Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Tyčkař Jan Kudlička se v Opavě loučil s kariérou

Opava |

Skokan o tyči Jan Kudlička se loučil s kariérou. Pro tuto příležitost si vybral tradiční letní závod s názvem Atletický cirkus, kdy sportovci závodí na náměstí v centru Opavy. Pozval také další úspěšné tyčkaře: manželku Jiřinu Ptáčníkovou, Michala Balnera nebo Kateřinu Baďurovou.

Už 16 sezón v řadě poměřují své síly přímo v centru Opavy skokani o tyči. Letos byl ale tento závod jiný. Do historie se zapsal jako vzpomínka na jeho dřívějšího organizátora a trenéra Jiřího Lesáka, který vloni zemřel. A zároveň se tady s kariérou loučil český rekordman Jan Kudlička.

Jiří Štindl, starosta T. J. Sokol Opava: „Chtěl ukončit kariéru v Opavě. Tam kde začínal."

Spolu s Kudličkou startovalo v závodě mužů 13 skokanů. Výbornou kulisu vytvořily stovky návštěvníků, kteří na opavské Dolním náměstí přišli sportovce podpořit.

návštěvník akce: „Snažím se přijít každý rok, když mi to vyjde. Samozřejmě jsem tady především kvůli hlavní hvězdě Honzovi Kudličkovi.“

Rozběhovou, 45 m dlouhou, dráhu tvořilo dřevěné podium. Za doskočištěm se rýsoval kostel sv. Vojtěcha. Mírně se svažující náměstí poskytlo atletům vyšší rychlost při rozběhu.

Ondřej Honka, ředitel závodu: „Je to jiné, protože je to palubovka, která pruží. Je ze dřeva. Takže je rychlejší, atletům to pomáhá. Ale záleží také na tom, jak se s tím poperou.“

Diváci tady byli závodníkům mnohem blíž, než na atletickém stadionu.

Jakub Holek, T. J. Sokol Opava: „Je to super. Protože takto blízko k nim nejsme vůbec nikde.“

Ján Zmoray, AC Stavbár Nitra, Slovensko: „Je tu vždy perfektní atmosféra, skvělí lidé. Sejdou se zde skvělí sportovci.“

Jan Kudlička nastoupil do závodu až s výškou laťky 5,07 cm a u ní také skončil. Svého přemožitele, a možná symbolického nástupce, našel v rozlučkovém závodě v Matěji Ščebovi z Ústí nad Labem. 24 letý atlet překonal laťku ve výšce 522 cm.

Jan Kudlička, Dukla Praha: „Já jsem šel do toho s tím, že si to chci užít. Samozřejmě ten výkon je ostudný. Ale na to se nedívám. Poslední dva měsíce trénuju jen tak, že se jen udržuju.“

Třináctinásobného mistra republiky, medailistu ze světových i evropských závodů, přišli podpořit jeho bývalí kolegové: Michal Balner, Kateřina Baďurová nebo Štěpán Janáček.

Kateřina Baďurová, bývalá atletka: „Já dnes budu mít premiéru, poprvé v životě budu zvedat praporky. A těším se na to, že všem budu moci zvednout bílý, jako povedený skok.“

Na rozběhovou dráhu se odhodlala postavit i manželka Jana Kudličky, Jiřina Ptáčníková. Její kariéru před 4 lety ukončily mateřské povinnosti.

Jiřina Ptáčníková, skokanka o tyči: „Mám za sebou jeden trénink. Myslím, že jsem překvapila jak sebe, tak Honzu. S tím, že je to asi jako jízda na kole, že se to nezapomíná.“

Přestože se Jan Kudlička s kariérou loučil, závodit ještě naposledy přece jen bude. A to 4. září v Chebu, na mistrovství republiky.

Nahlásit chybu


K tématu

Dolní náměstí ožilo Atletickým cirkusem. V exhibičním závodu ve skoku o tyči se předvedli nejlepší tyčkaři

28. srpna 2024 17:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Dolní náměstí patřilo atletice. Po čtrnácté se tady uskutečnil Atletický cirkus, tedy tradiční exhibiční závod ve skoku o tyči. Jeho součástí byl už 3. ročník Memoriálu Jiřího Lesáka a také bohatý doprovodný program.

Karviná má svého mistra České republiky ve skoku o tyči. Je žákem ZŠ Borovského

8. října 2024 17:00 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Teď vás seznámíme s talentovaným sportovcem Lukášem Uchytilem. Žije v Karviné a je čerstvým mistrem České republiky ve skoku o tyči. A nejen to. Před pár dny zvítězil i na závodech v Chorvatsku.

