zastupitelé rozhodli, že z rozpočtu uvolní necelých 40 milionů korun na odkup nemovitosti od insolvenčního správce.

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Vaše jméno je v poslední době spjaté s obchodním domem Breda & Weinstein. Pamatujete si, kdy poprvé jste začala uvažovat, že se do jeho záchrany aktivně zapojíte?

Linda Bittová, jednatelka, Spolek na záchranu obchodního domu Breda: „Jsou to zhruba dva roky, kdy jsme společně s Kurtem Gebauerem navštívili primátora Tomáše Navrátila. Tam jsme rozvinuli debatu o nemovitostech v Opavě a jedním z objektů byla Breda. A tam jsme se v podstatě dohodli, že s tím něco uděláme.“

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Vaše jméno je v poslední době spjaté s obchodním domem Breda & Weinstein. Pamatujete si, kdy poprvé jste začala uvažovat, že se do jeho záchrany aktivně zapojíte?

Linda Bittová, jednatelka, Spolek na záchranu obchodního domu Breda: „Jsou to zhruba dva roky, kdy jsme společně s Kurtem Gebauerem navštívili primátora Tomáše Navrátila. Tam jsme rozvinuli debatu o nemovitostech v Opavě a jedním z objektů byla Breda. A tam jsme se v podstatě dohodli, že s tím něco uděláme.“

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Proč vám tato stavba architekta Leopolda Bauera tolik přirostla k srdci?

Linda Bittová, jednatelka, Spolek na záchranu obchodního domu Breda: „Je to kulturní památka, nádherná. Tak jednoduše jsem se zamilovala. Máme společné jakési pouto, které ani nedokážu vysvětlit.“

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Na podzim jste spolu s Kurtem Gebauerem iniciovala obnovení jeho vánočního nasvícení. Tato nostalgická vzpomínka mobilizovala tisíce Opavanů k finanční podpoře. Množí z nich se o prvorepublikovém obchodním domu vyjadřují až s posvátnou úctou. Čím to?

Linda Bittová, jednatelka, Spolek na záchranu obchodního domu Breda: „Já si myslím, že pro spoustu lidí je Breda určitá část historie živých vzpomínek. Myslím, že Breda nám ukázala, že to není jen dům uprostřed města Opavy, ale dům, který potřebuje zachránit. Tak proto ta sbírka a veřejnost.“

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR:  Ještě nedávno Opavané chodili kolem zchátralé budovy a mohli jen snít o tom, stejně tak jsme o to usilovali i my, novináři. Teď je naprosto běžné, že se tady pořádají přednášky, besedy, workshopy, prohlídky. Co vás jako první napadlo, když jste vstoupila do obchodního domu Breda & Weinstein?

Linda Bittová, jednatelka, Spolek na záchranu obchodního domu Breda:  „Vzhledem k tomu, že jsme tady byli jako pracovní skupina, kterou ustanovilo město Opava, tak jako první mne napadlo, že by to měla vidět veřejnost. Aby znala současný stav a měla možnost se zapojit do záchrany objektu.“

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Město nyní dům koupilo. Tak se blýská na lepší časy. Intenzivně se teď řeší, co všechno by tady mělo být. Jaké jsou vaše nápady?

Linda Bittová, jednatelka, Spolek na záchranu obchodního domu Breda: „Já bych nechtěla zatím nic prozrazovat. Akčně řeším nápady s lidmi v Praze, setkávám se se známými lidmi, kteří mají zkušenosti s takovými objekty. A vůbec s naplněním funkce. Mým snem je,  aby do Opavy jezdili nejen lidé z Prahy, ale  z celé Evropy.“

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Na sociálních sítích  vyzýváte veřejnost, aby se k tomu, co by zde mohlo být, vyjádřila. Plánujete Opavany ještě aktivněji zapojit do rozhodování?

Linda Bittová, jednatelka, Spolek na záchranu obchodního domu Breda:  „Plánujeme udělat veřejné workshopy s různými skupinami. A nechceme zapomenout na veřejnost. Takže bychom pro ně chtěli připravit malá překvapení. A součástí toho bude publikace Já, Breda. Kde budeme vyzývat občany, aby se zapojili a sdělili nám své příběhy, dojmy a emoce z obchodního domu Breda. A proč se zapojili do naší sbírky a proč nám tím vlastně pomáhají.“

HISTORIE OBCHODNÍHO DOMU BREDA & WEINSTEIN V DATECH:

1927 zahájení stavby

1928 dokončení stavby

1945 přejmenován na „Průkopník“, později na „Prior“

1965 rekonstrukce

1989 vrací se původní název „Breda“

1994 objekt získal v privatizaci K. Kolek

2004 požár a následně rekonstrukce

2013 uzavření

2017 insolvenční správce nabízí budovu k prodeji

2022 město Opava se stává vlastníkem nemovitosti


Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000032141/linda-bittova---pomalu-vraci--obchodni-dum-breda-do-zivota