Ještě o něm uslyšíte. Lukáš Uchytil z Karviné se našel ve skoku o tyči

7. října 2024 15:20 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Teď vás seznámíme s talentovaným sportovcem Lukášem Uchytilem. Žije v Karviné a je čerstvým mistrem České republiky ve skoku o tyči. A nejen to. Před pár dny zvítězil i na závodech v Chorvatsku.


Zdravotnice z havířovské nemocnice prošly kurzem sebeobrany, nakládačku od nich dostal i ředitel

Hned dva kurzy sebeobrany zaplnily zdravotnice z havířovské nemocnice. Strážníci je učili, jak reagovat na nejrůznější krizové situace. A že to ženy pochopily správně, pocítil na vlastní kůži i ředitel nemocnice.

DPO modernizuje zastávky v Ostravě. Nejvíc jich je v obvodu Ostrava-jih

V těchto dnech se dokončuje první fáze modernizace devíti tramvajových zastávek v obvodu. Cílem je jednotný vzhled podle nového městského standardu. DPO navíc aktuálně vypisuje výběrové řízení na zhotovitele modernizace dalších zastávek.

Obnova infrastruktury na Vrbensku po povodni pokračuje, některé cesty a mosty neexistují

Ve Vrbně pod Pradědem a okolí pokračují práce na postupném obnovování infrastruktury, kterou poškodila nedávná povodeň. Některá místa jsou však stále neprůjezdná, protože voda strhla mosty i celé úseky silnic.

Slezskoostravské ZŠ se zapojily do projektu proti menstruační chudobě, Škrobálkova je v první řadě

Základní škola Škrobálkova ve Slezské Ostravě je jednou ze čtyř pilotních škol v rámci projektu zaměřeného na menstruační chudobu. Jako jedna z prvních ostravských škol vstoupila do jeho druhé části, která žákyním zprostředkuje volný odběr menstruačních pomůcek.

Prostor před poliklinikou v Ostravě-Hrabůvce je po rekonstrukci

Veřejný prostor před poliklinikou v Ostravě-Hrabůvce má novou tvář. První rekonstrukce od 70. let minulého století, která byla zahájena loni v srpnu, skončila. Souběžně byla dokončena oprava přilehlých parkovišť.

Městský obvod Ostrava-Vítkovice letos investuje 13 milionů Kč do opravy hřbitova

Na hřbitově v Ostravě-Vítkovicích probíhá oprava chodníků a kanalizace. Některým lidem se tak zkomplikuje cesta ke hrobům za což se radnice omlouvá a prosí občany o shovívavost.

Děti společně s rodiči a hasiči pouštěly draky

Včera 13:39 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Děti z mateřské školy na Hořanech zažily nezapomenutelné podzimní odpoledne. Společně se svými staršími sourozenci, rodiči a stonavskými dobrovolnými hasiči se sešly u hasičárny na Novém Světě, aby si užily odpoledne plné zábavy.

Kraj motivuje úspěšné středoškoláky každoročním oceněním

Ti nejlepší studenti z celého MS kraje byli pozváni na Frýdecký zámek ve Frýdku-Místku, kde získali ocenění za své studijní i soutěžní výsledky. Kraj se tak snaží motivovat talentované žáky středních škol.

Projekt třídění odpadu u domu se osvědčil. Ostrava ho proto rozšiřuje

Jak už z našeho zpravodajství víte, Ostrava je v naší zemi lídrem v nakládání s odpadem a poté, co dokončila separační linku na odpad, nyní rozšiřuje úspěšný projekt třídění přímo u rodinných domů. Princip je jednoduchý - jedna nádoba je určena pro společný sběr papíru, plastu i kovových obalů.

Důl Trojice si letos připomíná tři výročí, mezi nimi i krvavě potlačenou hornickou stávku

Slezskoostravský Důl svaté Trojice si v letošním roce připomíná hned tři důležité události své historie. Významná výročí souvisejí s jeho založením, uzavřením i s krvavě potlačenou hornickou stávkou, která si vyžádala celkem dvanáct životů.

Domov Bílá Opava vyčíslil škody po povodních. Voda zničila kotelnu, kuchyni i prádelnu

21. října 2024 11:58 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Domov Bílá Opava už vyčíslil škody, které napáchala zářijová povodeň. Částka se vyšplhala na více než 330 milionů korun. Voda zničila kotelnu, kuchyň, prádelnu a také nádvoří u hlavní budovy.

Na most v Ratibořské ulici v Opavě se v listopadou vrátí auta. Mostní provizorium už stojí

20. října 2024 20:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města z roku 1983

18. října 2024 11:55 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města. Ten vznikl na počátku 80. let v souvislosti s novým územním plánem a vystavuje se jen při výjimečných příležitostech.

V Opavě už stojí mostní provizorium přes řeku Opavu. Zprovozněno bude začátkem listopadu

17. října 2024 11:36 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

Velká voda způsobila milionové škody na rozestavěném zimním stadionu v Opavě

16. října 2024 17:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Zářijová ničivá povodeň se dotkla nejen náhradní ledové plochy v Městských sadech, ale také zimního stadionu na Zámeckém okruhu, který prochází kompletní rekonstrukcí. Škody po záplavách byly vyčísleny na 6 a půl milionů korun.

Videomapping na novou fasádu Bredy připomněl historii Opavy, která letos slaví 800 let

16. října 2024 17:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Veškeré akce spojené s Bredou mají u Opavanů velký ohlas. Ukázaly to nejen komentované prohlídky, ale i promítání na fasádu bývalého obchodního domu. Poslední videomapping proběhl v rámci oslav 800 let od první písemné zmínky o městě.

Tyčkař Jan Kudlička se v Opavě loučil s kariérou
Vydáno 26. srpna 2022 16:22, Opava, Katka Geryková
Skokan o tyči Jan Kudlička se loučil s kariérou. Pro tuto příležitost si vybral tradiční letní závod s názvem Atletický cirkus, kdy sportovci závodí na náměstí v centru Opavy. Pozval také další úspěšné tyčkaře: manželku Jiřinu Ptáčníkovou, Michala Balnera nebo Kateřinu Baďurovou.

Už 16 sezón v řadě poměřují své síly přímo v centru Opavy skokani o tyči. Letos byl ale tento závod jiný. Do historie se zapsal jako vzpomínka na jeho dřívějšího organizátora a trenéra Jiřího Lesáka, který vloni zemřel. A zároveň se tady s kariérou loučil český rekordman Jan Kudlička.

Jiří Štindl, starosta T. J. Sokol Opava: „Chtěl ukončit kariéru v Opavě. Tam kde začínal."

Spolu s Kudličkou startovalo v závodě mužů 13 skokanů. Výbornou kulisu vytvořily stovky návštěvníků, kteří na opavské Dolním náměstí přišli sportovce podpořit.

návštěvník akce: „Snažím se přijít každý rok, když mi to vyjde. Samozřejmě jsem tady především kvůli hlavní hvězdě Honzovi Kudličkovi.“

Rozběhovou, 45 m dlouhou, dráhu tvořilo dřevěné podium. Za doskočištěm se rýsoval kostel sv. Vojtěcha. Mírně se svažující náměstí poskytlo atletům vyšší rychlost při rozběhu.

Ondřej Honka, ředitel závodu: „Je to jiné, protože je to palubovka, která pruží. Je ze dřeva. Takže je rychlejší, atletům to pomáhá. Ale záleží také na tom, jak se s tím poperou.“

Diváci tady byli závodníkům mnohem blíž, než na atletickém stadionu.

Jakub Holek, T. J. Sokol Opava: „Je to super. Protože takto blízko k nim nejsme vůbec nikde.“

Ján Zmoray, AC Stavbár Nitra, Slovensko: „Je tu vždy perfektní atmosféra, skvělí lidé. Sejdou se zde skvělí sportovci.“

Jan Kudlička nastoupil do závodu až s výškou laťky 5,07 cm a u ní také skončil. Svého přemožitele, a možná symbolického nástupce, našel v rozlučkovém závodě v Matěji Ščebovi z Ústí nad Labem. 24 letý atlet překonal laťku ve výšce 522 cm.

Jan Kudlička, Dukla Praha: „Já jsem šel do toho s tím, že si to chci užít. Samozřejmě ten výkon je ostudný. Ale na to se nedívám. Poslední dva měsíce trénuju jen tak, že se jen udržuju.“

Třináctinásobného mistra republiky, medailistu ze světových i evropských závodů, přišli podpořit jeho bývalí kolegové: Michal Balner, Kateřina Baďurová nebo Štěpán Janáček.

Kateřina Baďurová, bývalá atletka: „Já dnes budu mít premiéru, poprvé v životě budu zvedat praporky. A těším se na to, že všem budu moci zvednout bílý, jako povedený skok.“

Na rozběhovou dráhu se odhodlala postavit i manželka Jana Kudličky, Jiřina Ptáčníková. Její kariéru před 4 lety ukončily mateřské povinnosti.

Jiřina Ptáčníková, skokanka o tyči: „Mám za sebou jeden trénink. Myslím, že jsem překvapila jak sebe, tak Honzu. S tím, že je to asi jako jízda na kole, že se to nezapomíná.“

Přestože se Jan Kudlička s kariérou loučil, závodit ještě naposledy přece jen bude. A to 4. září v Chebu, na mistrovství republiky.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000033016/tyckar-jan-kudlicka-se-v-opave-loucil-s-karierou